2020-02-03 nap bejegyzései

(3088) Az apokalipszis négy lovasa?

Tibor bá’ online

 

Egyszerre négy vész vágtat át Ázsián: a kínai koronavírus (2019-nCoV), az afrikai sertés láz, H5N1 Madár influenza és a H1N1 Sertés influenza.

A koronavírus – most már tudjuk – emberről emberre terjed, méghozzá igen szorgalmasan. Csak néhány hete indult be, de Kínában már elképesztő méreteket ölt, bár a cenzúra teljes gőzzel működik. Igazi adatokhoz nem lehet hozzájutni. Így csak spekulálni lehet a nyilvános adatokból. Pl. hány millió ember van karatén alatt.

Az afrikai sertésláz vírusát az ember egyáltalán nem érdekli, de a sertés populációra elsöprő, elsősorban azért mert nincs ellene vakcina. Pillanatnyilag a világ sertés állományának több mint negyede elveszett (szándékos leölés), és még nem állították meg a járványt. Viszont sikerült a sertéshús árát feltornázni 300$/hundredweight, vagyis 2000Ft/kg.

A madár influenza elsősorban tyúkokról tejed emberre, de viszonylag körülményesen. Viszont, ha már az ember megkapta, akkor 60 százalékos eséllyel el is viszi. A védekezés ellene könnyű, a szárnyasokat le kell ölni. Viszont ha se sertés, se szárnyas nem marad, akkor mit fog enni az, akit nem vitt el a 2019- nCoV?

És akkor kiderült, hogy a H1N1 visszajött, legalább is Taiwanon, ahol már 13 halott is van.

Mi van? Bejön a bibliai jóslat? Itt az emberiség vége? Vagy talán a globalitásnak nem várt mellékhatásai jelentkeznek elsöprő sikerrel. Meg kell tanulnunk élni a globális elrendezésben? Tényleg, normális az, hogy a hosszú hétvégére a család átugrik Délkelet Ázsiára, csak mert van rá pénzük? Vagy az EU képviselők hetente repülnek Brüsszelbe és vissza? Muszáj nekünk januárban földi epret, karfiolt, császárkörtét enni?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________