2019-02-25 nap bejegyzései

(2762) A Dal (2019)

Tibor bá’ online

 

Nem szoktam végignézni a zenés vetélkedőket, mert se kedvem, se időm nincs rá, de ízelítőnek be-betekintek. Most is ezt tettem, és most is hiányzott a profizmus.

Emlékszem rá, amikor a Nox-ot küldtük ki Péter Szabó Szilviával. A szám zseniális volt, nyernie kellett volna. A téma nemzetközi volt, mutatós, művészi, szórakoztató, kellően és ízlésesen szexi, de ezt mind lenullázta a magyar nyelv, amit senki se ért, sőt bosszantóan irritáló idegen ajkúak számára. Meg nem tudom érteni, mért nem voltak képesek lefordítani, a különben nem ördöngös szöveget?

Ez a hibát azóta is el-elkövetik. Természetesen most is. A verseny alapján Pápai Joci fogja Magyarországot képviselni, tehát engem is a (névleges) egy a tízmillióhoz arányban. Nem örülök neki. Megint egy cigány képvisel. Nincs nekem a cigánysággal semmi különösebb bajom, de ebben az országban élnek ugyan cigányok, de a többség nem az. Nem kellene inkább a többséget képviselni? Ez a kisebbik baj, legfeljebb Európában kialakul egy vélemény, hogy errefelé főleg fekete cigányok élnek. A nagyobbik baj, hogy a dal szövege megható, el lehet rajta pityeregni, ami pozitív, de csak akkor, ha a hallgatóság érti a szöveget.

Meg kellene érteni a hallgatóságnak és a zsűrinek, hogy ez a verseny nem a magyaroknak szól. Hanem a magyarokról Európának, és ma a világot összekötő nyelv az angol. Bizony, nem a magyart.

Talán a jobban kellene beválogatni a tagokat a zsűribe. Vincze Lillát elővették a múlt sötét elfekvőjéből (fogalmam sincs miért), aki úgy gondolta, hogy PC stílusban végig jópofizza az egészet. Nagy Feró pedig azt hitte, hogy hülyéskedésért vették be a csapatba. A maradék két fő, ezeket nem tudta ellensúlyozni. Maradt a közönség. Ha így haladunk, akkor jövőre az „Édesanyám is volt nékem”-et fogja egy roma lány előadni olyan meghatóan, hogy kik fogják küldeni, hadd izguljunk érte.

___________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________