2019-05-09 nap bejegyzései

(2833) Az igazság órája

Tibor bá’ online

 

Már többször volt szó róla, Guy McPhersonnak nincsenek önálló kutatási eredményei, mindössze a nevesebb kutatók eredményeit ismétli, esetleg több eredmény összevon. A híressé vált 2026-os kihalást Wieslaw Maslowski eredményeire alapozta, akik azt jósolta, hogy 2016 (plusz, mínusz) 3 év, és az Arktisz jege nyár végére eltűnik. Ez tehát bekövetkezhet 2013 és 2019 között bármikor. Az utolsó év most van, 2019-ben, amikor is rekord, rekord után születik, de egyáltalán nem valószínű, hogy a sarki jég eltűnik. Néhány napja McPherson tetemre hívta Maslowskit, aki irult-pirult és fogadkozott, hogy többé nem  jósol, mert sok tényezővel máig nincsenek tisztába, de McPherson többszörös kérésére azt mondta, hogy az eltűnés 2040 és 2050 között várható. Ez persze a ló másik oldala.

Egyezzünk meg abban, hogy az Arktisz jégvilágával 50 éve foglalkozó, leghíresebb kutató, Peter Wadhams szerint az Arktisz jege várhatóan a 2020-as évek első felében fog eltűnni. Kaptunk tehát néhány évet. Aki most örvend, pláne kárörvend, fogja vissza magát, majd akkor örvendjen, ha a jég eltűnése után nem indul be a metán gyors felszínre törése.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!