2020-06-23 nap bejegyzései

(3230) McPherson nyomában

Tibor bá’ fordítása online

 

Június 8.-án McPherson megjelentette legújabb gondolatait, aminek értékét az adja, hogy a KOVID-19 járvány miatt leállt ipari termelés a szálló por árnyékoló hatását erősen lecsökkentette. Az előrejelzés szerint ennek érzékelhető hőmérséklet emelkedést kellett volna produkálni. Megtörtént?

McPherson azon polemizál, hogy hét téma van, ami nem publikus:

1.    Fiat pénz

2.    Szállópor árnyékoló hatása

3.    Önmagát erősítő visszacsatolás

4.    A reménykedés hiba, és hazugság

5.    Az emberiség túlnépesedett

6.    Az emberiség közeli kihalása

7.    Demográfián alapuló privilégium

Első látásra kitűnik, hogy némileg eltért a megszokott vadászterületétől, vagyis a globális klímaváltozás hatásaitól. De nézzük érdemben.

A szállópor árnyékoló hatása

A szállópor árnyékoló hatása legalább 1929 óta ismert a szakmailag bírált irodalomban. Ezek szerint már 20 százalékos ipari tevékenységcsökkenés elégséges a Föld 1°C melegedéséhez néhány hét alatt. Megjegyzem ebből semmit se éreztünk, de folytassuk McPhersonnal! Az 1980-as évek eleje óta foglalkozom klímaváltozással. Ennek ellenére 2019 júniusában értesültem először erről a fontos témáról. A szállópor árnyékoló hatásáról ritkán esik szó talán privilégium fenntartása végett. Feltételezem McPherson arra gondol, hogy a kiváltságosok eltitkolják az átlagember elől.

Önmagát erősítő visszacsatolás

Fogalmunk sincs arról, hogy beindítottunk egy önmagát erősítő visszacsatolást addig, amíg nem lépünk át rajta. Köztudott, hogy számtalan önmagát erősítő visszacsatolást  léptünk már át a szakmailag bírált irodalom szerint, ennek ellenére kevés került be a hírekbe. Feltételezem az ok ugyanaz, a privilégium fenntartása az uralkodó osztály részére.

A reménykedés hiba, és hazugság

Mi többet mondhatok ennél, mi többet írhatok ennél? Erről már írtam 2019 januárjában. A remény egy szörnyű dolog, amiben nagyon sokan beleesnek.

Az emberiség túlnépesedett

Aki egy kicsit is odafigyel az tudja, hogy a Földön túl sok az ember. Aki egy kicsi is odafigyel az tuja, hogy az emberiség túlszaporodása legtöbb problémánk gyökere. Ennek ellenére, ahogy erre Voltaire rámutatott „a józan ész egyáltalán nem józan”.

Az emberiség közeli kihalása

A szajha médiában időnként lehet találni cikkeket az emberi történelem legfontosabb témáiról. Legtöbbször becsmérlően. Időnként megrágalmaznak. Csak ritkán kezelik a témát komolyan.

Demográfián alapuló privilégium

A mai napig a fehér embernek privilégiuma van. Most ütközik a „fekete életek számítanak” mozgalommal. Amire a válasz „minden élet számít”. A privilégium nem áll le fajnál és nemnél. Privilégiumot élvez: a kaukázusi, a férfi, a heteroszexuális. Ezek a privilégiumok a többiek rovására léteznek, céljuk a kívülállók megsemmisítése. Kétlem, hogy lenne hozzá elég időnk.

Tibor bá’:

Jó-jó, de mi lesz a szállópor által beindított kihalásunkkal? Guy McPherson tartozik nekünk a téma befejezésével?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________