2020-06-08 nap bejegyzései

(3217) Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?

Tibor bá’ online

 

Sehogy, mert nincs rájuk írva, hogy ez álhír, illetve hamis információ. Már pedig újabban „divatba jött” az álhírterjesztés, a hülyeségek továbbítása, amit sok esetben a félelem motivál. Ez utóbbi főleg a koronavírussal kapcsolatos, és amit elsősorban az Internet tesz lehetővé, ahová bárki, bármit berakhat. OK, de ezt hogyan lehet kivédeni?

A legfontosabb, hogy megválogatjuk a forrást. Ma már egy millió „forrás” létezik, mind gyönyörű honlappal, és többnyire hülyeségekkel teli. Ragaszkodj az olyan forráshoz, aminek évtizedes múltja van. Természetesen itt is lehetséges ferdítés, mert valaki vagy valami pénzeli, amit illik meghálálni. Vagy a fenntartónak van egy politikai elkötelezettsége, na akkor megette a fene.

A politikától független témákban, például most a koronavírussal kapcsolatban nagyon nehéz a helyzet. De itt is meg kell találni azt a patinás médiát, ami nagy valószínűséggel kiszűrt valóságot tálal fel az olvasóinak.

De a megfelelő médium megtalálásán kívül van még egy másik fontos tényező. Az általános természettudományos műveltségünk. Erre támaszkodva el tudjuk dönteni, hogy egy-egy hír a valószínűség határain elül esik-e vagy kívül. Ha például valaki előáll valami olyasmivel, ami a perpetuum mobile hatáskörébe tartozik, pl. egy olyan kütyü, ami az áramfogyasztásodat felére csökkenti, vagy minimális áramfogyasztás mellett ragyogóan hűvössé teszi a lakásodat, akkor tudhatod, hogy ez hamuka. Az is marhaság, ha valaki állítja, hogy csapvizet használ az általa kifejlesztett motorhoz. A lapos Földröl már ne is beszéljünk.

Mi van akkor, ha nem rendelkezel a megfelelő ismeretekkel. Akkor csak egy lehetőség áll előtted, találsz valakit, vagy valamit, amiben megbízol, mert a szűrést megteszi helyetted.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(3216) Röhögjünk egyet – Darwin-díj

Tibor bá’ online

Aki nem tudja: Darwin-díjat az kap, aki egy adott évben a legnagyobb hülyeséget csinálja, vagy követi el

 

1.) Egy svájci szálloda séfje levágta az egyik ujját egy újonnan beszerzett hússzeletelő géppel. Mivel volt élet és baleset biztosítása, beadta a kárigényét a biztosítótársaságnak, ahol gyanút fogtak, tehát a helyszínre küldték az ellenőrüket – ha lehet – leplezze le a csalót. A szakember kiszállt a helyszínre és kipróbálta a hússzeletelő gépet, ami próba közben levágta az egyik ujját.

2.) A chicagói hóvihar után, a 25 centiméteres hóban egy férfi egy órán keresztül lapátolta a havat, hogy gépkocsija számára parkolóhelyet biztosítson. A munka elvégzése után a beállás helyet, előbb visszavitte a hólapátot a házba. Amikor visszatért az utcára már egy nő beparkolt az imént kiásott helyre. Teljesen érthetően a férfi a nőt a helyszínen agyonlőtte.

3.) Egy zimbabwei maszek busz tulajdonosa, hogy szomját oltsa, útközben megállt egy italra, amikor visszaült a volán mellé azt észlelte, hogy a 20 elmebajos, akiket át kellett volna szállítani Harareből Bulowayoba, az utolsó szálig meglépett. Miután nem akarta feltárni alkalmatlanságát, beállt a legközelebbi busz megállóba és közölte a várakozókkal, hogy 20 személy felszállhat, akiket le is szállított a célállomás elmegyógyintézetébe. Megérkezésekor közölte az ápolókkal, hogy a szállítmány nagyon izgága és fantáziadús. A valóság kiderítéséhez 5 napra volt szükség.

4.) Egy amerikai tinédzsert a kórházban ápolták súlyos fejsérüléssel, amit az állomásra beálló vonat okozott. Kikérdezésekor, hogyan történt a baleset, derült ki, hogy a fiú csak arra volt kíváncsi milyen közel hajolhat a befutó vonathoz.

5.) Egy férfi besétált egy kisboltba, a pénztárpultra rátett egy húsz dollárost és kérte, hogy váltsák fel neki. A pénztáros kinyitotta a pénztárt, de ekkor a férfi elővett egy pisztolyt és megparancsolta a pénztár tartalmának a kiürítését egy átnyújtotta zacskóba. A zacskó megtömése után a férfi távozott, de a 20 dolláros bankjegyet a pulton hagyta. Csak az elmenekülés után derült ki, hogy a zacskóban mindössze 15 dollár volt.

6.) Egy arkansasi férfi igen szomjas lehetett, mert az utcán kiásott egy bazaltkockát és megpróbálta betörni vele egy italbolt kirakatát azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy kiemel néhány üveg italt. Csakhogy a kirakat plexiből volt, ami a kockakövet visszaverte és fején találta a próbálkozót, aki a helyszínen elvesztette az eszméletét. Az eseményt egy térfigyelő kamera az elejétől a végéig felvette.

7.) Egy női vásárló éppen elhagyott egy üzletet, amikor egy férfi kikapta a kezéből a ridikült és elfutott vele. Az egész jelentet az üzletből végignézték és azonnal hívták a rendőrséget, akik percek alatt elfogták a bűnözőt, akit visszavittek a helyszínre azonosítás végett. Megérkezés után a rendőr fennhangon közölte, hogy felismerésre kerül sor, amire a bűnöző készségesen közbevágott, „Igen uram, ő az, tőle loptam el a ridikült.”

8.) Egy férfi hajnal 5 órakor besétált a Burger King helyiségébe, és pisztoly pörgetés közben kérte a kassza tartalmát. Az alkalmazott közölte, hogy nem tudja kinyitni a kasszás csak akkor, ha rendelést adnak le. Erre a betörő kért egy adag sült hagymát. Az alkalmazott közölte, hogy sült hagyma reggelire nem rendelhető, amire a betörő káromkodva elment. Ez a betörő kapta „az év leghülyébb embere” külön díjat.

9.) Egy parkoló lakókocsiból éjjel egy férfi ki akarta szívni a benzin a magával vitt kanna és gumicső segítségével. Lecsavarva a kupakot, behelyezte a magával hozott csövet és szívott egy nagyot. Az eredmény kifejezetten meglepő volt. A kihívott rendőr a földön egy rosszullét jeleit mutató férfit talált, aki véletlenül nem a benzintankba eresztette be a gumicsövét, hanem a lakókocsi vécéjének gyűjtőtankjába. A lakókocsi tulajdonosa nem tett feljelentést. Nyilatkozata szerint ekkorát még életében nem röhögött.

10.)  És akkor most a győztes. A kaliforniai Long Beachen egy rabló rásütötte fegyverét a leendő áldozatra. Azonban a pisztoly csütörtököt mondott, egy kattanás, aztán semmi. A rabló csodálkozva nézett bele a pisztoly csövével és újra meghúzta a ravaszt. Ez alkalommal a fegyver hibátlanul működött.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!