2020-03-30 nap bejegyzései

(3146) Vírus mutáció

Közlemény: Az egészségügyben dolgozók önfeláldozó munkájuknak elismeréseként a Lánc-híd fehér kivilágítását mi is bemutatjuk elismerésünk jegyében.

 

Tibor bá’ fordítása online

 

Nemrég lehetett olvasni arról, hogy a COVID-19 járvány koronavírusa mutáció után egy „agresszívabb” formát vett fel. Kell-e emiatt idegeskednünk? A válasz, NEM, éspedig ezért:

Az igaz, hogy a koronavírus mutál, amivel nincs semmi baj. A baj ott kezdődik, hogy az emberek a „mutálás” szó alatt ezt értik, hogy egy élő anyag drámai és alapvető változáson megy át, ami számtalan horror film alapja. Azonban a valós életben a mutáció okozta változás picinyke és ártalmatlan, ezzel ijesztgetni helytelen.

Járvány idején felmerül a kérdés, hogy a szóban forgó patogén mutálása után veszélyesebbé válik-e? Ez azonban egy rossz kérdés. A mutálás számtalan vírus létének egy mondén aspektusa, és a SARS-COV-2 koronavírus nem kivétel. A vírus genetikai anyaga RNS, nem pedig DNS, mint például az ember esetében. Ellentétben az emberi DNS-sel, amikor egy vírus lemásolja a genetikai anyagát, nem ellenőrzi azt.

Ebből következik, hogy gyakran hibázik. Ezt a hibát nevezzük „mutálásnak”, ami vírus esetében igen gyakori, ha más élő anyaghoz hasonlítjuk. Ez ijesztően hathat, de a valóság az, hogy a másolás alatt ezek a hibák olyan változásokat hoznak létre, amelyek a legtöbb esetben semlegesek, vagy éppen károsítják magát a vírust. A semleges mutációk azok, amelyek a vírus túlélését se nem javítják, se nem rontják, „forgalomban” maradnak anélkül, hogy a megfertőzött emberek ezt észlelnék. A károsító mutációk után a természetes kiválasztással a vírus eltűnik.

Szerencsére, amikor egy mutáció segíti a vírus terjedését vagy túlélését, rendszerint nem okoz változás a járvány kitörésében. A fertőzhetőség, a betegség komolysága olyan tulajdonságok, amiket több gén határoz meg, és ezeknek a géneknek mindegyike többféleképp hathat a vírus terjedésére. Példának okáért, ha egy vírus komoly szimptómákat okoz, kevésbé adható át, ha a fertőzött személy elég beteg ahhoz, hogy ágyban maradjon. Az esély arra, hogy egy vírus veszélyesebbé váljon egy járvány viszonylag rövid ideje alatt, nagyon kicsiny.

Ennek ellenére általános nézet, hogy egy koronavírus folyamatos mutálása a létrehozott vakcinát hatástalanná változtatja. A vírus változása a vakcinát természetesen alkalmatlanná teheti, de ez rendszerint több évbe kerül, hogy a megfelelő mutációk összeadódhassanak. RNA vírusok, mint például a sárgaláz, mumpsz és kanyaró vakcinái, amelyeket az 1930-70-es években fejlesztettek ki, mai napig hatékonyak, miközben ezek a vírusok sokkal gyakrabban mutálnak, mint a koronavírusok. A szóban forgó „S” és „L” koronavírus változat között mindössze két mutáció különbség van, és így 99,993%-ban azonosak. Rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy egy koronavírusra kidolgozott vakcina védelmet nyújt egy másikkal szemben. Évente új influenza vakcinát azért kell kidolgozni, mert a vírus átcsoportosítja a genomját, nem pedig a mutáció miatt.

Ahelyett, hogy valószínűtlen következményektől félnénk, inkább arra kellene koncentrálni, hogy a COVID-19 járvánnyal szemben kifejlesszünk egy hatékony választ. A társadalom bizalmának fenntartása érdekében a tudósoknak és a kormány tisztviselőknek egyértelmű és világos módon kellene kommunikálni, és biztatni kellene a lakosságot az egészségügyi tanácsok betartására. A döntéshozóknak figyelni kellene a sebezhető csoportokra, mint például az idősekre, akik jóval nagyobb valószínűséggel halnak bele egy fertőzésbe. Javítani kell az egészségügyi ellátás eszközeinek rendelkezésre állítását, különösen a szegényebb régiókban. Ügyelni arra, hogy időben szülessenek a diagnosztikus vizsgálatok. Amerikában a járvány terjedése lecsökkenthető lett volna, ha a tesztelések helyileg elvégezhetők lettek volna. Remélhetőleg ez megtanít minket arra, hogy jobban fel kellene készülnünk egy járvány levezetésére, mert teljesen nyilvánvaló, hogy nem vagyunk felkészülve. Vagyis, ahelyett, hogy félünk a vírus mutációtól arra kellene fókuszálni, hogy olyan intézkedések szülessenek, amik csökkentik a járvány terjedését és gondozza azokat, akiknek erre szükségük van.

Eredeti cikk: https://edition.cnn.com/2020/03/07/health/coronavirus-mutations-analysis/index.html

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________