2019-12-31 nap bejegyzései

(3055) Nesze nektek istenhívők – fordítás

Tibor bá’ online

 

A tudósok összefüggést találtak a vallásos fundamentalizmus és az agykárosodás között.

Kezdjük a fundamentalizmussal! A meghatározás szerint: A vallások legfontosabb írásaiban lévő alap tanításainak  hangsúlyozása. Mi az, amit minden vallás hangsúlyoz? Természetesen isten létezése. A többi már részletkérdés, és nem egységes. Az egyik szerint, ha jól viselkedek, akkor Isten jobbján ülhetek, a másik szerint 64 szűz lesz a jutalmam. Stb.

Egy tanulmány jelent meg a Neuropsychologia elnevezésű szakfolyóiratban. A tanulmány lányege, hogy a cortex elején lévő terület funkcionális hibát árul el. Ez a terület az, amely elősegíti a vallásos gondolkodást azzal, hogy a kognitív flexibilitást, és nyitottságot csökkenti. [de nem csak ezt, hanem: kíváncsiságot, kreativitást,].Egy gyönyörű mondat: Religious beliefs in supernatural events and entities assumed to be real. = A vallásos (személy) hisz természetfeletti eseményekben és entitásokban, amikről feltételezi, hogy valósak.

Sok esetben azt kaptam, hogy én is hiszek csak nem istenben, hanem a tudományban. Nos, ezek számára itt a neuró-pszichológus válasza (annyira szép, hogy közölnöm kell az eredetit): Religious beliefs differ from empirical beliefs, which are based on how the world appears to be and are updated as new evidence accumulates or when new theories with better predictive power emerge. On the other hand, religious beliefs are not usually updated in response to new evidence or scientific explanations. = A vallásos hit különbözik a tapasztalati hittől. Ez utóbbi alapját a környezet megjelenése adja, és folyamatosan megújul amint új bizonyítékok, vagy tudományos magyarázatok megjelennek. Vagy amikor újabb elméletek születnek, amelyek jobb előrejelzésekre képesek. Másfelől viszont, a vallásos hit rendszerint nem újul meg új bizonyítékok vagy tudományos magyarázatok hatására.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________