2020-03-21 nap bejegyzései

(3137) Nem vagyok közgazdász

Tibor bá’ online

 

Ennek ellenére jót röhögtem néhány napja, amikor Varga Mihály Nemzeti Nemtudom Milyen Minisztérium vezetője közölte a TV-ben, hogy a magyar GDP akár (mínusz) -0,1 százalék is lehet. Boldog lennél te, ha megúsznánk -0,1 százalékkal! Hogy lehet ilyen hülyeséggel áltatni a népet. Majd néhány nappal később közölni, hogy a munkanélküliek száma százezres nagyságrend is lehet. Hogy akartok ti termelés nélkül GDP-t mérni? Az MSZP osztogatna mindenkinek minimum 100 ezer forintot. Lehet, még többet is. Tessék nyomni a bankóprést. Csak éppen nem lesz mögötte fedezet. Ha nincs áru, a pénz nem sokat ér a zsebben, mert a nincsből nem lehet adni érte semmit. A kereslet pedig az égig nyomja fel az árakat.

Na jó, nem húzom tovább a szót, a CNBC szerint: A Goldman Sachs közgazdászai állítják,egy soha nem látott recesszió előtt állunk. 2020 első negyed évében 6%, második negyed évében pedig 24 százalékos GDP visszaeséssel. Eredetileg a második negyedre 5 % csökkenés nézett ki, de „társadalmi távolság” (social distancing) vagyis a 2 méter távolság betartása az állampolgárok között, agyoncsapta a termelést. Lehet választani: védekezés vagy termelés! Más szavakkal: GDP vagy életben maradás. Úgy tűnik, az emberek élni akarnak. Varga Mihály elfelejtheti a – 0,1 százalékot. A stadionépítést egy időre el lehet felejteni.

Ha sok a forintod, csinálj vele valamit, időben szóltam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3136) A koronavírus átverés

Tibor bá’ fordítása online

 

prológus: Gyakran ér az a vád, hogy saját számíze szerint válogatom ki a felrakott posztokat. Ez lehet, hogy igaz. Feltételezem, hogy ami nekem tetszik, az másoknak is tetszik. Ez alkalommal ez csak részben igaz. Ron Paul rámutat arra, hogy milyen veszélyt rejt magában, ha egy kormány törvények helyett (vészhelyzetre hivatkozva) rendeletekkel kormányoz. Nálunk éppen most kerül erre sor. Viszont nem értek egyet a szerző koronavírushoz való hozzáállásával. Hát ennyit.

 

Szerző: Ron Paul

A kormányok imádják a kríziseket, mert mikor az emberek félnek, hajlandók feladni a szabadságukat, olyan ígéret ellenében, hogy a Kormány megvédi őket. Példának okáért 9/11 után az amerikaiak elfogadták a polgári jogok közel tökéletes eltörlését a PATRIOT törvény üres biztonság ígéretéért.

Ironikus látni a demokratákat, akik a múlt hónapban megpróbálták Trumpot letaszítania trónjáról, mert visszaélt hatalmával, most azt követelik, hogy az adminisztráció kapjon nagyobb hatalmat a mindössze 100 amerikait megölő koronavírus miatt.

Pénteken Trump elnök pandémia vészhelyzetet hirdetett ki, most pedig jogot formál arra, hogy olyan egyéneket helyezzen karanténba, akikről feltételezhető a vírussal való fertőzés, valamint a Politico szerint leállíthasson repülőket, vonatokat, gépkocsikat, abból a célból, hogy a ragályos fertőzést megállítsa. Még arra is van lehetősége, hogy a honvédség segítségével elzárjon városokat, vagy akár egy egész államot.

Az állami és helyi vezetők imádják a pánikot. Az Illinoisi Champaign polgármestere parancsban megtiltotta a fegyverek és alkoholos italok eladását, és elzáratta a földgázt, vizet és elektromosságot, tetszés szerinti állampolgároknál. Ohio helytartója gyakorlatilag az egész államot elzárta.

Kétségen kívül a Trump adminisztráció fő félelemkeltője Anthony Fauci, aki az Allergia és Fertőző betegségek Nemzeti Intézményének, valamint a Nemzeti Egészségügyi Intézmény vezetője. A média Faucival van tele, ahol egyértelmű hamis adatokat közöl, hogy a félelem még nagyobb legyen. A kongresszusi meghallgatáson az mondta, hogy a koronavírus halálozási rátája tízszerese a szezonális influenzának, amire nincs semmi bizonyíték.

A „Szemben a Nemzettel” műsorban Fauci nyakát törte, hogy az eleve sántikáló gazdaságon rúgjon még egyet, „Ebben a pillanatban, személyesen én nem mennék el egy étterembe.” Azon mesterkedik, hogy az egész országot lezárják 14 napra.

Na de miért? Egy olyan vírus miatt, ami alig 5000 embert ölt meg az egész Világon, az Egyesült Államokon belül pedig 100-nál kevesebbet. Összehasonlításként, a jó öreg tuberkulózis, miről manapság alig esik szó, 2017-ben 1,6 millió embert ölt meg. Ez miatt miérftnincs pánik?

Fausi és hasonló félelem keltők követelései a betegségen csak rontanak. A statárium, miről álmodoznak, az embereket leköti az otthonaikba, ahelyett, hogy kimennének a szabadra, a tengerpartra, ahol a napfényben és a szabad levegőn erősödne az immunrendszerük. A félelemkeltők által generált pánik a betegség terjedését segítik és azt okozzák, hogy a tömegek rohannak az áruházakba az utolsó guriga vécépapírér.

A koronavírus okozta őrület nem csak a politikusokat és az egészségügyben dolgozókat lepte el. A neokonzervatív Atlantic Council vezetője megszólalt a médiában, azt javasolva, hogy a NATO az 5. cikkelyre hivatkozva indítson támadás a COVID-19 vírus ellen. Csak nem akarnak tankokat és drónoka küldeni, hogy elsöpörjék ezt a mikroszkópikus ellenséget?

Az embereknek meg kellene kérdezni maguktól, hogy ez a koronavírus világjárvány nem egy hatalmas svidli-e, ahol a betegség okozta tényleges kár a bebiztosított politikai és financiális hasznon mesze túl van becsülve.

Ez nem azt jelenti, hogy a betegség ártalmatlan. Semmi kétség afelől, hogy a betegségbe emberek fognak meghalni. Azoknak, akik a legveszélyezettebbek, mindent meg kell tenni, hogy csökkentsék az elkapás veszélyét, de mi már láttuk ezt az előadást korábban. A kormány túldimenziónál egy veszélyt, ami kifogás arra, hogy elvegyen szabadságunkból. Amikor a veszély elmúlik, nem adják vissza a szabadságunkat.

___________________________________________________________________________

  The Coronavirus Hoax

By Ron Paul

March 18, 2020 „Information Clearing House” – Governments love crises because when the people are fearful they are more willing to give up freedoms for promises that the government will take care of them. After 9/11, for example, Americans accepted the near-total destruction of their civil liberties in the PATRIOT Act’s hollow promises of security.

It is ironic to see the same Democrats who tried to impeach President Trump last month for abuse of power demanding that the Administration grab more power and authority in the name of fighting a virus that thus far has killed less than 100 Americans.

Declaring a pandemic emergency on Friday, President Trump now claims the power to quarantine individuals suspected of being infected by the virus and, as Politico writes, “stop and seize any plane, train or automobile to stymie the spread of contagious disease.” He can even call out the military to cordon off a US city or state.

State and local authoritarians love panic as well. The mayor of Champaign, Illinois, signed an executive order declaring the power to ban the sale of guns and alcohol and cut off gas, water, or electricity to any citizen. The governor of Ohio just essentially closed his entire state.

The chief fearmonger of the Trump Administration is without a doubt Anthony Fauci, head of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases at the National Institutes of Health. Fauci is all over the media, serving up outright falsehoods to stir up even more panic. He testified to Congress that the death rate for the coronavirus is ten times that of the seasonal flu, a claim without any scientific basis.

On Face the Nation, Fauci did his best to further damage an already tanking economy by stating, “Right now, personally, myself, I wouldn’t go to a restaurant.” He has pushed for closing the entire country down for 14 days.

Over what? A virus that has thus far killed just over 5,000 worldwide and less than 100 in the United States? By contrast, tuberculosis, an old disease not much discussed these days, killed nearly 1.6 million people in 2017. Where’s the panic over this?

If anything, what people like Fauci and the other fearmongers are demanding will likely make the disease worse. The martial law they dream about will leave people hunkered down inside their homes instead of going outdoors or to the beach where the sunshine and fresh air would help boost immunity. The panic produced by these fearmongers is likely helping spread the disease, as massive crowds rush into Walmart and Costco for that last roll of toilet paper.

The madness over the coronavirus is not limited to politicians and the medical community. The head of the neoconservative Atlantic Council wrote an editorial this week urging NATO to pass an Article 5 declaration of war against the COVID-19 virus! Are they going to send in tanks and drones to wipe out these microscopic enemies?

People should ask themselves whether this coronavirus “pandemic” could be a big hoax, with the actual danger of the disease massively exaggerated by those who seek to profit – financially or politically – from the ensuing panic.

That is not to say the disease is harmless. Without question people will die from coronavirus. Those in vulnerable categories should take precautions to limit their risk of exposure. But we have seen this movie before. Government over-hypes a threat as an excuse to grab more of our freedoms. When the “threat” is over, however, they never give us our freedoms back.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________