2019-11-28 nap bejegyzései

(3024) Az axolotl

Tibor bá’ online

A természet csodái

Az axolotl egy Mexikóban honos szalamander (a kétéltűek osztályába, a farkos kétéltűek rendjébe, a harántfogúgöte-félék családjába tartozó faj) amely egyedülálló képességekkel bír. Egészen pontosan a kiszakadt lába visszanő, kivágott belső szervei visszafejlődnek, de még a teljes gerincoszlopát is vissza tudja növeszteni, ha kivágják belőle.

A biológusok pedig úgy gondolják, hogy most már elég sokat tudnak ahhoz, hogy megpróbálják megfejteni a axolotl genetikai titkát. A titok birtokában nem elképzelhetetlen, hogy emberen is alkalmazva, kinőhet egy amputált végtag.

A kísérletekkel elsősorban a  Hanoveri Orvostudományi Egyetem foglalkozik Németországban, ahol egy hatalmas akváriumban több mint 100 szalamandert tartanak. Ránézésre olyanok, mintha állandóan mosolyognának. Persze nem egyformák. Van amelyiknek hiányzik egy karja, vagy egy lába. Másoknak kisebb-nagyobb dudor van ott, ahol készül kinőni az új láb. Bőr darabokat vágnak ki, lábakat vágnak le róluk – természetesen altatás alatt, de szerintem ezt csak az állatvédők kedvéért mondják. Az elveszített végtag tökéletes regenerálásához mindössze néhány hónapra van szükség. Állítja Kerstin Reimer-Fadhlaoui, molekuláris biológus. Ez a páratlan képesség teszi őket oly fontossá a tudomány (na meg a kísérletek szponzorai) részére.

axoA biológusok nagy reménye, hogy sikerül megtudniuk a regenerálódási készség titkát. Sőt, még abban is hisznek, hogy megtalálhatják az élettartam meghosszabbításának, tovább tartó fiatalságnak és a tovább tartó egészségnek a titkát is. A közönséges szalamanderekhez képest az axolotl sokáig él. Tudnak 25 éves példányokról is. De valójában egész életük alatt nem válnak felnőttekké. Megtartják lárva állapotukat teljes életük alatt.

A kísérleteket az utolsó pillanatban kezdték el, mert az axolotl kizárólag Mexikóban él, ott is csak két tóban, amelyek közül az egyik már kiszáradt. Ráadásul az állat csemegének számít a gurmanok részére. Minden esetre a titok még nincs felnyitva, a kísérleteket végzőknek fogalmuk sincs a regenerálódási folyamatról.  A levágott láb helyén egy bőr darab alakul ki, ami alatt varszerű képződmény jön létre, ez alatt pedig beindul a sejtosztódás. A megfigyelők azt sejtik, hogy a levágott csonk molekuláris jelet küld „pluripotent”(bármire képes)  őssejtek felé. Egy őssejtből pedig bármi kifejlődhet. Viszont az élet nem csupa habos torta még az axolotlok számára se. Az évek előrehaladásával a regeneráló képességük folyamatosan csökken.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________