2018-08-30 nap bejegyzései

(2603) Trump elbukása: Egy neurológus megmagyarázza, mi történik, amikor egy narcisztikus személy elkezdi elveszíteni hatalmát

Tibor bá’ online

 

Donald Trump nyakán szorul a hurok. Ez teszi aktuálissá, hogy egy kutató neurológus megmagyarázza, mi történik akkor, amikor egy narcisztikus személyt (esetünkben Trump) az a veszély fenyeget, hogy hatalmát és befolyását elveszítheti? Erre a választ a pszichológusok úgy nevezik, hogy „narcisztikus sérülés”.

A helyzet az, hogy két év próbálkozás után úgy tűnik Trump ellen beindítják az impeachment eljárást, ami úgy lehetne lefordítani, hogy a „hivataltól való megfosztást.

A következő nagy kérdés, hogy erre Trump, aki kifejezetten narcisztikus, hogyan fog reagálni? Trump megrögzött hazudozó. A legjobb szakemberek pszichológiai diagnózisa: „narcisztikus személyiségi rendellenesség”. Az igaz, hogy egy pontos diagnózishoz szükség van egy teljes mentális vizsgálatra a klinikai igazság megteremtéséhez, azonban azt elnök viselkedése rengeteg bizonyítékként szolgál, ami bőven helyettesíti a szabványos klinikai vizsgálatot. Ez a megállapítás nemigen vitatható, és a leglelkesebb támogató is be fogja ismerni, hogy Trump úgy gondolja, hogy a kerék feltalálását követve ő a legnagyobb áldása az országának. Különleges narcisztikus típus, aki szégyen nélkül hasonlítja össze saját könyvét a Bibliával túlnyomórészt konzervatív hallgatóság előtt. Trump egyszerűen nem ismer határt.

A kérdés tehát az, mi történik akkor, amikor egy narcisztikus személyt az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti hatalmát? A válasz, amit a pszichológusok „narcisztikus sérülés”-nek neveznek. Ezt a kifejezést nem kisebb egyéniség hozta létre, mint Sigmund Freud, még 1920-ban. Ez akkor következik be, amikor egy narcisztikus személy úgy érzi, hogy nem méltányolják, lenézik, vagy valós énje lelepleződik. Ez gyakran előfordul, amikor kegyvesztetté válik. Ez az oka annak, hogy pillanatnyilag igen fontos a jelenség megismerése.

A szakma szerint: „Bár ezt kifelé nem mutatja, az őket ért kritika üldözi ezen személyeket, és megalázottnak, lealacsonyítottnak, üresnek, értéktelennek érzik magukat.

Mi erre a legvalószínűbb reakció? Kirobbanás szerűen másokat hibáztat. Amikor egy narcisztikus személy önbecsülésében komoly kár keletkezik, a teljes személyisége esik szét, és helyet ad a „narcisztikus tombolás”-nak. Amikor ez bekövetkezik, jön a kirobbanás, terrorizálás, fenyegetés, és a kiszámíthatatlan viselkedés új szinteket ér el. Nem fogadja el a kritikát, másokat hibáztat, akik kiérdemelték a büntetést. Visszavágáson törik a fejüket, aminek különféle formája lehet: verbális, de akár fizikai abuzus is. A tombolás testet ölthet szélsőséges agresszivitásban is. Donald Trump esetében a minél közelebb kerül a hatalom elvesztéséhez, viselkedése annál kaotikusabbá válik. Amikor ez bekövetkezik, kétségbeesetten meg fogja próbálni az elvesztett irányítás visszavételét, követőihez fordul, amiből polgárháború is bekövetkezhet.

___________________________________________________________________________

Érdekes cikk, de nem annyira, hogy lefordítsam, hacsak nem jutna eszembe. Például hogy Donald Trump behelyettesíthető lenne Orbán Viktor-ral. Minden más maradhat a helyén.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________