2019-03-11 nap bejegyzései

(2776) Kioktatás

Tibor bá’ online

 

1945-ben megözvegyült apámnak nem volt párválasztási gondja, mert korosztályában jelentős férfihiány mutatkozott. Alaposan körülnézett, és a környék legmódosabb egyedül maradt asszonyát vette el feleségül (akinek évekkel később megjött a férje 😀 ), aki történetesen komoly polgári nevelést is kapott (német, francia nyelvtudással, és művészi szinten űzött zongorajátékkal) és nem voltak saját gyerekei.

A hölgy kifogástalan nevelő anyának bizonyult, mindent megtett, amit a férje és a társadalom elvárt tőle. Hogy „idegen” gyerekeket nem szeretett, az benne volt a kalapban, különben se volt túl látványos, ráadásul ezt is megpróbálta, csak hát senki se tudja megerőszakolni magát. Minden estre mire 14 lettem elhatározta, hogy szexuális oktatásban részesít, mert akkoriban ez volt a leginkább elhanyagolt terület a gyereknevelésben, és ugye ő felvilágosodott is volt, és mellesleg ő is úgy ment férjhez, hogy fogalma se volt, mi fog történni a nászéjszakán.

Az időtáj 1947 volt, és akkoriban a rádió (mert, hogy TV nem létezett) állandóan az 1928-ban bemutatott Ravel boleróját, na meg az Andrews Sisters-et adta. Az egyetlen melódia folyamatos (de egyre hevesebb) ismétlését jelentő Boleró bemutatási ideje és nevelő anyám ifjúkora egybeesett, ami alkalmat adott neki arra, hogy beszéljen róla. Visszaemlékezései szerint a harmincas évek elején egy kiránduló hajón, amely a francia tengerpartról indulva Kairóba tartott, valamint vissza, fehér frakkba öltözött zenekar minden este a Bolerót játszotta, olyan meggyőző erővel, hogy visszaérkezéskor a hajon utazó minden második nő várandóssá vált. Magyarul simán teherbe esett. Valami lehetett a dologban, mert a bemutatón a nők felállva kiabálták, hogy Ravel egy őrült. Amire Ravel csak annyit mondott, hogy ezek megértették a zenét. Az utolsó akkord maga az orgazmus.

Én, a kioktatott, kellően elcsodálkoztam, és megkérdeztem, mennyi ideig tarthatott az út. Kábé egy hétig, talán 10 napig, kaptam meg a választ. De hát, válaszoltam, a megtermékenyített petesejt után két hét kell, hogy a menstruáció elmaradjon. Megérkezéskor ezek a nők honnan tudták, hogy terhesek? Tettem fel a kérdést, nem túl szerencsésen, mert több felvilágosítás az életben nem kaptam tőle.

Ha pedig valaki kíváncsi a megtermékenyítő boleróra, akkor íme:

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________