2020-03-12 nap bejegyzései

(3127) Lassítsuk le a terjedést

Tibor bá’ online

 

A bezárkózással sikeresen lehet lassítani a COVID-19 terjedését. Kérdés, van-e ennek értelme? Elvégre a bezárkózás nem csökkenti a fertőzöttek számát, csak elhúzza az előfordulást.

Az elsődleges haszon a terjedés lassításából a versenyfutás részleges megnyerése, ami a fertőzés és a vakcina előállítása között folyik.

Van azonban más is. Ha egy fertőzés felfutását és lecsengését kitűzzük egy grafikonra, akkor egy szabályos Gauss-görbét kapunk. Ha késleltetjük, akkor egy lapos görbét kapunk. Nézzük az alábbi ábrát.

A görbe alatti terület megegyezik, tehát ugyanannyi beteggel kell számolni. Azonban a fertőzés hirtelen lefutása esetén rövid idővel a nulladik nap után több a beteg, mint az egészségügyi rendszer kapacitása (szaggatott vonal). Ennek az a következménye, hogy a sürgős esetek a kórház folyosóján várják, hogy a kimerült egészségügyi dolgozók hozzájuk jussanak. Nyilvánvaló, hogy nagyobb halandóságot generál, ha nem késleltetjük a járvány terjedését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________