2020-02-28 nap bejegyzései

(3113) Rossz döntések a koronavírus malmára hajtották a vizet

Tibor bá’ online

 

Az emberi természetből kifolyólag a koronavírussal kapcsolatban a gazdasági érdekek voltak az előtérbe helyezve. Ebből következően sok rossz döntés született.

A WHO még február 28-án se volt képes kijelenteni, hogy világjárvánnyal van dolgunk annak ellenére, hogy Olaszországban már 21 halott van, Iránban pedig 208.

Kínában a kitörés kezdetén volt az újévi családlátogatás, ami jelentően segítette az elterjedést, a hatóságok mégse tiltották be.

A vírus gyorsan átterjedt a szomszédos országokra, mert a repülőjáratok vidáman folytatták az utasok szállítgatását. Amerika se azonnal állította le a Kínából érkező utasforgalmat. Több országban még ma is folyik a nemzetközi légi forgalom haszontalan utas ellenőrzés mellett.

Az alaposan fertőzött Olaszországból szivárog a vírus, mert az Európai Uniónak fontosabb a Schengeni nyitott határ elv, mint az állampolgárok egészsége.

A vírus elterjedését nagy mértékben segíti a globalizáció, amit a hatóságok nem hajlandók visszaszorítani még ilyen esetben se.

Számtalan szakértő nyilatkozata alapján ma már nem kétséges, hogy a COVID-19 vírust ember hozta létre biológiai hadviselés céljából, aztán valamelyik laborból (legvalószínűbb Wuhan-ban) kiszabadult, természetesen nem szándékosan. Csakhogy nemzetközileg ez tilos (lenne), de több ország nem tartja be.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3112) VIGYÁZAT!

Szerző: Horváth Csongor

Elindult a hazai dezinformációs hadjárat.
Fogalmam sincs mi okból, mi célból, de az egyébként töketlenkedő, és mai napig nulla hivatalos információt kiadó magyar hatóságok, ill. az ő embereik nekiláttak totális káoszt kialakítani a magyar lakosság felé koronavírus ügyben.

Az index nevű hírportál ebben maximálisan partner, kiadott állásfoglalásaikat kommentelni nem lehet.
https://index.hu/techtud/2020/02/28/koronavirus_a_gyogyszereszkamara_a_kamu_lanclevelet_kuldte_ki_a_budapesti_gyogyszereszeknek_tajekoztatasul/

Nyilvánvaló tény, hogy a Facebookon terjedő, erősen elferdített hoaxnak semmi értelme. De az ezzel kapcsolatos információkat így összezavarni, s a valós megfigyelésen alapuló tényeket is figyelmen kívül hagyni szintén ostobaság lenne.
https://index.hu/tech/hoax/2020/02/27/veszelyes_orultseg_terjed_a_koronavirusrol_a_facebookon._ne_higgyen_neki/

Például itt:
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-symptoms/#examples
olvashatunk a szimptómákról.
Igenis a száraz köhögés, torokkaparás a szimptómák között van nagyobb előfordulási aránnyal! Tehát ezt hoaxnak, hülyeségnek beállítani ugyanolyan fake, mint a facebookon terjeszteni a vírus pontos túlélési hőmérsékleteit, meg leginkább azt, hogy akinek folyik az orra, az biztosan nem koronavírusos.

Csodás példa arra, hogy valós, tényszerű megfigyelések egyszerű emberek kezébe kerülve milyen alapvetően téves döntések meghozatalához vezethetnek!
Aki ért hozzá, tudja, hogy akár kétféle kórokozó is leteríthet, ill. az, hogy az esetek nagy részében száraz köhögéssel kezdődnek a tünetek nem jelenti azt, hogy minden száraz köhögés koronavírusos fertőzésre utal, s azt sem, hogy az orrfolyással járó tünetek biztosan nem a koronavírustól jönnek.
Viszont az csak fontos információ, hogy az eddigi esetek megfigyelései alapján milyen valószínűséggel számolhatunk az új kórokozóval…
Aki lázas, nyilvánvaló, hogy orvoshoz menjen, ha folyik az orra, ha nem!

Szóval egyfelől döbbenet, hogy egy szakmai anyag laikus feldolgozása és terjesztése milyen baromságokat szül, de számomra kérdésként vetődik fel továbbra is, ha a hivatalok SEMMI INFORMÁCIÓT NEM ADNAK kicsiny hazánkban, mi alapján várják, hogy a káosz ne következzen be?! Vajon miért kell az indexen, hivatásos virológusnak kifigurázni azokat a tényeket is, amelyek igenis megállják a helyüket? Ahelyett, hogy végeznék a dolgukat és kiadnának egy hivatalos állásfoglalást… Persze azt nehéz lenne megtenni, hátha úgy nézne ki: “Fingunk sincs róla…” ???
Ti mit gondoltok erről?

Nekem meggyőződésem, hogy a magyar kríziskezelés ebben a témában is eleve hibás, s ha a tőzsde beroppan, pánik tör ki, vásárlói roham kezdődik, abban komoly szerepe és felelőssége lesz ezeknek a történéseknek inkább, mint magának a kapunk előtt kopogtató kórokozónak.

Ja, és a “non plusz ultra”:
https://index.hu/belfold/2020/02/28/orban_koronavirus_ugyved/
“A kormányfő azt állította, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök és szakemberek rendelkezésre állnak, a szervezettség pedig jó, működik a hatósági rendszer.”
Bazdmeg! Akkor miért nem tájékoztatnak értelmesen az operatív tisztjeitek!
Mert ez a logika ide édeskevés lesz most…
Nem hiszem el, hogy pont nálunk ilyenek miatt kell veszteségeket elkönyvelnünk, s nem a ténylegesen megjelenő problémák miatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________