2020-03-26 nap bejegyzései

(3142) Töprengek

Tibor bá’ online

 

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban alapvető fontosságú információk nem születnek meg, vagy elhallgatják őket. Január végén Kínából volt olyan értesítés, hogy a kigyógyultak veséje, szíve, tüdeje, de még a heréi is károsodtak. Azóta egy szó se esett erről. Közlik, hány gyógyult van, de hogy ez pontosan mit jelent, arról fogalmunk sincs. Pedig ezt nagyon fontos lenne tudni.

Ugyanígy nem közlik az arra illetékesek, hogy ad-e védettséget a fertőzésből kigyógyulás. Vannak adatok a korona vírusokkal általában, vagyis, hogy egy, legfeljebb két év védettséget adnak, de nem specifikusan a COVID-19, mert ugye ennél nem is lehet, hiszen csak fél éves.

Ehhez kapcsolódik az, hogy meg lehet-e kapni kétszer. Egy-egy esetről vannak hírek, de ebből nem lehet következtetni általános érvényű megállapításra. Egyetlen egy olyan hír volt, ami szerint Kuangtung tartományban a gyógyultak 14 százaléka újra fertőződött. Kérdés mennyi idő alatt. Arra lehetne következtetni, hogy idővel, sokkal nagyobb százalék, esetleg potenciálisan 100 százalék újra fertőződhet. De ezt én nem jelenthetem ki. Ezt a témát már rég fel kellett volna vállalnia hozzáértőknek. Vagy esetleg már tudják, de a pánik elkerülése végett….

Az is megérne egy misét, hogy mutál-e, és milyen gyakorisággal ez az átkozott vírus. Mert ettől rengeteg függ. Ha például adna védettséget (ami egyáltalán nem biztos) azt a mutáns változat egyből lenullázná. Az én ráérzésem szerint a helyzet sokkal drámaibb, mint az országok vezetői eddig elismerték, és egyszerűen nem akarják, hogy az emberek erre rájöjjenek. Szerintem a COVID-19 drámának csak egészen az elején vagyunk.

Ha a sejtésem igaz, akkor ez a COVID-19 örökre itt marad velünk, ahogy a szezonális influenza, azzal a különbséggel, hogy ennek a moralitási rátája kábé 40-sze nagyobb, és nemcsak télen, hanem egész évben kaszál. Az élet, amikbe beleszülettünk, már soha se tér vissza. Remélem, nem lesz igazam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________