2020-06-07 nap bejegyzései

(3215) Támadás a szuper baktérium ellen

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Peter Andrews tudományos tudósító (biológus)

A Princeton Egyetem tudósai átütő felfedezést tettek, ami forradalmasíthatja az antibiotikum kutatást. Egy olyan új gyógyszerről van szó, ami mérgezett nyílként működik, megöli a szuper baktériumot (antibiotikumokra rezisztens baktériumok) még mielőtt rezisztenssé tudna válni.

1928 óta, amikor Alexander Fleming felfedezte a penicillint, antibiotikumokat alkalmazunk bakteriális fertőzésekkel szemben. Viszont a baktériumok rövid élettartama miatt gyorsan rezisztenssé válnak a kezeléssel szemben, és amikor ez bekövetkezik új „fegyvert” kell találni, amivel elölről kezdhetjük a gyógyítást.

A versenyfutásban a baktériumok állnak nyerésre. Jelen pillanatban a szuper baktériumok 700,000 embert ölnek meg évente, és ha így megy tovább 2050-re utolérik a rák mortalitását. Jelenleg már olyan bárhol előforduló törzsek mint az Escherichia coli és a Klebsiella pneumonia majd minden antibiotikumra rezisztensek. Ezek mind Gram-negatív baktériumok, amelyeknek van egy védő membránjuk és így nehezebb ellenük védekezni. Ez az oka annak, hogy a WHO az első helyre tette az emberi egészséget veszélyeztetők listáján.

Mérgezett nyíl

Az új gyógyszer, aminek gyakorlati elnevezése SCH-79797, de már van fantázia neve is: Irresistin, valójában kettős hatással bír. Elsőre áthatol a baktérium külső membránján. Aztán bejuttatja mérgező szállítmányát a baktérium DNA-jába, ami megöli a sejtet.

A tudósok kipróbálták az Irresistint, szuper gonorrhoea ellen, ami az Egyesült Királyságban a harmadik legelterjedtebb helyen áll a nemi betegségek terén, és az összes ismert antibiotikummal szemben rezisztens. Állítja Zeme Gitai professor a szuper gonorrhoea témájával foglalkozó esszé írója.

Laboratóriumban és kísérleti egerekben az Irresistin kitűnően működött. Azonban volt egy probléma, az Irresistin emberi sejteket is megölt, nem volt biztonságos. Ezért a tudósok létrehoztak egy változatot, Irresistin-16 névvel. Ez minden egyes elpusztított emberi sejt mellett ezer baktériumot öl meg.

Elfelejtett ismeret

Ilyenfajta felfedezés egy fajta elfelejtett ismereten múlik, egy újfajta antibiotikum Gram-negatív baktériumokkal szemben, amire nem került sor az 1960-as évek óta. Ahogy ez a Stanford Egyetem mikrobiológia professzorfa, KC. Huana mondta „az antibiotikum kutatás évtizedekre leállt.”

A helyzet tehát az, hogy a bacilusok változnak és rezisztenssé válnak az összes antibiotikummal szemben, miközben új gyógyszert nem fejlesztettek, de most közbelépett az új felfedezés, remélhetően még idejében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________