(1961) Putyin udvariasan felvázolta csodálatát a nyugati hülyeséggel kapcsolatban

VIP.137.

Tibor bá’ megjegyzése: Már többen érdeklődtek, miért foglalkozom annyit Putyinnal, és miért fordítok oly gyakran Paul Craig Roberts munkáiból. Az indokaim a következők: A magyar média (kormány vagy ellenzék, tök mindegy) követi az amerikai mainstream médiát, ami az amerikai propaganda szócsöve, akik Putyin demonizálásán kívül semmi érdembelit nem közölnek. Putyin pillanatnyilag a világpolitika legfontosabb tényezője. Ennek ellenére megnyilvánulásai nem jutnak el a magyar olvasókhoz. Ezt a hiányt kívánom pótolni. Roberts pedig rálátásából kifolyólag az egyik legautentikusabb szerző.

Szerző: Paul Craig Roberts

A Bloomberg Businessweek riportere, John Micklethwait által készített interjúban Putyint megkérdezték Oroszország akarja-e földrajzilag kiterjeszteni befolyását. Erre a kérdésre Putyin a következő választ adta:……..

_________________________________________________________

A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________

Putin Politely Expresses His Amazement At Western Stupidity

By Paul Craig Roberts

September 14, 2016.  In an interview  with John Micklethwait of Bloomberg Businessweek, Putin was asked about Russia’s desire to expand its influence geographically.

Putin answered as follows:

“I think all sober-minded people who really are involved in politics understand that the idea of a Russian threat to, for example, the Baltics is complete madness. Are we really about to fight NATO? How many people live in NATO? About 600 million, correct? There are 146 million in Russia. Yes, we’re the biggest nuclear power. But do you really think that we’re about to conquer the Baltics using nuclear weapons? What is this madness? That’s the first point, but by no means the main point.

“The main point is something completely different. We have a very rich political experience, which consists of our being deeply convinced that you cannot do anything against the will of the people. Nothing against the will of the people can be done. And some of our partners don’t appear to understand this. When they remember Crimea, they try not to notice that the will of the people living in Crimea—where 70 percent of them are ethnic Russians and the rest speak Russian as if it’s their native language—was to join Russia. Those in the West simply try not to see this.

“In one place, Kosovo, the West invoked the will of the people, but not in Crimea. This is all a political game. So, to give reassurances, I can say that Russia has pursued and plans to pursue an absolutely peaceful foreign policy directed toward cooperation.

“As far as expanding our zone of influence is concerned, it took me nine hours to fly to Vladivostok from Moscow. This is about the same from Moscow to New York, through all of Eastern and Western Europe and the Atlantic Ocean. Do you think we need to expand something?”

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

8 gondolat erről: „(1961) Putyin udvariasan felvázolta csodálatát a nyugati hülyeséggel kapcsolatban

 1. „we need to expand something”

  Azért ebben van egy kis csavar.

  Ukrajnában a helyzet eléggé bizonytalan, de azt én is határozottan állítom, hogy Oroszországnak ezen kívül semmi értelme nem lenne a területét bővíteni a Baltikummal, Lengyelországgal stb. Egyszerűen nem hozna annyit, mint amibe kerül. Ez a jelenlegi helyzet, ami persze idővel változhat.

  Viszont amiről Putyin bölcsen lapít, az a befolyási övezet kiterjesztésének a szándéka – arra viszont erős jelek vannak.
  Ugyanakkor a helyes kérdés – ha az USA szabadon kiterjesztheti a befolyási övezetét /elég vegyes eszközökkel/, akkor Oroszország ezt miért nem teheti meg, amíg ezt békés úton, kölcsönösen előnyös politikai/gazdasági kapcsolatok útján teszi?

 2. 1:
  Azért arra is fel kell figyelni, hogy Koszovóban a nép eldöntheti, de a Krím-félszigeten nem döntheti el kihez akar csatolódni. Úgy néz ki, akkor van önrendelkezés, ha az egybeesik Amerika elképzelésével.

 3. Magyarország az orosz katonai térképeken (vagyis szovjet térképeken) mindig is a megszállandó elfoglalandó területek közt volt. Most se lehet ez másképp.

 4. 2: „akkor van önrendelkezés, ha az egybeesik Amerika elképzelésével”

  Ámen.

  http://24.hu/kulfold/2016/09/17/amerika-nem-ismeri-el-az-oroszorszagi-valasztas-eredmenyet-a-krimen/

  „”Álláspontunk a Krímmel kapcsolatban világos: a félsziget Ukrajna része.””


  ‘Álláspontunk világos: Koszovó nem Szerbia része.’

  Ez ennyire egyszerű… 😉

  3: „mindig is a megszállandó elfoglalandó területek közt volt”

  Ebben mi a meglepő? Útba esünk nyugat felé… Ugorjanak át?
  NATO tagok vagyunk, egy orosz-NATO konfliktus esetén ellenségek.

 5. Hát lehet, hogy most már figyelembe veszik az emberek akaratát, de nem volt ez mindig így, hiába a nagy politikai rutin és-szerintem- most sem érdekli őket túlságosan.

  Egyébként nem is csak területi vitákról van szó, hanem -ahogy Observer is említette- a befolyási övezetek kiterjesztéséről.
  Bár abban nem értünk egyet, hogy Putyin erről mélyen hallgatna.
  Nem is tehet mást amikor USA Romániába telepít rakétaelhárító cuccokat.
  Saját bevallása szerint ők nem a rakétaelhárítás fejlesztésével, hanem a támadóarzenál bővítésével és persze (stratégiai)területi helyezkedéssel kívánja az egyre érzékenyebb egyensúlyt fenntartani. És ezért szüksége van területekre is, bármi áron.
  Ez idáig a 70-es évektől tartott, azonban az amcsik megint csak hozzák szokásos formájukat.
  Egyre jobban érik az orosz megelőző csapás. És erről nem ők tehetnek, hanem a magukat világ csendőrjeinek beállító „szentek”, szemetek.

  Putyinál nyílt beszéd figyelhető meg, ami az amerikaikra nem igazán jellemző. Ő felismerte, hogy már nem vihetik tovább azt a fajta szarkavarást, félrevezetést amit idáig mindkét hatalom gyakorolt.
  Ez a helyzet komolysága miatt is így van, nyilván.
  Egyáltalán nem vagyok oroszbarát, de az teljesen egyértelműnek kéne lenni minden magyar számára, hogy jelen pillanatban hol lenne a helyünk.

 6. Amerika vazallusi rendszerét teljes kapacitással arra használja, hogy az oroszokat fenyegető veszélyként tüntesse fel, mert már ez az egyetlen összetartó erő, már túl sokan vannak, akik nem érzik jól magukat ebben a rendszerben.
  Szerintem már bőven megvolna az a közeg a világban, amely könnyen kristályosodhatna valamilyen másik gócponthoz, ezt Amerika nem engedheti meg, mert az a saját hatalmának az erodálásához vezetne igen gyorsan, ezért kell az oroszokat demonizálni, és háborús fenyegetés alatt tartani, mert ez visszatartó erő az oroszok esetleges szimpatizánsai, potenciális szövetségesei számára.
  Viszont ez a folyamat oda vezet, hogy egyre jobban kilóg a lóláb, egyre többen látják a színjátékot.
  Amerikának egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy ez a démonizálás hitelesen működjön, az oroszoknak meg egyre könnyebb a propaganda, mert elég az igazságot kimondani, amit sokan amúgy is felismernek a világban.
  De azért mindenki tudja, hogy egyenlőre a kezdeményező szerep, a dolgok irányításának potenciálja még Amerika kezében van, ezzel életveszélyes szembeszállni.

 7. 6. hubab,

  „Amerikának egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy ez a démonizálás hitelesen működjön, az oroszoknak meg egyre könnyebb a propaganda, mert elég az igazságot kimondani”

  Ez szerintem csak egy felszínes megközelítés. Putyin propagandájától függetlenül előbb vagy utóbb Oroszországot szőröstől-bőröstől be fogják kapni – ha pedig túl nagy falatnak bizonyul, akkor előtte feldarabolják.
  Ez olyan szükségszerűség, ahol nincs szerepe semmilyen igazságnak. Alternatíva csak egy van: az értelmetlen világháború, és ezt Putyin is jól tudja.

 8. 7 Mvm9
  „…előbb vagy utóbb Oroszországot szőröstől-bőröstől be fogják kapni…”
  Ez a mondatrészletet fontosnak tartom.
  De csak Oroszországot? És kik?
  Nem akarom továbbvinni ezt a gondolatot. (szomorú)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük