2019-07-02 nap bejegyzései

(2883) A mobil telefon lesz a halálod?

Tibor bá’ online

őszintén bevallom mobil telefon ellenes vagyok, ne kérd el a számomat, mert nincs. 😀

 

Azt még a legnagyobb rosszindulattal se lehet mondani, hogy ezt a tanulmányt, illetve ennek az eredményeit a multik finanszírozták, előre megrendelt eredménnyel: “Overpowered: What Science Tells Us About the Dangers of Cell Phones and Other Wifi-age Devices” [ne nyisd ki, mert túl bonyolult], amit kivonatolva itt találhatsz meg originally published [de ezt se érdemes kinyitni, mert a lényeget lefordítom].

Az emberiség a rádió felfedezése óta egyre több elektromágneses sugárzásnak van kitéve, aminek egészen biztos van élettani hatása. Ez nagymértékben függ a frekvenciától illetve a sugárzott energiától, a sugárzó forrás távolságától, valamint az expozíciótól. Mindezek figyelembevételével a mobil telefon tűnik a legveszélyesebbnek. Végül is a fülünkhöz tartva az agyunktól néhány centiméterre tartunk egy elektromágneses teret létrehozó forrást (EMF). Ráadásul mindez ideig nem sikerült megállapítani, mennyi lehet a biztonságos sugárdózis. Egy dolog azonban abszolút biztos, mindenfajta elektromágneses erőtér káros az élő világra. Mik ezek a károsítások? Több tanulmány is bizonyítja, hogy az EMF mutációt hoz létre a DNS-ben, ami az első lépés a rák felé.

Több éven át tartó mobiltelefon használata többszörösére növeli bizonyos agydaganatok kialakulását. Tizenhat különböző tanulmány összesített eredménye világossá teszi, hogy aki napi rendszerességgel, 10 évnél tovább használ mobiltelefont, annak 240 százalékkal növekszik az agydaganat valószínűsége azon az oldalon, amelyik füléhez a készüléket tartja.

Egy izraeli tanulmány szerint, azok, akik havonta 22 óránál hosszabb ideig telefonálnak 50 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak rákos daganatot a szájüregben. Ennek tükrében nem meglepő, hogy ez a fajta rák Izraelben 1970 és 2006 között négyszeresére nőtt. Az, aki 400 méternél közelebb él egy mobiltelefon átjátszó állomástól 10 év után háromszor nagyobb eséllyel kap rákot az átlaghoz viszonyítva.

Rákon kívül egyéb egészségkárosítás is írható az EMF számlájára, például Alzheimer kór, valamint spermaszám csökkenés férfiaknál.

Egy másik tanulmány szerint azok, akik a nagyfeszültségű vezetékektől 50 méteren belül éltek jelentősen nagyobb eséllyel kaptak Alzheimer kórt, mint azok, akik legalább 600 méterre laktak. Az esély egy év után 24 százaléka, tíz év után 100 százalékkal nőtt. Más kutatás szerint napi 2-4 óra mobilozást követően a spermaszám 40 százalékkal csökkent, a megmaradt 60 százalék pedig csökkentett életképességűvé vált.

Az EMF természetesen nem csak az emberekre hat ki. Viszonylag alacsony EMF intenzitás is megzavarja a méhek és a madarak navigáló képességét. Ez a madarak és a méhrajok elhalásához vezethet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy éjjel-nappal mindenki mobilozik vezetés közben, ami miatt számtalan baleset keletkezik, és még csak várni se kell rá évekig.

Nem várom el, hogy holnaptól ne használj mobiltelefont, mint ahogy nem is fogod feladni, de tudatosodjon benned, hogy a modern életnek sok-sok káros következménye van. Ez csak egy a sok közül.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!