2019-06-22 nap bejegyzései

(2873) Szúnyog invázió

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozásnak számtalan mellékhatása van és még lesz. Ehhez hozzá kell szokni, mert ez a jelenlegi realitás szerves része. Most ugye itt a legfrissebb szúnyog invázió, amiről már mindenki hallott, az is, aki éppenséggel nem szenved tőle. Rá-adásul a melegebb éghajlat miatt újabb, „egzotikus” szúnyog fajták is megjelentek, és (mit ad isten) fertőznek. Árpád apánk hiába válogatta alaposan ki, hol telepedjen le, Afrika elkezdet felcsúszni a Kárpát-medencébe.

Örömmel jelenthetem (hadd irigykedjetek), hogy nálunk nincs szúnyog. Nem tudom mi az oka, mert régebben itt is voltak, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy miden egyes család tud tenni egy kicsit az ügy érdekében, csak tudni kell, hogy mit.

Tehát a szúnyog hímje nem csíp, csak a tojást rakó nőstény. Ahhoz, hogy a tojásból lárva, a lárvából pedig szúnyog legyen, vízre van szükség, legalább 8-10 napig. Erre sokszor elég egy pocsolya is, vagy eldobott edény, akár abroncsgumi amiben megáll a víz. Ügyeljünk tehát arra, hogy ilyen ne legyen házunk környékén.

De mi van a csatornából begyűjtött vízzel? Mi lenne? Percek alatt megtalálják a szúnyogok, és teli lesz vonagló lárvákkal. Ha ezekkel nem csinálunk valami, néhány napon belül szúnyogok lesznek belőlük, és az csak természetes, hogy a helyszínen akarnak jóllakni. Öntsük ki a felfogott vizet?

Nem. A vonagló lárváknak időnként a víz felszínére kell jönni, hogy levegőt vegyenek magukhoz a szívókájuk segítségével. Ha a vízre ráöntünk néhány köbcenti benzin (vagy gázolajat), akkor az – mivel a viszkozitása meghaladja a vízét – lárva szívókáját betömi, és a lárva egyszerűen megfullad. Ezt néhány naponként meg kell ismételni. Ha gázolajat használunk a párolgó benzin helyett, akkor nem kell állandóan preparálni az összegyűjtött vizet, viszont cserébe az öntözésnél a víz mellett némi gázolajat is a növényekre öntünk. A benzin természetesen elpárolog. Én ezt használom.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________