2020-02-14 nap bejegyzései

(3099) 75 év után

Tibor bá’ visszaemlékszik online

 

Remélem nem haragudtok meg rám, ha most egyetlen egy alkalommal hátam mögött hagyom a CoVid-19 vírust, és visszatérek Budapest ostromához, ami 75 éve volt, és ami miatt megint kétfelé sikerült szakadni az országnak. Igen, igen a Várból történő kirohanás megemlékezésére célzok.

Történt pedig, hogy az évfordulóra való tekintettel az oroszok nyilvánosságra hoztak korabeli fényképeket és egyéb relikviákat, megszórva némi szöveggel. Erről én az angol nyelvű RT hírportálból értesültem. Nos, ez a hírportál meglehetősen autentikusnak mutatkozik Közel keleti ügyekben, de…azért itt-ott kikívánkozik belőlük a propaganda. Idézek (és fordítok):

„A szovjet csapatok román szövetségeseivel szeptember végén lépték át a magyar határt. Szigorú parancsot kaptak arra, hogy felszabadítóként viselkedjenek annak ellenére, hogy valószínűleg ellenségeskedéssel fognak találkozni. A magyaroknak meg kell engedni, hogy folytassák életüket – szólt a szovjet főparancsnokság parancsa – mind addig, amíg nem tesznek semmit közvetlenül a Vörös hadsereggel szemben. Védeni kell tulajdon jogukat, munkájukért és árujukért tisztességes árat kell fizetni.”

Ehhez hozzá kell fűznöm, hogy Románia éppen úgy Hitler szövetséges se volt, mint mi. Mi tisztességesek vagyunk, a románok ravaszok. Ők 1944. augusztus 23.-án átálltak az oroszokhoz és mindjárt csatlakoztak is Magyarország megszállásához, hátha most megkapják a Tiszántúlt is (nem kapták meg). Teljesen mindegy milyen parancsot kaptak az orosz katonák, nem úgy viselkedtek, mint ahogy állítják. Asszonyainkat, lányainkat tömegesen erőszakolták meg, raboltak (bocs. Zabráltak) és összefogdosták a férfiakat az utcán (málinki robot) elvitték őket kényszermunkára, ahol nagy részük meghalt, kis részük 5 évvel később jöhetett haza. „Hamis” Pengő bankjegyeket nyomtattak Moszkvába, és ezekkel fizettek a munkáért, és áruért.

De ez nem elég, a felelősséget ránk iparkodnak hárítani. Íme: „A szovjet parancsnokságnak nagy problémát okozott, hogy katonáinak nagy része tudott azokról az atrocitásokról, amiket néhány évvel korábban a magyar katonák követtek el.”

1941/42-ben nem voltam Ukrajnában, nem tudom mit követtek el magyar katonák. Bármit tettek, ilyen a háború. El lehet fogadni egy megszálló hadseregtől sok mindent, de a Vörös hadsereg szélsőséges tetteinek a fehérre mosdatását nem. Azért, mert 75 évvel később ez nem más, mint történelemhamisítás.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________