2019-03-24 nap bejegyzései

(2789) Nagy a baj a földeken – vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák

Tibor bá’ online

(átvéve az INDEX-ből)

Öntöznének a gazdák, de nincs miből, ezért a hivatalos öntözési idő előrehozatalát kérik a termelők, amit hivatalosan a Belügyminisztérium rendelheti el. A gazdák ehhez az agrártárcát a közvetítésre kérik. Ha nem öntözhetnek rövidesen, akkor katasztrófa fenyegeti a korai vetésű növényeket, nem lesz borsó, mák, és vöröshagyma.

Kb. 10 éve írtam, hogy gátak helyett tározókat kellene építeni a tavaszi árvizek ellen. Orbán tározók helyett stadionokat épített, mert ő egy igazi államférfi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(2788) A sivatagok hajója

Tibor bá’ online

Na még egy sztori a globális felmelegedés margójára: A poszt címében természetesen a tevékről van szó, méghozzá az ausztráliai tevékről, akik most ezért kerülnek fel a honlapomra, hogy hozzászokjatok azokhoz a hírekhez, amikkel a következő néhány évben fogtok találkozni, hétről-hétre. A teve természetesen nem őshonos Ausztráliában, ahová 1840-ben úgy került néhány tucat, hogy az angolok hajókon odaszállították Arábiából. Az ok roppant egyszerű volt. Fel akarták tárni az egész kontinenst, amiről kiderült, hogy minél beljebb mennek, annál szárazabb. Abban az időben a 4WD terepjárók még ritkaságszámba mentek, oly annyira, hogy nem is voltak, ezért kénytelenek voltak lóháton pionírkodni. A ló viszont szereti a vizet, alkalmanként 15-20 litert. Ezzel szemben a teve napokig nem kér inni. A megoldás kézenfekvő volt, kellenek a tevék. Aztán egy idő után nem kellettek, néhány pedig megszökött, és mert a fogságban a párzást nem felejtették el, napjainkban a vad tevék számát egy millió körülire becsülik. Nagy az a félsivatag (bush), elfért ott tevéből egy millió is. — Mint írtam a teve napokig nem kér inni, de az nem várható el tőle, hogy sose igyon. Ivott is, amíg talált vizet itt-ott. Aztán jött az a csúnya globális felmelegedés és az évekig tartó ausztrál szárazság és a tevék elkezdtek szomjazni. Biztos emlékeztek, néhányszor már leírtam. Mielőtt egy ember éhen döglene, tesz valamit ellene. Mondjuk, kirabol egy bankot, agyonveri a szomszédját, mindegy, hogy mit, csak nem fog ölbe tett kézzel ülni és várni a kaszást. Hát ez a viselkedési forma úgy tűnik a tevékre is érvényes. Mielőtt szomjan döglöttek volna, csoportosan törtek be emberi településekre és minden fellelhető vizet felszlapáltak. — Csak úgy közbeszúrom, hogy egy ilyen teve 2 méter magas és kb. fél tonna súlya van. Az ausztrál vidéki lakosság egy darabig tűrte ezt a kisebbfajta természeti csapást, de néhány napja 6000 (igen, hatezer) teve megtámadott egy 350 lélekszámú települést, ahol törtek-zúztak mindent, ami útjukban állt, és felkutattak mindent, ami cseppfolyós volt. Ezt követve a hatóság akcióba lépett. A szóban forgó tevéket helikopterek segítségével 15 kilométerre elhajtották, majd az utolsó szálig lemészárolták őket. A teve hullákat otthagyták – na nem, nem elrohadni – hanem összeszáradni a közel 0 százalékos légnedvességben. Ha a vége jó minden jó, de mi lesz a megmaradt 994.000 tevével? (a 30 millió ausztrállal most ne foglalkozzunk).

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________