2020-02-11 nap bejegyzései

(3096) Az éhezés háborúkat kényszeríthet ki

Tibor bá’ online

 

Az ENSZ szerint, ha a század közepére az országok nem állítják le az elsivatagosodást, az éhezés háborúkhoz vezethet.

Az ENSZ határozott figyelmeztetése: egyre több ember van kitéve vízhiánynak, éhezésnek, ami helyi konfliktusokhoz vezethet. A New Yorki csúcs értekezleten előálltak egy tervezettel, aminek célja az évi 120.000 km2 termőföldvesztesség megállítása. (Magyarország területe 93.000 km2).

Az ENSZ becslése szerint a termőföld elvesztése 2045-re 135 millió embert fog földönfutóvá tenni. Ezért több mint 190 ország egyezett bele, hogy kísérletet tesz a termőföldvesztés visszafordítására.

Hogy ez mennyire lesz sikeres, azt még meg kell látni. Olyan szervezetek mint a Klímaváltozási Konvenció már évtizedek óta létezik, de a probléma továbbra is fokozódik. Viszont a résztvevő összes ország rendelkezik tervvel, miként állítsák le a termőföldvesztést, és helyezzék vissza az erdőket és a megművelt területeket.

Termőföld visszaállítás a klímaváltozás, és biodiverzitás elvesztésének a legolcsóbb megállítása.

Múlt év szeptember 13.-án tartott Delhi találkozón tárták fel azt a földhasználati jog bevezetését azok részére, akik vállalják a termőrétek védelmét és garantálják a gabonatermesztést.

És mintha ez nem lenne elég, a Közel Keleten olyan sáskajárás pusztít, amire nem volt példa 70 éve.

Pakisztán vészhelyzetet hirdetett. A sáskával fertőzött terület szokatlanul nagy.

Ez egészen biztos élelmiszerhiányhoz fog vezetni, aminek a mértéke még nem megmondható. Szóval az emberiségnek több irányból érkező veszéllyel kell szembenéznie.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________