2019. június hónap bejegyzései

(2881) Tegyük helyére a magyar parasztság történelmét

Tibor bá’ online

 

A második világháború után, 1945 tavaszán, amikor a Vörös Hadsereg végigtarolta az országot, fosztogatott, szabadon zabrált heteken át, apámnak volt egy kis „vállalkozása”. Csak annyit tudok, hogy rendelkezésére állt egy amerikai gyártmányú (lend lease alapon beszerzett) teherautó orosz katonai sofőrrel. A teherautó Budapest és Nyíregyháza között közlekedett, és árut cipelt ide-oda. Apámnak textil nagykereskedése volt, a debreceni körzetet kellett ellátnia, így számtalan kereskedőt ismert a környéken. Az egyik ilyen kiskereskedő volt a nyíregyházi partnere, akinek a rendelésére árut vitt le a teherautó, és élelmiszert hozott érte. Egy alkalommal én is lementem a teherautóval Nyíregyházára, csak úgy kíváncsiságból. Amire biztos emlékszem: mézet, zsírt hoztunk bödön számra, és lisztet zsákokban. Nekem már akkor feltűnt, honnan vannak ezek az élelmiszerek, hogy lettek átmentve a háborús magyar hatóságok és a Vörös Hadsereg elől?

Halottam történeteket, hogy a Vörös Hadsereg házról-házara járt, rekvirált. Feltúrták a szalmakazlakat, az udvarokat hegyes tőrrel szurkálták, nincs-e valami elásva. És ennek ellenére 1945 tavaszán az egyik teherautó fuvar, a másik után hozott élelmiszert Budapestre.

Gondoltam ezzel kezdem, hogy képet adjak a magyar paraszti világról.

Folytatom. Gyarmathy ezt írta az egyik hozzászólásában: „…megszívták azok is, akik 10-20 hold földdel rendelkeztek”. A magyar mezőgazdaság áthozta a Rákosi rendszerbe azt, ami volt a harmincas években. Lóval szántás, kaszával aratás, kézzel kapálás, stb. 10-20 holdat egy gazda nem tudod megművelni. A megművelést a nagygazda (később kulák) a nincstelen, szegény parasztokkal végeztette el nyomorúságos bérért. A termőföld nagy kincs volt. Házasságok csak úgy jöhettek létre, ha mind a két fél kb. azonos méretű földet hozott, vagy volt rá örökösödési esélye. A harctéren a paraszt fiúknak 5 hold föld volt beígérve minden egyes kilőtt szovjet tankért, jutalomként. Öt hold föld biztos megélhetés volt egy családnak, föld nélkül csak a halálig tartó nyomor volt lehetséges. Aki zsellérnek született, az zsellérként halt is meg.

Azt már írtam, hogy a háború, a jóvátétel és az erőltetett iparosítás (ami később nagyon jól jött), az országot nyomorúságos helyzetbe taszította. A háború második felében bevezették az élelmiszer jegyeket. Ezt Rákosi kénytelen volt fenntartani. A társadalom ellátása élelmiszerrel egy lehetetlen feladat volt. Áruhiányban az gazdagodik meg, akinek áruja van. Ha megengedik a kapitalizmusban jól ismert kereslet-kínálat rendszert, akkor akinek van élelmiszere (nagy gazdák) az hülyére keresi magát, de a szegények (mondjuk a pesti, nagyvárosi munkásság) nem tudja megfizetni, tehát éhezik.

Kézenfekvő volt, hogy bevezetik a beszolgáltatást, vagyis adott föld birtoklása mellett előírták, hogy a tulajdonos mit köteles hatósági áron eladásra felkínálni az államnak. Aki többet termelt, mint a kötelező beszolgáltatás, az a többlettel szabadon rendelkezett, eladhatta a szabad piacon annyiért, amennyit adtak érte. Ezt a nagygazdák rettenetesen sérelmezték, mert a szabad piacon sokkal többet kaptak volna a megtermelt élelmiszerért. Ez a rendszer hihetetlen visszásságokat szült, hatásában mind a mai napig kihatva. A volt zsellérek bekerültek a tanácsba, beléptek a MKP helyi szervezetébe, így lehetőségük adódott a felső utasítás kíméletlen végrehajtására. A (most már) kulákoknak alaposan visszafizettek az elmúlt évtizedek kizsákmányolásáért. Ráadásul helyi ismeretekkel rendelkeztek, pontosan tudták, hogy a falu kulákjai hová dughatják el javaikat, amit felkutattak és rekviráltak. Ezt nevezték el padlás lesöprésnek.

Tegyük még azt hozzá, hogy közismerten a magyar paraszt mindig sírt, hogy milyen rosszul megy neki, ennek ellenére (lásd nyíregyházi cserekereskedelmet) mindig van neki tartaléka. Ebből kiindulva a beszolgáltatási kvóta megközelítette a lehetetlen mértéket, ami esetenként tényleg lehetetlen volt. Ekkor volt az, hogy a kulák a szabad piacon vett néhány tucat tojást, mert a tyúkjai nem tojtak eleget. Természetesen erre is emlékeznek a delikvensek. Sőt én is emlékszem. 1953-ban, mint elítélt rab dolgoztam a Bernát pusztai állami gazdaságban, ahol akkor még kaszával arattak, és beszéltem olyan kulákkal, aki (az elmondása szerint) azért kapott 9 hónap letöltendőt, mert 9 tojással maradt el a beszolgáltatásnál.

De a szegény parasztok se jártak jól, mert ugyan 45-ben volt földosztás, de aztán termelő szövetkezetekbe kellett belépni. Ez mellett nem lehet elhallgatni, hogy a kombájnokat a Szovjetunióból hozták be Magyarországra, és a magyar mezőgazdaság fejlődése is szovjet minta szerint történt.

Mire elérkeztünk a gulyás kommunizmusba a magyar parasztságnak olyan jól ment, hogy vidéken egymás után épültek a fürdőszobás házak. A Szovjetunió élelmiszerben mindent átvett. A cukorból és citromsavból előállított „bort” is. Saját szememmel láttam, amint falusi vegyesboltba ősszel tonna számra érkezett a cukor, amit a gazdák teherautókkal hordták szét must készítéshez, amit a szövetkezet hordószámra vett át. Mindenki tudott róla, fel egészen a minisztériumig. Hol volt már a látástól vakulásig tartó nehéz fizikai munka. Aztán jöttek a melléküzemágak. A magyar parasztságnak sose volt ilyen jó. De jött az áhított kapitalizmus, és most a földekből az húz elképesztő hasznot, aki nem műveli, és ezek nem a volt parasztok. Ezek, a mesterségesen felhizlalt magyar oligarchák.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2880) Élelmiszerhiány

Tibor bá’ online

https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/national-emergency-as-u-s-farm-crops-fail-food-shortages-by-late-july-food-riots-thereafter

Nemzeti Szükségállapot az amerikai mezőgazdasági termés kimaradása miatt – július végére élelmiszerhiány várható, amit élelmiszer lázongás követhet.

 

A fenti képek bal oldalán azt láthatjuk, hogy egy gazda feltett kézzel áll a kukorica vetésében múlt év június végén. A jobb oldali képen ugyanez a gazda, ugyanabban az időben, ugyanabban a kukorica vetésben áll, de az idén. Ebből nyilvánvalóan nem lesz termés. A rádió műsor azt állítja, hogy Amerikában az élelmiszerhiány júliusban fog jelentkezni. A világ többi részén pedig egy hónappal később, és javasolja tartalékok beszerzését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2879) Meg vagyunk trollozva

Dimitri Orlov alábbi posztjának szerkesztett fordítását a VIP előfizetőknek szétküldtem.

Troll az a személy, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy közösséget, vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja.

__________________________________________________________________________

You Are Being Trolled

The world is on the brink of war, again. And again. And, yes, yet again. And then it’s not on the brink of war any more… but wait, there’s more! Of course there’s more, there always is. US aircraft carrier battle groups are steaming toward North Korea… or not. They are steaming about aimlessly, nowhere near North Korea, but in a very threatening manner. Then Trump and Kim Jong Un meet, get on great, sign a piece of paper that means nothing and part friends. Now the aircraft carriers are steaming about far less menacingly. Then Trump and Un meet again, to sign some other meaningless piece of paper, but then John Bolton shoots his mouth off and the deal is off. But Trump and Un continue to exchange love letters, so the bromance isn’t dead. In any case, war between the US and North Korea is not just unwinnable but unthinkable: South Korea’s capitol is within striking range of North Korean artillery and all US military bases in the region are within range of North Korean rockets. War with North Korea is definitely off. Executive summary: nothing happens. So, what was that all about?

Now it’s about Venezuela. Its democratically elected leader is declared to be a usurper and a suitable replacement is found by the name of Random Guy-doh. American vassal states around the world are bullied into granting him diplomatic recognition as Venezuela’s president even though he’s just a random guy in an apartment in Caracas. Some trucks get torched on a bridge between Columbia and Venezuela. They were carrying humanitarian goods such as spools of wire. There is talk of military intervention, but it’s just talk. The Bank of England confiscates Venezuela’s gold, the US freezes Venezuela’s oil company’s bank accounts in the US and hands them off to a bunch of shady Venezuelans who steal it. That part makes sense; the rest of it? Meh! In any case, a US military incursion into Venezuela is not within the realm of possibility: Venezuela has Russian air defense systems which make it a no-fly zone for the US air force; also, fighting guerrilla action in Venezuelan selva is not something the US military is capable of. Executive summary: nothing happens, again.

Now it’s about Iran. Trump pulls out of the carefully negotiated international deal with Iran and says he wants to negotiate another one. If you notice, that’s a truly idiotic move, along the lines of “I am never paying you back, so lend me more money.” If a country is not honoring the deals it has already signed, why bother negotiate any more deals with it? (That’s a rhetorical question.) Iran announces that since the US isn’t honoring the deal, Iran won’t either. A bunch of oil tankers get damaged and the US tries to blame Iran for it, but nobody believes the US. And so a couple more oil tankers get damaged and the US tries to blame Iran for it again, but nobody believes the US again. And so the US flies a drone into Iranian airspace shadowed by a reconnaissance plane with an international crew on board, hoping that Iran makes a mistake and shoots down the reconnaissance plane. But Iran shoots down the drone and it falls in the shallows, in Iran’s territorial waters, rather than in international waters 100 feet deep, which is what the US claims to have happened, but nobody believes it. Iran swiftly fishes out and proudly displays the wreckage of the no longer top secret drone. The Americans spin a tale about wanting to attack Iran but calling the attack off at the last minute. Oil prices go up a bit. The US oil patch is producing flat out but hemorrhaging red ink like crazy. It needs higher oil prices in order to avoid a huge wave of bankruptcies. That part makes sense; the rest of it? Meh again! In any case, a military attack against Iran is unthinkable: Iran has the ability to close the Strait of Hormuz to all shipping, cutting off a third of all of the world’s oil exports and blowing up the global economy, US included. Executive summary: nothing happens, yet again.

There are various other non-events in other parts of the world. NATO ships steam about the Black and Baltic seas, where they are pretty much sitting ducks in case hostilities with Russia turn kinetic. So, what that tells us is that hostilities will not turn kinetic because those ships are expensive and there is no money to replace them. There are also NATO exercises in the Baltics, which are right on Russia’s border. They practice invading and slaughtering civilians in quaint medieval villages staffed with Russian-speaking extras pretending to be peasants eager to surrender. (Technically, that should be categorized as a fantasy game rather than a training exercise.) The Russians remain unimpressed. They want nothing to do with the Baltics, which used to be transit states for Russian exports but now they aren’t needed for anything at all (except as a NATO stomping ground). In any case, talking about waging war against Russia with a straight face is something that only extremely stupid people are capable of doing. Executive summary: nothing happens.

Do you notice the refrain? (I am sure you do.) What’s going on is that a has-been country, which can’t stop squandering what little resources it has left on a useless but ridiculously bloated military-industrial complex, is trying to generate activity in order to justify continued lavish defense spending. All sorts of experts and pundits play along, claiming that the threat of this or that war is very real and that therefore we should all be paying attention to what’s happening. But what’s happening is that you are being trolled.

There being nothing better for it to do, the US is trying very hard to troll the whole world, but more and more the world is either refusing to be trolled or trolling the US right back.

• When the US threatens to cut off access to the US financial system, the world works on circumventing it.

• When the US imposes tariffs and sanctions, the world responds by reworking its trading relationships to exclude the US.

• When the US threatens countries with military intervention, the world responds by constructing new alliances and making security arrangements that isolate the US.

But most importantly, the world simply waits. The US is now running a budget deficit that is over a trillion dollars a year and taking on debt at about the same rate as it was during the height of the previous financial collapse. What do you think will happen when the next financial collapse hits? (According to a lot of authoritative voices, it should hit either this year or the next.) Meanwhile, I hope that you enjoy being trolled, because I am sure there will be more trolling from the US, just, you know, to keep busy, I guess.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2878) Lesz-e Iráni háború?

Tibor bá’ online

Állítólag Trump elrendelte iráni célpontok pontos lebombázását, de 10 perccel az indulás előtt lefújta a támadást. Erre túlzás nélkül el lehet mondani, hogy 10 percen múlt az emberiség élete, mert ahhoz kétség nem fér, hogy Irán visszaütött volna, kitör a háború, amit Washington nem tud megnyerni, a végén hozzányúl az atomhoz, és akkor már csak az isten tudja megmondani, mi a következő lépés. Minden esetre, nem csodálkoznék, ha Oroszország megelőző atomcsapást mérne Amerikára. Ha már atomháború, akkor okosabb, ha én lövök először, alapon.

A probléma az, hogy ez nem lesz egy elszigetelt eset, lesz még alkalom a támadás lefújására. Bolton, Pompeo és Pence, a három eszement háborúpárti tisztségviselő ily könnyen nem fog lemondani az izraeli lobbi kiszolgálásáról. Mindössze az történt, hogy legközelebb egy drón lelövését meghaladó provokációt kell kitalálniuk. Kell lenni egy olyan provokációnak, ami átlépi Trump ingerküszöbét.

És a világégés? Majd meggyőzik Trumpot, hogy Irán nem mer visszaütni, nem lesz háború, de Irán megtanulja, hogy úgy kell táncolnia, ahogy azt Amerika elképzeli. Ez belefér Trump lyukas fejébe, akinek jelszava volt „legyen Amerika újra nagy”. Csak abban tévednek, hogy Irán nem fog meghajolni előttük.

Végeredményben lezárhatjuk a töprengést azzal, hogy egy csőre töltött pisztollyal nem lehet hónapokon át hadonászni anélkül, hogy egyszer ne sülne el. Márpedig Amerika hónapok óta hadonászik, és mert nem ijednek meg tőle, a hadonászást nem hajlandó abbahagyni. Na vajon, mik lesz ebből. Nagyon csodálkoznék, ha a Közel Kelet ezt sokáig ki tudná húzni lángba borulás nélkül. Más lenne a véleményem, ha Trump kirúgta volna Boltont és Pompeot, de nem rúgta ki, valószínűleg, mert tanult Kennedy esetéből.

Természetesen azt a kérdést is feltehettem volna, hogy lesz-e atomháború. LESZ. 1945 óta van atombomba. Leszerelni senki nem akar, de egyre többen akarják, hogy nekik is legyen. Elképzelhető, hogy az emberiség úgy akar élni még száz meg száz évet, hogy ott lapulnak az atomtöltetek, de senki se nyúl hozzájuk? Ősszel a vadászok úgy mennek hajtóvadászatra, hogy nehogy egymást meglőjék. Mégis időnkét egy-egy meghal közülük. Az atom reaktorokat biztonságosra építik és nem azért, hogy leolvadjanak. Ennek ellenére 70 év alatt három helyen is volt leolvadás. Szóval??

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2877) Felhőszakadások

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt napokban Magyarországon is több településen volt trópusi felhőszakadás, plusz villámárvíz. A települések utcáin hömpölygött a sáros víz, ami betört pincékbe, sőt átlépett ablakokon. Ahogy ez szokás, megkérdezett idős emberek nyilatkoztak, ilyet még nem láttak, pedig megéltek már….. évet. Persze, hogy nem láttak. Ez újabban jött csak divatba.

Kanadai tudósok az elmúlt 50 évből összegyűjtötték az esőzésekkel kapcsolatos adatokat, amikből kiderült, hogy a szélsőséges esőzések száma gyarapszik. Számszerűen 2004 és 2013 között az erős esőzések száma 8,6 százalékkal nőtt. Ezt 100.000 meteorológiai állomástól begyűjtött 8700 esős napból állapították meg. Simon Papalexiou,   a Saskatchewan Egyetem Gépészeti Kollégiumából így nyilatkozott: Az egész világból összegyűjtött feljegyzések tanulmányozásából az derült ki, hogy a katasztrófákkal járó szélsőségesen erős esőzések száma évről évre növekszik. Ezt a növekedést nem lehet megmagyarázni természetes változékonysággal.

A hőmérséklet emelkedésével növekszik a párolgás. A melegebb atmoszféra több vizet tartalmaz. Celsius fokonként 7%-al több párával számolhatunk. Ez a víztartalom elkerülhetetlenül esőt jelent. A szélsőséges esőzéstől származó villám áradások 1980-óta félmillió áldozatot követeltek. De mivel ezeket az áldozatokat nem Magyarországról szedte a globális melegedés, nem vettük őket észre. Most viszont meghökkentünk.

Tény az, hogy a nagyobb esőzésekre a társadalom nincs felkészülve. A híradók felvételeiből egyértelműen látszik, hogy a települések lakói el se tudták képzelni azt, ami bekövetkezett. Hogy a sártenger beköszön a konyhaablakon? Hogy az utcán térdig érő esővíz hömpölyög? Hogy a hömpölygő ár alámossa a falakat, és az épület életveszélyessé válik? A múlt héten keletkezett viharkárok nyomán több százmilliós kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, miközben nem mindenkinek volt a háza bebiztosítva.

Az elmúlt 100 évben a globális felmelegedés átlagosan 1°C volt. Mi várható, ha a legkonzervatívabb becslések szerint is minimum 3 fok emelkedés várható? Az jár el okosan aki átértékeli lakhelyének biztonságosságát a villámárvizek lehetőségének függvényében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2876) Wet bulb hőmérséklet

Tibor bá’ online

 

Az angol „wet bulb” hőmérsékletet vagy nem fordítják le, vagy „nedves gömb hőmérséklet” lesz belőle, ahol a „gömb” kissé zavaró. Hiába mentem utána, ennél jobb kifejezés magyarban nem létezik. De mit lehet tudni róla?

16 éves koromba nyári gyakorlat alatt, a volt Goldberger szövődében töltöttem el 6 hetet. Egy hatalmas teremben száznál több szövőgép csattogott, iszonyatos lárma mellett. Egymás szavát nem értettük, mutogattunk egymásnak. A 6 hét munka után 70 forintot kaptam, mint fizetést, amiből vetem magamnak egy tornacipőt, amit valaki Cseszkóból csempészett Magyarországra, mert ott gyártottak tornacipőt, itthon nem.

Ha már a textilnél vagyunk, hadd említsem meg, hogy a fonalak elemi szálai annál szilárdabbak (egy szintig) minél nedvesebbek. Ez azt jelenti, hogy a fonodákban, szövödékben iparkodnak minimum 80 százalék relatív légnedvességet fenntartani, rendszerint úgy, hogy gőzt engednek a levegőbe a plafonon alatt végigvezetett csövekből. Hogy mikor kell kinyitnia gőzcsapot, azt úgy döntik el, hogy mérik a légnedvességet. Ehhez egy lapra felszerelt két higanyhőmérő szolgál, amelyek közül az egyiknek az üvegcső alatt elhelyezkedő, higanyt tartalmazó üveggömböcske be van vonva egy textil zoknival, amit nedvesen tartanak. Ezt hívják magyarul „nedves gömbnek”, az angol „wet bulb” után.

Mi történik? A nedves zokni párolog, a párolgás hőelvonással jár, tehát a wet bulb hőmérő kevesebbet fog mutatni, mint a másik, de csak addig, amíg párologni fog. 100 % relatív légnedvességnél a párolgás megszűnik. Ekkor azonos hőmérsékletet mutat a kettő. Még mindig itt maradva, a hőmérők mellett volt egy táblázat, ami megadta, hogy mikor mekkora volt a relatív légnedvesség.

Pillanatnyilag minket most csak az érdekel, hogy miként hat ez az emberi életre. Szabály az, hogy 35°C wet bulb hőmérsékletet az ember nem tud elviselni, mert a testét nem tudja hűteni. Erről már volt korábban szó, amit többen azzal támadtak, hogy ilyen itt a Földön nem következhet be. Bekövetkezett a múlt héten India és Pakisztán határában. Ezt kivédeni csak légkondícióval lehet, ha ilyen van és áram is van, amivel működtetni kell.

A lényeg, hogy legyetek tisztában a 35°C wet bulb hőmérséklettel, mint határértékkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2875) Irán és Trump a szakadék szélén táncol

A poszt magyar fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek

 

Iran and Trump on the edge of the abyss

Sources: https://robinwestenra.blogspot.com/

According to well-informed sources, Iran rejected a proposal by US intelligence – made via a third party – that Trump be allowed to bomb one, two or three clear objectives, to be chosen by Iran, so that both countries could appear to come out as winners and Trump could save face. Iran categorically rejected the offer and sent its reply: even an attack against an empty sandy beach in Iran would trigger a missile launch against US objectives in the Gulf.

Iran is not inclined to help Trump come down from the tree he has climbed and would rather keep him confused and cornered. Furthermore, Iran would love to see Trump fail to win a second term, and will do everything to help oust him from the White House at the end of his mandate in 2020.

Moreover, Iran has established a joint operations room to inform all its allies in Lebanon, Syria, Iraq, Yemen and Afghanistan of every step it is adopting in confronting the US in case of all-out war in the Middle East. Iran’s allies have increased their level of readiness and alert to the highest level; they will participate in the war from the moment it begins if necessary. According to sources, Iran’s allies will not hesitate to open fire against an already agreed on bank of objectives in a perfectly organised, orchestrated, synchronised and graduated response, anticipating a war that may last many months.

Sources confirmed that, in case of war, Iran aims to stop the flow of oil from the Middle East completely, not by targeting tankers but by hitting the sources of oil in every single Middle Eastern country, whether these countries are considered allies or enemies. The objective will be to cease all oil exports from the Middle East to the rest of the world.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2874) Rákosi apánk kontra freedom gas

Tibor bá’ online

 

Ma már csak néhány olyan ember él, aki élt az 5 évig tartó „rákosi rendszerben”. A nagy többség csak hallott róla a nagypapától, vagy esetleg a szülőktől, mint például Attila PV Franciaországban, és mesél róla kígyót-békát. Én a Fordulat évében 15 éves voltam, a legjobb korban, mert már eléggé felnőtt, és roppant érzékeny, valamint figyelmes, és ugye ezen életkorban történtekre emlékszik az ember a legjobban. Így figyeljetek a szavaimra.

Az ország rettenetesen szegény volt, mert kivéreztette a háború, majd jött a hatalmas jóvátételi teher, plusz az erőszakolt iparosítás. Ilyen körülmények között az állam nem volt képes biztosítani a lakosság élelmiszer ellátását, tehát drasztikus eszközökhöz nyúlt. Ilyen volt például a kényszer beszolgáltatás, vagyis a termelők csak az államnak adhatták el a megtermelt élelmiszer hatalmas hányadát, és csak szabott árat kaptak érte. Aki ellenállt, az komoly börtönbüntetést kapott (a „padlás lesöprésen” kívül). Ez természetesen csak keveseket érintett, de azok viszont több generáción át nem felejtették el, mert éveken át micsoda pénzektől estek el, amit a fekete vagy szabadpiacon be tudtak volna gyűjteni. A nagy többség azonban gyakorlatilag éhezett. Nekem ez nem volt új, mert Horthy alatt is éheztem, akkor a háború miatt.

Csakhogy egy kamasz természetesnek veszi azt a világot, amibe beleszületett. Hetente kétszer szárazbab főzelék, a többi napokon főtt tészta, legtöbbször grízzel vagy krumplival, esetleg paprikás krumpli, természetesen kolbász vagy virsli nélkül. Reggel este majdnem minden nap zsíros kenyér és tea citrompótlóval. A vizes palacsinta lekvárral ünnepnapnak számított. Viszont meg lehet nézni az akkori csoportképeket, minden egyes szereplő garantáltan kocka hasú.

Ma mindenki röhög a Tanúba látható disznó lebökésén a pincében. Nem egészen így volt. Az anyai nagyapámnak Sashalmon volt családi háza, ahol szert tett kismalacra, amit szorgalmasan nevelt levágásra. Nemzeti érdek az volt, hogy a sertés minél nagyobbra nőjön, annál több (akármilyen) húst ad. Ez  nem egyezett a tulajdonos érdekével. A maximális súly elérése előtt csak állatorvosi javaslatra lehetett levágni. Ilyen apró kényelmetlenségek természetesen léteztek, de ezek kijátszhatóak voltak, engem pedig nem érintettek.

Ami kényelmetlen volt azok a gazdasági intézkedések voltak, amelyek arra irányultak, hogy senki se gazdagodhasson meg „jogtalanul”, ami alatt a szociális „jogokat” kell érteni. Erre jó példa a meggymagos esete. Ugye a pasi elment a konzervgyárba és a kidobásra ítélt meggymagot elvitte. A magokat elültette, majd a magoncokat beszemezte és a suhángokat eladta meggyfa csemeteként. Gyakorlatilag nulla befektetéssel, és jó sok munkával, komoly haszonra tett szert. A hivatalos elvek szerint ez megengedhetetlen volt. Ugyanilyen gazdasági bűncselekmény volt, ha valaki a szűcsöktől összeszedte a hulladék bőrt, levágta róla a szőrt, ahogy az én apám tette, majd ebből a hulladék gyapjúból fonalat gyártott, és a hiánytól szenvedő piacon jó pénzért eladott. Egy év alatt egy svábhegyi ház árát össze lehetett szedni. Ezzel senki se lett megkárosítva, de valaki jogtalanul gazdagodott, és az se volt enyhítő körülmény, hogy végeredményben javított az árú hiányon. Ügyeskedni tehát nem lehetett, de ez csak kevés embert érintett. Engem természetesen nem.

Kellemetlen volt az, hogy a társadalomra volt erőltetve a szocialista felfogás. Vagyis az egyéntől elvárták, hogy a közösségért éljen. Adjon-nyújtson mindenki képességei szerint, és kapjon-fogyasszon mindenki szükségletei szerint. Engem személy szerint ez annyiban érintett, hogy elvárták tőlem, mint tehetséges jó tanulótól, hogy segítsek a gyenge tanulókon. Ezt korrepetálásnak nevezték, amiért természetesen nem járt ellenszolgáltatás, vagyis fizetség. Tőlem elvárták, hogy korrepetáljak csekély képességű proletár fiúkkal/lányokkal, akikből várhatóan rendszerhű vezetők lettek volna, amit egyértelműen sérelmezhettem volna, de én megtaláltam a számításomat, a tanulópárommal szexuális kapcsolatot létesítettem, amit szintén nem néztek jó szemmel, mert bele ütközött a „szocialista erkölcsbe”. És ezzel már meg is van a rendszer igazi kellemetlensége. Mindenbe beleszóltak.

Nekem nem hiányzott, amit oly sokszor felvetnek, hogy nem mehettem Nyugatra, nem léphettem át a határt. Viszont azt zokon vettem, hogy vasárnap délelőtt becsengetett két vad igen ember, bejött a lakásba, bemutatkoztak, mint „népnevelők”, akiket nem lehetett kirúgni, és akik kifaggatták az otthoniakat, hogy mi a véleményük erről meg arról. De nekik se volt fenékig tejföl az életük, mert utána jelentés kellett írniuk, hogy ki miként fogadta őket, és ki hogyan értékeli a szocializmust.

Aki betartotta az alapszabályokat, vagyis nem szervezkedett a fennálló rendszer ellen, nem szervezkedett ellenállásra, nem terjesztett rémhírt, vagyis olyasmit, ami a hivatalos hírekkel nem volt szinkronban, azt „békén hagyták”, élhette világát, ami nem is volt olyan nagyon rossz. A szórakozás, a (belföldi) üdülés, a kultúra, utazás olcsó volt. Felesleges divatozás nem létezett. Mindenkinek volt munkája, és a hajléktalanság ismeretlen fogalom volt. Az én felfogásom szerint élhető volt az ország, amit nehéz volt elviselni az a féktelen propaganda volt. Féktelen alatt azt értem, hogy nem lehetett nem oda figyelni. Ez sértette az ember intellektusát. Úgy éreztem, hogy hülyének néznek, „dübörög a békeharc”, “Mi nem rés, hanem erős bástya vagyunk a béketárborban”,    és hasonló sületlenségek. És nem csak azt várták el, hogy ezeket elfogadjuk, de úgynevezett szemináriumokon, ahol a részvétel kötelező volt, ezt ki is tárgyalták, illetve iparkodtak belénk verni.

A Rákosi rendszer után Kádár ezt fellazította, majd 1989-ben teljesen meg is szűnt. Nekem nem az útlevél jelentette a (szellemi) szabadságot, hanem a hülyeségek kötelező elfogadásának a megszűnése. De ennek vége. Orbán sikeresen visszahozta a szellem totális elnyomását. Mindössze be kell kapcsolni a „közszolgálati” tévét. Csak azt nem tudom, hogy Orbánnak ez saját fejéből pattant ki, vagy megy a nagyok után. Például, Trump nem akarja, hogy az európai országok Putyintól vegyenek földgázt, vegyék helyette az amerikai cseppfolyós földgázt (sokkal drágábban). És hogy nevezik ezt a gázt? Freedom gas. Nézzétek:

„The reference to natural gas as “molecules of U.S. freedom” in a recent Department of Energy press release predictably generated a lot of ridicule, but there’s nothing laughable about the use of this outlandish phrase to describe something that poses an existential threat.”

Fordítás: Egy nemrég kiadott sajtóközleményben az Energiaügyi Minisztérium a földgázra úgy hivatkozik, mint „az amerikai szabadság molekulái”, ami megjósolhatóan nevetséget váltott ki, de semmi nevetséges nincs ezen a furcsa kifejezésen, ami egy létet veszélyeztető dolgot ír le.

Micsoda világ! Hogy ezt én megéltem!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2873) Szúnyog invázió

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozásnak számtalan mellékhatása van és még lesz. Ehhez hozzá kell szokni, mert ez a jelenlegi realitás szerves része. Most ugye itt a legfrissebb szúnyog invázió, amiről már mindenki hallott, az is, aki éppenséggel nem szenved tőle. Rá-adásul a melegebb éghajlat miatt újabb, „egzotikus” szúnyog fajták is megjelentek, és (mit ad isten) fertőznek. Árpád apánk hiába válogatta alaposan ki, hol telepedjen le, Afrika elkezdet felcsúszni a Kárpát-medencébe.

Örömmel jelenthetem (hadd irigykedjetek), hogy nálunk nincs szúnyog. Nem tudom mi az oka, mert régebben itt is voltak, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy miden egyes család tud tenni egy kicsit az ügy érdekében, csak tudni kell, hogy mit.

Tehát a szúnyog hímje nem csíp, csak a tojást rakó nőstény. Ahhoz, hogy a tojásból lárva, a lárvából pedig szúnyog legyen, vízre van szükség, legalább 8-10 napig. Erre sokszor elég egy pocsolya is, vagy eldobott edény, akár abroncsgumi amiben megáll a víz. Ügyeljünk tehát arra, hogy ilyen ne legyen házunk környékén.

De mi van a csatornából begyűjtött vízzel? Mi lenne? Percek alatt megtalálják a szúnyogok, és teli lesz vonagló lárvákkal. Ha ezekkel nem csinálunk valami, néhány napon belül szúnyogok lesznek belőlük, és az csak természetes, hogy a helyszínen akarnak jóllakni. Öntsük ki a felfogott vizet?

Nem. A vonagló lárváknak időnként a víz felszínére kell jönni, hogy levegőt vegyenek magukhoz a szívókájuk segítségével. Ha a vízre ráöntünk néhány köbcenti benzin (vagy gázolajat), akkor az – mivel a viszkozitása meghaladja a vízét – lárva szívókáját betömi, és a lárva egyszerűen megfullad. Ezt néhány naponként meg kell ismételni. Ha gázolajat használunk a párolgó benzin helyett, akkor nem kell állandóan preparálni az összegyűjtött vizet, viszont cserébe az öntözésnél a víz mellett némi gázolajat is a növényekre öntünk. A benzin természetesen elpárolog. Én ezt használom.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2872) Egy orosz elméleti fizikus olyan jövőt jósolt az emberi civilizációnak, „ami rosszabb, mint a kihalás”

A téma fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek

„First in, last out” solution to the Fermi Paradox

The question “where is everyone?” is the crux of the Fermi Paradox. If life on Earth is not particularly special and unique, where are all the alien civilizations? Many explanations have been proposed to explain why we seem to be alone in the vast universe. None have been 100 percent convincing, and people continue to puzzle over a solution.

Russian physicist Alexander Berezin, from the National Research University of Electronic Technology (MIET), has another idea. He calls it the “First in, last out” solution of the Fermi Paradox. He suggests that once a civilization reaches the capabilities of spreading across the stars, it will inevitably wipe out all other civilizations.

The grim solution doesn’t hypothesize a necessarily evil alien race. Simply, they might not notice us, and their exponential expansion across the galaxy might be more important to them than what would happen to us.

“They simply won’t notice, the same way a construction crew demolishes an anthill to build real estate because they lack incentive to protect it,” he writes in the paper, which is available on pre-print and yet to be peer-reviewed.

While the picture he paints is quite grim, there’s an even less cheery aspect. He suggests that the reason we are still here is that we are not likely to be the ants. We are the future destroyers of countless civilizations.

“Assuming the hypothesis above is correct, what does it mean for our future? The only explanation is the invocation of the anthropic principle. We are the first to arrive at the [interstellar] stage. And, most likely, will be the last to leave,” Berezin explained.

Berezin’s solution for the paradox comes from several simplifications of assumptions. For example, our definition of life depends on seven parameters, but for Berezin, there’s only one that matters: growth. Growth is the push for expanding beyond the planet of origin, and if the push to expansion becomes the dominant force, it will trample any other existing life in the universe. Colonialism and capitalism are two historical example of such forces.

So, is this it? We need to either go out there and conquer or be destroyed? Well, Berezin hopes that he’s wrong. One other requirement of his solution is that life can only be found when very close rather than at a distance. So finding alien life before we are on the destruction path might just make us a decent civilization.

___________________________________________________________________________

Tibor bá: Személy szerint én nem értek egyet Berezinnel. Ugye ő azt állítja, hogy az először létrejövő olyan intelligens lény, akiknek technológiája lehetővé teszi a csillagközi utazást, az ki fogja irtani az összes többi, kevésbé fejlett élőlényeket. Ezzel szemben én azt állítom (a múltkoriban erről volt egy poszt), hogy soha nem lesz ilyen élőlény, mert a fejlődés az evolúció mentén megy végbe. Az önzés viszont evolúciós előnyt jelent, aminek következtében mire intelligens lény kifejlődik szélsőségesen magának való lesz, amiből következik, hogy képtelen lesz megmenteni saját fajtát, beleviszi azt az önpusztulásba.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2871) Taktikázás

Tibor bá’ online

 

Egy éve még a MSM (plusz a magyar szajha média) egy büdös szót se szólt a klíma változásról. Ha igen, akkor lefizetett klímakutató álláspontjára hivatkozva kiderült, hogy a tudósok nem értenek egyet, vagyis nem kell oda figyelni. És a nyugati tömegek nem figyeltek oda. Hadd vitatkozzanak egymással a fafejűek. Csend, mint a sírban, annak ellenére, hogy a különböző kutatók egymás után adták közzé eredményeiket.

Most nagy hirtelen egy csoport a sok közül, egy melbournei csoportosulás, akik igen tetszetősen 2050-e tették a civilizáció összeomlásának esetleges beindulását, na ez egyszeriben világhírű lett, és persze a magyar internetes hírportálok és rácuppantak. Ahogy ez várható volt az egész világ (értsd az USA/Kanada + Európa) felfigyelt a témára és mindenki erről beszél. Úgy tűnik az uralkodó elit döntött, készüljenek fel az emberek, szokjanak hozzá a gondolathoz. Kíváncsian vártom, mit hoz a mozgalom. Mondjuk az előrejelzések szerint Észak Amerikában a mezőgazdasági termés katasztrofális lesz, ugyanez áll Oroszországra és kisebb mértékben Európára is. Afrika katasztrofális. Ha ez bejön, akkor ősszel az emberiség éhezni fog.

Már jelennek meg írások, ahol az taglalják, hogy 7 milliárd odavész a klíma változás okozta élelmiszer hiány matt, de nem kell izgulni, mert ez ugyan szörnyű, de fél milliárd életben marad, és persze a 340 millió amerikai ebben benne lesz. Na majd meglátjuk, de lapozzunk egyet.

Orbán legyőzhetetlen, mert ha kell bedobja a migráns témát, és a beszart tömegek lelkesen szavaznak rá. Az ellenzék tehetetlen, mert nem rendelkezik hasonló, tőmegmozgató témával. Itt a ragyogó alkalom. Ragadják meg a klíma katasztrófát, amire az ország felkészülhet, de ezt csak az ellenzék vezényelheti le, például azzal, hogy a magyar termékeket nem engedi exportálni, bevezetik a vízgazdálkodást, stb . Nehogy már én adjak ennél több ötletet. Ha nem ragadják meg a lehetőséget Orbán rá fogja magát vetni, és az  ő oligarchái exportálni fognak gabonát/kukoricát, ahogy az angol urak tették az írországi krumplivész idején.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2870) Gondolatok apák napján

Tibor bá’ online

 

Az Australia’s Breakthrough National Center for Climate Restoration néhány napja közzé tett egy jelentés, aminek lényege, hogy az emberi civilizáció 2050-ben összeomolhat. Nem tudni miért, de a nyugati MSM felkapta, amit természetesen a magyar szajha média lelkesen átvett. Miközben sok tucat klímakutató munkáját látványosan negligálják. Ez viszont most milliókhoz eljutott. Az alábbiakban közzéteszem egy 30 éves apa gondolatait apák napja alkalmából.

A klímaváltozással kapcsolatos hírek ma már szinte háttér zajnak foghatók fel, ami után minden úgy megy tovább, mintha normális lenne a világ, miközben a helyzet aggasztó. A legújabb, Ausztráliából érkező jelentés szerint az emberi civilizáció a közeljövőben összeomolhat. Közeljövő? Számszerűsítve 2050-re gondolnak. A fogalmazásuk szerint „igen valószínű, hogy az emberi civilizációnak a végére érünk.”

Donald Trump és a tudományt cáfoló csapata akkorra már rég a föld alatt lesz, de én csak 30 vagyok, így még nem fogom elérni a nyugdíj korhatárt. És fogalmam sincs, hogy érdemes-e takarékoskodni arra az időre. De nem ez az igazi baj, ami kétségbe ejt, hogy két éves kislányom alig fogja elérni az én jelenlegi koromat.

Minden perce után, amit a totyisommal eltöltök, megragad a félelem, mert nem tudom, mit hoz a jövő.

Ma reggel majdnem beleremegtem, amikkor búcsúzáskor átölelt, és azt kérte, hogy fejezzem be annak a müzlinek az elfogyasztását, amit ő otthagyott.

Előző este, bár fáradt voltam, mesét olvastam neki, hogy meghosszabbítsam a kellemes napok számát mielőtt rádöbben, hogy milyen világ veszi körül.

A végén megmondtam a feleségemnek mi a bajom, aki bevallotta, hogy ő éppen így van vele. „Amikor fürdetem” árulta el nőm, ”azon tűnődöm nem fogok-e egy nap irigykedve visszaemlékezni mennyi víz állt rendelkezésünkre.”

De nem vagyunk egyedül, felmérések szerint a fiatal felnőttek egy harmada nevezi meg a klímaváltozást, ami miatt tartózkodnak a gyerekvállalástól.

Ennél sokkal rosszabb, hogy a politikusok szégyen nélkül az összeomlás mellé álltak. A Trump adminisztráció ellazította a szennyezés csökkentést, cenzúrázza a klímakutatást, és 20 év  börtönnel fenyegetik a csővezeték kiépítésének megzavarását.

Közben százezer számra iskolások nem hajlandók belépni az iskolába, tüntetnek a jövőjük miatt. Európában a parlamenti szavazásnál hatalmas Zöld előretörés történt. Amikor az ártatlan gyermekemre nézek, hálát érzek ezen embereknek, és Apák napra megajándékozom magam azzal, hogy csatlakozok hozzájuk. Ha te is itt leszel még 30 év múlva, csatlakozz te is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2869) Merre tart az emberiség? (Chris Hedges* gondolatai)

Tibor bá’ online

 

Chris Hedges szerző, puliciszta
Chris Hedges szerző, publicista

Herman Melville műve, Moby Dick a fehér bálna, hűen adja vissza az emberi természetet, és annak következményeit. Ahogy ezt tette William Shakespeare, Erzsébet királynő Angliájában, vagy Fjodor Dosztojevszkij a cári Oroszországban. Az önpusztítással a bálnát üldöző hajón a legénység éppen úgy tisztában volt, mint ahogy napjainkban is sokan tudjuk, hogy a multik profitjára, az erőforrások kegyetlen felélésére épülő fogyasztói társadalom halálra van ítélve. [Nem csalok. az eredeti szöveg így szól: Many of us know that a consumer culture based on corporate profit, limitless exploitation and the continued extraction of fossil fuels is doomed.]

Az amerikai gazdasági rendszer, csak úgy mint a képviseletei demokráciánk, egy fikció. A FED havonta nyújt át ezüsttárcán 85 milliárd dollárt a kormánynak. Most már 10 éve táplálják Washingtont és a Wall Street-et. A FED sok billió (1012) dollárt kölcsönöz, gyakorlatilag kamatmentesen, bankoknak és vállalkozásoknak, akik hatalmas kamatok mellett (akár 30 % THM) kölcsönzik ki a népnek. Az ország oligarchái spekulálnak ezekkel a pénzekkel egy túlfűtött részvénypiacon. Becslések szerint a bankok 15-20 billió dollár haszonra tettek szert. És a gazdasági rendszer meglopása az összeomlásig fog folytatódni.

Ezzel egy időben az ökológiai rendszer szétesik. Az óceánok állapotával foglalkozó nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint az óceánok sokkal gyorsabb változnak, mint ahogy ezt korábban feltételezték, egyre inkább válik alkalmatlanná az élővilág fenntartására. A kibocsátott CO2 legnagyobb részét az óceánok fogták fel, plusz felvették az atmoszférában jelentkező többlet hőt. Ebből következik, hogy az óceánok vize felmelegszik és egyre savasabbá válik, miközben csökken a tápanyag tartalma és növekszik az oxigén vesztése. Ezt nevezik a tudósok „halálos hármasnak”, és hozzáteszik, hogy az ismert eddigi öt tömeges kihalás mindegyikét a „halálos hármas” valamelyike előzte meg. Az óceánok 55 millió év után újra efelé tartanak.

Ezzel kapcsolatban a Hawaii University legfrissebb tanulmánya szerint a globális felmelegedés már elkerülhetetlen, legjobb esetben a bekövetkezést lehet lelassítani. Ötven éven belül a Föld legnagyobb része ember számára lakhatatlanná válik. Százmilliók fogják elhagyni otthonaikat. Sok millió faj ki fog halni.

Csak úgy, mint a bálnavadász hajó legénysége racionalizáljuk a kollektív őrültséget. Mindenki óvatosságra int, le kell állni a gazdasági, politikai, környezeti katasztrófa felé történő menetelésünkkel, vissza kell fogni a CO2 kibocsátásunkat, de ezeken a döntést hozó elit átlép, sőt nevetségessé teszi a figyelmeztetőket. A vészjeleket pedig: egyre gyakoribb szárazságokat, gleccserek és sarki jég gyorsuló olvadását, egyre erősödő tornádókat és hurrikánokat, termésvisszaeséseket, egyre súlyosabb árvizeket, szokatlanul heves erdőtüzeket nem veszik észre. Helyette a végtelen hatalom birtoklásának illúziójában hedonisztikus életstílust kergetnek.

Friedrich Nietzsche szerint csak néhány embernek van lelkiereje, hogy vészhelyzetben szembenézzen – megfogalmazása szerint – az emberi valóság poklával. A legtöbben nagy szorgalommal ignorálják a szembenézést, de vannak, akik kielégíthetetlen kíváncsiságtól hajtva keresik az igazságot. [Ennek lehetünk tanúi ezen a blogon.]

Hanyatló civilizációk üldözik a független gondolkodókat, mert nem akarják, hogy a tömegek belenézzenek a rájuk váró „pokolba”. Ilyen gondolkodók – Noam Chomsky, Ralph Nader, Cornel Wets – akik elutasítják a véget nem érő fejlődés illúzióját. Ragaszkodnak ahhoz, hogy létünket a természet törvényei szabják meg. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor a Földet át fogjuk adni a mikrobáknak.

Clive Hamilton: “Requiem for a Species: Why We Resist the Truth About Climate Change” (Rekviem az emberiségért – a klímaváltozás tényét miért nem akarjuk elfogadni) munkájában lefesti „a katasztrofális klímaváltozás bizonyosságának elfogadásával járó megkönnyebbülést. A „hamis remény” felszámoláshoz ismeretek és megfelelő érzelmek szükségesek. Az első viszonylag könnyen elérhető. A második sokkal keményebb dió, mert azt jelenti, hogy azok, akiket szeretünk, beleértve gyermekeinket is, néhány évtizeden belül bizonytalanságnak, szenvedésnek lesznek kitéve, esetleg korai halálnak. Igen nehéz elfogadni az elkerülhetetlen katasztrófát, miközben azt tapasztaljuk, hogy a hatalmat gyakorló elit a füle botját se mozdítja. Napjaink legijesztőbb egzisztenciális küzdelmét ezen szörnyű ténynek a megemésztése jelenti.

Az emberi faj, elsősorban a fehér ember 500 év óta fosztogatja, leigázza, kihasználja, és szennyezi a Földet, miközben legyilkolja azokat a természeti népeket, akik útjában állnak. Most értek el az út végére. Az a technikai és tudományos módszer, ami soha nem látott kényelmes életet teremtett, valamint egy parányi, globális elit rendelkezésére álló pártatlan méretű katonai és gazdasági erő az, ami megpecsételi a sorsunkat. A végtelen gazdasági növekedés és kizsákmányolás mániája elátkozta az Embert, kimondta a halálos ítéletünket. De még a gazdasági és ökológiai rendszerünk látványos felbomlása után, a minden idők (1850 óta mért) legforróbb év (2012) megtapasztalását követően se vagyunk képesek leállítani a globális kapitalizmust. Az emberiség hozzákötötte magát az ítéletnapjának gépéhez, amely célba vette a szakadékot.

Fejlett civilizációknak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy elpusztítják önmagukat. Antropológusok, mint Joseph Tainter: „The Collapse of Complex Societies” (Fejlett civilizációk összeomlása), Charles L. Redman in “Human Impact on Ancient Environments” (Az Ember kihatása az ősi környezetekre), és Ronald Wright in “A Short History of Progress” (A társadalmi fejlődés rövid története) kimutatták a jól ismert mintát, ami szerint a rendszerek összeomlanak. Ma ettől csak annyiban van eltérés, hogy civilizációnk bukása magával viszi az egész bolygót. Ez alkalommal nem lesz „új világ”, amit ki lehet zsákmányolni, nem lesznek ősi civilizációk, amiket meg lehet hódítani, nem lesznek emberek, akiket rabszolgaságba lehet dönteni. Az emberi faj és a Föld között dúló jelenlegi ütközet meg fogja velünk tanítani a végtelen kapzsiság, arrogancia, pénzimádás következményeit.

A történelem tanulsága szerint a fejlett társadalmak csúcsragyogását és szélsőséges jólétét az összeomlása követi.

* A fentiek Chris Hedges szerző és publicista Santa Monicán (Kalifornia) tartott beszédének a magyarra fordított változata.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2868) Az emberiség után hogyan újítja meg magát a Föld?

 

Tibor bá’ online

 

 

~aa008Paul Crutzen Nobel-díjas atmoszférakutató kábé húsz éve megalkotta az „Antropocén” kifejezést, aminek lényege, hogy az emberi tevékenység akkora mértékben hat a bolygónkra, ami már egy új geológiai korszakot hozott létre. Ha a tudományos világ széles körben elfogadja a meghatározást, akkor egy olyan korszakról beszélhetünk, amely sokkal rövidebb lesz, mint bármely megelőző korszak volt, és egyben könnyedén lehet a Föld utolsó előtti korszaka is. Nem a történelemnek lesz vége, ahogy azt Francis Fukuyama állította 1992-ben megjelent könyvében, hanem az egész földi életnek. Nem esik nehézségbe megbecsülni, hogy az Antropocén korszak mindössze néhány száz éves lesz, ami alatt a túlfogyasztás, valamint a globális felmelegedés véget fog vetni a további korszakoknak. Fosszilis energiahordozók nélküli a mezőgazdaság lesz az Emberiség temetője. A szélsőségesen megváltozó klíma miatt számtalan élőlény fog kipusztulni, megszámlálhatatlan emberrel együtt. A társadalmak totális összeomlása után mindössze néhány százezer emberi lény fog nyomorúságos életet élni egy új Kőkorszakban. Hogy fajtánk végül is túléli-e a maga okozta apokalipszist, vagy sem, az heves vita tárgyát képezi az emberi karaktertől függően. Kérdés viszont, mi fog történni a Földdel? (Persze lehet azt mondani, hogy ki a fenét érdekel, de amíg van gondolkodó ember, addig lesz akadémiai kérdés is a világon.) Helyre tudja-e a Föld állítani önmagát, vagy olyan mértékben el fog torzulni, hogy a Holdhoz hasonló pusztasággá változik? A kérdés megválaszolásához át kell tekinteni bolygónk múltját. Volt már hirtelen felmelegedés, és volt már tömeges kipusztulás is. A Föld megmarad a pályáján, mi várható tehát ez alkalommal?

A „Jövőnk véget ért!” című könyvem 138. és 139. oldalán a következőket írom. „A Föld egészen egyszerűen bizonyos periódusokat követve, az egyik állapotból a másikba ugrik. A jégrétegekbe zárt levegőbuborékok részletes analízise azt mutatja, hogy ehhez a két stabil állapothoz két különböző CO2 szint kapcsolódik. A jégkorszak alatt 190 ppm, az interglaciális időszakban pedig 280 ppm. E két értéktől eltérő, más CO2 koncentráció huzamosabb időn át nem tapasztalható.” Szúrjam közbe, hogy a CO2 koncentráció napokon belül el fogja érni a 415 ppm-et. Korábban az volt tapasztalható, hogy „Az egyre emelkedő CO2 szint a rendszerben minden figyelmeztetés nélkül hirtelen beindít egy drámai pozitív visszacsatolást, és a Földön be fog következni egy harmadik, eddig soha elő nem forduló, teljesen ismeretlen és kiszámíthatatlan stabil állapot, valahol 400 + ? ppm CO2 koncentrációnál.”

Erről a jövőbéli stabil állapotról mindez ideig nem tudtuk milyen koncentrációnál áll be. Minél magasabb CO2-nél, annál szörnyűbb lesz a következménye. Ma a klimatológusok attól tartanak, hogy a folyamatos melegedés a Földet átlökheti két kritikus ponton. Az első, amikor a szibériai és alaszkai permafroszt megolvad, a benne lévő tőzeg lebomlik, és sok ezermilliárd tonna széndioxid és metán jut az atmoszférába. A becslések szerint a felszabaduló széndioxid lehet akár 3.000 milliárd tonna is, ami körülbelül megfelel annak a mennyiségnek, amit az emberiség eddig és még a jövőben el tud égetni. A második a hideg tengerfenéken lerakódott hidrátokban lévő metán felszabadulása a víz melegedésének következményeként. A felszabaduló metán természetesen további melegedést okoz, ami még több metán felszabadulásával jár. Ezt a két kritikus pontot egészen biztos át fogjuk lépni, ha az összes fellelhető fosszilis energiahordozót elégetjük. Hogy ez milyen katasztrófát von maga után, azt senki se tudja megmondani.

Éppen ezért kutatják az 55 millió évvel ezelőtti „paleocén-eocén hő maximumot”, amikor a Föld hőmérséklete néhány ezer év alatt 9 fokot emelkedett, ami nagy vonalakban megegyezik azzal a melegedéssel, ami pillanatnyilag várható. Földtörténeti szempontból 55 millió év, olyan, mintha tegnap történt volna, éppen ezért elég sok árulkodó sziklát ismerünk ebből a korból.

Kames Zachos (University of California) óceán fenéki kutatásokból arra a következtetésre jutott, hogy ez a szokatlan felmelegedés egybeesett az atmoszférában található rendkívül magas CO2 szinttel. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor 55 millió évvel ezelőtt a Föld pont olyan krízis állapotban volt, amilyen felé éppen megint tart. Vagyis egy gyors széndioxid növekedés, ami egy bizonyos színt felett egy feltartozhatatlan pozitív visszacsatolás miatt megfutott. Ami ez után történt, az jó betekintést nyújt az előttünk álló eseményekbe.

A geológus-vegyészek már régen tisztában vannak azzal, hogy amikor nagy mennyiségű CO2 kerül a levegőben, az óceánok felveszik annak körülbelül 85 százalékát és csak 15 százalék marad az atmoszférában. A folyamat következménye, hogy az óceánok vize savassá válik, ami az élőlények tömeges kipusztulását eredményezi. A tengerfenék kutatások azt mutatják (Science, vol 308, p 1611), hogy ez az állapot 55 millió évvel ezelőtt mindössze 10-20.000 évig tartott, majd kb. 150.000 év alatt az eredeti pH állapot visszaállt. Becslések szerint a metán hidrátok állapota is helyreáll kb. 2 millió év alatt, ami azt jelenti, hogy az emberiség „áldásos” tevékenységét a Föld 2 millió év alatt kiheverné.

Azonban a mai CO2 túltengés eltér a paleocéni helyzettől. A Föld most sokkal hűvösebb, mint akkor volt, ezért a felmelegedésnek most nagyobb lehet a hatása. A Paleocén végén a Föld melegebb volt és jégmentes. Most viszont hatalmas jégmezőink vannak, amelyek a fényt visszaverik a világűrbe. Ez a jég el fog olvadni, ami alatt fénynyelő talaj, szikla van. A permafroszt gyorsan felenged, és a melegedést felgyorsítja. Ez pedig a Földet túllőheti a jelenlegi jégkorszak – interglaciális cikluson és egy sokkal melegebb állapot állhat elő, olyan, amilyen 55 millió évvel ezelőtt volt. Nem fog tehát történni semmi új, csak az, ami egyszer már volt. Állítja Pieter Tans az amerikai NOAA atmoszféra kutatója. Ezzel azonban nem ért egyet James Hansen a NASA kutatója (akit maga Bush elnök fegyelmezett meg, mert állami alkalmazott létére, szembe mert szállni a kormány hivatalos álláspontjával, vagyis azzal, hogy globális felmelegedés nem létezik). Szerinte a múltból nem lehet kiindulni, már csak azért sem, mert ma a Nap több energiát sugároz, mint akkor, és ha ehhez hozzátesszük a metán hidrátok felszabadulását, az egy megállíthatatlan globális felmelegedéshez vezethet, az úgynevezett Venus syndrome hoz, ami az óceánok elpárolgását jelenti.  

Ez aztán vagy bekövetkezik, vagy nem. De mi lesz az élőlényekkel, ha Hansennek igaza lesz? Nos, akkor a Föld sterillé válik. Ha viszont Hansennek nem lesz igaza, akkor egy egészen más történet adódik.

A témával foglalkozó biológusok nagy része azt állítja, hogy az élőlények kihalásának folyamata már beindult és könnyen lehet, hogy ez alkalommal szélesebb körű lesz, mint bármelyik megelőző kihalás volt, olyannyira, hogy új evolúciós pálya alakulhat ki.

Érdekes módon a Paleocén Eocén közötti termikus maximum miatt alig csökkent a biodiverzitásra, a fosszilis maradványok szerint fajkipusztulás helyett inkább a fajok vándorlása következett be, követve a számukra legmegfelelőbb időjárást. Napjainkban erre alig lenne esélyük, mert utak, városok és egyéb létesítmények felszabdalják a vándorlás lehetséges útvonalát. Másfelől maga az emberi tevékenység is aktívan hat a biodiverzitás ellen. Nem csak túlvadásztunk és túlhalásztunk. Nem csak megváltoztatjuk az atmoszféra és a tengerek kémhatását. Nem csak pusztítjuk a nagytestű állatokat, de mindezeket együttesen, egy időben követjük el. Ennek ellenére olyan fokú kihalást az Ember nem tud elérni, mint amilyenre a perm korszakban sor került 251 millió éve, amikor a tengeri lények 96 százaléka, a szárazföldi állatok 70 százaléka eltűnt. Különben teljesen egyre megy, hogy túlszárnyaljuk-e a permi kihalást vagy sem, mert a múlt vizsgálata ad támpontot, mi várható. A fosszilis maradványok szerint minden egyes tömeges kihalás más és más módon ment végbe, mert mindegyiknek más volt az oka. Egy dolog azonban közös, azok a fajok vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek földrajzi elterjedése a legszűkebb.

Mindezek figyelembevételével világossá válik, hogy az antropocén hatás túlélői elsősorban a kistestű, gyorsan szaporodó és élőhelyét könnyen változtató fajok lesznek. Magyarul, utánunk a patkányok, svábbogarak és gyomnövények világa következik. Pontos jóslat azonban lehetetlen. Elsőnek azok az állatok fognak eltűnni, amelyeket mostanában veszélyeztetettnek ítélünk. Aztán azok az állatok következnek, amelyeket ma nem tartunk veszélyeztetettnek, például az afrikai növényevők. De egy adott állattal kapcsolatban, semmiben se lehetünk biztosak, mert a szerencsének is lesz szerepe. Az viszont megjósolható, hogy az élet helyreállása viszonylag gyors lesz, persze geológiai értelemben, vagyis mindössze néhány millió év. Végül is győz az evolúció Ordovician mass extinction 440 million years ago, az „új világ” sok tekintetben hasonlítani fog a régihez, de nem teljesen. „A sakktábla, és a bábuk ugyanazok lesznek, de a játék állása különbözni fog.”  

Mindent összevetve, ha az Emberiség önmaga számára vissza is hozza a Kőkorszakot, maga a Föld túl fog élni minket. Az élet megy majd tovább. Az antropocén korszak elhúzódása végén, ami még az emberiségből megmarad, az valószínűleg el fog tűnni, és egy teljesen új korszak fog következni. Kár, hogy nem lesz ott senki, aki ezt az új korszakot el tudná nevezni.

____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2867) Jancsika vendégposztja – EHEC

Tibor bá’ online

Újra felütötte fejét az Ebola, és már becipelték Európába is. Ez teszi fontossá, hogy elővegyem Jancsika vendég posztját és újra leközöljem (ha már ő nem lehet közöttünk). Valamint az, hogy a felkészüléshez hozzátartozik a szükséges antibiotikumok beszerzése is. – Javaslom ezt a posztot printeljétek ki magatoknak.

Kezdjük az alapoknál: Antibiotikumok.

Ma a klinikai gyakorlatban 12-féle antibiotikumot használunk. Az alábbiakban röviden áttekinteném őket, felsorolva a hatásmechanizmust és az adott csoportban néhány gyakoribb hatóanyagot.

1. Penicillinek: Ez az egyik legrégibb fajta antibiotikum típus. A penicillinek közös jellemzője, hogy a baktérium sejtfalszintézisét gátolják. A baktériumok (mármint a sejtfallal rendelkezők – pl. a Mycobacterium tuberculosisnak, a TBC kórokozójának nincs sejtfala, így nem hat rá a penicillin) a sejtfalukat folyamatosan átépítik, a penicillin, és a hozzá hasonló antibiotikumok meggátolják a sejtfal felépítését, viszont nem gátolják a lebontását, így a baktérium gyakorlatilag saját maga bontja le a saját sejtfalát, majd sejtfal hiányában egyszerűen „kipukkad”, mivel a membránja (sejthártyája) nem elég erős, hogy elviselje a külvilág ozmotikus nyomását. A penicillinek (és még számos más fajta antibiotikum, erről később) közös jellemzője, hogy ún. béta-laktámok, a felépítésükben központi szerepet játszik egy úgynevezett béta-laktám gyűrű. Ez egy négy atom által alkotott gyűrű, ami extrémen instabil, ezért viszonylag könnyen lebontható. A penicillinek elleni rezisztencia egyik legfontosabb része a béta-laktám gyűrű bontása, ezt a baktériumokban az ún. béta-laktamáz enzimek végzik. Ennek több típusa ismert, az újabb béta-laktamázok a korábbi enzimekre még ellenálló újabb béta-laktám antibiotikumokat is tudják bontani – ez ún. szuperrezisztencia. Az első, VALAMENNYI béta-laktámot bontani képes baktérium az Új Delhi baktérium volt (erről volt szó a kommentek között), ez nem azt jelenti, hogy MINDEN antibiotikumra rezisztens a baci, csak a minden béta-laktám gyűrűt tartalmazó antibiotikumra – szóval itt a sajtó ferdített egy kicsikét, amikor általános, mindenre kiterjedő rezisztenciáról beszélt.

A penicillineknek öt altípusa van:

A. Benzylpenicillinek (pl. Benzylpenicillin)

B. Orális penicillinek (pl. Penicillin V vagy más néven Phenoxymethylpenicillin)

C. Beta-laktám rezisztens penicillinek (pl. Methicillin, Flucloxaxillin)

D. Széles spektrumú penicillinek (pl. Amoxicillin, Ampicillin)

E. Béta-laktám rezisztens penicillinek, melyek a Pseudomonas fajok ellen is hatásosak (Pl. Piperacillin)

2. Béta-laktamáz gátlók: Ezek olyan vegyületek, melyek gátolják a bakteriális béta-laktamázokat. Önmagukban nem hatásosak, csak más béta-laktám antibiotikumokkal kombinálva érnek valamit. Tipikus képviselő: Klavulánsav. Általában penicillinekkel kombinálva adják őket, tipikus példák:

Augmentin (Amoxicillin + Klavulánsav)

Tazocin (Piperacillin + Tazobactam) – Angliában ez a leggyakrabban adott széles spektrumú antibiotikum-kombináció

Unacid (Ampicillin + Sulbactam) – ezt meg a németek szeretik a legjobban.

Piperacillin + Sulbactam – ezt is a németek szeretik inkább a Tazocin helyett.

3. Cephalosporinok: A cephalosporinok szintén béta-laktám gyűrűt tartalmazó antibiotikumok (vagyis béta-laktámok), melyek azonban az antibiotikumok egy újabb generációját képviselik, mint a penicillinek. Ebből következően a „klasszikus” béta-laktamázok nem hatnak rájuk, vagyis rezisztensek a rezisztenciával szemben. Viszont sajnos az újabb béta-laktamázok gond nélkül lebontják őket (pl. az „Új Delhi” szuperbaktérium enzime, illetve, bizony, az új EHEC enzime is).

A cephalosporinoknak összesen nyolc osztálya van, 5 parenterális (tehát csak intravénásan adható), és 3 enterális (tehát szájon át is adható), ezeket most nem sorolom fel, tipikus képviselője ennek az osztálynak a Ceftriaxon és a Cefuroxim.

4. Imipenemek: Ezek az antibiotikumok szintén béta-laktámok, de megint csak egy újabb generáció. Konkrétan a legújabb, sajnos már erre is van rezisztencia (EHEC is tudja bontani őket). Tipikus képviselőjük a Meropenem és az Imipenem. Ezeket nagyon súlyos fertőzésekben szokták adni, ha a korábban már felsorolt készítmények csődöt mondtak, vagy ha a tenyésztésben kiderült, hogy a baktérium rezisztens más béta-laktámokra (de erre nem).

Most pedig következzenek a nem béta-laktám antibiotikumok:

5. Cyclinek: A cyclinek a bakteriális fehérjeszintézist gátolják, azzal a mechanizmussal, hogy kapcsolódva a baktérium riboszómájához, gátolják a bakteriális tRNS kötődését a riboszómához, vagyis gyakorlatilag meggátolják, hogy a soron következő aminosav kapcsolódjon a szintetizált proteinlánchoz. Tipikus képviselőjük: tetracyclin és a doxycyclin. Az angolok ez utóbbit tipikusan COPD-s betegeknek szokták adni, akiknek a tüdejében valami olyasmi tenyészett ki, ami már multirezisztens, viszont gyorsan, tenyésztési eredmény nélkül kell „irtani” – mire a tenyésztés megjönne, megfulladna a beteg.
6. Makrolidek: A makrolidek szintén bakteriális fehérjeszintézis-gátlók, szintén a tRNS-en hatnak, de máshogy, mint a cyclinek, voltaképpen meggátolják, hogy a tRNS-hez kapcsolódó aminosav leváljon arról, és kapcsolódjon a szintetizált fehérjerészhez. Tipikus képviselőik: Clarithromycin (Klacid), Erythromycin, Roxithromycin. A németeknél közkedveltek a makrolidek Unaciddal kombinálva a COPD-s betegeknél, hasonló logikával, mint az angolok a doxycyclint.
7. Metronidazol: Ez egy érdekes vegyület. A metronidazol anaerob (vagyis oxigénmentes) környezetben olyan töredékekre bomlik, amik nagyon mérgezőek – viszont oxigén jelenlétében ártalmatlan részekre bomlik el. Ennek köszönhetően a metronidazolt általában anaerob (vagyis oxigén jelenlétében NEM szaporodó) baktériumok ellen szokás adni. Tipikus felhasználási terület a Clostridium difficile fertőzés, illetve az aspirációs pneumonia (ez az az eset, amikor a beteg aspirálja, vagyis a légútaiba szívja a saját hányadékát).
8. Fólsav-antagonisták: Ezek olyan vegyületek, amik „úgy néznek ki”, mint a fólsav, de mégse azok. A baktériumoknak – akárcsak az emberi sejteknek – fólsavra van szükségük a sejtosztódáshoz (a DNS megkettőzéséhez), de, ellentétben az emberrel, többnyire képesek maguknak előállítani a fólsavat. Ezek a vegyületek ugyanolyan vagy még nagyobb affinitással kötődnek a fólsavat hasznosító enzimekhez, mint a fólsav, de gátolják az enzim további működését. Ez az ötlet egyébként a vírusterápiában is jóformán az egyetlen működő ötlet, ott a DNS felépítéséhez szükséges nukleinsavakat helyettesítik olyan vegyületekkel, amik beépülve meggátolják a vírus RNS vagy DNS molekuláinak a további megkettőzését (a legtöbb HIV elleni gyógyszer pl. ezen az elven alapul). A csoport tipikus képviselői a szulfonamidok, ezek tulajdonképpen régebbi antibiotikumok, mint a penicillinek (már a második világháború elején is voltak ilyenek, a penicillin ugye 1945-ös). Hatóanyagok: Trimethoprim, Sulfamethoxazol – illetve ezt a kettőt manapság kombinációban szokás adni, Co-Trimoxazole (Cotrim) néven. Húgyúti fertőzésekben szokás adni őket.
9. Aminoglykosidok: Az aminoglykosidok pontos hatásmechanizmusa a mai napig nem ismert teljesen. Tudjuk, hogy gátolják a sejtfalszintézist, gátolják a fehérjeszintézist, de hogy pontosan hogy, azt nem lehet tudni. Tipikus képviselők: Gentamycin, Streptomycin és Tobramycin.

10. Fluoroquinolonok (Giráz-gátlók): Egy viszonylag új csoport, a baktériumok DNS-szintézisét gátolják azáltal, hogy az ún. bakteriális girázokat gátolják, ezek a DNS megkettőzésében részt vevő bakteriális enzimek. Négy generációjuk ismert, mindegyikhez csak egy-egy képviselőt írok:

A. Nofloxacin – ide tartozik a Tibor bá által említett nalidixin sav is, ez a LEGELSŐ szintetikus fluoroquinolon
B. Ciprofloxacin – a leggyakrabban használt giráz-gátló
C. Levofloxacin (Tavanic)
D. Moxifloxacin (Avalox)
NAGYON FONTOS: az EHEC ÉRZÉKENY a giráz-gátlókkal szemben (az újabbakkal szemben mindenképpen). Konkrétan most Németországban az az ajánlás, hogy ha MUSZÁJ antibiotikumot adni az EHEC-re, akkor giráz-gátlót érdemes adni. Erről bővebben lejjebb.
11. Lyncosamidok: Szintén a bakteriális fehérjeszintézist gátolják az tRNS gátlása révén (a tRNS idő előtti leválását okozzák a riboszómáról, még mielőtt az képes lett volna az aminosavat „célba juttatni”). Egyetlen, a klinikai gyakorlatban használt képviselőjük a Clindamycin.

12. Glycopeptidek: A legújabb (és legdrágább) típusú antibiotikumok. Egy fehérje- és egy szénhidrátlánc összekapcsolódásából állnak. A hatásmechanizmusuk: meggátolják a sejtfalszintézist, azáltal, hogy a sejtfal kezdeményeihez kapcsolódva meggátolják további láncok kapcsolódását, illetve a sejtfal megszilárdulását. Tipikus képviselőik: Teicoplanin, Vancomycin. ROHADT drágák.

Természetesen ezeken kívül is van még szép számmal antibiotikum (pl. a tuberkulózis elleni szerek, vagy a nitrofurantoin), de ezek a leggyakrabbak, illetve a legszélesebb hatásspektrumú szerek.

Akkor jöhet a következő fontos részlet: a HUS (haemolyticus uraemiás szindróma): Ennek a lényege, hogy a baktérium termel egy fehérjét, amely a vesében lerakódva károsítja a vese vérátáramlását, így tulajdonképpen gátolja a vesefunkciót. A károsodott ereken átlépő vörösvértestek ráadásul haemolizálnak (szétesnek), így a betegség két fő tünete a vesekárosodás és a haemolízis. A pontos patomechanizmussal most adósotok maradok, mert elég bonyolult, a lényeg: ha a baktérium szétesik, egyszerre nagy mennyiség szabadulhat fel a fehérjéből, vagyis a baktérium halálát okozó antibiotikus kezelés súlyosbítja, illetve kiválthatja a betegséget. A kezelése irányulhat egyrészt a bakteriális fehérje eltávolítására a véráramból (ún. plazmaferezis révén), illetve a veseműködés pótlására (dialízis), viszont nagyon fontos, hogy ha a baktérium nem esik szét, akkor jóval kisebb eséllyel van HUS, vagyis olyan antibiotikumot érdemes adni, aminek a hatására a baktérium nem pusztul el, illetve nem bomlik el a sejtfala. Na, ez egy hatalmas probléma az EHEC esetében, mert még ha találnánk is béta-laktámot, ami szétbontaná a baci sejtfalát, akkor se szabad beadni, mert a széteső baktériumból kikerül a fehérje, és kész a HUS. Pontosan ezért ajánlják most a giráz-gátlókat, ezek ugyanis csak a baktérium OSZTÓDÁSÁT akadályozzák meg, így a baktériumok nem szaporodnak tovább, a meglévőket megeszik az immunrendszer sejtjei, nincs HUS. Vagyis nem ANTIbiotikumokat, hanem Abiotikumokat érdemes adni – a többit pedig az immunrendszer sejtjeire bízni.

Következő kérdés: rezisztencia: A rezisztencia kialakulása tulajdonképpen valahogy úgy megy, ahogy Tibor bá mondja, viszont amit a nyolc fajta antibiotikumról ír, az sajnos hatalmas tévedés. Kezdjük azzal, hogy a nyolc nem is nyolc. A Tibor bá által felsorolt antibiotikumok:

Penicillin származékok

Tetracyclin

Nalidixin sav

Trimethoprim-sulfamethoxazol

Cephalosporinok

Amoxicillin / clavulanin sav,

Piperacillin-sulbactam,

Piperacillin-tazobactam

Ebből a nyolcból öt ugyanaz. Nevezetesen a Piperacillin, az amoxicillin penicillin származék, vagyis az első és az utolsó három egy és ugyanazon kategória, annyi a különbség, hogy az utolsó háromnál kombinációban van a penicillin egy béta-laktamáz gátlóval – melyre a baktérium béta-laktamáz enzimje sajnos valóban rezisztens. A cephalosporinok szintén béta-laktámok, vagyis szintén beleesnek a „szuper-béta-laktamáz” által kiváltott rezisztenciába – marad tehát a nyolc helyett 4 antibiotikum:

Pencillin származékok és cephalosporinok – helyesebb, ha úgy fogalmazunk: béta-laktámok Tetracyclin, Nalidixin sav, vagyis Fluoroquinolonok (giráz-gátlók), Fólsav antagonisták

A négyből az elsőre a baktérium maradéktalanul rezisztens. Ez tény, sőt, sajnos a legújabb béta-laktámokra, az imipenemekre is. A tetracyclinnel kapcsolatos rezisztenciával kapcsolatban nem foglalnék állást, lehet, hogy arra is rezisztens, nem tudom. A  fluoroquinolonokra nem áll a rezisztencia – pontosan ezért szerepel a mostani ajánlásban ez a csoport, lásd feljebb. A fólsav antagonistákra lehet, hogy van rezisztencia, de ez egy elég gyakori rezisztencia, nagyon sok E. coli típus rezisztens a fólsav antagonistákra.

Tehát voltaképpen maradt a nyolcból két rezisztenciánk, egy kétséges (fogadjuk el azt is rezisztenciának), és egy, amire biztosan nem áll a rezisztencia. Vagyis némi „jóindulattal” háromszoros rezisztencia. Nos, ez „nem olyan nagy durranás”, de mindenképpen figyelemreméltó. Ezenkívül ott van még számos más fajta antibiotikum is, amiről nem szól a poszt, szóval a fent felsorolt nyolc típus (ami valójában négy) korántsem az „összes” fajta antibiotikum. Nem is az a baj, hogy nem találnák szert, ami nem hat. Az antibiotikumok adása inkább a HUS miatt ellenjavallt, ezt fentebb szintén kifejtettem. No, de persze fennmarad a kérdés: hogyan válnak az antibiotikumok rezisztenssé? Ezt a kérdést már többen megválaszolták előttem. Az egyik probléma, hogy az emberek rengeteg antibiotikumot szednek, akkor is, amikor nem kellene. Egy kiadós kúra után azok a baktériumok maradnak meg az emberben, amikor rezisztensek az alkalmazott szerre, vagyis a következő alkalommal eleve olyan kórokozó jön, aminél már nem lehet ellőni „ugyanazt a viccet” még egyszer. Itt rettentően fontos az orvosok felelőssége is: nem egyszer láttam hallgató koromban, hogy az antibiotikum felírása pl. az alábbi metódus szerint történik: Köhög? Augmentin. Csúnyán köhög? Clarithromycin. Ez rettentően rossz gyakorlat. Antibiotikumokat csak különösen súlyos kórházi esetekben szabadna „vakon” (azaz tenyésztési eredmény hiányában) felírni, és ott is csak akkor, ha a beteg állapota miatt nincs idő kivárni a tenyésztés eredményét (ami 4-5 nap minimum). Ezek után nem csoda, hogy kialakul a rezisztencia. A felelőtlen antibiotikum-adás hatására kb. 30 éve létezik az MRSA (Meticillin rezisztens Staphylococcus Aureus – emlékszünk még, a meticillin egy béta-laktamáz rezisztens penicillin), ami minden kórházi osztály RÉMÁLMA, ha bárhol kitenyészik, az azonnali záró fertőtlenítést jelent az egész intézményre (már ha kijön az ÁNTSZ), mivel az MRSA szepszist (MRSA vérbe jutását és elszaporodását) szinte reménytelen antibiotikummal kezelni. Hála az égnek a Staphylococcus aureus egyébként békés kis „állat”, jól megfér az emberrel, viszonylag ritkán okoz súlyos fertőzést. Az antibiotikummal nehezen kezelhető „szuper” baktérium tehát nem új, régóta köztünk van. Spanyolországban pl., ahol recept nélkül lehet számos antibiotikumot kapni, a lakosság kb. 2/3-a már MRSA-hordozó.

A másik fontos mechanizmus a kérdésben a már szintén említett állattenyésztés. Jelenleg a helyzet a következő: A teheneket – hogy több tejet adjanak – hormonokkal kezelik. Ezek hatására olyan mértékben fokozódik a tejelválasztásuk, hogy begyullad a tőgyük (ezt hívják latinul mastitisnek), ezt a baktériumok szinte azonnal felülfertőzik. Erre az állattenyésztők és a hormont gyártó cégek „megoldása” a RENDSZERES, FOLYAMATOS, ÉLETHOSSZIG TARTÓ antibiotikus kezelés, a folyamatosan kialakuló rezisztencia miatt újabb és újabb szerekkel. Kilószám nyomják a szerencsétlen állatokba az újabb és újabb antibiotikumokat, ráadásul váltogatva, hiszen a rezisztencia szinte azonnal kialakul. Csoda, hogy ezekben az állatokban multirezisztens törzsek fejlődnek ki? Egyáltalán nem. Ezt már jó 20-30 éve látni lehet, a vezető mikrobiológusok folyamatosan kiabálnak, hogy állj, NAGYON NAGY baj lesz, de persze süket fülekre találnak. És valóban, valaki már ezt is kifejtette, a legvalószínűbb, hogy az EHEC kifejlődött valamelyik tehén belében, aztán a tehén trágyáját rálocsolták valamilyen zöldségre – és máris kész a járvány. És hogy miért Németország? Nos, Hamburg Európa egyik legnagyobb kikötővárosa, az egész világról jön ide zöldség és gyümölcs, és a betegség valahonnan innen indult el, ezt mindenképpen tudni lehet. Valószínűleg ezért nem találják a pontos forrást sem: egy városban, ahol ennyi helyről ennyi minden jön be, lehetetlen beazonosítani, hogy honnan jött a kórokozó. Összeesküvés-elméletről szó sincs, ez egy előre látható, jósolható jelenség, az emberi hülyeség eredménye. De hogy az összeesküvés-elmélet híveinek is adjak egy jó ötletet: hogy a fenében van az, hogy az antibiotikumok állattenyésztésre annyira olcsóak, hogy egy 7-800 kilós állatot EGÉSZ ÉLETÉBEN lehet velük kilószám etetni, de emberi célra egy 7-8 napos kúra adott esetben több ezer euró? Az összeesküvés (ebben magam is hiszek) pontos részleteit az első posztomban olvashattátok. Itt valamit fontos leszögezni: nem állítom, hogy az antibiotikumokra való rezisztencia nem fontos probléma. RETTENTŐEN fontos probléma. Az EHEC viszont elsősorban nem ezért veszélyes, hanem a HUS miatt. És hogy mennyire? Nos, a jó hír, hogy hál istennek annyira nem. Lássuk a számokat: Eddig kb. 2000 esetről tudunk, ebből kórházi ápolásra szorult kb. 500, a halottak száma 28. Vegyük figyelembe, hogy az esetek jó része valószínűleg felderítetlen marad, hiszen az EHEC elsősorban hasmenést okoz, ha egyáltalán okoz valamit, márpedig nem mindenki megy hasmenéssel orvoshoz, illetve nem minden hasmenéses betegtől vesznek székletmintát tenyésztésre. Összehasonlításképpen Németországban a szezonális influenza miatt évente kb. 2.900.000 ember megy el orvoshoz, ebből 1,5 milliót kórházban kell ápolni, és kb. 4000 hal meg. Ezzel összehasonlítva az EHEC egy lepkefing, vagyis aki a német egészségügy összeomlását vizionálja, azt sajnos ki kell ábrándítsam. A fertőzés most már lecsengőben van, vagyis sokkal több áldozat valószínűleg nem lesz. Emberről emberre való terjedést eddig nem sikerült bizonyítani.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2866) Figyelem felkeltés

Tibor bá’ online

 

Első bejelentés:Pár nap óta, az adott naptári napra eső sarki jég kiterjedése rekord minimum. Vagyis, például ma, június 15.-én ilyen kevés jég az Arktiszon sose volt. (az ábra néhány napos kését mutat)

Második bejelentés:  Idén a grönlandi olvadás elképesztő módon „berobbant”. Nézzük az alábbi ábrát:

Itt az látható, hogy egy adott naptári időben mekkora területen olvad a grönlandi jég teteje. A szürke vonal az 1981 és 2010 közötti időpont átlagát jelzi. A szürke folt a 2 %-os standard deviation mindkét irányba. A kék vonal pedig az idei év eredményét jelzi. Látható, hogy június elején az olvadás elképesztő módon megugrott. Kétszer akkor területen indult be az olvadás, mint a csúcsidő maximuma.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2865) Az Ománi-szoros rejtelme

Tibor bá’ online

 

A mai nap híre, hogy az Ománi-szorosban két tartályhajót torpedó támadás ért. A két hajó lángokban. A két hajó legénységét (44 fő) az iráni parti őrség megmentette. Washington azonnal reagált, szerintük majdnem biztos, hogy Irán követte el a támadást.

A torpedókat egészen biztos tengeralattjáróról lőtték ki, mert a merénylő nyilván nem akarta, hogy észleljék. Tengeralattjárója az arab terroristáknak nyilvánvalóan nincs. Vagyis a támadás mögött olyan ország állhat, amelyiknek van haditengerészete, és érdeke az eszkaláció fokozása. Ez aligha lehet Irán. Irán ezt valóban beígérte, de csak válaszlépés formájában. Iránnak nem érdeke egy háború.

Felmerül a kérdés, kinek az érdeke? A válasz egyértelműen Izraelé, és van is nekik (német építésű) tengeralattjárójuk. Képesek lennének ilyesmire? De mennyire, a Hatnapos háború idején megtámadták és el akartak süllyeszteni egy amerikai telekommunikációs hajót, a US Liberty-t. A feltételezett terv az volt, hogy a támadást Egyiptomra fogják, amivel sikerül bevonni a háborúba Amerikát.

A mostani támadó megnevezése természetesen csak feltételezés, de a logika efelé mutat. Most a kérdés, mit fog lépni Amerika. Ha nem támadják meg Iránt, akkor a közeljövőben várhatóak lesznek további provokációk. Úgy tűnik, addig nem nyugszanak, amíg nem robban ki egy háború. Hogy ez nukleáris háborúvá változhat, az nyilvánvalóan nem érdekli a provokátort.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2864) Mikor halunk meg?

Tibor bá’ online

When will we die? – http://arctic-news.blogspot.com/

 

A globális felmelegedéssel foglalkozó dolgozatok 2100-a vetítik ki előrejelzésüket, ami azért egy abszurditás, mert a ma születettek se remélhetik, hogy megérik azt, hiszen az átlagéletkor nem éri el a 75 évet. A 2018 study by Strona & Bradshaw tanulmány állítja, hogy az élet a Földön gyakorlatilag megszűnik + 5°C átlag hőmérséklet növekedésre. A kulcskérdés ezért az, hogy milyen gyorsan érhetjük el az 5°C emelkedést?

Induljunk ki abból, hogy a számítások szerint 1200 ppm az a CO2e színt, ami garantálja a 8°C növekedést (az e betű azt jelenti, hogy ekvivalens). Ez az a szint, aminél a stratus felhők képződése megszűnik, ezért abszolút biztos, hogy a földi élet befejeződik.

Megjegyzem, hogy az IPCC szerint 2100-re 1550 ppm lesz a CO2e, de a fentiek szerint 2100 senkit se érdekel. Ami érdekes, hogy az 1200 ppm mint billenő pont mikor lesz, mert ugye akkor halunk meg.

Az idén május 15.-én Mauna Loa hegycsúcson (Hawaii) 415,7 ppm-et mértek. 2018 decemberében a NOAA 1,867 ppm metánt mért. A metán 150-szer potensebb, mint a CO2. Ezek szerint az 1,867 ppm metán megfelel 280 ppm CO2e-nek. És akkor jön a tengerfenéki metán. Natalia Shakhova. szerint, a tengerfenékről felszabaduló metán mennyisége legalább duplája annak, ami a légkörben van. Ez tehát 556 ppm CO2e-nek felel meg. Ha ezt hozzáadjuk a jelenleg a légkörben lévő széndioxidhoz és metánhoz, akkor 1256 ppm CO2e-t kapunk, ami meghaladja az 1200 ppm-es billenő pontot, beindít egy extra 8°C emelkedést.

Mikor következhet be ez a billenő pont? Minden valószínűség szerint közvetlenül azt követve, amikor az északi sarkon lévő jég nyár végére elolvad. Lehet izgulni!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2863) A végső válasz

Tibor bá’ online

 

A végső válasz megértéhez először is, le kell vetnünk az isten vágyat, mert az isten utáni vágy teljesen leblokkolja az emberi agyat. Utána meg kell szabadulni a „földi” gondolkodástól, mert nem teszi lehetővé a független okoskodást. Megvan? Akkor rajta!

Megszületünk és öntudatra ébredünk. Észleljük, hogy „It’s a wonderfull world”. Elfogadjuk úgy, ahogy van, amihez hozzátartozik a folyamatos tapasztalatunk. Erre támaszkodva világossá válik számunkra, hogy semmi sincs magától, mindent létre kell hozni, még egy fogpiszkálót is. Azt is megtapasztaljuk, hogy mindennek van, volt kezdete, aztán szép lassan elhasználódik, és mindennek vége lesz egyszer, legfőképpen az emberi életnek.

Aztán megismerkedünk előttünk élő kutatókkal, akik feltárták közvetlen környezetünk múltját, majd a távolabbiakét is. Ezt követi annak észlelése, hogy az egész világgal kapcsolatban van egy olyan széles körben elterjedt nézet, hogy isten teremtette. Vannak, akik ezt tagadják, de nem tudnak helyette nyújtani semmit. Pedig egyszerű.

A lét (ami több mint az ismert világmindenség) teremtés nélkül mindig is volt, kellett, hogy legyen méghozzá kezdet nélkül. Hogy ezt nem tudjuk elképzelni az nem jelent cáfolatot. Kellett, hogy legyen, mert az alternatíva, vagyis, hogy soha, sehol semmi, az nem valós alternatíva. A nemlét nem csak elképzelhetetlen, de képtelenség.

Az örök vita úgy szól, hogy Istennel semmi se oldódik meg, mert OK. Isten teremtette a világot, de ki teremtette Istent? Mert az emberi tapasztalat szerint mindennek kell lenni alkotójának. Ismereteink szerint elsőnek Cicero (I.e. 106-43) állt elő az ötlettel, hogy semmi sincs magától, mindent valakinek létre kell hozni. Ugyanezt az elvet vallotta Thomas Burnet’s (1636–1715). Legismertebb teremtés hívő Villiam Paley tiszteletes (1743-1805), aki kijelentette, hogy  “There cannot be design without a designer”. Nem létezhet egy szerkezet tervező nélkül. Példának felhozott egy zsebórát a tengerparton, amit ha meglátunk csakis arra gondolhatunk, hogy azt valaki megalkotta, és nem a tengerből jött elő csak úgy alkotó nélkül.

A Földön élő ember megtanulja, hogy semmi sincs magától, mindent valakinek meg kell teremtenie. Ez annyira magától érthető, hogy senki se támadja meg az „és Istent ki teremtette?”

Pedig a dolog roppant egyszerű. Istent senki se teremtette, mert nincs is Isten. A lét pedig mindig volt, mert nem lehet másképp. Tudom, már írtam, de ezt meg kell érteni. Mindig volt. Ez az alapállás. És ha mindig volt, nem változik, akkor nem lehet másképp csak a lehető legtökéletesebb. Legtökéletesebb?

Amit már tudunk: A 92 természetes elem, az atommag szerkezete, a keringő elektronok, elektron pályák. A szubatomi részecskék bonyolult hálózata, a gyenge és erős magerők, az elektromosság, a gravitáció. Ezek rendkívül pontos hangolása egy olyan világot testesít meg, ahol minden magától jön létre, fejlődik, tart valami felől, és halad valamik felé. Nincs benne cél, amit el kellene érni. Minden csak történik úgy, ami a rendszerből adódóan lehetséges. Az egész emberi agy által fel nem fogható, mert ellenkezik mind azzal, amit életünk folyamán tapasztalunk.

Ha valaki keresi az isteni gondoskodást, az isteni akaratot, az isteni célt, akkor nagyon, de nagyon melléfog. Ha kutatja, hogy mi velünk a célja a természetnek, akkor nagyon mellékvágányon van. Ha valaki ragaszkodik olyan fogalmakhoz mint erkölcs, jóság, tisztesség, jutalom, büntetés, kegyetlenség, megértés, stb., akkor nem ért az egészből semmit. Ezeket a fogalmakat mi emberek hoztuk létre, de ezek a természet mechanizmusában nem lelhetők fel. Minden csak van, és az alaptételekből adódóan fejlődik, időben változik az alapvető törvények irányítása mentén. Az örökké létező létből ez jön le, nem több és nem kevesebb.

Mi, akik élünk, örülhetünk annak, hogy részesei lehetünk ennek a csodás világnak. Megismerhetjük, kifejlődött agyunkkal megérthetjük nagyszerűségét, és csodálhatjuk hallatlan sokszínűségét. Végül pedig élvezhetjük a lehetőségeket, ha van kedvünk élni vele.

Végezetül összefoglalva: A lét azért van mert az alternatívája elképzelhetetlen. A léten belül az elrendeződés a lehető leglogikusabb, mert miért lenne más?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2862) Ebola járvány

Tibor bá’ online

 

A WHO négy napja (2019.06.07.) jelezte, hogy a Kongóban dúló Ebola járvány nem húzódik vissza és a világ összes országának készen kell állni a járvány globális kitörésére. Akkor nézzük a kongói helyzetet!

Az ábrán fel van tüntetve a Kongóban elforduló Ebola betegek száma hetes felbontásban 2018.08.08. és 2019.06.05. között. Látható, hogy minden erőfeszítés ellenére az esetek száma nem hogy nem csökken, de folyamatosan növekszik. Miközben százak hagyják el hazájukat és jelentkeznek bevándorlónak az USA-ban és Európában. Megjegyzendő, hogy a világ Ebola vírus elleni vakcina készlete mindössze 130 ezer darab.

Két napja Robert Redfield a CDC igazgatója (Betegség Megelőző és Gyógyító Központ) az Amerikai Kongresszus előtt a következőket mondta: Az országoknak fel kell készülni, hogy ez a járvány el fog terjedni az egész világon.

Szerintetek a magyar egészségügy tud róla?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2861) Politikai számtan 2

Tibor bá’ online

Ügyes ötlet volt Orbántól a kétfordulós választási rendszert egyfordulósra változtatni. Kétfordulós rendszerben a Fidesz a büdös életben nem nyerne választást, egyfordulós rendszerben pedig lehetetlenség megverni.

Kerek számokban, a Fidesz táborban 2 milliós ember lehet. Ez az ország lakósságának mindössze 20 százaléka, de ez a 20 százalék fegyelmezetten minden választásra elmegy és leadja a szavazatát. A maradék 75 százalék nagy része közömbös, nem tetszik nekik a rendszer, de inkább kirándul vagy lemegy a Balcsira, de nem szavaz. Így a szavazati részvétel 50 százalék körül van. De ennek az 50 százaléknak majdnem a fele a Fideszre szavaz.

A szavazatok 45 százaléka a Fideszé. 55 százalék az ellenzéké, de az ellenzék nem egyetlen párt, hanem több. Miknél több a Fidesznek annál jobb, mert az 55 százalék több részre esik szét, és egyik se ér még a közelébe a 45 %-nak. Tehát a Fidesz nyer.

Az mindenki felismerte már rég, hogy a Fidesz csak úgy győzhető le, ha csak egy ellenfele van a Fideszes jelöltnek. Ezt azonban felülírja az egyéni érdek, főleg akkor, ha az egyéni törekvést a Fidesz anyagilag támogatja.

Ejtsünk egy szót Puzsér Róbertról is. Azt nyilván tudja, hogy Tarlós ellen semmi esélye, akkor pedig minek akar indulni a főpolgármesteri választáson? Nyilván azért, mert ez a Fidesz érdeke. Meg kell osztani a Tarlós ellenes szavazókat! Ez Orbán napi parancsa.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2860) Politikai számtan

Tibor bá’ online

 

Van, amikor a politikai kifejezetten szórakoztató, Ilyen például Kálmán Olga esete a főpolgármesterséggel kapcsolatban. Kálmán Olga, amikor még az Egyenes beszédet vezette több alkalommal “megütközött” Tarlós Istvánnal, ami (csak úgy mellesleg) kifejezetten nőellenes, sőt férfi ellenes is, ha a férfi történetesen nem Tarlós Istvánnak hívják. Kettőjük találkozása rendszerint verbális ütközet volt, amivel csak a nézők jártak jól, ők nem. Nem árulok el titkot, ha azt feltételezem, hogy utálták egymást, és most annyi év után, meg fognak birkózni.

Az újságírók természetesen rácuppantak a csemegére, és beindult a nem túl jóindulatú baszogatás, mert egy hete Kálmány Olga még “hallani se akart” a dologról. A  javaslatot tevő, és mögötte álló DK vezér, Gyurcsány Ferenc pedig néhány napja még Karácsony Gergely mögött állt. Szóval, mind ketten szószegők. Evvel kapcsolatos véleményem a tegnapi posztban olvasható. Ez esetben azonban a logika is a “szószegés” mellet szól.

Nézzük a tényeket! A cél Tarlós István legyűrése, aki mögött a fegyelmezett 40 % Fidesz szavazók sorakoznak fel. Negyven százalékkal úgy kell kétharmaddal nyerni, hogy kreálok egy rakás jelöltet az egyfordulós választáshoz. Ezt a célt szolgálta a Fidesz bérenc Puzsér Róbert jelölése, és csak várjuk meg a végét, lesz még néhány Fidesz által fizetett “kihívó”. Egyenlőre csak a Momentum tette meg azt a szívességet, hogy hirtelen sikerélményétől felbuzdulva indít jelöltet. Azonban ez még nem a végső állapot, de foglalkozzunk csak ezzel.

Ha 4 induló lesz: Tarlós, Karácsony, Puzsér és a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor akkor várhatóan Tarlós 40%, Karácsony 35%, Puzsér 10%, Kerpel-Fronius 15% lesz. A győztes Tarlós István.

Ha 4 induló lesz: Tarlós, Kálmán Olga, Puzsér és Kerpel-Fronius, akkor várhatóan Tarlós megint hozza 40%-ot, Kálmán Olga 45%, Puzsér 5%, Kerpel-Fronius 10%. Ki lett a főpolgármester? Kálmán Olga. Tarlós meg lett buktatva. Gyurcsánynak igaza volt, Tarlóst kizárólag Kálmán Olga tudja megbuktatni, függetlenül attól, hogy Orbán hány kamu jelöltet vásárol meg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2859) I have changed my mind

Tibor bá’ online

 

Más véleményen vagyok. Megváltozott a véleményem. Ezek az angol cím fordításai, ami Magyarországon kapitális bűnnek számít. Nálunk ha valaki valamit mond, állít, jelzi a véleményét, akkor ahhoz kutya kötelessége élete végéig ragaszkodni. Ha netán tán megváltoztatja, akkor a vád egyértelmű: „megszegte a szavát”. Ezzel valamennyien tisztában vagyunk, elvégre egyazon kultúrához tartozunk, de még senkitől se hallottam, hogy ez egy tarthatatlan szokás.

Ne is mondjam, hogy angolszász társadalomban nem csak nincs így, kifejezetten intézményezett, hogy bármikor megváltozhat a véleményem, vagyis: I have changed my mind. Amit megjegyzés nélkül mindenki tudomásul vesz, és normálisnak tart, majd ennek tükrében változtathat saját véleményén, hozzáállásán.

Sose tudtam megérteni, Magyarországon miért nem változhat meg a véleményem bármiben. Miért vagyok arra ítélve, hogy régebben volt véleményemhez ragaszkodjak, amikor számtalan okom van arra, hogy megváltoztassam.

Talán ebből adódik, hogy ha egy nő rájön, ezt a házasságot nem neki találták ki, akkor egyszerűen kilép belőle a „holtamiglan-holtodiglan” ellenére. Nálunk ez nincs így a férj rendszerint konyhakéssel tartja vissza az asszonyt, ha már egyszer igent mondott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2858) Katica

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozásnak száz meg száz velejárója van, egyik kellemetlenebb, mint a másik, és minden napra jut egy újabb felfedezés.

San Diego-ban a meteorológusok radarernyőjén néhány napja egy kb. 100×100 km-es felhő jelent meg, de hamarosan kiderült, nem eső felhőről van szó, ez a felhő irgalmatlan mennyiségű katicabogárból állt.

A „felhő” alatti térségben élő szakértőket értesítették, nézzenek utána, mi a helyzet? Ekkor derült ki, hogy bogarakról van szó.

A kaliforniai Kártevőket Kezelő Program egyetemi munkatársai szerint, tavasszal amint a hőmérséklet eléri a 18 °C-t a katicák párzani kezdenek és elmennek a völgyekbe, ahol növényevő tetveket találnak, és ott lepetéznek. Mire beköszönt a nyár a tetvek száma drasztikusan lecsökken, a katicák éhesek lesznek, és beindulnak élelmet keresni.

Mondjuk a katica hasznos bogár, és még mindig jobb, mintha sáska felhő lett volna, de ha megtörténhet a katicákkal, akkor bármivel megtörténhet, és meg is fog történni. Ez a lényeg, vagyis, egy teljesen új élet alakul ki a Földön, ami még rengeteg meglepetéssel, és a vele járó kellemetlenséggel fog szolgálni még mielőtt eljön a teljes vég.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2857) Szex with Sztálin

Tibor bá’ online

 

Csak előjáróban: Micsoda lehetőség, összekaparni egyetlen posztban Sztálint, szexet, az orosz utálatot, és a bennünk rejtőző antikommunista érzelmeket.

Oroszországban egy vállalkozó csoport létrehozott egy videó játékot, aminek során a résztvevő időutazással visszamegy a XX. század elejére, találkozik Sztálinnal, akit felvilágosít arról, hogy lehet a világ ura az igazi szex megismerése által. A játék során a három dimenzióban megelevenített Sztálin interakcióban eltűri a gyomorrúgást, mellbimbóira kapcsolt áramot, a hátán ugrálást. Mindez megtörténhet Sztálin irodájában, hálószobájában, és egy titkos „vörös” szobában. A játék leírásában figyelmeztetik az érdeklődőt, hogy találkozhat erőszakkal, meztelenkedéssel és vérrel.

Egy valaki egészen biztos nem fog bekapcsolódni a játékba a Olga Alimova az orosz kommunista pár parlamenti képviselője, aki szerint a kiagyalók mentális betegek, és erkölcsileg olyan piszkosak, hogy nem is hajlandó részletezni. Szerinte egy ilyen játékot be kellene tiltani.

Majd 70 évvel halála után Sztálin emléke Oroszországban igen ellentmondásos. Sztálin megnyerte a nagy honvédő háborút a németekkel szemben, közel nulláról iparosította az országot. Ugyanakkor százezrek halálát okozta, és kialakította a személyi kultuszt. Közvélemény kutatások szerint a népesség 50 százaléka Sztálint pozitíven ítéli meg, de ennek az 50 százaléknak csak a huszad része lenne hajlandó élni Sztálin alatt.

Sokat elárul a háttérről az a tény, hogy a múlt évben betiltották a „Sztálin halála” című skót komédiát azon az alapon, hogy „szélsőséges elemeket” tartalmaz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2856) Női trükkök

Tibor bá’ online

 

Annál nincs szörnyűbb, amikor egy híres nőről elfeledkezik a publikum. Mindegy mi legyen a hír, csak legyen.

A már elhunyt Gábor Zsazsa századik férje nem rég nyilatkozta, hogy felesége szeretett volna itthon meghalni, mert ő mindig is szerette a hazáját. Summa summarum Gábor Zsazsa gondoskodott róla, hogy halála tán is róla beszéljenek. Legnagyobb trükkje azonban nem ez volt.

Még fénykorában, amikor Zsazsa Gábor még Konrád Hilton felesége volt, egy spanyol utazása során az egyik Hilton szállodában betett egy törülközőt a bőröndjébe, aminek a fedelét nyitva hagyta. A takarítónő észlelvén az esetet azonnal jelentett a főnökének, aki kihívta a rendőrséget, amikről az újságírók is értesültek és már meg is jelent a cikk a „lopásról”. A rendőrségen Zsazsa kijelentette, hogy az egész ügy nevetséges. Azt feltételezni,hogy a férje szállodájából ellop egy törülközött, na ez egy vicc. Ekkor döbbentek rá az újságírók, hogy alaposan át lettek verve. Zsazsa csak azt akarta, hogy beszéljenek róla.

És hogy ez nekem miért jutott eszembe? Női trükkre a „menő” nőket nem kell tanítani. Íme:  Vajna Tímea kakaduja elveszett, közölte a magyar média. Szörnyű, de másnapra meglett. Mind a két esemény hírértékű. Ma láttam a szóban forgó madarat is. Az igazi hír az, hogy ez nem egy igazi kakadu. Az igazi kakadu hófehér és sárga taraja van. Szóval le lehet még néhány bőrt húzni erről a madárról, meg a hülye férfiakról is. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2855) Globális méretű hazardírozás

Tibor bá’ online

 

A világon több mint tízezer termonukleáris töltet lapul silókban, mamuthordozók hátán, kilövésre készen. Tehát a III. világháború szóba se jöhet. Viszont az amerikai Pentagon teli van 3-4-5 csillagos tábornokokkal, akiknek kell valamit csinálni. Csinálnak is, például kianalizálják a Kínával lefolytatandó következő háborút. Hogy Kínának is vannak hidrogéntöltetei, az nem érdekes. Hát akkor nézzünk bele a kártyáikba, miket sütnek ki.

„Az amerikai haderő fizikai és ciber támadást indíthatna az ellenfél (ez ugye Kína) figyelőrendszerére és fegyverállásaira annak érdekében, hogy tönkrezúzza annak irányítórendszerét, ami biztosítja a győzelmet. Minél gyorsabban sikerül megsemmisíteni a figyelőrendszert, annál kisebb lesz az amerikai vesztesség, és annál nagyobb pusztítást lehet elérni az ellenség fegyverzetében.

A kínaiak azonban figyelembe fogják venni azt a tényt, hogy az USA kétszer is indított megelőző légicsapást Irakban, 1991-ben és 2003-ban, annak érdekében, hogy megsemmisítse az ellenfél figyelőrendszerét és kisebb hatékonyságú légelhárítását. Ezt elkerülni Kína csak úgy tudja, ha ők indítanak megelőző csapást. Ebből következik, hogy mindkét fél élesen figyeli a másik tevékenységét, hogy egy készülő megelőző csapást még időben észleljen. Más szavakkal, az amerikai és kínai erők konfrontációja oda vezethetett volna, hogy bármely fél totális támadást indít a másik ellen, még mielőtt az bármit észlelne. Ide értendő az is, hogy Kína hozzányúl a termonukleáris fegyvereihez még mielőtt azokat az amerikai erők megsemmisítenék.

Nem arról van szó, hogy kell-e az Egyesült Államoknak aktívan tervezni egy Kína elleni háborút. A stratégák úgy gondolják, hogy az Amerikának hadigépezetére kell támaszkodni, hogy fenntartsa uralkodó pozícióját a csendes-óceán keleti partjainál úgy, ahogy ezt a II. világháború vége óta tette.

Kínával kapcsolatos amerikai cél egy Amerikai ellenes ázsiai hegemónia kialakulásának a megakadályozása, ami lenullázhatná a jelenlegi USA szövetségi rendszert.

A helyzet analizátorok között csupán a módszerben van különbség a fenti cél elérésének érdekében, és ha szükséges Kína megsemmisítésében, ha az veszélyeztetné az amerikai hegemóniát.”

Ez tehát teljesen egyértelműen azt jelenti, hogy gazdasági érdekeinek megvédése érdekében Amerika nem retten vissza egy nukleáris megelőző támadástól, miközben mérsékeltebb hangok is léteznek:

„Katonai támadás helyett alkalmazni lehetne a kínai export tevékenység megakadályozását, ami teherhajók elsüllyesztését vagy visszafordítását jelenti. Az export leállítás mellett a Kínába irányított nyersolaj szállítások megakadályozása is hatékony lenne.” [elfelejtve azt, hogy ezt tették a japánokkal, amire kitört közöttük a II. világháború]

A stratégák feltételezése szerint Kína ezt lenyelné, mert egy termonukleáris háborút egyik fél se nyerhetne meg. Ez a feltételezés szerintem nem más, mint globális hazardírozás.

A végső nagy kérdés, ami engem nagyon érdekel, a nagyhatalmak háborúzhatnak-e egymással anélkül, hogy thermonuklearis töltetekhez nyúlnának.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2854) Amerikai diplomácia, Oh!

A poszt magyar fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

___________________________________________________________________________

What diplomacy? Here are 36 countries the US has bullied this week

By RT

It’s been a busy few days for American diplomacy, with three dozen nations ending up at the receiving end of threats, ultimatums and sanctions this week alone. And it’s only Friday.

Mexico is the latest target, slapped with 5 percent tariffs on each and every export, gradually increasing to 25 percent until it stops the flow of Latin American migrants into the US, thus fulfilling one of President Donald Trump’s election promises. Most of those migrants aren’t even from Mexico.

On the other side of the world, India is reportedly about to be forced to face a choice: ditch the purchase of Russian S-400 air defense systems or face sanctions under the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA, Washington’s go-to cooperation enforcement instrument).

Turkey is facing a similar ultimatum: abandon S-400s (something Ankara has repeatedly refused to do) or lose access to the F-35 fighter jet program. This threat was repeated on Thursday by Kathryn Wheelbarger, US acting assistant secretary of defense for international security affairs. Ankara has already invested some $1.25 billion into the super-expensive American fighter, but with a lot of its parts being made in Turkey, it’s still an open question who would be the bigger loser.

The entire European Union could be facing punishment if it tries to trade with Iran using its non-dollar humanitarian mechanism to bypass the American embargo. Having worked hard on the 2015 nuclear deal with Tehran, which has repeatedly been confirmed to be working, EU member states are not ready to ditch trade at Trump’s whim – and US Special Representative to Iran Brian Hook on Thursday reaffirmed the threat of CAATSA sanctions.

Cuba, the rediscovered scapegoat of the Trump administration’s newfound anti-socialist drive, is being called out for supporting Venezuelan President Nicolas Maduro. On his Thursday visit to Canada, US Vice President Mike Pence said Ottawa must stop Havana’s “malign influence” on Caracas’ affairs – despite Prime Minister Justin Trudeau’s meek objections that it could play a “positive role” in settling the crisis there.That’s 32 countries bullied, threatened or sanctioned in one day (counting the 28 EU members). Years’ worth of gunboat diplomacy, packed into a busy few hours in Trump’s signature “my way or the highway” style.Mentioning Iran (which was almost certainly behind a recent inept attack on oil tankers near the Persian Gulf), China (which dares to buy Iranian oil), Russia (which has probably restarted low-yield nuclear tests) and Venezuela (where the ouster of its elected president is the only result of long-awaited talks with the opposition that Washington will accept) – is almost an afterthought. There’s hardly a week passing without the Trump administration churning out half-a-dozen accusations and threats against one or all of those – and this week, the gears were grinding as hard as ever. Here’s a visual aid:

every nation the US has threatened this week, colored in on a map.ábraAmerican influence, built up over decades, is undeniable: even its adversaries depend on the US dollar and are arguably at the mercy of its myriad military bases all over the globe. Trump and his hawkish inner circle have been more than willing to spend that credit by shouting at everyone to get in line.In the worst-case scenario, he is dragging the world into devastating wars. In the best case, he is throwing that influence away, showing allies and rivals alike that an ugly divorce could be the only way out of this abusive relationship.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Éljetek a lehetőségekkel!

(2853) Az ipari civilizáció összeomlása

Tibor bá’ online

 

A NASA (Goddard Space Flight Center) által szponzorált tanulmány szerint ipari civilizációnk visszafordíthatatlan összeomlás felé halad, – adta hírül a The Guardian.

A jelzett összeomlás a következő évtizedben következhet be a természeti források fenntarthatatlan kihasználása és a javak egyenlőtlen elosztása miatt.

A tanulmány rámutat arra, hogy a civilizációk „tündöklése és bukása” az emberi történelem visszatérő jelensége, melyek általában nem várt módon következtek be. A történelmi visszatekintés azt mutatja, hogy fejlett, komplex civilizációk is hajlamosak az összeomlásra, amire jó példák a Római Birodalom, és ezzel azonos fejlettségi fokon álló (ha ugyan nem meghaladó) Han, Mauri és Gupta Birodalom, valamint a Mezopotámiai Birodalmak, amelyek nem mutatkoztak tartósnak.

Az elmúlt összeomlásokkal kapcsolatban tanulmányozták az emberi természetből adódó dinamikát, és azonosították azon legfeltűnőbb tényezőket, amelyek megmagyarázzák a civilizációs összeomlást, név szerint: népesség, klíma, víz, agrárium és energia.

Ezek a tényezők akkor vezetnek az összeomláshoz, amikor két társadalmi jelenség felüti a fejét: 1) A természeti források túlfogyasztása. 2) A társadalom túlzott mértékű rétegződése gazdagokra és szegényekre. Az összeomlásnál ezé a két társadalmi jelenségé volt a központi szerep az elmúlt 5000 évben. A jelenlegi összeomlásra való célzás 10 év. Hmmmm.

A kutatás eredményeiről és technikájával kapcsolatban az első észrevétel (amit nem követtem szolgaian) hogy a cím eredetileg egy kérdőjellel van befejezve. Ez egy fajta angolos óvatosság. A másik, hogy a beszámoló nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az összeomlás elkerülhető, ami semmi más, mint flastrom az emberiség gyógyíthatatlan sebére. Az összes ötlet másra nem jó, mint megvalósításuk esetén az előttünk álló események elodázása. Arról nem beszélve, hogy a klímával kapcsolatban még jó tanáccsal se szolgálnak. — Az valóban roppant kellemetlen, hogy a szegény egyre szegényebb, a gazdag pedig egyre gazdagabb lesz, de önmagában ez nem kell hogy társadalmi összeomláshoz vezessen, még akkor sem, ha a poszt szerint az elit a tömegeknek csak a puszta létminimumot hagyja meg, és a tömegek létszámát is annyiban maximálná, amennyire nekik szükségük van. Elvégre a feudalizmus alatt pontosan ez volt a helyzet és annak ellenére, hogy sok száz éven át fennállt, nem összeomlás, hanem átalakulás követte.

Aki őszintén szembe akar nézni a tényekkel, annak be kell magának vallani, hogy egy véges méretű bolygón a végtelen ideig tartó „fenntarthatóság” nem létezik. A megfelelő lépésekkel a társadalom fenntarthatósága néhány emberöltésre valóban meghosszabbítható LENNE, ha nem létezne emberi természet. Hiszen a napnál is világosabb, hogy az összeomlott összes emberi civilizáció esetében a folyamattal az elit tökéletesen tisztában volt, de eszük ágában se volt megszüntetni azt.

Akit érdekel, az eredeti cikk: http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/14/nasa-civilisation-irreversible-collapse-study-scientists

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!