2020-03-09 nap bejegyzései

(3124) Különböző tanulmányok – fordítás

Tibor bá’ online

 

Az ANU tanulmány

Az ANU (Australian National University) kebelén belül Warwick McKibbin közgazdasági professzor az 1918-20-as spanyolnátha (becslések szerint 17-50 millió áldozattal) alapján modellezte a jelenlegi COVID-19, most már világjárványt, és úgy találta, hogy a gazdasági kár akár 9.000.000.000.000 $ is lehet (ez angolul 9 trillió, magyarul 9 billió). Az emberáldozat pedig meghaladhatja a 68 milliót.

Az Amerikai Kórházi Szövetség

 „járványügyi becslése szerint” a következő 2 hónapban várható eredmények, az USA-ra vonatkoztatva. Zárójelben kékkel a 2019 szezonális influenza adatai összemérés céljából).

Ro=2,5 mellett a duplázási idő 7-10 nap.

Fertőzöttek száma: 96 millió (35,5 millió)

Kórházi kezelésre szorul: 4,8 millió (490.600)

Intenzív ellátásra szoruló beteg: 1,9 millió (49.000)

Halottak száma: 480.000 (34.200)

Megjegyzendő, hogy a kalkuláció igen kedvező körülményekre épült. Például az Ro értéke sokkal valószínűbben 4,7, vagyis minden beteg egy további (átlagosan) 4,7 embert fertőz meg. Ez esetben reális a kapott számokat kettővel megszorozni. Ki kell még emelni azt, hogy az 1,9 millió intenzív ellátást igénylők száma csak elméleti. Ennyi ágy az Egyesült Államokban nem létezik. Intenzív kezelés nélkül, ezek az emberek simán meg fognak halni. Valamint ez az előrejelzés 2 hónapra szól, de ott nem áll le az élet. A becslések szerint Július elejére 2,16 millió halott várható. És mikor lesz vége?

Tibor bá’ véleménye

Több alkalommal találkoztam statisztikai adatokkal, amikből azt a következtetést vonták le3, hogy a SARS-COV-2 koronavírus a férfiakra veszélyesebb, mint a nőkre. Nekem más a véleményem. Néhány napja felhívtam a figyelmet arra, hogy adatok kiértékelésénél ügyelni kell, nehogy tévútra lépjünk. Jelen esetben szerintem nem arról van szó, hogy a férfiakra pikkel a koronavírus, hanem arról, hogy a férfiak körében sokkal több a dohányos, mint a nők között. A dohányos tüdő pedig kevésbé tud ellenállni a koronavírus támadásának, ami elsősorban a tüdőt támadja meg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!