2020-03-04 nap bejegyzései

(3118) 2019-nCOV fertőzést követően a vesében és herékben tevékenykedő ACE2 károsíthatja azokat – FORDÍTÁS

Tibor bá’ online

 

Szerzők: Caibin Fan, Kai Li, Yanhong Ding, Wei Lu, Jianqing Wang.

2019 decemberében, és 2020 januárjában, 2019-nCoV koronavírussal fertőzött tüdőgyulladás következett be Vuhanban, ami komolyan veszélyeztette a közegészséget.

ACE2-ről (angiotenzint konvertáló enzim-2) ki lett mutatva, hogy fogadja a 2019-nCoV vírusokat és közbejár, hogy belépjenek az emberi sejtekbe, ahogy az megtörténik akut légzőszervi szimptómát mutató koronavírus (SARS) esetében.

Különböző megfigyelések azt mutatták, hogy egyes betegeknél csökkent a vese funkció, vagy akár vesekárosodás is bekövetkezett a légzőszervi károsodás mellett, de az ide vonatkozó mechanizmus korábban nem volt ismert.

Ez felkeltette érdeklődésünket, vajon a koronavírus fertőzés kihat-e a vizelet elvezető és a reprodukciós rendszerre. Ezen tanulmányon belül a fellelhető adatokat felhasználtuk az ACE-2 szerepét vizsgálva a különböző emberi szerveknél. Az eredmények azt mutatták, hogy az ACE-2 a vese tubulusaiban, Leydig sejtekben, és a herék ondó csatornácskáiban erősen jelen van. Ebből következik, hogy a vírus közvetlenül kapcsolódhat egy ilyen ACE-2 pozitív sejthez, amivel a beteg veséjét és heréit károsíthatja.

A megfigyelések eredménye szerint a gyógyítás alatt a vesefunkciót ki kell értékelni és különös figyelmet kell fordítani a 2019-nCoV-val fertőzött beteg esetében, mert a vírus és az antivírus gyógyszerek károsíthatja a vesét.

Ezen túlmenően figyelni kell a páciens heréire a kórházi kezelés alatt, majd a későbbi ellenőrzések esetén, mivel a vírus hajlamos károsítani a here szöveteket. Ez különösen érvényes fiatal betegeknél a bekövetkezhető terméketlenség miatt.

___________________________________________________________________________

ACE2 Expression in Kidney and Testis May Cause Kidney and Testis DamageAfter 2019-nCoV Infection

AbstractIn December 2019 and January 2020, novel coronavirus (2019-nCoV) – infected pneumonia (NCIP) occurred in Wuhan, and has already posed a serious threat to public health. ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) has been shown to be one of the major receptors that mediate the entry of 2019-nCoV into human cells, which also happens in severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS). Several researches have indicated that some patients have abnormal renal function or even kidney damage in addition to injury in respiratory system, and the related mechanism is unknown. This arouses our interest in whether coronavirus infection will affect the urinary and male reproductive systems. Here in this study, we used the online datasets to analyze ACE2 expression in different human organs. The results indicate that ACE2 highly expresses in renal tubular cells, Leydig cells and cells in seminiferous ducts in testis. Therefore, virus might directly bind to such ACE2 positive cells and damage the kidney and testicular tissue of patients. Our results indicate that renal function evaluation and special care should be performed in 2019-nCoV patients during clinical work, because of the kidney damage caused by virus and antiviral drugs with certain renal toxicity. In addition, due to the potential pathogenicity of the virus to testicular tissues, clinicians should pay attention to the risk of testicular lesions in patients during hospitalization and later clinical follow-up, especially the assessment and appropriate intervention in young patients’ fertility.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________