2019-07-01 nap bejegyzései

(2882) Klíma összefoglaló

Tibor bá’ online

 

Először 15 éve írtam le, hogy baj van a klímával, amiért lemosolygást kaptam. Igaz ez jobb, mint a máglyahalál, de nekem mégis szomorú. Aztán, amikor már elég makacs és következetes voltam, akkor kaptam kritikákat például Mszilárd nevű blog gazdától, aki szorgalmasan kigyűjtötte a különböző kutatási adatokat, és kimutatta, hogy ha van is minimális melegedés, akkor azt hamarosan fel fogja váltani a hűlés.

Mind eközben a magyar média, igazodva a MSM-hoz, agyon hallgatta a dolgot. Aztán egyre többen kezdtek foglalkozni a témával, és megjelentek az első aprócska hangok a médiában is. Igen 2100-ra változások várhatók. Semmi komoly dolog, elvégre 2100 olyan messze van, addig még annyi minden történhet, stb. stb.

Újabban nincs nap, hogy ne lenne valami hír a klímaváltozásról a magyar médiában. A vezérfonal az, hogy 2030-ig kell valamit tennünk. Mert a többség imádja, ha becsapják. Még Hansen is azt állítja, hogy nem késő, még lehet és érdemes tenni valamit. Nem hiszem, hogy ne tudná, VÉGE. Talán egyedül McPherson az, aki azt mondja, egyetlen dolgot tehetünk, felkészülünk a halálra. Irány a hospice. Erre kevesen képesek, és helyesen, az ember sose adja fel, küzd a lehetetlen ellen is, benne van a természetébe. De hogyan?

Közben aki odafigyel, nem pedig áltatja magát, az elgondolkodhat rajta, hová tartunk. Már az INDEX is rajta van a témán: „A klímaváltozás most már hetente okoz pusztításokat.” És részletezi: „Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával, árvizek, aszályok, hőhullámok, erdőtüzek, súlyos viharok.” Pontosítva: Észak Amerika jelentős része víz alatt áll, vagy hetekig állt. Pillanatnyilag Szibéria hatalmas területe került árvíz alá. Néhány napja India jelezte, hogy 50°C körüli hőmérséklet sújtja a fél kontinens nagyságnyi országot, elképesztő vízhiány mellett, mert a monszun ereje az utóbbi időben csökkent. Két napja Nyugat Európa kapott egy kis bemelegítőt a közeljövőből. Párizsban 46°C volt, ami minket elkerült, mert „csak” 37°C-ra ment fel a higanyszál. Mindez úgy, hogy még nem értük el a +1,5 fok emelkedést, és már „hivatalosan” be van ismerve(ENSZ), hogy akármit csinálunk a +3 fok biztos meg lesz, ami McPherson szerint a fajok kihalását jelenti. És persze a melegedés +3 foknál se fog megállni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!