2020-03-23 nap bejegyzései

(3139) A vírus amerikai

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az igazságnak három fokozata van:
  • Tagadják
  • Nevetségessé teszik
  • Elfogadják, mint ami önmagából adódik.

A COVID-19 esetében a második fokozatban vagyunk. Először a média egyszerűen ignorálta az analízisen alapuló állítást, hogy a vírus az USA-ból származhat. Azonban az információ terjedése és a felmerülő bizonyítások beleértve az Amerikából érkezőket is nem tette lehetővé a további félrefordulást, marad, hogy a nyugati média nyíltan nevetségessé teszi az állítást.

Nézzük csak! Kínai virológusok felfedezték, hogy a vírus nem Kínából származik, nem Wuhanból és nem a tengeri húspiacról, hanem visszavezethető Amerikára, valószínűleg az amerikai hadsereg Fort Detricki biolaborjából (amit a CDC bezáratott múlt év júliusban) és Kínába hozták a 2019 októberében tartott World Military Games (Világra szóló hadgyakorlat) alkalmából.

Japán és Taiwani virológusok szintén arra a megállapításra jutottak, hogy a vírus az USA-ból származhat.

Még a kezdet előtt az amerikaiak a nyakukat törték, hogy eltereljék a bűnösséget azzal, hogy kitaláltak denevérekről, kígyókról és más állatokról szóló meséket a Wuhani húspiacról. Jelezték, hogy a Wuhani Egyetem egy biofegyver gyár (ami nem igaz). És a Szabad Ázsia Hangja rádión keresztül azt állította, hogy a vírus onnan került ki a szabadba.

Be kell vallani, hogy az amerikaiak roppant tehetségesek a mikrofon magukhoz ragadásában, hogy „hivatalos” szócsőként beszámoljanak a pillanatnyi eseményekről, elárasztva a könnyen rászedhető tömegeket, meggátolva őket abban, hogy maguk rakják össze az információ darabkákat.

Tökéletesen megfeledkezve arról a tényről, hogy kevés olyan ország van a világon, ahol legyártanak vagy kiszabadítanak egy olyan biológiai fegyvert, ami elsősorban ő magukat támadja meg. Arról is megfeledkezzenek, egy végső játszma geopolitikai valószínűségéről, vagyis, hogy egy hatásos fegyver a gazdasági háborúban Kínával szemben olyat tehet, amit egy kereskedelmi háború nem tud.

A felületes olvasó könnyen elfelejtheti az amerikai mentalitást, ami szerint számtalan geopolitikai ok lehet arra, hogy megtámadják Kínát, Iránt, és Olaszországot. A többi országban bekövetkező haláleseteket el lehet könyvelni „járulékos vesztességnek”.

Számtalan koronavírussal kapcsolatos poszt látott napvilágot az Interneten. Ezek közül egyesek iszonyatos látogatást gerjesztve, sok százezres letöltést eredményezett. Ezen posztok nagy része több nyelvre le lett fordítva és blogok százaira feltéve. Ezzel egy időben számtalan poszt született a kínai közösségi médiában, amelyek arról spekulálnak miként tört ki Wuhanban a járvány.

A végén a kínai média hasonló vehemenciával állította, hogy a vírus eredhetett Amerikából, ám az amerikaiak teljes mellbedobással cáfolták azt.

A következőkben Zhao LiJian, a kínai Külügy Minisztérium szóvivője a történetet hivatalossá tette az amerikai közösségi média oldalain. A New York Times-ban egy cikk szerint Zhao nézete bekerült a kínaiak legismertebb közösségi médiájába, a Weibo-ba (aminek 160 millió látogatója volt).

Úgy tűnik, hogy LiJian twittere valójában egy hivatalos forrás, amit nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. LiJian azt állítja, hogy a vírust Kínába az USA-ból hozták egy katonai hadijáték idején, és követel az USA-tól magyarázatot, hogy hatalmas érdeklődést miért hagynak szó nélkül. Ez akkora politikai nyomás volt, hogy a nyugati média nem hagyhatta szó nélkül. Természetesen ignorálták a hír lényegét és ellehetetlenítették a hírvivőt.

Március 12.-én az angol Guardian azt állította, hogy kínai propaganda szerint a vírus Amerikából származik. Március 13.-án a New York Times hasonló történettel állt elő: „Kínai koronavírus összeesküvés” címen, amiben az vírus eredetét meghamisították. Március 14.-én az ABC televízió a következő címmel: „A koronavírus eredetével kapcsolatban hamis állítás lépett fel az USA és Kína között” amiben nevetségessé tették Kínát és az amerikai eredetet.

A Seattle Times a történetnek egy másik vízióját publikálta, amiben azt állították, hogy „Kína előáll egy új elmélettel a koronavírus eredetét illetően: Ez egy amerikai betegség… amit az amerikai hadsereg vitt el októberben Wuhanba. Erre a legkisebb bizonyítékuk sincs, de a történet Kínában hivatalos megerősítést nyert a Kínai Külügyminisztériumtól, ahol a szóvivő meggyanúsította az amerikai szerveket, hogy nem tisztázták, mit tudnak a betegségről.” Az angliai Independent előállt saját verziójukkal „Kínai összeesküvési elmélet” címen, amit a CNN követett.

Ezek után a Washington Post, a Bloomberg és egy fél tucat újság és média kapcsolatba lépett a szerzővel interjú készítés céljából, hogy ezt az összeesküvési elméletet felgöngyölítsék. A Bejingi Amerikai Követség szintén megkereste a szerzőt egy „kis beszélgetésre”.

Ha a közösség informálására irányuló kampány, és a politikai nyomás folytatódik, a végén még megérkezünk a harmadik fokozathoz. Vagyis a média elkezdi feszegetni a lehetségességet, majd a valószínűséget, végül beismeri a tényt, hogy a „kínai” vírus forrása az USA.

A szerző, Larry Romanoff visszavonult munkatársa egy nemzetközi tanácsadó cégnek. Meghívott professzora a Sanghaji Fudan Egyetemnek. Feljegyzései a Global Research-ban jelennek meg. Forrás

Tibor bá’: Nem állítom, hogy a koronavírus amerikai, de ez egy másik oldala az éremnek, érdemes vele megismerkedni.

___________________________________________________________________________

COVID-19: All Truth Has Three Stages

By Larry Romanoff

First, it is ignored.

Second, it is widely ridiculed.

Third, it is accepted as self-evident.

March 19, 2020 “Information Clearing House” – With COVID-19, we have now entered Stage 2. At first, the media ignored the claims and the analysis that the virus could have originated in the US. But the spread of information and restatements of evidence from all sides, including in the US itself, has become too intense and now the claims are being openly ridiculed in the Western media.

Briefly, Chinese virologists discovered conclusively that the original source of the virus was not China, nor Wuhan, nor the seafood market, but had been traced to the US, a possible scenario being that the virus might have originated at the US Military’s bio-weapons lab at Fort Detrick (which was shut down by the CDC in July, because of outbreaks), and brought to China during the World Military Games in October 2019.

Also, Japanese and Taiwanese virologists arrived independently at the conclusion that the virus could have originated in the US.

The Americans did their best from before the beginning to deflect culpability by crafting tales of bats, snakes, pangolins, the seafood market, the Wuhan University being a bio-weapons facility (which it is not), and the CIA tale leaked through the VOA and Radio Free Asia that the virus leaked from that university. They stated (factually) that Chinese researchers had participated (7 years ago) in similar virus research funded by the US NIH, thus somehow insinuating Chinese culpability, ignoring that the prior research was irrelevant to current events.

I must say the Americans have proven to be very skillful in grabbing the microphone first, to create an “official” narrative of a current event while flooding the media with sufficient finger-pointing to preclude a gullible public the time to logically assemble the pieces on their own.

They ignored the very real fact that few nations would either create or release a biological weapon that attacks primarily itself. They ignored too, the geopolitical likelihood of an ”end game” – that a virus is a powerful weapon of economic warfare, able to do to China’s economy what a trade war could not do.

Casual readers tend to ignore the fact that, in the American mentality, there are many solid geopolitical reasons to attack China, Iran, and Italy, the remaining countries merely constituting unfortunate collateral damage.

Many virus articles containing this and similar information had been published by second-tier internet news sites, some articles gaining enormous readership with hundreds of thousands of downloads and much re-posting. Many of these articles have been translated into 6 or 7 languages and published on websites all around the world. Simultaneously, many posts were made on Chinese social media speculating on the odd circumstances and long chain of unusual coincidences that led to the virus outbreak in Wuhan.

One of the articles referred to above, was translated and posted on Chinese social media and gathered 76,000 comments in the first 8 hours. Eventually, the major Chinese media outlets made the same claims – that the virus could have originated in the US and that the Americans were engaging in a massive cover-up.

Then, Zhao LiJian, a spokesman for China’s Foreign Ministry, made the story official, through a number of posts on US social media. One major media article, this in the NYT, noted that “Zhao’s remarks were spread on China’s most prominent social media platform, Weibo . . . [and] had been viewed more than 160 million times, along with screenshots of the original Twitter posts.

It seems LiJian’s Twitter posts, being essentially an official source that could not easily be ignored, claiming the virus was brought to China from the US during the Military Games, and demanding an explanation from the US, were receiving too much public attention to be ignored. All of the above created sufficient political pressure to force the Western media to respond. And of course they responded by ignoring the facts of the message and trashing the messenger.

On March 12, the UK Guardian ran a story claiming China was “pushing propaganda” about the virus coming from the US. (1) On March 13, the New York Times ran a similar story of a “China coronavirus conspiracy” of false claims about the source of the virus. (2) Then, on March 14, ABC News ran a story titled “False claims about sources of coronavirus cause spat between the US, China”, in which it ridiculed China and the claims of a US-virus. (3)

The Seattle Times published a version of the story, stating, “China is pushing a new theory about the origins of the coronavirus: It is an American disease . . . introduced by members of the U.S. Army who visited Wuhan in October. There is not a shred of evidence to support that, but the notion received an official endorsement from China’s Ministry of Foreign Affairs, whose spokesman accused American officials of not coming clean about what they know about the disease.” (4) The UK Independent published their own version of “China’s conspiracy theory” (5), as did CNN (6).

The ABC article claimed that “Assistant Secretary David Stilwell gave [Chinese] Ambassador Cui Tiankai a “very stern representation of the facts,” claiming Cui was “very defensive” in the face of this “official” American assault. The US State Department is quoted as having said, “We wanted to put the [Chinese] government on notice we won’t tolerate [conspiracy theories] for the good of the Chinese people and the world.”

Following that, the Washington Post, Bloomberg, and half a dozen other press wires and media outlets have contacted this author for interviews, eager for an opportunity to trash this ‘conspiracy theory’ at its source. The US Embassy in Beijing also “reached out” to the author “to talk about it”.

If the public information campaign and the resulting political pressure can continue, we will eventually enter stage three where the media will begin admitting first the possibility, then the likelihood, then the fact, of the US being the source of the “China” virus.

Larry Romanoff is a retired management consultant and businessman. He has held senior executive positions in international consulting firms, and owned an international import-export business. He has been a visiting professor at Shanghai’s Fudan University, presenting case studies in international affairs to senior EMBA classes. Mr. Romanoff lives in Shanghai and is currently writing a series of ten books generally related to China and the West. He can be contacted at: 2186604556@qq.com. He is a frequent contributor to Global Research. “Source

The original source of this article is Global Research

Copyright © Larry Romanoff, Global Research, 2020

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!