2019-07-28 nap bejegyzései

(2908) Trump nukleáris háborún töri a hülye fejét

Tibor bá’ online

 

18.-án, hétfőn, egy sajtótájékoztatón, ahol Donald Trump amerikai elnököt és Imran Khan, pakisztáni miniszterelnököt lehetett kérdezni, Trump alaposan kitett magáért. Idézem az eredeti angol mondatokat, azok pontos fordítását, és kötőjel után a megjegyzésemet.

“I could win that war in a week. I just don’t want to kill 10 million people,” Megnyerném azt a háborút (mármint Pakisztánit) egy hét alatt, csak nem akarok 10 millió embert megölni. – Aztán ezt a mondatát pontosítja, ha nem lenne elég világos.

“I have plans on Afghanistan that if I wanted to win that war, Afghanistan would be wiped off the face of the earth, it would be gone. It would be over in, literally, in 10 days. And I don’t want to go that route.” Vannak terveim Afganisztánnal kapcsolatban, ha meg akarnám nyerni azt a háborút, de Afganisztán le lenne söpörve a Földről, eltűnne. Szó szerint 10 nap alatt vége lenne, de nem akarom ezt az utat választani.

Iránnal kapcsolatban: “We’re ready for the absolute worst.” Készek vagyunk a lehető legrosszabbra. – Nyilvánvalóan az abszolút legrosszabb egyenlő az atom bevetésével.

Egy iráni háborúval kapcsolatban: “wouldn’t last very long, I can tell you that. It would not last very long. I’m not talking boots on ground…or sending a million soldiers.” Nem tartana sokáig, erről biztosíthatlak. Nem tartana nagyon sokáig. Nem gyalogosokról beszélek…. (vagy) Elküldeni egy millió katonát.

“Any attack by Iran on anything American will be met with great and overwhelming force. In some areas, overwhelming will mean obliteration.” Bármilyen támadás bármi ellen, ami amerikai, nagy és mindent elsöprő erőt fog kiváltani. Egyes esetekben a „mindent elsöprő” megsemmisítőt jelent. – Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy az ember kitalálja Trump atomfegyverek bevetéséről beszél.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________