2019-06-25 nap bejegyzései

(2876) Wet bulb hőmérséklet

Tibor bá’ online

 

Az angol „wet bulb” hőmérsékletet vagy nem fordítják le, vagy „nedves gömb hőmérséklet” lesz belőle, ahol a „gömb” kissé zavaró. Hiába mentem utána, ennél jobb kifejezés magyarban nem létezik. De mit lehet tudni róla?

16 éves koromba nyári gyakorlat alatt, a volt Goldberger szövődében töltöttem el 6 hetet. Egy hatalmas teremben száznál több szövőgép csattogott, iszonyatos lárma mellett. Egymás szavát nem értettük, mutogattunk egymásnak. A 6 hét munka után 70 forintot kaptam, mint fizetést, amiből vetem magamnak egy tornacipőt, amit valaki Cseszkóból csempészett Magyarországra, mert ott gyártottak tornacipőt, itthon nem.

Ha már a textilnél vagyunk, hadd említsem meg, hogy a fonalak elemi szálai annál szilárdabbak (egy szintig) minél nedvesebbek. Ez azt jelenti, hogy a fonodákban, szövödékben iparkodnak minimum 80 százalék relatív légnedvességet fenntartani, rendszerint úgy, hogy gőzt engednek a levegőbe a plafonon alatt végigvezetett csövekből. Hogy mikor kell kinyitnia gőzcsapot, azt úgy döntik el, hogy mérik a légnedvességet. Ehhez egy lapra felszerelt két higanyhőmérő szolgál, amelyek közül az egyiknek az üvegcső alatt elhelyezkedő, higanyt tartalmazó üveggömböcske be van vonva egy textil zoknival, amit nedvesen tartanak. Ezt hívják magyarul „nedves gömbnek”, az angol „wet bulb” után.

Mi történik? A nedves zokni párolog, a párolgás hőelvonással jár, tehát a wet bulb hőmérő kevesebbet fog mutatni, mint a másik, de csak addig, amíg párologni fog. 100 % relatív légnedvességnél a párolgás megszűnik. Ekkor azonos hőmérsékletet mutat a kettő. Még mindig itt maradva, a hőmérők mellett volt egy táblázat, ami megadta, hogy mikor mekkora volt a relatív légnedvesség.

Pillanatnyilag minket most csak az érdekel, hogy miként hat ez az emberi életre. Szabály az, hogy 35°C wet bulb hőmérsékletet az ember nem tud elviselni, mert a testét nem tudja hűteni. Erről már volt korábban szó, amit többen azzal támadtak, hogy ilyen itt a Földön nem következhet be. Bekövetkezett a múlt héten India és Pakisztán határában. Ezt kivédeni csak légkondícióval lehet, ha ilyen van és áram is van, amivel működtetni kell.

A lényeg, hogy legyetek tisztában a 35°C wet bulb hőmérséklettel, mint határértékkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________