(1963) Farkas kiáltás

Tibor bá’ online

 

~k0012008-at követően leggyakrabban a gazdasági összeomlás volt a téma, amit szinte vártunk. Aztán elült a zaj, nem dőlt össze a világ, szarakodtak a görögökkel, Orbán lenyúzott néhány bőrt rólunk, de ahogy nézem túléltük, de nem csak mi, a dollár is, pedig hogy eltemettük.

Most viszont csend van, mélységes csend. Tudomásul vesszük, hogy a Baltik Dry Index sose volt ilyen alacsony (most egy kicsit emelkedik), hogy a dél-koreai Hanjinnak, a világ egyik legnagyobb teherhajózási cégének elfogyott a pénze, közel 90 konténerszállító hajója a nyílt tengeren vesztegel két hete, hogy a Deutsche Bank, a világ egyik legnagyobb bankja (ötször nagyobb, mint a 2008-ban csődbe ment Lehman Brothers, ami beindította az amerikai zuhanást). Szóval a Deutsche Bank éppen most készül csődbe menni.

Tudomásul vesszük, és a szemünk se rebben. Egyszerűen hozzászoktunk a rengeteg farkas kiáltáshoz, pedig most nagyon komoly, de mi ez ahhoz képest, hogy nyugat Európa vissza akar hozzánk küldeni egy rakás „menekültet”, a másik rakás a déli határainkon rostokol, harminc millió pedig azon töri a fejét, mikor induljon el. És ha ettől nem szarunk be, hanem elmegyünk október másodikán szavazni, akkor az amerikai gépek elkezdték bombázni Szíriát az oroszok szövetségesét. Egyesek szerint 72 órára állunk a farkas megérkezése, akarom mondani a III. világháború előtt, de senki se kiált farkast, pedig jön.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

49 gondolat erről: „(1963) Farkas kiáltás

  1. Nem mindegy, hogy a békát a forróvízbe beledobjuk, vagy a hidegvízzel együtt forraljuk föl. Jelenleg kb. 10-15 éve fokozatosan lesz egyre roszabb minden idehaza és a világban is. Lesz még rosszabb…, de amíg kis adagokban jön a „szar”, addig az emberek „alkalmazkodnak”…! Előbb, utóbb ez a ki rántja félre előbb a kormányt geopolitikai sakkjátszma is eljut a…, reméljük nem a mattig, de már a sakkok is épp elég rizikófaktorokat hordoznak, hogy a világ gyöeresen más legyen, mint eddig.

  2. Vannak elökészületek, söt nagyon komoly lépések, de ezeket az átlagember nem ismeri fel. A jegybank évek óta ez irányba halad, és fokozatosan megszünteti a pénzlecsapolást. Csökkentette az alapkamatot – nem a mostani hírre gondolok, mert most maradt 0,9%, hanem az eredeti állapotra, amikor 3 éve még egekben volf, teljesen alaptalanul. Még fontosabb hogy szükíti a felesleges pénzállományt, mikozben nem veszi át a kereskedelmi bankoktól ezzel kényszeríti öket piacra dobni, / ez tejesen szembemegy a világon uralkodó trenddel, mert még most is nyomják a pénzt ezerrel a gazdaságba mindenhol / ami a hitelkamatokat megint csak csökkenti. Ez egy egészen példátlan stratégia, és sikeres. Közben sikerült a devizafüggöség jó részét is forintra váltani, ez megintcsak plussz védelem a gazdaságnak. Ezek csodálatos dolgok, föleg ha azt vesszük figyelembe mi ment itt az utolsó 25 évben.
    Például a svájci frank legutóbb már gyakorkatilag semmi gondot nem okozott. Csak az a baj, hogy az elkerült katasztrófa nem annyira nyilvánvaló mint ami bekövetkezett, és nincs értékelve sem érdeme szerint.

  3. 2: Orbán kormányt nagyon sok szempontból lehet – nem alaptalanul – kritizálni, de amit a jegybanki alapkamat csökkentésével elért, az valóban korszak alkotó. Sajnos Obama a minap nyilatkozta, hogy aki a nemzetállam méretben gondolkodik, az elzárja saját fejlődésének útját. Én magam azt vélem, hogy a világ válságos állapotára pont a lokalizálódás a gyógyír, nem pedig a globalizálódás. Önfenntartásra képes sejtek – Nemzetállamok, sőt, régiók – a biztosítéka a jövőbe tekintésnek. Ennek egyik pillére a saját, stabil pénzrendszer, a felesleges import kiiktatása, helyi, lokális szükséglet fedezésre átállítani a gazdaságot, amiben csak lehet. Csak azzal kell világ-kereskedni, ami helyben nem elérhető de szükséges. Ha lecsökken a világ-kereskedelem volumene, akkor a pénzáramlatok piócái is kisebb étkűekké vállnak szükségszerűen, így az értéket elő nem állítók világgazdaságra ható befolyása is optimálisan csökkenő tendenciát venne. Kérdés, hogy felismerik-e ezt és hajlandóak-e tenni lépéseket, hogy a feleslegesen globalizálódott folyamatokat kiiktassuk.

  4. Egyetértek, de ez nagyon nehéz. Ha nyíltan kiállsz ez mellett, a nagyok öszzezúznak, bedarálnak. És ráadásul a belsö támogatottságod is elveszíted, mivel senkinek sem fog tetszeni ha felmegy a lapostévé meg a hamburger ára.

  5. Mielőtt arra köteleztek, hogy kinyaljam Matolcsy seggét, felhívom a figyelmeteket arra, hogy a közel nulla kamatot nem a MNB találta ki, mindössze megy a világtrend után.
    Plusz: a sikeres magyar gazdaság okai szerintem –
    1) A magyar szakképzett melós hajlandó éhbérért dolgozni a multiknak.
    2) Orbán hülyére adóztatja az országot.
    3) Fél millió magyar külföldről milliárdokat utal haza.
    4) Hihetetlen pénzeket mar fel a kormány az állampolgárság árusításával, ami semmi más mint elképesztő „kamatra” felvett 5 éves kölcsön. U.i. a csókosoknak tálcán átadott jutalékot az államnak kell visszafizetni, ami egy iszonyatos ráta.

  6. 4: én nem állítom, hogy ez könnyű. A kérdés az, hogy az import igényekkel tudsz-e szembe állítani magas színvonalú és kellő volumenű kínálatot. Ehhez kell anyag és tudás, kevesebb anyg- magasabb tudás, és máris kellő ellenértéket kínálsz a hiány keresleteddel szemben. Csak tanulni kell, és megoldod, hogy ne legyen magas az ára annak, ami nekünk kell. Csak ma nem divat tudni, bármit is magas nívón művelni.

  7. 5: Én nem azt mondtam, hogy Matolcsy találta ki az alacsony JBK-ot, sőt azt sem gondolom, hogy ő akarta ezt most alkalmazni. A Matolcsy recept annyi, hogy kellett valaki, aki, ha nem sikerül a politika az alacsony kamattal, beáldozható, mint bűnbak. Ez a seggfej alkalmas volt a feladatra 🙂 (és úgy áll, hogy nem kellett beáldozni)

  8. 5. Nem kötelezünk, nem is kötelezhetünk. :-). De ha esetleg összehasonlítod a visegradi négyek adatait a korai 90-es évektöl, teljesen érthetetlen mi folyt Magyarországon. Kapásból nem is tudok még egy országot a világon, ahol ilyen hihetetlen szemtelenül, arrogánsan, és teljesen gátlástalanul ment az ország kifosztása a jegybank közremüködésével. Nem Matolcsy találta ki a nulla kamatot, de ö állította meg ezt az agymenést és hazaárulást és kiárusítást.
    Most pedig olyan pályára állította a nemzeti bankot és vele az országot, ami végre egyenesen felfelé mutat.
    Számunkra, egyének számára ez nem jelent gyors és látható javulást, mert ez olyan mint az alapozás: sokáig nincs látszatja, ha pedig felépült a ház, senki sem látja és törödjk vele, de azért ott van, és teszi a dolgát.

  9. Ami 2007-2008-ban lejátszódott az USA-ban, az most kicsiben Magyarországon is megfog történni. Az előzmények szinte majdnem ugyan azok. A kamatok alacsonyak, a hitelek olcsók, a lakosság el van adósodva. Mo-on kb 1,8 millió BAR listás van. 4,8 millió jó adós, ami összesítve 6,6 millió hitellel rendelkező személy. Az ország népességéhez viszonyítva levonva a 1,5 millió kiskorút, ki lehet számolni, hány személynek nincs hitele. Piszok kevésnek. Ez itt a lényeg! Az eladósítás! Az emberi pszchihére alapozva. Jó nagy lekvárban van az egész ország :(, de leginkább az emberek.

  10. „……de senki se kiált farkast, pedig jön.”

    A farkas már régóta itt van és már régen nem kiált senki.
    Aki eddig megpróbált kiáltani az lepisszegték, leintették, hogy ugyanmá az nem is farkas. Ha még mindig sokat erősködik akkor jönnek az okosok és megmagyarázzák, hogy nekik azt tanították, hogy ez legfeljebb csak egy nyuszi lehetne de az se jön.
    Nincs is olyan, hogy farkas.
    Hogy tudna az jönni ami nincs.

  11. 8:
    Az első (meglehetősen hosszú) összetett mondatoddal tökéletesen egyetértek, egy picike módosítással: nem ment az ország kifosztása, hanem megy. Hogy ezt te nem akarod észrevenni azzal kiállítottál magadról egy bizonyítványt.

    10:
    Hogy fogsz te csodálkozni, amikor az igazi farkas hirtelen megérkezik.

  12. 11. Tibor bá”

    A vitatott mondat így hangzott:
    ” …és teljesen gátlástalanul ment az ország kifosztása a jegybank közremüködésével.”

    És így a múltidő ebben a kontextusban jogos.
    Arról van szó, hogy Surányi, Járai meg Simor alatt mesterségesen volt az alapkamat magasan, magasabban mint az euro és a dollár, hogy a külföldi spekulánsok csilliárdokat vihessenek ki kamatként. Hatalmas pénzek parkoltak a Nemzeti bankban, az meg „elkönyvelte a veszteséget” amit kifizetett a kamatokra.
    Matolcsy ezt megszüntette, és most azok akiknek ez a pénz hiányzik, meg azok akik itthonról segítettek nekik a 30 ezüstjükért, kígyót-békát kiabálnak Matolcsyra…

    A világháború meg régóta folyik.
    A rendszerváltás óta Magyarország többet vesztett, mint a két világháborúban összesen.

    Ez a világháború pénzügyi fegyverekkel folyik.

  13. Trump is tudja, hogy jön valami összeomlás – csak azt nem, hogy mikor (január 1-et ötletel egész magabiztosan).

    http://www.silverdoctors.com/headlines/world-news/donald-trump-warns-markets-will-collapse-january-1st/

    A kamatok alacsonyan tartása a nemzetgazdaságnak jó ez igaz (nem helyi találmány) viszont a pénzünknek nem jó (azért van a kamat, hogy a megtakarítás pénzben tartásának a rizikóit a rendszer ellentételezze). A mostani rizikók már nehezen kifejezhetők pénzben (vagyis én nem tudnám kiszámolni).

  14. A Bespájzolás ( Publikálva 2011.Júl.11. http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1273 ) olvasása óta teljesen be vagyok tojva…meg minden. Hétről, hétre egyre jobban…Most különösen… Ha a hét végen nem lesz világháború, akkor nem is tudom, hogy mi lesz azzal a nyolc raklap tartós kajával, amit minden „ütősebb” Tiborbá’ bejegyzés olvasása utáni rémületeimbe vásároltam össze…hihi

  15. Látom itt kicsit eltértünk a témától a fenti hozzászólásokkal és nem a lényegen vagyunk.A válság esélye elég nagy ,2009 óta a dow jones index nyílegyenesen felfelé megy, azaz már 7 éve.

    Az biztos hogy lesz korrekció. Minimum 20%.Persze az újságok majd akkor arról fognak cikkezni hogy itt a nagy válság .Egy 20%-os korrekció még nem jelent világvégét, a 1900 óta rengetegszer volt ilyen, 7 év után simán belefér.

    A kérdés az hogy 20%-os korrekció lesz e vagy 50-80% ?? Valóban csődbe megy a Deutsche bank vagy csak mende monda és kihúz még pár évet? Ez lehet olyan mint az USA államadósság.Már rengetegszer téma volt hogy bukik,de

    mindig emeltek plafont, végül nem lett semmi. A balti dry index önmagában még nem mérvadó.

    De viszont ha nagyobb bedőlések lesznek (deutsche , olasz bankok) akkor elképzelhető egy nagyobb válság is mint 2008-ban.

    A legnagyobb esély egyenlőre szerintem a válság bekövetkezésének van a hirtelen klíma és atomháború esélye megvan de még nem nagy, így készülni is legfőképpen GAZDASÁGI VÁLSÁGRA kellene. (atomra részlegesen tud készülni egy átlagember)

    Mit jelent egy a 2008-asnál nagyobb válság?

    Az újságokban majd nem találsz álláshirdetést , zsugorodik a gazdaság. Lehet elveszíted a munkád és akár évekig nem találsz(ha túléled) újra munkát legyél operátor vagy mérnök.

    Sok hiteles nem tudja fizetni majd a törlesztőket. Ha elveszíted a munkád és úgy gondolod hogy majd otthon belefogsz valami tevékenységbe például kicsiben növényt termelsz hogy eladd, de mikor kiviszed a piacra akkor rájössz hogy nem tudod eladni

    mert nincs pénz az embereknek.De legyen ez akármi pl. kapukat csinálnál hogy legalább kaját tudj venni majd,de rájössz hogy rohadtul nincs igény rá, mert nincs pénz az embereknek.

    Az állami bevételek elapadnak, mivel a munkavállalók száma visszaesik tegyük fel 50%-al, így kérdésessé válik pl. a nyugdíjak teljes kifizetése. A közbiztonság csökken, napi szintű lopások fényes nappal.

    Minderre még rájöhet hogy 2 éven belül felmegy az olajár mondjuk a duplájára ( a ghawari mezőt is már vizezik, és 70%-a üres) , sokan eladják az autót nem tanolnak , újabb állami bevétel esik ki.Illetve jelentős áremelkedés várható.

    Tehát a mai árszinthez képest egy duplázódás , a munkahelyek tekintetében pedig egy feleződés már drasztikus változásokat hozhat egy átlagember számára.

    Hogy ez bekövetkezik e és mikor nincs az a nagyágyú aki megmondja , a gazdaság összetétele olyan bonyolult hogy nem tudni mi mikor következik be.A youtubon találsz erre előadást (collapse 2016) az idei évre ,de ha jövőre ütöd be akkor jövőre , ha 2020-ban akkor 2020-ra találsz ilyen

    jövendöléseket.

    Az is lehet hogy nem omlunk össze , hanem menni fog a szép lassú lecsúszás évről évre…..(vélemény valakinek?)

    De az is lehet hogy az új válságok már nem olyanok mint a 1929-es volt , lehet új szelek fújak és a válság/háború pénzügyi eszközökkel történik majd.

  16. Apropó ÖSSZEOMLÁS definíciója, mindenki mást ért alatta.Mondok 3 fokozatot:

    – Most a jelenlegi rendszerünk is már összeomlott (egészségügy ,természet, oktatásstb……), de még élhető

    – a 2008-as váság is egy összeomlás volt ,de túlélhető annak akinek volt munkája vagy tartalék pénze

    — ha egy liter benzin 1000 Ft lesz és 50%-os munkanélküliség lesz az is összeomlás

    Csak azért írtam mindezt mert amikor összeomlásról beszélünk akkor mindenkinek más és más fokozat jár a fejében.

    Lehet hogy A hozzászólónak az első verzió, B-nek a második , Donald Trumph meg lehet a 3.-ra gondolt.

  17. Jön majd társadalmi összeomlás, a pénzügyi rendszer összeomlásával egyetemben és erre lesz válasz a deflációt követő hiperinfláció, majd a fizetőeszközlecserélés.
    Az 1000 forintos benzin nem világvége: lényeg, hogy forintért kapsz még benzint (nemcsak nemesfémért).
    Fegyvert még lehet kapni dollárért, egyenesen Hillarytól.
    http://redstatewatcher.com/article.asp?id=32072
    Németországban töltény lett hiánycikk, mert a katonaság felvásárolja az összeset.

  18. Jöjjön aminek jönnie kell… legyen az gazdasági világválság, klíma katasztrófa, harmadik világháború, mindegy… húszas éveimben szilárdan hittem a jóságban, Istenben, a sorsban, egyáltalán az életben, mára alaposan megkopott a lelkesedésem. Most a harmincas éveim közepén úgy látom, az élet bizony nem habos torta, sokkal inkább egy állandó verseny, vetélkedés, harc, küzdelem, lényegében egy konstans háborúskodás a fajok, egy fajon belül pedig az egyedek között ( hogy a nemek finom csatározásait ne is említsem ). A mértéken van a hangsúly, persze, mint mindig, de mint minden valamire való háborúban a szabály és a törvény bomlik fel a legkönnyebben (erre következetesen számíthatunk). Én személy szerint még üdvözölöm is a farkast, mert az a lupus amelyik embernek vagy báránynak álcázza magát, az bizony úgy harap meg, hogy észre se veszed. A nagy gebaszban az a jó hogy tökéletesen egyértelmű, ezért könnyebb vele elszámolni,mert az aminek látszik (ráadásúl a közvetlen életveszély emeli az élet értékét, az erények és hibák is kontrasztosabban megmútatkoznak ). Részemről borúlhat a bili, ez a világ már amúgy is csak egy „fake polite -dog eat dog- fancy dinner”. Nem a haláltól félek, hanem az érdemtelenül leélt élettől… Ajánlott olvasmány: Szun-Ce A háború művészete

  19. 18. Jöjjön aminek jönnie kell…

    „Mikor az ég meghasad, a föld megnyílik, és mindenünnen tűz és halál tör elő…

    …. látni fogod, az ég elsötétülését, a lelkek megzavarodását, a testvérárulást és barátok könyörtelen harcát egymás ellen. Látni fogod ártatlanok üldözését, gyermekek, asszonyok, aggok tömeges legyilkolását, a jog és igazság pusztulását, a szellem, tudás és hit minden értékének sárba tiprását, a pokol teljes diadalát a földön… a vigasztalanságban, kétségbeesésben, a gyűlölet mérgezett mocsarában, csapdák, veszélyek, fenyegetések között…”

  20. 19. Ámen… ismerem az Igét, bár megkérdőjelezem számos pontját, tisztelem és elfogadom hited, de fenntartásaim vannak, ugyanis volt szerencsém elolvasni a Biblián kívül számos egyéb szent iratot is, és ez gondolkodóba ejtett (részben az átfedések miatt, részben a különbségek okán). Véleményem szerint az armageddon és az apokalipszis nem egy folyamat rettenetes végét jelölő fogalmak, hanem maga a folyamatos élet ( ezt a gondolkodás módot a Tao szellemisége, a Védák bölcsessége, és a Buddha beszédei teszik értelmezhető igazsággá ), az élet egy kontrapunktikusan működő, lepusztuló és felépülő folytonos alakzat, az apokalipszis az a metafizikai mentális praxis amikor ez az alapigazság a meztelen egyszerűségében feltárul, és a maja fátylán keresztül megpillantjuk a lét alapelveit. Na, és akkor most szépen befogom a pofám mielőtt a Tibor bá’ elküldene a búsba a gumicukor élspiritiszta dumámmal együtt.

  21. Új világrend egységes világkormány formálodik akkor lesz ám elnyonás állítólag a felső nem elírás részemről1% marad hihetetlenül gazdag 99% megy a levesbe.

  22. Római katolikus egyháznak miért van ekkora hatalma? Mert hívek száma kb1,2 milliárd a pápa maga 0,44 km2 területi egységével mindenható jattól vele minden góré hajbokólnak neki elképesztő. De szerintem nyugodtan nevezhetjük őket szabadkőműveseknek.

  23. Rokefellerék és Roschildok ennek a katolikus bagázsnak a pénztárnokai. Kereszténységhez semmi közük.

  24. Aki az élet végéhez közel érzi magát, az vallásos lesz. Ezek szerint ti most tömegesen be vagytok szarva. Felesleges, mert senki semmit nem tud tenni.

  25. 375 tudós levélben próbálja elmagyarázni Trumpnak, hogy hülyeségeket beszél klímaváltozás-ügyben:
    Közel négyszáz tudós, köztük harminc Nobel-díjas kutató írt nyílt levelet Donald Trump republikánus elnökjelöltnek a klímaváltozásról kifejtett véleménye és azon ígérete miatt, amely szerint amerikai elnökké választása esetén az Egyesült Államok kihátrálna az április végén aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből.
    http://444.hu/2016/09/21/375-tudos-levelben-probalja-elmagyarazni-trumpnak-hogy-hulyesegeket-beszel-klimavaltozas-ugyben

  26. Hanjin konténer történet pedig nagyon a végét járja…:

    Lehetetlen lesz megmenteni a három hete csődvédelmet kért dél-koreai Hanjin teherhajózási céget az ügyében eljáró bíróság szerint – írja a Reuters. A szöuli központi körzeti bíróság szerdán azt közölte, hogy ha a cég sürgősen rendezendő kitettségei elérik az ezermilliárd vont (ez nagyjából 248 milliárd forint), akkor már hitelátstrukturálással vagy más módon sem biztosítható, hogy ne kelljen végleg bezárni a boltot. A cégnek összesen 6000 milliárd von adóssága van, bár az nem világos, hogy ennek mekkora része számít első körben rendezendőnek.
    http://index.hu/gazdasag/2016/09/21/a_szellemhajok_elleptek_del-korea_legnagyobb_kikotojet/

  27. 28:
    A mainstrean média eldöntötte, hogy Hillary Clintont akarja elnöknek. Gőzerővel beindult a Trump elleni hadjárat. Ezért semmit se kell komolyan venni még vagy 6 hétig.

  28. 22. w-joe Ne fogd be! …mert már jó ideje hiányzik egy értelmes hang a „metafizikai”, spirituális megközelítéshez. Itt vagy Tibor bá’ bigott materializmusa vagy néhány judeo-keresztény bibliás agyatlansága határozta meg a „diskurzust” ezekben a kérdésekben. Márpedig alapjaiban minden ezeknek a „kérdéseknek” a megértésén múlik. Az ott zajló(?) folyamatok a döntő fontosságúak. Minden más „csak” leképeződéseik az anyagi síkon. Ezek nélkül nehéz értelmezni a folyamatokat…

  29. 22 & 32:
    Szóval a metafizika értelmes, a materializmus pedig bigott. A jó pap is holtig tanul. 😀

  30. – előre is elnézést kérek mindenkitől az off topic hozzászólásom miatt.
    32 & 33
    A metafizika nem értelmes, azonban értelmezhető… (egyébként gjekler sem ezt állította csupán megnyilvánulásomat üdvözölte lelkesen, köszönöm, de érdememen felül áll elfogadni a dicséretet, mivel csak tapogatózok mint a tinik a az elsötétített torna szertárban… ), és a materializmus sem bigott, esetleg pár racionalista-materialista-ateista avagy judeo keresztény ember erősen hajlamos a bigottériára mikor saját meggyőződéses nézeteit ütközteti másokéval. Közel egy éve csendben szemmel követem Tibor bá’ blog tevékenységét (olvastam az összes vallásos témájú, Istenes-lelkes-halállal foglalkozó bejegyzését), és úgy éreztem talán az a legbölcsebb ha hallgatok és nem szállok be az általam terméketlennek tartott vitába. Annyiban megvédeném a materializmust hogy vizsgálati tárgya, az anyag és az arról szerzett ismereteink egységesek, rendszerezhetőek, mindannyian közel azonosan tapasztaljuk meg ugyanazt az egzakt anyagi valóságot, míg ezt a szerteágazó metafizikai koncepcióról, a különböző vallási hagyományokról sajnos nem lehet elmondani. Amennyiben a szociál darwinizmus alapvetéseit és az evolucionista elméletet (vagy merészeljük gyakorlatnak hívni) applikáljuk könnyebben beilleszthetőek a hétköznapok szürke és gyakran kegyetlen valóságába, mint a „krisztusi szeretet” megkapó dogmái… Autentikusabb forrásnak tartom a keleti vallásfilozófia rendszereket mert nem követelnek lehetetlent ( ugyanakkor a moralitást sem nélkülözik ), pragmatikusak, mivel egy olyan attitűd felvételét javasolják amely nagyban megkönnyíti a múlandó és változékony élet elviselését, derűs szemlélését (persze itt is megtaláljuk a fanatikus túlkapásokat). A keleti hagyományokban a különbségek ellenére megfigyelhető egy közös vezérfonal; mind kihangsúlyozza az élet hiábavalóságát, óva int a túlzott belebonyolódástól, mert a szamszara bizony olyan mint a gordiuszi csomó, nem lehet kioldani, csak átvágni, tehát megszabadulni tőle ( ezt érzelmi függetlenedésnek is nevezhetnénk)… az életet nem lehet megnyerni csak méltósággal áthaladni rajta ( lásd Krisztus best of „legyetek átmenők” – ha Jézus alakját tüzetesebben megvizsgáljuk szinte semmiben se tér el a klasszikus szádhu-vándorszerzetes archetípusától ) – Tibor bá’ nak melegen ajánlom Buddha beszédei közül a Tűzbeszédet, A vakok és az elefánt-ot, Csuang-ce-től A tao virágai_t, a Véda 26 fejezetét, ha ideje engedi és szeretné megtekinteni egy másik szemüvegen keresztül a világot, hajrá.

  31. Erre a helyzetre mondja az angol hogy ” Waiting for the other shoe to drop” avagy „a-míg a másik cipő is meglépi ” ami tudniillik elég szorosan követi az első cipőt egy egyszerű séta közben . Persze ez így világviszonylatban olyan lassított felvételnek tűnik már akinek van szeme rá . Amire van egy másik anglo „Slow motion train wreck” ami lassított lejátszású vonatszerencsétlenség ” ez már jobban követhető egy figyelmes szemlélő számára ha valakinek van szerencséje meg tehetsége ilyent látni személyesen . Persze a legtöbb ember ezt is csak akkor észleli amikor már lezajlott az esemény vagy a legvégén vagy ha ő maga a szenvedő alanya ennek akkor csak annyi hogy „ez meg mi ” halott vagyok ? Na ez kb jellemezné azt a különbséget ami a tudatos emberek világa meg az eszméletlen tömegek „sötétsége” közötti kontraszt

  32. Kedves 19.,
    A versenynek csak most van valami szerepe a fennmaradásban. A jövő véleményem szerint inkább szerencsefüggő, olyan mint az orosz rulett. A véletlen szerepe felértékelődik, etikátlannak tartanám, ha a rakásdöglés idején csak az okosak és szépek maradnának. Nem, ezt nem lehet. Nincs casting! Arányaiban azonban 1/10 re kell redukálódni és ez adná a jövő biztonságát.

  33. 36:
    Azért öntsünk tiszta vizet a pohárba. Ha lesz termonukleáris háború (nagy valószínűséggel lesz) akkor azt nem azért rendezik, mert túl sok az ember a Földön. A valódi ok az, hogy Amerika képtelen tovább fenntartani az amerikai dream-et, és képételen elfogadni, hogy már nem tud úgy élősködni a teljes emberiség hátán, ahogy eddig tette.

  34. Atomháború az akkor van amikor a közös tudatalatti érzékeli majd hogy nincs tovább kiút . Namost ezt valójában már érzékelte ezért is teremtette meg ennek a lehetőségét ami ugyebár a nukleária arzenál létrehozása volt már az 50-60 as években megtörtént . nem is túl korán ugyanis Malthus már az 18.század közepén a co2 katasztrófikus hatásairól beszélt szóval egyes gondolkodók már korukat megelőzve látták a dolgok menetét . Ha önnpusztításra készülök beszerzem a kellékeket hozzá . Kötél a tesco ból vagy borotvapenge a DM boltból esetleg egy vasaló a media marktból amit majd a fürdővizembe dobok ha igazán bizarr halálmódot akarok de befizethetsz egy San franciscói útra is ahol aztán az Aranykapu hídról az öbölbe ugorhatsz vagy ha nincs annyi pénzed elmehetsz egy fapadossal angliába a „Beachy Head”-hez és onnan is leugorhatsz az atlantikba ami az ottaniaknak egy kedvenc öngyilkoló helye . De mindehhez megkell a megfelelő eszközt helyet keresned tervezned stb . Ezt megtette az emberiség is már A nukleáris fegyverek egy globális öngyilkosság gyors és relative fájdalommentes kivitelezését teszik lehetővé főleg ha belegondolunk hogy mint mellékes erősítő hatás még lefog egyidőben olvadni valami 450 békés célú nukleáris reaktor az ha esetleg még valaki túléné a nukleársi csapásokat meg az azt követő nukleáris telet garantáltan kicsinál majd mindenkit. ja Amerika majd megcsinálja pl ha van gazdasági válság csődtömeg akkor általában a gazdag emberek ugrálnak ki a felhőkarcolók ablakain . Ez így van aki már gazdag az nem bír szegényen élni szóval hopp kiugrik . Amerika se akar nem fog szegényen élni és kirobbantj aaz atomháborút ..Nagyjából alap pszihológia az egész .. End of story
    U.I. Ezért is nem vagyok híve a bespájzolásnak felesleges erőlködésnek tartom

  35. 38.

    ” Ezért is nem vagyok híve a bespájzolásnak felesleges erőlködésnek tartom”

    Maradnak olyan területei a földnek, ahol kisebb csoportok túl fogják élni a katasztrófát, még akkor is, ha elképesztő erőfeszítések árán maradnak fent ezek a kisebb közösségek a jövőnek.
    Csernobil környéke regenerálódik folyamatosan – természetesen vannak mutáns egyedek nem tagadom – ha ma elmennél oda meglepődnél az állatfajok sokszínűségén, és egyedszámán.. és vannak olyan emberek is, akik a zónán belül laknak.. Nem is kevesen!
    Úgy tudom a sugárzás nagysága többszöröse volt a hirosimai robbantásnak….

  36. 39.
    Kérdés, hogy egy ilyen esemény után milyen mértékben omlik össze a föld ökológiai rendszere. Egy hosszú nukleáris tél kivégzi a fotoszintetizáló szervezetek jó részét, ezzel pedig megszakad a tápláléklánc a magasabbrendű szervezetek számára.
    Ez ellen nincs gyógyszer, még a szívós, természetközeli életmódot élő embereknek sem marad esély az életbenmaradásra, ahogy az állatvilág nagy részének sem.

  37. 38 – Tere-Fere:
    Ha az a célod, hogy idegyere megmondó embernek, akkor velem fog meggyűlni a bajod. A véleményed közlése OK, még akkor is ha az egy oltári nagy hülyeség, de ez a megmondó stílus nálam nagyon nem megy el. Különben, ennek a Malthus sztorinak nézz egy kicsit utána.

  38. Kedves D7 36:

    „A versenynek csak most van valami szerepe a fennmaradásban. A jövő véleményem szerint inkább szerencsefüggő, olyan mint az orosz rulett. A véletlen szerepe felértékelődik, etikátlannak tartanám, ha a rakásdöglés idején csak az okosak és szépek maradnának. Nem, ezt nem lehet. Nincs casting! Arányaiban azonban 1/10 re kell redukálódni és ez adná a jövő biztonságát.”
    Bárcsak igazad lenne és a versenynek nem csupán a jelen körülmények közepette adnánk ilyen nagy jelentőséget, és a rakás-döglés idején a szerencse lenne a meghatározó rendező elv… Igen, etikátlan lenne ha az okosak, szépek, erősek maradnának meg kizárólag, de a természet világát az etika és a morál fogalmi kategóriái nem érintik, ott csupán törvényszerűségek vannak. Guess what? Mi is a természet részét képezzük, tehát az erősebb, okosabb (találékonyabb), szebb, alkalmazkodóbb, mondhatni a tehetségesebb egyedek nagyobb eséllyel élik túl a kataklizmikus eseményeket, szimplán rátermettségüknél fogva. Kövesd kérlek az analógiát amit felvázolok: A szépségről – Vizsgáljuk meg az attrakció attribútumait humán etológus szemmel, és kutassunk evolúciós drive-ok után, szenvtelenül. A törzsfejlődés gyakorlatias alapelvek mentén működik szentimentalizmusnak helye nincs. Mi a női szépség ha egzakt puritánsággal definiáljuk? A szépség külső markerek, indikátor szervek jeladó üzenete a testi adottságok és a funkciók épségét és egészségét illetően, magyarul, ha a „nősténynek” ápolt a körme, csillogó a haja, üde a bőre, és a klasszikus Coca Cola üvegpalack formát követi a kebel, a derék, és a csípő elrendezése, és persze ha az „egyed ” fiatal, ivarérett az azt az információt közvetíti a „hímek” számára, hogy ” hahó, kiváló kondíciómnak köszönhetően megtermékenyítésre alkalmas vagyok, magod bennem fertilis talajra talál, képes vagyok a fajt tovább vinni „. A képletet meg is lehet fordítani és azt kifejteni mi a vonzó egy férfiben, mitől szép az ellenkező nem szemében, de ott is hasonló törvényszerűségeket találunk. Az értelem, az ész szerepe a túlélés esélyének fokozásában szerintem nem szorul magyarázatra; aki butácska, hülye, gyengeelméjű az jó eséllyel fel sem fogja a környezetében zajló események összességét, tudomást sem szerez a közeledő veszélyről, tehát reagálni sem tud érdemben. A fizikai erő, remek kondíció evolúciós előnye is kézenfekvő, ezt már tényleg nem is ragozom. A szerencsének természetesen nagy szerepe lesz bármelyik világégés szcenárió esetében, de ennél azért több kell az életben maradáshoz. Fajunk populációjának redukciója elkerülhetetlen, a túlszaporodott, mindent felélt sáska raj önmagába omlásához hasomlóan. Az arányokhoz nem értek, vajon hány embernek kéne megmaradnia a 7 milliárdból ahhoz hogy élehetően menedzseljük a bolygót ( egy két idióta is elég hogy egymás agyára menjünk 🙂 ), ha valakinek van épkézláb ötlete, szívesen meghallgatom.

  39. A Csernobili katasztrófa egész európát lakhatatlanná tette volna ha akkor az oroszok nem akadályozzák meg a teljes sugárzás légkörbe meg élettérbe jutását iszonyú emberáldozatokkal t.i. ok mind felülrol(helikopterek ólmot boriumot szórtak azzal bombázták szigetelték el felülrol ) mind alulról (bányászok aládúcozták és lebetonozták így akadályozva meg a sugárzó anyag természetbe kerülését ) eszméletlen emberi és anyagi erofeszítések árán . A szovjetúnió valójában ennek a katasztrófának a közvetlen anyagi kihatásai miatt rokkant meg . Ez egyetlen egy reaktor baleset volt csak akkor képzeljünk el 450 et ami kezeletlen marad ,ez a reaktorbaleset mellette még szörnyu egészségre kiható károsodást okozott ukrajna meg fehérorosz területeken láttam egy dokumentumfilmet amiben mutatják hogy amerikai orvosok a mai napig rendszeresen járnak oda szívmutéteket végezni onnkéntesen mert a mai napig még mindig vannak kihatásai pl lyukas szívek tömkelege ami egyértelmuen a csernobil következménye . Minél komplikáltabb egy szervezet annál jobban hat rá a sugár az hogy állatok elvannak ott meg hogy valamiféle moszatot találtak a szarkofágban az az ember szempontjából semmit nem jelent . Ok és most 25 év után amit az oroszok építettek már szétesett most meg egy újabb fedelet építenek éppen ami állítólag 100 évig ha jó lesz és mi van 20,000 év múlva amikor még mindig sugárzik csak éppen 3/4 ét a mai adagnak Ok elismerem malthuszt összekevertem aki a népességnövekedés destruktiv mivoltát taglalja az 1700 as évek végén .. Ami valójában közvetve vagy közvetlenül is az elso számú meghajtója a co2 kibocsájtásnak . De John tindall és társai azok akik már az 1800 as években ezt számítgatják co2 szinten . ja mi a gond mi nem tetszik ? Pontosan azt hangsúlyoztam amit ön is csak pszihológiai megvilágításban . de ne menjünk messszire . ez megy magyarországon is . Valakinek tönkremegy a házassága vagy anyagilag fuccs a megoldás „murder Suicide” gyilkosság önngyilkosság azaz eloször lemészárolja a feleségét aztán a gyerekeit aztán önnmagát akinek van egy kis esze az az anyósát is . Ez ugyanez nemzeti szinten . .. Jön az ön házatájára is hamarább mint késobb

  40. Kedves 43.,
    Az ember szeretne ezt is azt is. Szeretne, és csak idővel derül ki a jövő. Persze modellezni lehet, meg felkészülni, de valójában mire is? Senki nem tudja, hogy mikor, milyen módon és hogy hol. Konkrétum nincs, csak apellálunk, beszélgetünk meg végül is mindenki a maga módján aggódik.
    Én továbbra is azt szajkózom, hogy ezt a napi szaporulatot már nem bírja el a Föld lehetősége, adottsága. Ez már jó ideje túlnépesedés, ami így vagy úgy, de korrigálódik. Vagy magától vagy rásegítéssel.
    De miért kellett idáig eljutni, hogy ilyen dolgokról kelljen beszélni? Vagy ez a sorsunk? Ennek így kell lennie?

  41. valójában ez nem egy új dolog fenntartható halász vadász gyüjtögető életmód teljes ekológiai összhangban a természettel maximálisan 7-12 millió ember (nem milliárd !!! ) erre pontos számítások vannak . Ez a folyamat már 10,000 éve kiborult a természeti egyensúlyból már maga a halász vadász gyüjtögetési időszak alatt amikor az ember kiirtotta a kora holoscene alatt az ú. n megafaunát mind európában valamint észak amerikában . Gondolom az ázsiaiak is ugyanúgy de arról nem tudok azt tudom hogy egyértelműen kivan mutatva hogy mind európa mind amerika masztodonokkal elefántokkal óriastulkokkal tevékkel stb volt tele és azok vadászat által lettek kiirtva a késő vadászó halászó gyújtögető törzsi életmód alatt . Ezt követően volt szükség az új technológiát bevezetni ami a mezőgazdaság volt onnan kezdve ereszd el a hajam . Ugyanis mezőgazdasági többlet megteremti a magántulajdont és hajtja maga előtt a népesülést erről itt
    http://hipcrime.blogspot.ca/2016/01/the-fates-of-nations-biological-theory.html
    meg itt http://hipcrime.blogspot.ca/2016/01/the-fates-of-nations-biological-theory_23.html Paul Colinvaux-tól
    aztán itt a föld eltartási kapacitásáról szóló tanulmány
    https://damnthematrix.wordpress.com/2016/02/28/no-really-how-sustainable-are-we/

    Nos nem kell magunkat okolni valami megmagyarázhatatlan erő amit az emberi elme vagy ami az emberi elmét készteti hogy civilizációt teremtve egy speciális megtapasztalást élhessen meg amúgy félmilliárd évig rohangálhattunk volna ágyékkötőben amíg a nap bekebelezi a földet és úgy is elpusztulunk akkor már inkább ez

  42. az előbb belinkelt cikkben említett 2 hetes kötvényről néhány részlet csak röviden:

    1) magas alapkamat idején a kereskedelmi bank a fölös (nem kihelyezett ) pénzét a 2 hetes kötvénybe fekteti, amire kamatot kap a nemzeti banktól.

    2) mivel ez a legbiztosabb befektetés, ha bármi másba fektetné a pénzt, az nagyobb kockázatot jelent ( egy hitel kihelyezésénél mindig fennáll a lehetőség, hogy valakik nem fizetnek/egy része nem lesz visszafizetve )

    3) magas alapkamat esetében a bank inkább ül a babérjain, és a nemzeti bankban 2 hetes kötvényében tartja a pénzt. mivel nincs rászorulva, nekem nem ad hitelt, vagy ha esetleg igen, csillagászati kamatra. a végeredmény: a bankok keveset hiteleznek, magas kamatra, mindig sírnak, de mégis itt vannak, nem akarnak elmenni, köszönik szépen. (ismerős ez a helyzet valakinek? )

    4) mivel az alapkamat nemcsak magas, hanem magasabb jóval még a többi ország alapkamatánál is, egy másik lehetőség is nyílik: mivel a Magyarországon működő bankok majdnem mindegyike külföldi tulajdonban van, kis túlzással kijelenthetjük, hogy magyar (kereskedelmi, nem nemzeti) bank gyakorlatilag nincs. ez azt jelenti, hogy ezeknek a bankoknak van egy külföldi anyabankja. ott sem hülyék az emberek, és mikor látják a helyzetet, azt mondják, hoppá, irányítsunk csak át óvatosan némi pénzmagot ide a csodálatos, primitív, kicsi, sokszor leszarott, lemondott, semmi kis ország piacára. az ottani bankunk majd szépen elhelyezi ezt a fölös pénzmagot a nemzeti bankban, mi pedig kaszírozzuk a profitot.

    az 1) és 2) pontokat tanítják a közgázon, a 3)-ról említést tesznek, a 4)-es pontot azok alkalmazzák a gyakorlatban, akik infarktot kapnának, ha az emberek jó képzéssel fel tudnák ismerni a gazdaság igazi mozgatórugóit …

    na ezt szüntette meg a nemzeti bank Matolcsy vezetésével az első lépésben, azóta pedig „finomhangolnak”.

    update:
    ja, és még annyit: mit gondoltok, ki állja nemzeti bank által adott kamat terhét? aki nem tudja, nézzen a tükörbe. bizony, a veszteségeit a mindenkori magyar állam, tehát az állampolgárok állják.
    hogy miből? természetesen az adókból. a régiekből, az újakból, meg persze a jövőben kivetendő adókból.

    az eredmény? nincs pénz infrastruktúrára, utakra, iskolákra, kórházakra, fizetésemelésre, stb.

    egy ilyen számnak, ami az alapkamat aktuális magasságát jelzi, ilyen mélyreható hatása is lehet, egy egész országot térdre tud kényszeríteni úgy, hogy az emberek nem is tudják, miért szenvednek.

  43. 46: Tercse-Fercse, időnként egészen értelmes dolgokat írsz, mint például ezúttal. De borzasztó nehézzé teszi a megértését a slamposság, amit a központozásban és a mondatok megformálásában elkövetsz. Gondolom, régóta élhetsz külföldön, és elszoktál a magyar nyelven való fogalmazástól, különösen írásban. Nem akarlak ezért a földbe döngölni, csak kérném, hogy ha lehetne, szánj erre a részére a fogalmazásnak valamivel több figyelmet.
    Megkönnyítenéd a dolgunkat, és jóval intelligensebbnek is tűnne a szöveg, ha normális, kerek, egész mondatokból állna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük