2019-03-22 nap bejegyzései

(2787) A halak északra menekülnek

Tibor bá’ online

 

Az óceán melegedése miatt a halak északra tartanak. A folyamatot felerősítik az óceánok hőhullámai. (hőhullám az, amikor 5 egymást követő napon a tenger felszíni hőmérséklete meghaladja a sokévi átlagot.)

2014 és 2016 között a pelag vörös rákot az oregoni Agate parton észlelték, ami 600 kilométerre van északra szokásos élőhelyétől. A vörös rákot követte a feketefejű spiny dorid (nincs magyar neve). Velük ment különböző csigák, tengeri pillangók és a szubtrópusi vizek különböző élőlényei, szám szerint legalább 67.

Az óceánok ökológiai rendszerei siralmas képet adnak: túl halászás, savasodás, plasztik szennyezés, és a hőmérséklet emelkedés. Számtalan faj már elveszítette életterét, és a kihalás felé tart.

Az északra menekülés nem feltétlenül véd meg egy fajt, mert az élettér nem kizárólag a megfelelő hőmérsékletet jelenti, hanem vannak más tényezők is, például sziklás, sekély tengerfenék a szaporulat részére.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2786) A gleccserek olvadása miatt egyre több holttest bukkan elő a Mount Everesten

Tibor bá’ online

Fene van itt, nem globális felmelegedés, és a gleccserek se olvadnak. Csupa rémhír.

(A 444 átvette a BBC-től, én pedig átveszem a 444-től)

 

Egyre komolyabb problémát jelent a Mount Everesten, hogy a jégtakaró olvadásával sorra kerülnek elő a hegy meghódítása során életüket vesztő hegymászók holttestei. Az Everesten csaknem háromszáz hegymászó vesztette életét az elmúlt évtizedekben, kétharmaduk holtteste még mindig a jég és a hó alatt rejtőzik.

Illetve rejtőzött, mert most a globális felmelegedés következtében visszahúzódó gleccserek alól sorra bukkannak elő az eltűnt áldozatok. 2017-ben például egy hegymászó keze bukkant ki a hó alól az egyes tábor felett. Ugyanabban az évben a Khumbu jégesésnél is előkerült egy holttest. Ott rendszeresen történik ilyesmi, mivel eleve ez a hegy egyik legveszélyesebb szakasza, ahol mély szakadékok barázdálják a jeget.

Ugyancsak sok holttest szokott felbukkanni a négyes tábor környékén, a Déli-nyeregnél.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________