2020-06-10 nap bejegyzései

(3218) Az asztrológia ostobaság, de…. 

Tibor bá’ fordítása online

 

Amióta az eszem tudom, az asztrológia ellensége vagyok, mert kevés ennél butább dolog van a világon. Az, hogy milliók hisznek benne semmi más, mint az emberi butaság bizonyítéka. Van azonban benne egy apróság, amin nem lehet átlépni. Például a zseniális emberek nagy része vízöntő. Erre én úgy spekuláltam, hogy valószínűleg nem mindegy, hogy amikor az embrió agya fejlődik, az anya éppen milyen hatásoknak van kitéve. Ez pedig függhet az időjárástól, ami az év 12 hónapjában más és más. Ennél tovább azonban nem tudtam menni. Most azonban rábukkantam egy amerikai beszámolóra, ami szerint az ember születési dátuma hat különböző módon hathat ki a személyiségre. Ezt úgy is fogalmazhatnánk, hogy mégiscsak van valami az asztrológiában.

 

Az asztrológia ostobaság, de van 6 módja annak, hogy a születésed dátuma kihasson személyiségedre

Egy kis visszatekintés. Az amerikaiak évente a becslések szerint több százmillió dollárt költenek asztrológiára. Mondhatjuk tehát, hogy az asztrológia kifejezetten népszerű, ami kiderül, ha megnézed az újságokat, magazinokat, mindegyikben van asztrológiai rovat. A múlt század nyolcvanas éveiben az amerikai elnök és felesége, Ronald és Nancy Reagan beismerték, bizonyos események előtt asztrológiai tanácsokat kértek. [mondhatom szép dolog. Oh csillagok, mondjátok meg nékem, mikor támadjuk meg az irakiakat!]

Persze fel lehet fogni úgy is, hogy az asztrológia egy érdekes játék, de különben teljesen haszontalan, amit számtalan tanulmány, és kísérletezés támaszt alá. Ennek ellenére az asztrológia létezésével még jó ideig szembe kell néznünk. Ugyanis azon kívül, hogy az embereknek szükségük van kapaszkodókra, amikor fogalmuk sincs, mit kellene tenniük, az igazság az, hogy az asztrológiai alapja, vagyis egy ember születési dátumának úgy tűnik van valami kapcsolata a személyiséggel. Ez nem azt jelenti, hogy az asztrológia mellé állnánk, de a kutatások kimutattak néhány dolgot, amit a születés dátuma befolyásolhat. Konkrétan, az évszakok befolyásolhatnak néhány dolgot. Nézzük, mik ezek!

A skizofrénia és a bipoláris rendellenesség sokkal gyakoribb azoknál, akik télen vagy kora tavasszal születnek.

A tudomány még nincs teljesen tisztában azzal, mi járul hozzá a skizofrénia és a bipoláris rendellenesség kialakulásához, bár újabb és újabb adatok kerülnek elő. Azonban a legérdekesebb tény az, hogy ezen betegségekben szenvedők legnagyobb része télen vagy kora tavasszal születnek. 2012-ben a Londoni Queen Mary Egyetemen több mint 29 millió angol egészségügyi adatait nézték át. Ezek közül 58.000 esetben diagnosztizálták a skizofréniát. Ezen betegek közül a legtöbben januárban születtek, de februári és márciusi születésűek is túl voltak reprezentálva.

Korábban volt egy finn tanulmány is, ahol kiderítették, hogy skizofréniában szenvedők közül 5 – 8 százalékkal többen születtek télen és koratavasszal, mint az valószínűsíthető lenne. Ugyanakkor a két betegségben szenvedők júliusban, augusztusban és szeptemberben ritkábban születnek, mint várható lenne. A kutatóknak fogalmuk sincs mi az oka a jelenségnek. Elképzelhető, hogy kihat a terhességre néhány fertőző betegség, mint például az influenza, amit általában télen lehet megkapni. De gyanakodnak a táplálkozásra is, hiszen gyümölcsöket, zöldségeket télen nemigen fogyasztottak az emberek, ami a fejlődőben lévő embrióra kihathat. Egy másik jelölt a okra a D vitamin, ami napfény hatására keletkezik a bőrben. A kismamák télen nemigen jutnak D vitaminhoz, ami kihathat a megszületendő gyerekre. [Tibor bá’: Ez a spekuláció megegyezik azzal, amit leírtam a „Mi volt előbb, Isten vagy Ősrobbanás” című könyvemben.]

Tavasszal születettek esetében az öngyilkosság gyakoribb

Az University College London, St. Helen College és a University of Liverpool tanulmánya szerint az áprilisban, májusban és júniusban születettek között gyakrabban fordul elő az öngyilkosság. A kutatók közel 27.000 öngyilkos adatait gyűjtötték ki, akik 1970 és 2001 között haltak meg Angliában és Wales-ben. A jelek szerint e három hónapban születettek esetében az öngyilkosság bekövetkezésének esélyé 17 százalékkal nagyobb, mint a többi hónapnál. Nők esetében a valószínűség még ennél is nagyobb, 30 százalék.

Természetesen az öngyilkossághoz számtalan egyéb ok is vezethet, és a talált összefüggés mindössze egyetlen apró része a teljes valóságnak. Természetesen arra is kitértek, hogy ez egy brit tanulmány, és mivel a kultúrának is lehet köze az öngyilkossághoz, az adatok nem feltétlenül érvényesek más országokban is.

Nyáron születettek esetében a diszlexia gyakrabban fordul elő

Megvizsgáltak olyan diszlexiában szenvedő 585 fiú és fiatal felnőtt férfit, akiknél a betegség gátolta az olvasási készséget. Kiderült, hogy a vártnál nagyobb arányban születtek nyáron. Lányokat nem vizsgáltak, mert nem volt elég páciens ahhoz, hogy használható eredményt kapjanak. Másfelől létezik egy nem bizonyított feltevés, hogy nők ritkábban kapják meg a betegséget.

Egy másik tanulmány, amit Dyslexia, Reading and the Brain című könyv szerzője Alan A. Beaton végzett, arra mutat rá, hogy jelentősen több diszlexiás születik május, június és július hónapokban. Kutatók ezen a területen is feltételezik, hogy a probléma részben a terhes anyáknál lenne megtalálható. A kutatók úgy vélekednek, hogy az influenza és a kanyaró vírusai okozhatják a hajlamot a terhesség középidejében.

December és február között születettek a szokottnál kevésbé barátkozóak

Egy elmélet szerint az emberi személyiséget 5 jellemvonás határoz meg: barátkozási készség, lelkiismeretesség, extraverzió (kifelé fordulás), neurotikus hajlam, nyitottság. Az első, vagyis a barátkozási készség meghatározása: egy személy kedvessége és szívélyessége. Minél barátkozóbb valaki, annál segítőkészebb, jószívűbb. Viszont nem valószínű, hogy télen született- Legalább is ezt az eredményt adja egy tokiói egyetemen végzett tanulmány.

Nyáron született férfiak kevésbé lelkiismeretesek

Definíció szerint a lelkiismeretesség egyenlő: alaposság, óvatosság és éberség. A University of Bologna kutatói 419 olyan férfit vizsgáltak, akik18 és 30 év közöttiek voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy akik nyáron születtek kevésbé voltak lelkiismeretesek a többihez képest. Ez azonban megint csak egyetlen tanulmány. Maguk a kutatók is jelezték, hogy ez „egynapi preferencia” vagyis egy pillanatnyi eredmény. Elképzelhető, hogy a vizsgált személyek más alkalommal másképp viselkednének. A tanulmány egy másik érdekes eredménye szerint az ősszel/télen születettek inkább korán kelők, míg a tavasszal/nyáron születettek inkább későn fekvők.

Nyáron született emberek mogorvábbak

[Talán ez a legérdekesebb] Tavaly az éves Európai Neuropszichofarmakologi konferencián magyar kutatók beszámoltak egy tanulmányról, ami kapcsolatot mutatott ki a születési időpont és a hangulat között. 366 egyetemi hallgatónak kellett kitölteni egy kérdőívet, amiből kiderült, hogy a ciklotimikus természet (amire jellemző a szomorú és a vidám hangulatok közötti gyors változgatás) jelentősen több esetben volt kimutatható olyanoknál, akik nyáron születtek. Előfordulhat, hogy ez megmagyarázza miért van az „ikrek” alatt születettek kettős természete.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________