2019-03-25 nap bejegyzései

(2790) Gyorsabban

Tibor bá’ online

 

Dédapáink világa egyszerű volt és kiszámítható. Amit megtanultak inas korukban, azt életük végéig használni tudták, mert sem az igények, sem a munkaeszközök nem változtak. A szorgos mindennapok mellett a gondtalan kedvtelésre is akadt idő. Mindig mindent a maga idejében. De ez már a távoli múlt. Még a pártállam alatt is az a mondás járta, hogy „a nyugdíjba belefér”, ami lefordítva mai nyelvre azt jelentette, hogy „nem hajt a tatár”, de nem csak errefelé, hiszen a „take it easy”-t nem mi találtuk ki. Aztán nagyot fordult a világ, amire kitűnően mutatott rá Hartmut Rosa német szociológus, a Jénai Egyetem professzora a könyvében „Beschleunigung und Entfremdung” címen, azaz „Gyorsulás és elidegenedés”. Szerinte, a modernkor magja a gyorsulás, következésképpen a jelen idő kulcskoncepciója.

A gyorsulás természetesen sokfelé érzékelhető: a gyártásban, a társadalmi változásokban, a mindennapi életben…

~at536

Annak ellenére, hogy a modern élet számtalan eszközt hozott el, amelyek mind a kényelmet szolgálják, azaz felszabadít a „robot” alól, az emberek úgy érzik, hogy egyre kevesebb idejük marad saját maguk számára, bármit is értsenek ez alatt. Ebből fakad az állandó „rohanás”. De mi ennek az oka? Fogalmazzunk úgy, az élet adta lehetőségek végtelen sorából a lehető legtöbbet akarjuk markolni. De minek? Nos, belénk sugallták, hogy minél teljesebb életet kell élnünk, ami alatt értendő (például) minden újdonság maradéktalan megszerzése, elsajátítása, kipróbálása. Ezért aztán bármilyen „gyorsakká” válunk, a megszerezhető dolgok egyre kisebb hányadát tudjuk csak befogni magunknak. Következmény? Egyre több ember szenved depresszióban és válik „kiégetté”.

A globális társadalmi változás eredménye a folyamatos elidegenedés, mint a gyorsulás közvetlen következménye. Ez magával hozza az értékek, életstílus, és emberi kapcsolatok megváltozását. Ezeket valamennyien érezhetitek, legfeljebb nem tudtátok magatoknak konkrétan megfogalmazni.

Mindez a társadalmon belül komoly konfliktusokat eredményez, egyszerűen azért, mert egyesek már nem képesek megérteni az egyre bonyolultabb világot, ami oda hat, hogy az emberek menekülnek a múltba (azok a boldog idők). Divattá vált a retró.

A folyamat úgy tűnik, hogy megállíthatatlan, lelassíthatatlan. Csupán néhány, kapcsolódó kérdést hagy nyitva, végül hová fogunk megérkezni, és ez mikorra várható?

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________