2019-07-16 nap bejegyzései

(2897) Kiknek kell egy háború?

Tibor bá’ online

 

Az iráni eseményeket szemlélve nem látok kiutat egy (valószínűleg nukleárissá fokozódó) háborúból. Az iráni vezetés pontosan tudja, hogy egy ilyen háború Irán totális megsemmisüléséhez vezet, tehát visszalép, ameddig tud. Azonban a másik oldal érezhetően nem nyugszik, eszeveszett tempóban keresi az indokot. Eközben a hülyeség olyan fokon nyilvánul meg, amit a különben agyilag tompa amerikai közvélemény még bevesz. Tehát: Trump jó egy éve „felmondta” az Iránnal kötött több hatalmú megállapodást. A „felmondta” kifejezést újabban használják (nem csak ők), ami önmagában egy nonszensz. Egy szerződést nem lehet felmondani. Meg lehet szegni, de jogszerűen felmondani nem lehet, csak közös megegyezéssel. Ha lehetne, akkor a szerződés, mint olyan értelmetlenné válna. Mindenki addig tartaná be, ameddig az neki előnyös. De a lényeg mégis az, hogy Amerika felmondta, azaz kilépett belőle, és most azzal vádolja Iránt, hogy 60 héttel később „felrúgta” azt. Hogy lehet felrúgni egy már nem létező szerződést? Nyilván úgy, hogy nem vagyunk egyenlők. Amerika először szellent, Irán pedig büdöset fingik, amit a szellentő meg akar torolni.

Na, most a szigorú, egyértelmű tények!

Korábban több szabotázs esemény is történt különböző nemzetiségű tankerek ellen, amit ez ideig ismeretlen tettesek követtek el, Washington szerint egészen biztos, irániak tették.

Irán lelőtt egy amerikai kémkedő drónt, ami (Irán szerint) megsértette az iráni légteret (amit Amerika tagad).

A nyílt tengeren az angolok megszálltak egy iráni tankert, 2 millió hordó nyersolajjal a gyomrában.

Jeremy Hunt, angol külügyminiszter, bejelentette, hogy Angliának fokozni kell katonai kiadásait, különösképpen fejleszteni kell a hadiflottáját, mert Irán veszélyezteti a kereskedelmi hajóinak szabad mozgását.

Ezzel egy időben az angolok egy második rombolót küldenek a Perzsa-öbölbe. (gondolom, csak hogy fokozzák a feszültséget)

Anglia állítja, hogy egy héttel korában iráni hajók (3 apró naszád) megpróbáltak feltartóztatni egy angol tankert, de egy arrafelé járó angol romboló elkergette őket. Irán tagadja, hogy ilyen esemény megtörtént volna.

A Pentagon bejelentette, hogy tervbe van véve egy nemzetközi koalíció létrehozása, azzal a céllal, hogy hadihajókat küldjenek a Perzsa öbölbe, a kereskedelmi hajók zavartalan forgalmának zavartalan biztosítására, az iráni veszély ellenére.

Amerika, további csapatokat küld a térségbe, feltehetően a feszültség enyhítése végett 😀 .

Hunt bejelentette, hogy amennyiben Amerika katonailag megtámadná Iránt, az angol erők csatlakozni fognak a hadjárathoz. „Nem kell beszarni fiúk, csak rajta, mi jövünk segíteni.”

Korábban ugyanígy nyilatkozott Izrael is. (viszket az ujjuk a ravaszon, úgy meghúznák már 😀 ).

Mindeközben Oroszország figyelmeztetett, hogy a Perzsa-öbölbeli feszültség belobbanthat egy katasztrofális háborút, ami könnyen a III. Világháborúvá szélesedhet.

Megismétlem. Nem azt látom, hogy ez a feszültség feloldódna, inkább úgy néz ki, hogy az angolszászok addig provokálnak, amíg Irán tűri, és amint lehet beindítják a támadást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________