2020-06-15 nap bejegyzései

(3223) 1 billió $ hiány 28 nap alatt. (2020.06.13.)

Tibor bá’ online

 

Az USA szövetségi költségvetési hiánya 26.000.000.000.000$ = 2,6 * 1013. (angolul trillió, magyarul billió). Ez akkora összeg, hogy Amerika tartozásának még a kamatát se tudja törleszteni. Vagyis a kamatok törlesztésére is kölcsönt kell felvenni. Élnek a nagyvilágban, nyomtatják a pénzt, amit a Világ elfogad. A kérdés, meddig? Miközben minden épeszű embernek tudnia kell, hogy ez a tartozás fenntarthatatlan. Megállapíthatjuk az Egyesül Államok kormánya a tökéletes gazdasági összeomlás felé tart.

Az USA tartozása 2020. április 7.-én lépte át a 24 billió dollárt, majd mindössze 28 nap alatt, május 5.-én átlépte a 25 billió dollárt. Gondolj bele! Kellett nekik 100 év, hogy 24 billió tartozás összejöjjön, majd 28 nap alatt összeszedik ennek a 4 százalékát. Egy teljes billió dollárt, kevesebb mint egy hónap alatt.

Akkor most mi van? A dollár „szélsőséges privilégiumának” ideje, mint a Világ elsődleges tartalék valutája, nyilvánvalóan a végéhez közeledik. A „szélsőséges privilégium” kifejezést a francia pénzügyminiszter, Valery Giscard d’Estaing hozta létre az 1960-as években főleg felháborodásában, mert Amerika szabadon használta ki a Világot, hogy fenntartsa életszínvonalát 60 éven keresztül. Mindenki panaszkodott, de senki nem csinált semmit. Na, ezeknek a napoknak már vége.

A COVID-19 pandémia által sarokba szorított amerikai életszínvonal soha nem látott módon csökken. Ezzel egy időben a Világ komolyan kétségbe vonja a valamikor széleskörűen elfogadott amerikai kivételezettséget. Az elemzők komolyan vonják kétségbe, hogy a dollár elfogadottsága sokáig fennmarad. Ha pedig bukik a dollár, buknak a kint levőségek, akkor bukik a világ összes fiat valutája. Csak az isten tudja megmondani, hogy mi lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________