2020-06-22 nap bejegyzései

(3229) Darwin

Tibor bá’ online

 

Az amerikai rendőrség kitenyésztett viselkedése sokáig nem volt tartható. Ami most bekövetkezett, az borítékolható volt. Ami nem látható előre, az a „fekete élet számít” mozgalom vége. Maga a mozgalom mára már magába fogadta a tudomány ellenességet is, ami időről-időre fel-fel szokott lángolni. Félő, hogy a következő áldozat Charles Darwin lesz.

A fiatal Darwin megfigyelése, és a feltárt tények helyes értékelése fantasztikus tudományos előrelépés volt. Darwin hozzájárulása az emberi tudáshoz szinte felmérhetetlen, amit abból lehet érzékelni, hogy még napjainkban is vannak, akik tagadják az evolúciót.

A fajok megfigyelése azonban hozhatott olyan megállapításokat, amibe manapság bele lehet kötni, jó lehet Darwint csak a tudományos megállapítások érdekelték.

Darwinnak szemére vetik az Eugenikát, miközben magát a kifejezést halála után egy évvel hozták létre. Az igaz, hogy észrevételezte, a civilizáció megakadályozza az ember természetes szelektálódását, a modern orvostudomány olyanokat is megment, akiknek nem lenne szabad utódokat nemzeni. De Darwin itt, ennél a megállapításnál megállt, nem voltak javaslatai. Hitlernek nemcsak voltak javaslatai, de nagyot lépett a megvalósítás terén. Ez tette az eugenikát hírhedté.

Az ember származásában (The Descent of Man) Darwin állítja, hogy a férfi intellektualítás meghaladja a nőét, ami manapság blaszfémiának számít, jó lehet Darwin ezt csupán tapasztalta, és mint tudós leírta.

Darwin hangot adott annak, hogy a fajok között különbségek vannak. Az Ember nem egyenlő, legyen a bőre barna vagy fehér. És ezt elég durván hozta nyilvánosságra: ”Nehéz elhinni, hogy azonosak velünk.”

Az ember származásában külön fejezetet szentel „az emberi fajoknak”. Ebben kifejti, hogy a különböző fajok jelentősen eltérnek egymástól. Szellemi kapacitásuk erősen különböző. A slussz poén: „A civilizált faj majdnem biztos ki fogja irtani a másikat.”

Darwin XIX. századi nézetei ma már elfogadhatatlanok. Kiirtotta őket a politikai korrektség. A pillanatnyilag dúló fekete mozgalom pedig megbocsáthatatlanná teszi. És bár angol közvélemény kutatás szerint őt tartják Anglia negyedik leghíresebb emberének, és sírja a Westminster Abbey-ben van, ami a lehető legnagyobb megtiszteltetés egy Brit alattvaló részére. Ennek ellenére nem szívesen fogadnék detronizálása ellen, sőt azt se tartom teljesen kizártnak, hogy a Westminster Abbey-nek is búcsút vehet. A „fekete élet számít” mozgalom elvetemült vaksága miatt Darwin mellett a darwinizmus is veszélybe került.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________