(1908) Orbánnak mázlija van

Tibor bá’ online

 

~p001Orbánnak mázlija van, és nem először. A FED minimális kamatlába és nem Matolcsy unortodox gazdaságpolitikája okozta az ideiglenes, és relatív sikert.

Most meg ez a 2:0-s osztrákok elleni győzelem miatt a tömegek nagy hirtelen meg fogják bocsátani az alcsúti stadiont és a kisvasutat, az oktatás szétverését, és az egészségügy elbaltázását, valamint a magyar fiatalok exodusát Nyugatra.

Na most, még életemben nem volt meccsen, és még sose ültem a TV előtt, amikor közvetítés volt. Nagy valószínűséggel azért, mert gyerekkoromban az apám se járt meccsekre, pedig akkor érdemes volt. Én tehát nem lehetek foci elfogult. És akkor halljátok:

Hosszú Katinka leúszik 200 métert az eredménye világcsúcs, amiért meg is kapja az elismerés. Nincs vita, nincs duma, az eredmény konkrétum. A foci azonban nem ilyen.

Az ünnepelt meccsen a 28. másodpercben az osztrákok kapura rúgtak, de a labda néhány centivel fentebb szállt a kelletnél, és a labda visszapattant. Ha nincs ez a néhány centi, akkor gól. Gól a 28. Másodpercben. A magyar csapat letörik, mint a bili füle, és őt nullra elveszíti a mérkőzést. Nem így történt. A magyar csapat győzött, és mindenki boldog, dagad a magyar kebel. De vegyük észre, ez nem igazi teljesítmény. Igazi teljesítmény az, amit stopperórával, mérőszalaggal, stb. lehet mérni.

Legyünk realisták. Hogy lehet azt ünnepelni, hogy egy osztrák focista 5 centit tévedett?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

138 gondolat erről: „(1908) Orbánnak mázlija van

  1. Én inkább azt mondanám, hogy MÉG nem teljesítmény. Teljesítmény akkor lesz, ha a következő meccseken is jól és eredményesen játszik a válogatott.
    Mi lesz a nagy nemzeti eufória után, ha mondjuk Izlandtól kapnak büszkeségeink egy jó kis zakót?

  2. „A foci nem sport.
    A vízilabda… az igen, az már sport: aki nem úszik, az a vízbe fullad.”

    Hofi Géza

  3. Tibor bá”

    „Legyünk realisták. Hogy lehet azt ünnepelni, hogy egy osztrák focista 5 centit tévedett?”

    Tedd a szivedre a kezed, és mondd, hogy fordított esetben leírnád, hogy nem kellene letörni azért, mert a magyar csatár 5 centit tévedett…

    Hosszú Katinkának szerintem ugyanúgy örül az ország nagyrésze, még az is akiknek víziszonya van…
    De már századik aranyérem után nincs olyan átütő ereje a dolognak… Szerencsére… Megszoktuk.

    De a magyar focitól nem szokta meg a magyar szurkolótábor, hogy győz.
    És ez akkor is jó érzés magyarok millióinak, ha nem lehet centivel mérni…

    Gonosz vagyok, vagy valóban van a dologban egy kis fanyalgás, hogy ha a győzelem jó Orbánnak, akkor az nem is ér sokat?

    Egy vicc jut eszemebe:


    Kohn mondja Grünnek, hogy most már méltóságos úrnak kell szólítani őt, mert az neki jár.
    Erre mondja neki Grün:
    – Basszd meg méltóságos uram, nem lehet az olyan nagy dolog, ha már neked is jár !

  4. Az, hogy életedben nem láttál meccset nem azt bizonyítja, hogy elfogulatlan vagy, hanem azt, hogy teljességgel megalapozatlan a véleményed.
    A szakértők rosszabb teljesítményt vártak a magyar csapattól, az élmezőnyhöz képest szinte értéktelen játékosaink előkelő helyeket foglalnak el a játékosok közötti összehasonlításokban(legtöbb fejes/passz/csel/szerelés), nagyon szépen hozták ki a labdákat.
    De oké elfogadom, hogy nem értesz a focihoz, maradjunk a számoknál, ha már találomra kiragadtál egyet. Ha Hosszú Katinka figyelmetlenül lép ki a zebrára és tőle 5 centire robog el egy kamion akkor utána őt se lehet ünnepelni, mondván ha a kamionos 5 centivel balra közlekedik akkor tolószékben ülne?

  5. 3:
    Nekem nem kell a kezem a szívemre tenni, hogy a lényeget lássam. Te viszont ha kell, ha nem, belekötsz mindenbe.

    4:
    Ez a kamion/Hosszú Katinka példa jó nagy hülyeség. Egyszerűen nem láttad át azt, amit írtam, és belekapaszkodsz abba, hogy nem értek hozzá. Ez esetben nem a focihoz kell érteni, hanem az emberi pszichéhez, amit elég jól ismerek.

  6. Szomorú hogy ilyen sok ember van az országban, aki nem tud őszintén örülni egy magyar sportsikernek. Hosszú Katinkáénak is örülünk, de a foci azért más, mert ez a világ legnépszerűbb sportja, ebben akar mindenki jó lenni, a legjobb lenni. A politikát ilyen formában ide keverni szemellenzősségre utal, kb. lesz@rom, hogy Orbánnak ez mit jelent, sokkal hamarabb drukkoltam én a magyaroknak a sporteseményeken, mint hogy őt ismertem volna.

    Egy focimeccsen két csapat játszik, ha az egyik a helyzeteit kihasználva gólokat rúg, a másik pedig kapufát (amihez valóban nem sok köze volt ez előző csapatnak), akkor az előbbi csapat jobb volt a másiknál. Azt pedig miért ne lehetne ünnepelni, hogy jobbak voltunk az osztrákoknál?

    1:

    Nálam már túlteljesítettek, mert én 1 ponttal is elégedett lettem volna. Ha ezzel a három ponttal zárunk is már elégedett vagyok. Piaci alapon ezek a játékosok fel sem érnek az ellenfelekhez, amit összehoztak azt fegyelmezettséggel és szívvel hozták össze, és nálam ez nagy érték.

  7. 6:
    Azért van mázlija Orbán Viktornak, mert a szavazni elmenők két harmada úgy gondolkodik, ahogy te. Örülsz a magyar sikernek (én is), de leszarod, hogy ez mit jelent Orbánnak (én nem). Én meg még nálad is előbb drukkoltam a magyar sportolóknak. És? Ez azt jelenti, hogy ne lássak tisztán? — javaslom, folytassuk az európai bajnokság után.

  8. 7:

    Miért mázli az Orbánnak, hogy a szavazók örülnek és nem kötik ezt össze a politikával, és lesz@rják Orbán ezzel kapcsolatos érintettségét. Ettől ezek a szavazók nem fognak Orbánra szavazni, éppen azért nem, mert nem kötik össze a sportsikereket a politikával.

  9. 5. Tibor bá’

    „Ez esetben nem a focihoz kell érteni, hanem az emberi pszichéhez, amit elég jól ismerek. ”

    Akkor nem írnál ilyeneket, hogy hogy lehet azt ünnepelni, hogy valaki 5 centivel arrébb rúgott.
    Annak ellenére, hogy nem lehet centivel mérni, több milliárd embert érdekel a foci. Lehet hogy mind hülye, de akkor is így van. És nem véletlenül egy egész iparág épült rá.
    Én se vagyok foci rajongó, nem is néztem a meccset, csak a gólokat utánna. De örülök a sikernek, sok más magyarral együtt.
    Sőt, ahogy a visszhangból kinézem még külföldön is osztoztak az örömünkben.

    Az teljesen igaz, hogy a világ egészen másképp látszik 150-es IQ-val és másképp 100 körülivel.
    De talán nem teljesen helytelen, hogy meghagyjuk a szerényebb képességű társaságnak a szórakozását, akkor is ha az elefántcsont toronyból nem látszik igazán jól hogy mi benne a nagy durranás.

  10. 7. Tibor bá’

    Abban igazad lehet, hogy az ingadozók közül lesz jó pár, akik azt mondják, hogy volt értelme a stadionoknak, és ezután többet járnak majd meccsekre, és feltöltik az eddig üresen tátongó stadionokat…

    De egy DK-s vagy LMP-s szurkoló nem fog a Fideszre szavazni akkor se, ha megnyerjük a bajnokságot.

  11. A foci egy bizonyos IQ szám fölött nem érdekli az embert. Szerintem!

  12. 8: „a szavazók örülnek és nem kötik ezt össze a politikával”

    De bizony összekötik. Már a kijutás mögött is olyan erős propaganda volt, hogy ihaj. Ha még jut is valamire a válogatott, az Orbánnak sok-sok szavazatot fog jelenteni.

    Alapvetően vannak olyan sportok, amik hihetetlenül túldimenzionáltak – foci, Forma 1 – hihetetlen pénzt ölnek bele, aminek azért sokkal jobb helye is lehetne. Persze igény van rá, a ‘zemberek’ egy jelentős részének szüksége van rá, hogy néhány sör mellett üvöltözhessen a TV-nek… 🙂

    Ebből aztán jó üzletet lehet csinálni – lényegében ügyes üzletemberek kihasználják az ember kőkorszakban ragadt pszichéjét.

    11: ++ 😀
    Ezt így nem mertem leírni. 🙂

  13. 5:
    Persze, hogy hülyeség az öt centis példám, mint ahogy az is, hogy öt centin múlt, hogy a válogatott nem kapott ki 5-0ra. De mindkettő eltörpül az mellett, hogy szerinted nem kell érteni a focihoz (vagy bármihez) ahhoz, hogy releváns véleményt tudj róla alkotni.

  14. 10:

    Kizárt dolognak tartom, hogy az ingadozókat ez befolyásolná a választáson. Épp ők azok, akiket kb. nem érdekel a siker politikai aspektusa. Egyik oldalon érdekli a megrögzött Fideszeseket, mert pártjuk sikerének tartják, a másik oldalon érdekli a megrögzött ellenfeleiket, mert félnek ennek politikai meglovagolásától, de az ingadozókat szerintem ez pont nem érdekli.
    Még csak azt sem hiszem, hogy ettől feltöltenék a stadionokat, vagy ha mégis, akkor csak átmenetileg, hacsak nem sikerül az egész magyar klubfociban is elérni az új (sajnos külföldről érkezett) szemléletet. Ha meg mégis tele lennének a stadionok hosszú távon, akkor meg valóban elérte célját az irányzat. Azzal pedig szerintem semmi gond nincs, ha az emberek igényei ki vannak szolgálva, függetlenül attól, hogy azok az igények mennyire vágnak egybe az enyémmel.

    11:

    Nem hinném, hogy van kapcsolat az IQ és a hobbi, vagy sportszeretet között. Futballisták (de úgy tudom, hogy a bokszoló Klicsko IQ-jai s magas) is léteznek magas IQ-val. Sőt az intelligencia ugyanolyan fontos a futballban, mint a fizikai adottságok, az élfutballisták intelligensebbek is az átlag embereknél. És akkor még nem is beszéltünk az edzőkről, menedzserekről, de a nézők között sem vélek a környezetemben ilyen összefüggést felfedezni.

    12:

    Nem emlékszem erős propagandára, annyit hallottam Orbántól, hogy azt mondta/írta, hogy „na ugye”. Az emberek nem ilyesmi alapján szavaznak. Vagy a saját életszínvonaluk és rövid távú lehetőségeik szerint, vagy a médiából ömlő szinté na zsebét érintő dolgok alapján.

    Ezek a sportok milyen értelemben túldimenzionáltak? Pusztán azért vannak ilyen előkelő helyzetben, mert az embereket ez érdekli, és minél több embert érdekel valami, annál nagyobb üzlet. Ha pedig ezt nem engedjük szabadjára, akkor a színvonal is csökken.

  15. 13: „nem kell érteni a focihoz”
    Te értesz a focihoz? Ha igen, az mit is jelent? Szoktál focizni a haverokkal, ismered a szabályokat, a jobb játékosokat, csapatokat… És akkor mi van?

    Valójában mennyivel tudsz többet, mint amit Tibor bá’ megfogalmazott?

    14: „mert az embereket ez érdekli”

    Itt van az a bizonyos kurva nagy gebasz. Hogy az embereket EZ érdekli!

    Nem érdekelte a magánnyugdíjpénztár lenyúlása, az egészségügy, oktatás lerohasztása, az állami földek ellopása, az EU támogatások haveroknak kiosztása, a tanárok tüntetése a gyerekeik érdekében stb. EZ mind nem érdekli őket – de a FOCI, AZ AZTÁN IGEN!

    Ez a baj, de kurva nagy baj.

  16. 15. Observer

    „Ez a baj, de kurva nagy baj.”

    A helyzet az, hogy a „jó” politikus azzal foglalkozik, ami érdekli az embereket.
    Ha nyer a csapat, akkor nem gond, hogy Matolcsy unokatestvérei gazdagodnak.
    A baloldal ott szúrja el, hogy nem veszi figyelembe, hogy hogyan gondolkodik a nép, hanem a saját ideológiáját akarja lenyomni a torkán.
    Lehet, hogy megbocsátották volna Gyurcsánynak is hogy éjjel nappal hazudott, ha ad cserébe valami lelkesítőt.

  17. 15:
    Köszönöm, amit helyettem megfogalmaztál.

  18. Nem vagyok foci szakértő, de megütötte a szemem, több hozzászólásban is, hogy a foci azért kiemelt sportág, mert érdekli az embereket.

    Tapasztalatom az, hogy a propagandának óriási szerepe van abban, hogy mi „érdekli igazán” az embereket. Szandika seggén nőtt pattanásról szóló első oldalas hírt milliók olvassák, követik a besulykolt sokszor ismételt történetet. Persze egy IQ szinten felül ez nem működik, de őszintén, nem tengenek túl az értelmes emberek.

    A footballt szándékosan, ügyességi játékból küzdő sporttá formálták. Olyan belemenések, szakszerű dzsúdó fogások, rúgások, könyöklések, lökések, durvaságok történnek a bíró szeme láttára, amely csak a pankrációban volt régen. Miért? Mert a technikás játéknál sokkal többre becsüli a primitív néző a csihi-puhit.

    Szívesen nézek röplabda meccseket. A szabályok megreformálása óta, nézhető, izgalmas játék, ahol a technika, a tudás, az erőnlét, a furfang az uralkodó. Tv képernyőre alig kerül. Szinte semmi propagandát nem kap, kivétel néhány ország. Persze nincs erőszak, hordágy, kórház, amire a médea vevő, és jól el tudja adni a primitív tömegeknek.

    Szóval nem az a népszerű, ami kiemelkedően jó, és szórakoztató, hanem az, amit jó propagandával, manipulációkkal meg menedzselnek.

  19. Ez a színvonal:

    „Tilki Attila fideszes parlamenti képviselő osztotta meg a Facebookon kedden, hogy aznap elment egy imára „a magyar költségvetésért és a magyar labdarúgó-válogatottért”. És hát az első Eb-meccset is megnyertük, és a költségvetést is elfogadta a parlament. Véletlen? Aligha.” 😀
    http://444.hu/2016/06/16/barcsak-minden-ima-igy-meghallgattatna

    17: 🙂

    Viszont van egy beragadt kommentem, ha volnál szíves kibányászni…

  20. 15:

    Szerintem elég nyilvánvaló, hogy az embereket érdekelték a felsorolt dolgok, az EÜ és az oktatás színvonalán szinte mindenki ki is akad, de ezek ellen tenni kellene, és vagy nem tudnak, vagy annyira már nem zavarja őket.
    És ez az amiért nem szabad a politikát és a sportot keverni, ugyanis a fociért, vagy ellene nem kell tenni semmit, bekapcsolja a TV-t és van, aztán örül neki. De hogy őt ez politikailag befolyásolja, az szerintem igen-igen ritka, azért amit korábban írtam. A megrögzötteket a foci nem fogj kibillenteni egyik irányba sem, a nem megrögzötteknek meg eszébe sem jut a politikához kapcsolni.

    19:

    Nem gondolom, hogy a focinál ez így lenne. Az NB1-et egyáltalán nem nyomja a média, mégis a foci a legnézettebb sportág még így is Magyarországon is.
    Én sem nézem az NB1-et, ahogy a többi sport magyar országos bajnokságait sem, de a válogatott (vagy magyar klubcsapat külföldi ellen) az más. Ha a kéziválogatott játszik, a hokiválogatott, vagy bárki, az érdekel és drukkolok neki. Akkor is, ha olyan sport ami egyébként még nézni is rossz.
    Én a fociban egyébként épp ellenkező irányú változást látok, azt látom, hogy egy rakás primadonna balettozik, mert hozzáért az ellenfél cipőfűzője, holott korábban sokkal keményebb sportág volt ez.

  21. 4,13.
    A Lukács Róbert nem „rokonod” véletlenűl? Nagyon hasonló a stílusotok…

  22. 21:
    „korábban sokkal keményebb sportág volt ez.” Persze, ha a „korábban” azt jelenti, ameddig te emlékszel. Gyerekkoromban a „fault”-ot azonnal megbüntette a bíró. A foci nem küzdő sport volt, hanem ügyességi játék.

  23. Ez egyszer teljesen egyetértek Tibor’bá-val. A fociban nem mérhető egzaktan a teljesítmény, mindig ott van a szerencse faktor, ezért mindig csak esélyekről beszélhetünk. Az egyik felépít 3 gólveszélyes helyzetet a másik csak egyet egy meccs alatt. Hosszú távon biztosan az első csapat bizonyulna jobbnak, de ha csak egy meccs van, akkor már a szerencsének is nagy szerep jut. A mi magyar csapatunk valós értéke így nem mérhető le egy meccsből, várjuk meg azt a minimum 2-t ami még hátra van, az után már lehet egy picit komolyabb alapon értékelni.

  24. A foci egy jó sport – annak, aki játssza. Nézni, szurkolni, teljesen felesleges időrabló tevékenység.

    Én is örülök a magyar csapat teljesítményének, de ezzel együtt zavar a hype, ami az egész sprotág körül van. Hamár az állam a sportot támogatja, azt kellene támogatni, hogy mindenki sportolhasson. Annak lenne életszínvonalnövelő hatása.

  25. 22:

    Igen, kérdés hogy mi a fault. A mai fociban is azonnal büntetik a faultot, még a legkisebb kontakt esetén is.
    A labdarúgásnak vannak szabályai, a játékvezetők ezeket alkalmazzák, és tudtommal ebben a keménységre vonatkozó szabályok nem változtak. A 80-as években elkezdték (szerintem az olaszok) szállítószalagon ontani a műeséseket, amit szépen lassan átvett az egész világ, és ezért is lett mára ilyen primadonna sportág a foci.
    A grundon persze vigyáztak egymásra a gyerekek és az alsóbb osztályok futballistái is, ahogy ma is. Az élsport viszont akkor is ugyanilyen törtető volt.

    23:

    A foci körül lévő hype egyszerűen a népszerűségének köszönhető. Ami érdekli az embereket, azzal ez történik, de miért zavar ez bárkit is?
    A tömegsport és az élsport között viszont nagyon szoros összefüggés van. Többszörös közvetettséggel az élsport óriási hatással van a tömegek sportolására.

  26. 24: A sport normális helye az ember életében az, ha segít fenntartani az egészséget, a fittséget, testileg, szellemileg és érzelmileg. Hogy az ember jól működjön, jól teljesítsen a magánéletben és a munkában egyaránt. Ehhez heti 2-5 alkalommal 1-2 órás edzés tökélesen elegendő. Mi van ehelyett?

    -Az élsportolók széthajtják magukat, alig marad idejük az élet más dolgaira, termelni nem termelnek. A testük is tönkremegy néhány évtized alatt a hajtástól és a doppingtól.
    -A tömeg pedig tesped otthon a TV előtt, munka után fáradtságában, idő- és pénzhiányban, lustaságból 90% nem mozog annyit, amennyi az egészség fenntartásához kellene.

    Ez az egész rendszer úgy beteg, ahogy van.

  27. 25:

    Töredelmesen bevallom, hogy én versenyszerűen focizom, igaz csak amatőr szinten és már egyre kevesebbet. Huszadrangú focisták vagyunk, de a gyerekek úgy tekintenek ránk, mint valami félistenekre, a TV-ben látott sportolókra még inkább, és ezért fociznak a meccsek előtt, a szünetben és után. Aztán hétköznap és egyre többet. Mi is így voltunk, utánoztuk a játékosokat, igyekeztünk olyan színben menni focizni (mert hogy akkor még nem volt mezdömping a ruhatárakban), amilyen a kedvenc csapatunké, stb.
    A 45 fölöttiek persze már nem fognak kimenni focizni, de többségük már semmit sem fog sportolni.

  28. 15: „Valójában mennyivel tudsz többet, mint amit Tibor bá’ megfogalmazott?”
    Annyival biztos, hogy láttam a meccset meg előtte vagy 600 másikat. Igaz, hogy ezek nagy része régen volt, de van viszonyítási alapom. Azt állítani, hogy az osztrákok elleni győzelem nem teljesítmény, csak a szerencsén múlt egyszerűen marhaság az írás többi részétől függetlenül.

  29. 25. Ábel

    „A sport normális helye az ember életében az, ha segít fenntartani az egészséget, a fittséget, testileg, szellemileg és érzelmileg.”

    Teljesen igazad van.
    De a görög olimpiák óta tudjuk, hogy mekkora lelkesítő ereje van, és az újkortól rábakkantak a politikusok, mert tökéletes társadalmi manipulációs eszköz.
    Levezeti a feszültségeket, vagy inkább irányítja őket.
    Tehát egy olyan eszköz, amit nem lehet kihagyni, és egyre kifinomultabban használják.

    A mostani szituációban pedig egy remekül kamatozó politikai tőke…
    A gazdasági mutatók nem sokmindent mondanak az embereknek, de még ha „jók” is, akkor is negyedannyit keres egy melós az Audinál, mint német kollégája.
    Nos… ebben az esetben két gólt rúgni az osztrákoknak, eléggé kézzelfoghatóan pozitív érzés.
    Nagyon jól jött a sikerélmény… és ezt a politika ki is fogja aknázni.

  30. 26:

    Ezt nagyon nem kellett volna, innentől kiírtad magad a fórumból. 😛 😀

  31. 29:
    Ha megértetted volna azt, amit írtam, akkor nem tartottad volna marhaságnak. Leírom még egyszer, talán megérted. Ha közvetlenül a kezdő rúgás után, a huszonnyolcadik másodpercben kapunk egy gólt. Az egy olyan erős pszichés nyomás, hogy a csapat egészen biztos veszített volna, hatalmas gólfölénnyel. Ehhez a véleményhez nem kell 600 meccset végigseggelni. Sőt, úgy tűnik a sok meccs végigseggelése kifejezetten árt az agyi tevékenységnek. 😀

  32. 33.
    Jó, de mi van, ha a mi meg a bekapott gól után, a 2., 5. és a 9. percben rúgunk 3 gólt, gyorsan egymás után? Akkor annyira elhúzunk, hogy az osztrákokon lesz az erős pszichés nyomás…

    Én sem nézek focit, de azért jobban örülök a győzelemnek, mint a vereségnek.

  33. 33. Mindenben van szerencse faktor is. De kár elvitatni, hogy a magyar válogatott kimagasló teljesítménye kellett ehhez a szép győzelemhez. És az, hogy ezt a magyar foci posványából jőve tudták elérni, különösen elismerésre méltóvá teszi.

  34. 34:
    Ha egy csapat az indulás után fél percen belül kap egy gólt, akkor paralizálódik. Teljesen kizárt, hogy rúgjon 3 gólt 9 percen belül. Mert így működik az emberi psziché. És ez teljesen független attól, hogy ki kinek drukkol.

  35. 34, 36: Szerintem meg ilyen is van meg olyan is. Vannak csodás fordítások sok null után is. Értelmetlen általános szabályokat felállítani. Ha nézitek most a horvát-csehet akkor látszik, hogy mekkora szerencsejáték ez a sport. A százszor rosszabb csehek 2-0-ról egyenlítettek.

  36. 36. Tibor bá’

    Ezek szerint elképzelhetetlennek tartod, hogy ha egy csapat gólt kap az első fél percben, utána megnyerheti a meccset ?
    ILYEN az emberi psziché?

    Én nem lennék ennyire kategórikus.

  37. 38:
    Az életben semmi se fehér és fekete, hanem árnyalatok vannak, és te most ebbe kapaszkodsz. Ha valami 999-szer következik be 1000 esetből, akkor nyugodtan lehetsz kategorikus. Mindenki ezt csinálja, de vita közben irgalmatlan jól bele lehet kapaszkodni. Ha az ország 1 millió cigánya között van egy nő, aki jogot végzett és ügyvédként praktizál, te rámondod, hogy van ilyen cigány is, meg olyan is. Nem lehet kategorizálni. nem a francokat. Ha kötöd az ebet a karóhoz, akkor mindössze kekeckedsz.

  38. Már gyúr a propaganda gépezet arra az esetre ha vesztene a magyar válogatott az izlandiak ellen. A pálya minőségén és az egyik játékos sérülésén rugózunk már napok óta. Sajnos úgy vélem hogy az EB során elért eredményeket Orbán a saját politikája igazolásaként, szinte saját sikereként fogja értékelni és még sokat fogunk hallani erről a választásokig. Viszont Orbán szerencséje is kifulladhat egyszer és a történelem vihara elsöpörheti őt. Nem kívánom magunknak de idén még nagy viharokra van kilátás. Majd ha már egy-két millió magyar embernek szó szerint az éhezésen kívül semmije sem marad, meglátjuk mi történik. A lázári megfogalmazást figyelembe véve ők nulla értékű emberek lesznek, hiszen mint Lázár fogalmazott, mindenki annyit ér, mint amennyije van.

  39. Nagyon kíváncsi leszek, hogy ha kikapunk, akkor előkerül -e a szokásos „mások a hibásak, nem mi” kártya.

  40. Tibor és minden focit utáló ember. Jelenleg veretlenek vagyunk EURÓPA legjobb húsz csapata közt. Tudjátok, a labda gömbölyű, és csak legritkább esetben gurul politikai háttér irányításával, mint Mexikóban, ahol ki kellett esnünk, mert az volt a parancs. Lukács, tudod rohadtul nem mindegy kitől kapsz ki, Spanyolországtól, vagy Azerbajdzsántól. Esküszöm itt szinte senki sem érzi azt, hogy ha egy magyar csapat kijut egy világversenyre, akkor azt nem fikázni kell, hanem Magyarként drukkolni nekik. Milyen Magyarok vagytok ti tulajdonképp? Szerintem semmilyenek.

  41. Ha már itt tartunk, hányan tüntettetek, a tanárok, vagy az egészségügyi dolgozók mellett a helyszínen? hányan mennétek utcára Orbán ellen, kockáztatva a testi épségeteket? Karosszékből egyszerű a levegőbe beszélni. Ezért történt például a Mohácsi vész anno. Mert tudjátok amelyik kutya ugat, az nem harap.

  42. Kekeckedhetek én is, de az fájni fog néhányaknak. Még mindig moderálásra várok 43-mas hozzászólásommal..

  43. Az emberi pszichéről úgy általában…. A foci mint tudjuk csapatjáték, ha valaki kikészül lecserélik. És Franciaországban több Magyar szurkoló van egy meccsen, mint az ellenfélnél. Ja és mellékesen, még mindig csoportelsők vagyunk, és egy olyan ellenféllel szemben játszottunk döntetlent, amelyikkel Portugália is döntetlenezett, és egy olyan Osztrák csapatot vertünk meg, amellyel Portugália szintén döntetlent játszott. Továbbiakban csak az szólaljon fel. aki követi a foci világát, és ismeri a matematikát.

  44. „…a tömegek nagy hirtelen meg fogják bocsátani az alcsúti stadiont és a kisvasutat, az oktatás szétverését, és az egészségügy elbaltázását, valamint a magyar fiatalok exodusát Nyugatra.”
    Nem bocsájtok meg. Remélem mások sem. Elmúlik az örömmámor, jönnek a hétköznapok, és a nyűg. Majd az fejbekólintja a sok „idiótát”.

  45. 44:
    Foci ide, foci oda, az ámokfutásodat visszafoghatnád. Mások nevében nem beszélek, de én begőzölés helyett elemzést adtam, te pedig pufogtatsz. Veretlenek 20 csapat közül? Jól hangzik, de valójában két meccs után. A második meccsen csináltunk magunk ellen egy büntető 11-est, mert ugye ésszel is kellene játszani. És úgy lett döntetlen, hogy az ellenfél lőtt egy öngólt. Ha nem megyünk bele a részletekbe, ez nem egy nagy eredmény. És ugye az elemzés nem egyenlő a fikázással. Valamint, hogy itt ki szólalhat meg és ki nem, na azt nem te szabod meg. A hazafiságot pedig nem az dönti el, hogy sörös pohárral a kezedben üvöltözöl a TV előtt. Ami Mohácsot illeti nézz utána! Rosszul tudod. Azért veszítettünk, mert a török hatalmas túlerőben volt. U.i. Dózsa után 12 évvel a nemesség nem merte a parasztságot felfegyverezni, ahogy most Orbán nem hagyja hogy a lakosság fegyverhez jusson, és adott esetben megvédje magát a tömeges betolakodókkal szemben, mert be van szarva, hogy ellene fordulnak. Végül pedig, miért gondolod, hogy nekem ki kell törni a nyakam, hogy a moderált szövegedet átengedjem? Ha pedig kekeckedsz, akkor jól seggbe rúglak. 😀

  46. 44: „minden focit utáló ember. … ha egy magyar csapat kijut egy világversenyre, akkor azt nem fikázni kell, hanem Magyarként drukkolni nekik. Milyen Magyarok vagytok ti tulajdonképp? Szerintem semmilyenek.”

    Te Orbán kottájából játszol. 🙁
    Vannak a jó magyarok (te és a hasonlók), és aki nem fúj veletek egy követ (egyszerűen máshogy gondolkodik, más érdekli, vagy nem rajong a fociért), az nem is magyar. Nem „másként gondolkodó”, hanem kerek perec NEM MAGYAR!

    Ide írtam először egy csúnyát, de inkább kitöröltem…
    Szóval aki veled nem ért egyet, az nem feltétlenül ellenség. Gondolkozz el rajta, ha a módodban áll.

    Egyszerűen nem látom át, hogy mennyivel lennék jobb magyar azzal, ha a meccs alatt ott üvöltöznék a fotelból sörrel a kezemben a TV előtt, szemben azzal, ha pl. odaadom annak az üveg sörnek az árát a Lidl előtt ücsörgő koldusnak /még ha tudom is, hogy a koldusmaffia ültette oda, de ha van ‘bevétele’, akkor legalább este nem verik el a szerencsétlent/.

  47. 45: „Ha már itt tartunk, hányan tüntettetek, a tanárok, vagy az egészségügyi dolgozók mellett a helyszínen? hányan mennétek utcára Orbán ellen, kockáztatva a testi épségeteket?”
    Nos, én az egész családdal kint voltam tüntetni, függetlenül attól hogy mennyire szar idő volt. Nagyon sokan voltunk, kiváló hangulatban. Senkit nem zavart az eső és a szél. Vannak saját készítésű fotóim a tömeget folyamatosan kamerázó rendőrautókról és buszokról. Elküldjem? LE SEM SZARTUK,KOMÁM!Szóval hagyjál a foteles maszlagoddal.
    Még egy kérdés az oldalon rendszeresen jelenlevő zsigeri fideszes hozzászólókhoz: Miért van az hogy nálunk csak a foci kap (súlyához mérten jelentősen túllőtt) támogatást? Miért kell ennyi stadion? Sportcsarnok, uszoda, korszerű jégpálya nem szükséges? A többi sportág le van szarva? Mert a nagyvezér beteg agyában csak a foci lebeg a saját stadionja árnyékában? Egyik ismerősöm gyermeke a KSI-ben sportol, mely a Népstadion mellett található. Meg lehet nézni az állapotokat. Az öltözők lerohadtak, az egész uszoda a szétesés küszöbén van. Erre nincs pénz. Hosszú Katinkának miért is nem kellett a Komjáthy Uszoda az edzéseihez?? Mert finnyás a rozsdára, a rothadó berendezésekre?
    Egyszóval kedves Dan, a rossz hír az, hogy már felálltunk a fotelből. Sőt ha menni kell kötelet húzni a lámpavasra, ott is lesznek elegen, elhiheted.

  48. 49.
    Tibor Bátyám!
    Ha vezénylő tábornokunk épített volna Zsanán, komlón, és Pilisborosjenőn is egy-egy stadiont, most 5:0-ra vertük volna a szigetlakókat!..Nagy hiba!..

  49. 52:
    A nagy hiba inkább az, hogy nem tudom követni a logikádat. De valahogy túl fogom élni. 😀

  50. Azért foci ide, stadion oda egy dolgot nem lehet eltakarni.

    Megy a nagy helyezkedés a másodvonalban, Lázár segédje megtorpedózva erre visszacsapásból lékelik a Tónit (Rogán).
    Kíváncsi leszek hogy a Portik által előadott hivatali vesztegetés Bcs-t miért nem fogja vizsgálni a fidesz kézivezérelte ügyészség.

  51. 54:
    Azért mert egy gyilkossági ügyben 15 évre elítéltnek a tanúvallomása nulla. Hogy ebből Portiknak a jogerős ítélet után mi haszna van, azt a kérdést az ügyészség nem fogja feltenni. Mi, gondolkodó állampolgárok pedig le vagyunk szarva. A kétharmados tömeget néhány forint látszat spórolással röhögve meg lehet vásárolni.

  52. Na, ez a bejegyzés + a hozzáfűzött kommentek mutatják, hogy miért Orbán a miniszterelnök. És azt is, hogy miért nyer majd 2 év múlva is.

    A 10-ből legalább 8 millió ember végre önfeledten, boldogan megélheti, hogy magyar és nem egy lúzer, és néhány okostojás bemondja: „ő azért nem boldog, mert Orbán az”.
    Gratulálok! Sikerült 8 millió embert áttolni Orbánhoz…

    Nem lehetne Orbánt kihagyni a történetből? Ja nem, mert néhány baromnak (ez most a politikai ellenfelekre vonatkozik) sikerült a focitémát teljesen rányomnia a miniszterelnökre az elmúlt 20 évben. Bravó!

    „A foci mindenkié”

  53. 56: Az 51-ben feltett kérdéseimre nincs válasz, Keltafan? Még néhány, hátha így jobb: vajon melyik ország törekedett kiemelkedő sportsikerekre a múlt század harmincas éveiben? Ennek az oka vajon nem a propaganda gépezet céljait szolgálta? Ki volt ennek az országnak a propaganda minisztere aki a bajuszos festő fülébe suttogta ötleteit? Kire hasonlít ez a figura a mai Magyarországon? Nem azért nem örülünk mi ennek a sikernek, mert nem szeretjük a hazát. Nagyon is szeretjük és talán nincs csipa a szemünkben amitől nem látjuk hogy mi folyik itt az elmúlt években. Persze egy agy mosott/anyagilag érdekelt talpnyaló az utolsó pillanatig védi a diktátort. A történelem ismétli önmagát. A végén még ki leszünk kiáltva hazaárulónak mert látjuk azokat a célokat melyeket ez a (még annyira nem fergeteges) siker támogat. Hidd el hogy rendkívül boldogok leszünk minden egyéb, olimpián és azon kívül elért sportsiker láttán, mert a focin kívül a jelenlegi rezsim minden mást nagy ívben leszar.
    Ja és lehet hinni az utolsó másodpercig a nagyvezérben. A berliniek is addig hittek a végső győzelemben, amíg az orosz tankok már az ő háztömbjeiket ágyúzták.

  54. 57: Pont erről beszélek. A te feltételezésed szerint az a több millió ember, aki most drukkol, újra bízik és kezd hinni abban megint végre, hogy jó élni, csak Orbán szekerét tolja.

    A kérdéseiddel kapcsolatban az a véleményem, hogy a professzionális sportot az államnak nem kellene támogatnia. Éljen meg a piacról! Az utánpótlás nemzetstratégiai kérdés, és ott helye van az államnak is nyilván.
    DE… hozzátenném, hogy nem egy szerencsés történelmi fejlődésen keresztül menő ország vagyunk, és lehet, hogy ideiglenesen más típusú terápiára van szükségünk, mint egy Ausztriának vagy egy Svájcnak.

  55. 58: „Pont erről beszélek. A te feltételezésed szerint az a több millió ember, aki most drukkol, újra bízik és kezd hinni abban megint végre, hogy jó élni, csak Orbán szekerét tolja.”
    A nagyvezér a rómaiak módszerét alkalmazza: cirkuszt és kenyeret a népnek. (Lassan a kenyér már kimarad.)Csak nálunk a focisták (az amúgy baromira túlfizetett) gladiátorok, akik mellesleg életben maradnak akkor is ha csak a szart passzírozzák. A saját holdudvarában pedig az oszd meg és uralkodj elvét használja sikerrel, ő a mindenki felett álló „Uralkodó” aki a hűbéreseit ügyesen hangolja egymás ellen. Régen ezt köpönyegforgatónak hívták… A nép, az istenadta nép pedig megeszi a maszlagot,ami jó a politikának, mert érdek hogy a birkák Mutyi országában minél több olyan ember legyen aki mindent csont nélkül elhisz a propagandának. Az agy mosott ember válogatás nélkül bevesz mindent, amit állítanak neki, aki ma ellenség az holnap barát és fordítva. Tényleg, olvastad esetleg Orwell 1984 c. regényét? Ha igen, tudod miről beszélek ha nem itt az idő.
    „Az utánpótlás nemzetstratégiai kérdés, és ott helye van az államnak is nyilván.” Ezek szerint Magyarországon csak a foci számít sportnak?
    Úgy tűnik, igen, hiszen a többi sport alig jut valamihez. Beígért és fel nem épült uszodák, alulfinanszírozott sportegyesületek országunkban ahol megvan mondva a TAO támogatást adó nagy cégeknek hogy a komoly pénzeket hova KELL osztani. Nincs apelláta csak kuss mert elmaradnak a zsíros állami megrendelések és az irányított EU pénzleosztások forrásai is elapadnak a rebellisek felé. Nem tudom elhinni hogy te ezekkel nem vagy tisztában. Vagy ez csak ballib propaganda? És szegény Orbán a vazallusaival együtt igazságtalan támadások ártatlanul szenvedő célpontja? Az általad vastagon „DE” szóban van a lényeg, az orránál vezetett birka mindig talál mentséget a vezér legocsmányabb lépéseire is. Tudod hol az oroszok, hol az USA hol pedig az EU (akiktől 2020-ig még dől a lé…) a hibás mindenért. Mert ez Orbán egyik vezérelve: az ellenség ott van ahol mi nem vagyunk…

  56. 59: Baromság. Nem érdekelnek a vezérek, csak az, hogy végre van mire büszkének lennünk.

    Végre merhetünk egyszer nagyot álmodni, végre inspirációt szerezhetünk, mert látjuk, hogy az elvégzett munkának megvan az eredménye. Végre nem az ellentéteket keressük egymásban, hanem az egyezőségeket. Nem az a kérdés, hogy mi a véleményed a kormányról, és hogy miért az, hanem hogy Te hol voltál, amikor kiegyenlítettünk szombaton.

    Végre… végre… végre… mert ezt az országot / nemzetet nem a politikusok fogják tudni egyesíteni, hanem a közös sikerek.

    Nagyon sajnálom, aki ebből kirekeszti saját magát. Az annyit is ér…

    És hogy vannak problémáink? Amúgy igen. De hamarabb megoldjuk őket összefogással.

  57. 60:
    Érdekes gondolat: „Nagyon sajnálom, aki ebből kirekeszti saját magát. Az annyit is ér…” Imy66. kb. 100 darab Keltafant. Tudod miért? Mert gondolkodik önfeledt tombolás helyett.

  58. Akkor érted miért emlegetem Mohácsot, csak NEM FOGOD FEL tehát NEM tudom rosszul és még egyszer leírom: NEM TUDOM ROSSZUL. Főleg úgy, hogy megosztottam néhány képet veled a Google plusszal, és az alapján a foci egy nemzetet tud összetartani illetve megosztani. Másodszor, leírtam hogy a labda gömbölyű ÉS azt is hogy most nem a szovjet unió határozza meg a meccsek kimenetelét a keleti blokk válogatottjainak. Szerinted kinek van nagyobb esélye továbbjutni a csoportkörből, a NÉGY pontos Magyaroknak, VAGY a KÉT pontos Portugáloknak? Inkább örülni kellene nem pedig basztatni azokat, akik érted is küzdenek egy világversenyen. És itt jön elő az, ki a megrögzött kategórista, aki nem tud túllépni a meggyőződésén.

  59. Persze igaz, szeretek rébuszokban beszélni, de aki magasabb frekvencián pörög, annak átvitt értelemben is kell tudnia gondolkozni, és meg kell értenie bizonyos mondatokat bizonyos szövegkörnyezetben, bizonyos előzmények után. Én tisztellek és becsüllek, téged. Viszont néha be kell neked is valljad, hogy hibáztál.

  60. 61: Érdemi hozzászólás volt, bravó!

    Összetéveszted a fikázást a gondolkodással. A tombolást amúgy nem helyeslem, de „van ideje az örömnek, és van ideje a bánatnak.” És az intelligens emberek képesek különbséget e kettő között.

    A kérdések lehetnek jogosak, de nem most van itt az idő ezek megvitatására. Majd a költségvetési vitánál lesz. Akkor meg az nem lesz hivatkozási alap, hogy ki és hány gólt rúgott az EB-n.

  61. 62 & 63:
    Ezeket nekem írtad?

    64:
    Mindig levesz a lábamról, amikor megdicsérnek. Rontja a hatást, amikor utánanézek, hogy ki.

  62. 60: „Nagyon sajnálom, aki ebből kirekeszti saját magát. Az annyit is ér…” Íme a Lázár által megfogalmazott magasztos gondolatok mely szerint „mindenki annyit ér mint amije van” már beleivódtak az agyadba. Gondolom ezeket mantrázod mindennap. Ezt én nem nevezném magasröptű megnyilvánulásnak. Mondhatnám a fától nem látod az erdőt.Nem érted az összefüggéseket, hiába kerültek megfogalmazásra.
    Az agy mosott biorobot csak a beleégetett programot képes megérteni a maga szintjén.

  63. 65, 66: Már csak a személyeskedés maradt, meg a bélyegezgetés.

    66: Nem kedvelem a kormányt, Lázárt pedig az egyik legvisszataszítóbb embernek tartom a magyar közéletben.
    Hogy melyikünk érti jobban az összefüggéseket abba nem mennék bele, felesleges. Kontextus nélkül ez egy cicaharc. De ha úgy könnyebb neked, akkor tudod mit? Igazad van! Period.

  64. 67: Tudom hogy Lázárt sokan nem kedvelik a Fideszen belül. Komoly belharcok folynak, pl. Simicska, Spéder. Mint korábban említettem: oszd meg és uralkodj. Kevés az olyan igazi túlélő mint pl. Csányi és Demján. Dan és Keltafan, talán rátok férne valami más hatás, inger vagy hitbéli változás, ezen dolgokra tudok javasolni olyan lehetőségeket mint pl. a következő pedagógus tüntetések, vagy egy Bródy koncert. Szeretettel várunk benneteket, lessetek át a barikád túloldalára is. Vagy ti csak az alternatív médiában kémkedő, provokáló, megosztani kívánó narancsos emberek vagytok? Reménykedtek hogy a Big Boss benneteket is beenged majd a Várba, hogy ne szedjen szét a felbőszült nép? Vagy talán ti is kaptatok kölcsön havi 15.000.- és 10.000.-Ft/db áron félmilliárd értékű festményt a Szépművészeti Múzeumtól? Egy tragikomédia ami ebben az országban folyik.

  65. Imy66.Ajánlom figyelmedbe a 45-ös hozzászólásomat. Nem Tibor-bá, mindenkinek. A nagypofájú ötvenhatos menekültekről pedig annyit, hogy itt helyettük vívtak élet-halál harcot, míg ők épp boldogan úsztattatták a seggüket egy migránshajón az atlanti vagy a csendes óceán vizein, aztán most kérik a jussukat a semmire. És mindemellett Puskást tartják hazaárulónak, nem pedig magukat.

  66. Húú, ez már neurotikus. Hogy mindent az Orbán-antiorbán kontextusban tudsz szemlélni.

    Viszonylag normális életem van, és nincs túl nagy befolyása rá a politikának. Szerencsére. Alapvetően szimpátiával figyelem a pedagógus tüntetéseket, mert azt gondolom, hogy a céljuk valami plusz elérése, és nem csak egy burkolt kormányellenes tüntetés, ami mögött amúgy az ellenzék húzódik meg. De ha a pedagógusok is úgy gondolkodnak, ahogy te, és ők is csak az Orbán-antiorbán összefüggésrendszerben léteznek csupán, akkor lehet, hogy felülírom ezt az álláspontot. Hülyét kapok, amikor egy tábor azért utálja a pedagógusokat, mert tüntetnek Orbán ellen, a másik meg azért imádja, mert tüntetnek Orbán ellen. Szerintem ennél mélyebb és jelentősebb összefüggések is léteznek.

    Az Illést sem azért hallgattam eddig, mert az egy Orbán nélküli nosztalgiát idézett fel, hanem mert szeretem a dalaikat és jó a szövegük. Orbántól függetlenül.

    Kicsit sajnállak, hogy neked a főellenséged a Viktor, és mindenki szimpatikus, aki vele szemben áll, és senki, aki pedig látszólag mellette.

    Nem tudom, hogy lehet így élni.

  67. 69: erre gondolsz? „Ha már itt tartunk, hányan tüntettetek, a tanárok, vagy az egészségügyi dolgozók mellett a helyszínen? hányan mennétek utcára Orbán ellen, kockáztatva a testi épségeteket? Karosszékből egyszerű a levegőbe beszélni.” Mert erre az 51-ben válaszoltam már, persze ha nem olvastad…Mert ha olvastad volna, nyilván válaszolsz a feltett kérdéseimre. De tudjuk van ilyen,mikor a kormányszóvivő is szótlanul elviharzik az újságírók kellemetlenné váló kérdései elől.
    70: Bródynak már jó néhány a jelenkorról szóló dala van. Rendkívül jó szövegekkel, melyek részben hasonló gondolatokat tükröznek mint pl. az én hozzászólásaim. Néhány sokatmondó szám a Ráadás című lemezről: „Birkaország” „Gyere édes jöjj és korrumpálj” „Világosítsd fel gyermeked” „A zeti zászló”.
    Engem ne sajnálj Keltafan. Mint ahogy én sem sajnállak téged. Nemcsak a főember itt a nép ellensége hanem mindenki más is aki kiszolgálja ezt a rendszert. És nem, nem vagyok piros hívő sem. Várom azt az igazi ellenfelet aki meg tudja majdan dönteni a mostani autoriter diktatórikus rendszert annak minden szereplőjével együtt, amihez hozzátartozik a kemény elszámoltatás is. Akár úgy is hogy külföldről visszahozni a cellák hűvöse elől menekülő hatalmasságokat harácsolt vagyonuk teljes körű (külföldről is) elkobzásával egyetemben.

  68. Évszázadok óta ez megy. Mi már rég nem vagyunk királyság, és már rég nem tudunk bele szólni a nemzetközi politikába. Semmik vagyunk, kitartottak, mint egy idős otthonban élő vénember aki a nyugdíjáért cserébe ellátást és megtűrést kap,nem pedig megbecsülést. De én mit kapok, ha munkaképtelenné válok vagy (és) elérem a nyugdíj korhatárt?

  69. 72: Semmit sem fogsz kapni vagy maximum filléreket. A nyugdíj lassan történelmi fogalommá fog válni. Egyszerűen nem lesz miből finanszírozni. Az EU ezt már nem fogja fizetni. Öregszik a társadalom. Mindhalálig munka, már ha lesz. Az a rengeteg pénz ha valóban az ország érdekeiben került volna elköltésre, teljesen máshol tartanánk most. De amíg az uralkodó elit és oligarchák feneketlen étvágyát hivatott kielégíteni, minden marad a régiben. Közben az ország tovább pusztul. De legalább van sok stadionunk. Oda is kell néhány ember füvet gereblyézni.

  70. 67:
    Tényleg személyeskedés? Hmmm, ahhoz kellene egy személy, meg a jellemzése, de utálom, ha sértegetnem kell.

  71. Tényleg idáig süllyedtünk, hogy aki szereti a focit, az fideszes? Nevetséges.

  72. 77: Te ezt szűrted le ebből az egészből? Szerintem többek között azt fogalmaztam meg hogy a kormány milyen módon használja fel propaganda célokra a focit és a többi sport sehol sincs a foci anyagi támogatásához képest. Sajnálom hogy nem ment át az üzenet. Szó sincs arról hogy minden foci rajongó fideszes lenne. Ez vicc?! Látod a propaganda már téged is megdolgozott.

  73. 77: „Tényleg idáig süllyedtünk”

    Nem, még mélyebbre. Az derült ki, hogy aki nem szereti, az nem is magyar… 😉

    Aki meg nem látja, hogy a kormánypolitika a lopás+foci+lopás+olimpia+lopás+kisvasút+még több lopás, az vak. A focit „átpolitizálták”, ahogy annak idején a kokárda viselését is. (Azóta kokárda sem volt rajtam…)

    A „magyarok” fő baja, hogy nem látják át az összefüggéseket, se kicsiben, sem nagyban. Aztán sose értjük, hogy most miért kapjuk a pofont.

  74. 79. Igen, a kokárda, 2002-es kampány. Akkor mutatta ki Orbán először, és talán legocsmányabbul, milyen valójában. Azóta osztja ketté a nemzetet, és ássa az árkot, ami most már szinte betemethetetlen, ez az, ami történelmi bűn! Soha nem fogom neki elfelejteni. Kisajátítani a (mondhatni legfőbb) nemzeti jelképet…ez az ember minden aljasságra képes.

  75. 79 & 80:
    Sajnos a globális rabló kapitalizmusban súlyos hiba hülyének lenni (bár állampolgári jog). A nemzet valóban ketté van osztva (mint ahogy máshol is) hülyékre és nem hülyékre. És ezen nem lehet segíteni, mert ez születési hiba. Egy gátlástalan ravasz vezető azt tesz a nemzettel, amit akar, mert a többség (szavazók két harmada) HÜLYE. Nem lenne baj, ha a született hülye belátná, hogy neki nem szabad dönteni és automatikusan követné a nem hülyéket, de erre pont azért képtelen, mert HÜLYE. És ez a jelenség a hozzászólásoknál is megjelenik. A hülye konokul meg akarja győzni a nem hülyéket, hogy neki van igaza. Hát, ez megy nagyban is.

  76. 81. Tibor bá’
    Szerintem hiba lebecsülni a másik oldal szimpatizánsait, vagy akkor becsüljük le a baloldali szavazótábort, aktivistákat is, akik jórésze öreg, aki már mindig balra fog szavazni, és nem zavarta a Gyurcsány tetteiből semmi. Meg persze mindig vannak fiatalok is, akik még beveszik a ballib maszlagot jótevő külföldről és emberi jogok mindenekfelettiségéről, vagy holdudvari érdekeltek. Kiüresedtek a szólamaik, leragadtak a XX. században, nem csak megoldásaik nincsenek az új problémákra, de még észrevenni sem hajlandóak, lásd menekültválság, az álprobléma. A jobboldaliak is hülyének tartják a baloldaliakat, akik nem képesek együttműködni, hanem mindig csak kerékkötőként funkcionálnak, és a fő mondanivalójuk az, hogy Orbán a patás ördög. Orbán azért vezető, mert nincs komoly vetélytársa, a többség úgy véli, hogy ő inkább hazafelé lop, nem külföldre, és hogy jobban járunk vele, mint a szocikkal, akiknek úgysem hisznek már el semmit.

  77. 82: „Orbán azért vezető, mert nincs komoly vetélytársa, a többség úgy véli, hogy ő inkább hazafelé lop, nem külföldre, és hogy jobban járunk vele…” Hát ezen csak röhögni tudok. Mármint hogy Orbán hazafelé lop. Úgy gondoltad a hazafelét hogy saját maga és családja számára, igaz? Mert amúgy komplett baromság az egész. Az igaz hogy jelenleg még nem tűnt fel a vetélytársa, de várjuk ki a végét. Amúgy Hitler sem kapott méltó belpolitikai ellenfelet és lám a II. VH. végére hová jutott Németország? Ennyit a nagy vezérekről. Előbb-utóbb mindegyik megbukik, csak addig sikerüljön Magyarországnak valahogyan túlélni. Mert ha az EU források drasztikus elapadása után bukik meg, halálos dráma ami itt történni fog. Az ország régen nem látott mélybe zuhan és az általunk oly sokszor lesajnált románok és szlovákok majd jó ízűen röhögnek rajtunk, nagyot köpve utánunk ha meglátnak egy nyomorult magyart. És újból elismétlem, NEM VAGYOK BALLIB!!Könyörgöm, középút nem létezhet?!

  78. 82: TE MÉG ELHISZEL BÁRMIT IS ENNEK AZ ELBA…TT KORMÁNYNAK? HÁNY EZER BUKTA KELL MÉG HOGY RÁJÖJJ, EZEK EDDIG A MESSZE LEGNAGYOBB HAZUG TOLVAJOK?!NYISD KI A SZEMED ÉS GONDOLKODJ VÉGRE!!

  79. 83., 84. Imy66
    „a többség úgy véli”
    Szerintem félreértelmeztél, én soha nem voltam Orbán-fan, nem hiszek el neki semmit, amiről nincs más irányból információm.

  80. 81. Tibor bá’

    „Egy gátlástalan ravasz vezető azt tesz a nemzettel, amit akar, mert a többség (szavazók két harmada) HÜLYE. ”

    Látod, Tibor bá’ ez az a hozzáállás, ami miatt a baloldal nem fogj az országot kormányozni még egy jó darabig.
    A tömeg nem szereti ha lehülyézik, és a baloldal szisztematikusan nézte hülyének a tömegeket már a dicsőséges 133 nap óta. Ráadásul ezt sűrűn az orra alá is dörgölte, amikor csak tudta.

    Az a baj, hogy egy mesterségesen kitenyésztett életellenes ideológiát akarnak lenyomni a tömegek torkán. Ha külföldi túlerővel ez ideig-óráig sikeres, akkor azt hiszik igazuk van.
    De a „hülye” tömeg minden alkalmat megragad, hogy lerázza magáról ezt az erőltetett ideológiát.

    És az is lehet hogy abban igazad van, Orbánék is lopnak, sőt, lehet, hogy többet lopnak.
    De cserébe adnak valamit, ami miatt a tömegek ezt elnézik nekik.
    Amit adnak, az az autista ballib számára értelmezhetetlen halandzsa, hogy Isten, haza, család, foci, de a „hülyék” erre harapnak…

    És ezért kesereg az önmagát tökönlőtt intellektuális baloldal, mert nem érti, hogy hogy miért is nem jobb a tömegeknek lecseréni a templomokat plázákra, a a családot nyitott házasságra, a nemzetet globalizmusra, a focit meg Való Világra…

    Szerintem, ha a „nem hülyék” csak egy kicsit is törődnének azzal. hogy a nép mit akar, és nem a saját ideológiájukat erőltetnék, akkor nagyobb sikereket érhetnének el…

    De így inkább Gyurcsánynak van igaza :

    Ez a nép nem érdemel meg minket !

  81. 79: A kokárda szimbolikus. Ha tőled elvehette a fidesz a kokárdát, akkor elveheti a magyarságod is? Ha szerinted a fidesz – amit utálsz – kisajátítja a magyarságot, akkor inkább lemondasz a magyar identitásodról is? Ha ennyire könnyen megválsz tőle, talán jobban is járunk vele, ha elválik a búza az ocsútól.

    „A hülye konokul meg akarja győzni a nem hülyéket, hogy neki van igaza.” Na igen, csak az a kérdés, ki és milyen alapon dönti el, hogy ki a hülye. Tegye fel a kezét magasra, aki a hülyék közé sorolja magát! 😛


  82. 82:
    Megállapításomnak semmi köze a baloldalhoz.

    86:
    Ez nem válasz arra, amit írtam. Te engem eleve beskatulyázol, és arra válaszolsz.

    87:
    A megállapításom valódisága nem függ attól, hogy nincs egyetértés a hülyeséget illetően. Nem kell azt eldönteni ki a hülye. A tény egyértelműen hirdeti önmagát.

  83. 83:
    „Az ország régen nem látott mélybe zuhan és az általunk oly sokszor lesajnált románok és szlovákok majd jó ízűen röhögnek rajtunk, nagyot köpve utánunk ha meglátnak egy nyomorult magyart.”

    Te melyik országban élsz? Én kiaknázatlan lehetőségeket látok, olyan problémákat, amiket meg lehet és meg is kell oldani.
    Te döntöd el, hogy áldozat leszel (és búsongsz), vagy hőssé válasz (és tenni próbálsz).

    Lépj ki az Orbán-antiorbán logikából, és könnyebb lesz. Temesd el az egódat, ami minden problémáért mást okol, és sose engedi neked, hogy képes légy szembenézni a felelősségeddel!

    Amúgy mondom, nem szimpatizálok a kormánnyal. Az egész politikai elitet pedig rühellem. De az én életemet nem engedem, hogy elszúrják. Lehetnek hatással egyes területeire, de dolgozom azon, hogy ezeknek a hatása egyre kisebb legyen.

    Van, aki megoldást keres, és van, aki bűnbakot.
    Döntsd el, hogy melyik a fontosabb!

  84. 87: „A kokárda szimbolikus. Ha tőled elvehette a fidesz a kokárdát, akkor elveheti a magyarságod is? Ha szerinted a fidesz – amit utálsz – kisajátítja a magyarságot, akkor inkább lemondasz a magyar identitásodról is? Ha ennyire könnyen megválsz tőle, talán jobban is járunk vele, ha elválik a búza az ocsútól.”

    Szerintem te hülye vagy, de ne sértődj meg rajta. Nézzük, miért is:

    „A kokárda szimbolikus.” Az egész magyarság számára – vagyis nem lett volna szabad kisajátítani egyik politikai oldalnak.

    „elveheti a magyarságod is” Mitől vagyok magyar? Apám, anyám annak vallja magát, magyar az anyanyelvem, se elvenni, se eldobni ezt nem lehet.

    „lemondasz a magyar identitásodról is” Ennek meg mi köze ahhoz, hogy a fidesz jelképpé tett kokárdát nem vagyok hajlandó viselni? Magyar vagyok, de nem fidesz hívő. Vannak ilyenek, bár lehet, hogy ez neked furcsa…

    „jobban is járunk vele, ha elválik a búza az ocsútól” Ezt a kirekesztősdit csak nem Orbán apádtól tanultad?

    ___

    Te mégis mitől vagy „jobb magyar”, mint én, vagy bárki más, aki nem fidesz hívő?
    Mit tettél te ezért az országért, a magyarságért, amire olyan rohadtul büszke vagy?
    Milyen alapon gondolod feljogosítva magad arra, hogy megmondd, hogy ki a magyar, vagy ki a ‘jó magyar’?

  85. 90: A tényszerűség kedvéért:
    A kokárda a 2002-es választási kampányban egy válasz volt (rossz válasz), egy vádra (arcpirító hazugságra), ami a státustörvény újrainterpretálása körül zajlott.
    2001-ben megvolt az Orbán-Nastase paktum, ami több millió határon túlinak biztosított a magyarigazolvány formájában bizonyos gazdasági kedvezményeket. Ezt 2001-ben minden parlamenti párt támogatta.
    Majd a kampányban az MSZP előhúzta, hogy ez tulajdonképpen azt fogja jelenteni, hogy a román állampolgárok Magyarországon kapnak majd mindenféle jogot, és jön 23 millió román vendégmunkás, és kitúrja a magyarokat a munkahelyeikről.
    Ezután jött a Fidesz válasza a hazaárulózással, és hogy akkor ki kell tenni a kokárdát.

    A tényszerűség kedvéért ez így pontos…

    De amúgy mi lenne, hogyha abbahagynátok a múlton való rágódást?

    A 2002-es választás körül volt minden, mint a búcsúban. 23 millió románnal való riogatás, újraszámlálásos tüntetés, hídlezárással, köteles beszéd és tüntetés, kokárda… Stb. volt elég sok dolog, ami megosztást generált.

    Mindenkinek gratula, aki akkor ebben részt vett, és mindenkinek gratula, aki képtelen az egészen túllépni!

  86. 88. Tibor bá’
    „Egy gátlástalan ravasz vezető azt tesz a nemzettel, amit akar, mert a többség (szavazók két harmada) HÜLYE.” (Az idézet a 81.-ből származik)
    A szavazóknak kevesebb, mint kétharmada szavazott a Fideszre, nem mindenki ment el szavazni, és a szavazók jó része a legkisebb rosszat vélte megtalálni benne, esetleg érdekeltnek gondolja magát. Én nem vonnám le azt a következtetést, hogy a többség mindent beszopna. Abban, hogy ez a helyzet előállt, igenis komoly szerepe van annak, hogy nincs komolyan vehető ellenzéki erő, amely tömegeket tudna megmozgatni a mondanivalójával, és az Orbán Viktor monnyon le egyre kisebb tömeget tud kivinni az utcára. Gyurcsány is megmondta (és megmutatta), hogy majd megunják, és hazamennek. Nincs is értelme ezért tüntetni, mert hülye lenne lemondani. Ő van pozícióban, ez van, ezt kell szeretni.

    Személy szerint el tudnék képzelni jobb vezetőt is, nem felejtem el neki, hogy lop, csal, hazudik, hogy a Fidesz a Liberális Internacionálé egy radikális tagja volt, mielőtt átnyergelt az illiberalizmusra, mert meglátta a piaci rést. Azt viszont el kell ismernem, hogy a menekültválságot jól kezeli, és van magyar érdekképviselet a diplomáciában, nem csak végrehajtja helytartóként a brüsszeli, washingtoni utasításokat.

  87. 91: „De amúgy mi lenne, hogyha abbahagynátok a múlton való rágódást?”

    Nem a múlton rágódunk, hanem a jelenen. Hogy még mindig osztjuk a magyarokat jó, kevésbé jó, rossz és „nemmagyar”-okra.
    Közben tágra nyílt szemmel csodálkozunk, hogy miért is nem mennek jól a dolgaink.

    92: „Azt viszont el kell ismernem” Nagyon helyes, nem szabad mindent zsigerből elutasítani.
    De ha a teljes mérleget nézed, az negatív.
    Ha a szocikét nézed, az is.
    Na ezért vagyunk bajban. Korábban két rossz közül választhattunk, most meg már nincs is választék.

  88. „Azt viszont el kell ismernem, hogy a menekültválságot jól kezeli, és van magyar érdekképviselet a diplomáciában, nem csak végrehajtja helytartóként a brüsszeli, washingtoni utasításokat.”

    Az a baj, hogy azt gondolod, hogy ezek fontos dolgok. Nem, nem ezek a fontos dolgok, ezek eltörpülnek azok mellett a károk mellett, amit a piacellenes, illiberális marhaságaikkal művelnek. Nem látszanak ezek azonnal, ezért nem mennek az utcára az emberek, mert nem veszi észre Kiss Pista szobafestő/mázoló, hogy helyettünk Szlovákiába megy egy multi, vagy Prágában lesz egy regionális logisztikai központ és nem Budapesten, mert ha már beágyazódtunk a globális gazdaságba ( ugye tudja mindenki, hogy Magyarország a a 11-ik leginkább globalizált gazdaság a világon?) akkor mérhetetlen károkat okozunk azzal, ha olyanokat mondunk mint Lázár: „Sok jóval nem biztatnám a multikat, szívem szerint elhajtanám őket
    Ezek a szövegek plusz kockázatok egy befektetőnek, ő már ezt be fogja építeni a kalkulációba amikor választ, hogy ide vagy Romániába menjen, és csak akkor választ minket, ha Romániához képest annyival nagyobb profitot tud realizálni nálunk, ami már megér ennyi kockázatot. Magyarul soha…
    És azt sem veszi észre Kiss Pista szobafestő/mázoló, hogy Magyarország GDP-je az előző negyedévhez képest 0.89%-ot zsugorodott, ezzel a legrosszabbak vagyunk az EU-ban (közben Románia 1.8%-al nőtt) stb stb. stb.

    Egy nagyon egyszerű, jobb és baloldalfüggetlen analógia, amivel megnézheted, hogy egy ország kormánya hányast érdemel:

    Az olcsó kelet európai bérek óriási versenyelőnyt jelentenek az EU-n belül, ezért ha nincs valami nagy összeomlás, akkor hosszú távon egy teljesen normális konvergencia folyamat zajlik, azaz a béreink felzárkóznak a nyugati bérekhez, egészen addig míg a bér jelentette versenyelőnyünk már nem elég vonzó. Ezért normális, átlagos piaci viszonyok között a kelet európai országok növekedése meghaladja a fejlettekét. A béreink még igencsak versenyképesek, ezért azt simán ki lehet jelenteni, hogy nyugodt időszakban amelyik kelet európai ország GDP növekedése nem éri el a fejlettek átlagos növekedésének mértékét, az valamit kurvára elcseszett. Most meg lehet nézni a statisztikákat, hogy melyik ország baszott el valamit, nem kicsit, nagyon.

  89. 90. A kokárda sztorinak a lényege, amit nem vesztek észre: nem a fidesz sajátította ki, ti mondtatok le róla! A fidesz felhasználta, de ha neked ez elég arra, hogy lemondj róla, akkor Te magad mondasz le a magyarságodról.

    Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen magyar, mit tesz le az asztalra.

  90. 93. Observer
    „De ha a teljes mérleget nézed, az negatív.”
    Igen, nem is állítottam mást.

    94. Lukács Róbert
    „Az a baj, hogy azt gondolod, hogy ezek fontos dolgok. Nem, nem ezek a fontos dolgok, ezek eltörpülnek azok mellett a károk mellett, amit a piacellenes, illiberális marhaságaikkal művelnek.”
    Én úgy gondolom, hogy nagyon lényegesek, amellett, hogy a többi dolog is lényeges. Egyébként az el kell ismernem kifejezés nálam arra utal, hogy nem szívesen ismerem el pozitívumait a Fidesznek.

    „Nem látszanak ezek azonnal, ezért nem mennek az utcára az emberek, mert nem veszi észre…”
    Ne akarj már meggyőzni arról, hogy szar a gazdaságpolitika, és lopnak, mert tudom magamtól is. Azért nem mennek ki tüntetni az emberek, mert nem lehet vele semmit elérni. Én is jártam ilyesmire, a rendszerváltás utáni eufóriában, de már vagy 10 éve leszoktam róla. A szavazáskor lehet beleszólni valamennyire a folyamatokba, aztán kivárni a 4 évet. A Gyurcsányékat is elkergették volna sokan, de Orbán inkább taktikusan kivárt, nem szorult rá, hogy puccsal kerüljön hatalomba. A többség dönt egy gyatra választékból, erről szól a demokrácia. Ha Orbánt egy tüntetés el tudná zavarni, akkor mi jönne utána? Egy ukrajnai forgatókönyv? Egy gyenge gazdaságnak nem tenne jót a fejetlenség. Amíg nincs kire leváltani Orbánt, addig mi a célja a tüntetésnek?

  91. 94. Lukács Róbert

    „Az olcsó kelet európai bérek óriási versenyelőnyt jelentenek az EU-n belül, ezért ha nincs valami nagy összeomlás, akkor hosszú távon egy teljesen normális konvergencia folyamat zajlik, azaz a béreink felzárkóznak a nyugati bérekhez, egészen addig míg a bér jelentette versenyelőnyünk már nem elég vonzó.”

    Ez úgy hülyeség ahogy van.

    Pont a baloldal akarta bebetonozni a multiparadicsomot azzal, hogy megnövelte a munkanélküliséget és kigyilkolta a kis és középvállalkozásokat.
    Ebből NEM lehet béreket növelni !

    Béreket úgy lehet növelni, hogy függetlenedik egy-egy szektor a multiktól, és felszívja az elmenő multik után maradó munkaerőt.
    Ehhez kell a HAZAI feldolgozó ipart életre kelteni, meg a kis és középvállalkozásokat.
    Ugyanis a multikra építés az csapda.
    Ha több pénzt kérünk, mennek Romániába.
    És nem tűnik nagyon vonzónak, hogy a „túlélés” záloga az legyen, hogy a Balkán alá tudjuk vinni a fizetéseket.
    A lengyelek azért úszták meg egész jól a 2008-as válságot, mert csak kis részben függtek a multiktól… Nekünk meg a GDP 92 %-át adták.

    A helyzet viszont az, hogy a baloldal 100%-ban a multik kiszolgálása mellett tette le a garast, és most nem talál magának fogást a „nemzeti” osztozkodáson. Kimaradt, és most általános válságként éli meg, hogy hoppon maradt.

    És még most is a globalista mantrát fújják, amikor már egész Európa jobbra tolódik, és már a szemfülesebb liberálisok is tanulják a rovásaírást, meg gyakorolják a kalotaszegi legényest, mert a „szabad piac” már jobb esetben közröhej, rosszabb esetben szitokszó…

  92. 94: Igen, az is baj, hogy a multik már nem feltétlen nálunk akarnak befektetni. De az még sokkal nagyobb baj, hogy olyan az adó- és jogbizonytalansági környezet, hogy a magyar vállalkozóknak (akik a hasznot is itt költik el és nem kapnak extra adókedvezményeket, mint a multik) hátrányban vannak mindenki mással szemben. Ha a magyar vállalkozásoknak jobb dolga lenne, az kompenzálhatá a multikat.

    Végső soron mégiscsak az a döntő, hogy mennyire élhető egy ország a mindennapokban, a tömegek számára. Ebben fontos szempont, hogy mennyire húz a gazdaság, de nem az egyetlen. Számít emellett pl. a közbiztonság és a közerkölcs is – ezekben példáaul nem állunk olyan rosszul.

  93. 94.
    „A béreink még igencsak versenyképesek”

    Csak a munkáltatók számára versenyképesek a bérek, akik kelet-európaiakat foglalkoztatnak.

    A propagandaszöveggel ellentétben, a munkavállalók számára a ‘versenyképesség’ egyet jelent a szánalmasan alacsony bérrel. Sőt… ha bevállaljuk az indiai életszínvonalat, akkor még versenyképesebbek leszünk.

  94. Szomorú látni, hogy egy ilyen sikeres nemzeti szereplést sikerül ennyire összekötni a politikával, de az azért vígasztaló valamelyest, hogy ha jól tudom, a magyarok 57%-a nézte a meccset, vagy belenézett, és azt is jó látni, hogy a határon túli magyarok (még Kanadában is) mennyire drukkolnak a válogatottunknak.

    Azt már leírtam, hogy szerintem miért nem jelent a foci eredményessége szavazatokat, de ha mégis jelentene, és ezek mégis mind valóban a buta nép lenne, talán azt sem kell elítélni. Az emberek jellemzően a saját érdekeiket nézik, és a magukat a többiek felé helyezőknek is el kell fogadniuk, hogy amazoknak más jelenti a boldogságot és az örömöt. Ha már megkülönböztetést akarnánk a döntéseknél, akkor inkább a közös költségvetéshez való hozzájárulás arányában kellene, nem az alapján, hogy ki mit szeret. Attól, hogy valakinek azért nem tetszik a foci, mert addig se termelnek a focisták, más hagy élvezze az életet, hiszen ilyen beteg felfogás mellett meg lehetne szüntetni minden sportot és mvészetet, nem élvezhetnénk a zenét, bezárhatnánk a színházakat, stb.

  95. Dániel Péter, Amerikai Népszava:

    „Azt kívánjuk, hogy ahányszor pályára lép ez a csapat, 10-0-ra kapjon ki. Nem azért, mert nem szeretjük Magyarországot, hanem azért, mert szeretjük. A diktatúrák a sportsikerekkel hosszabbítják meg létüket. Ma este tehát hajrá, Ausztria és azt várjuk, hogy minél előbb essenek ki, hogy Orbán megszégyenülve, és ne diadalittasan térjen haza.” Szerintük ennek a csapatnak a sikere nem a magyar nép, hanem a kormányfő sikere lenne, a játékosok pedig a miniszterelnökért játszanak.

    Kicsit az amerikai stratégia jut eszembe a vietnami háborúból :

    „It became necessary to destroy the town to save it”
    (El kellett pusztítani a várost, hogy megvédjük)

  96. 102:

    El kell fogadnod, hogy a foci a legnépszerűbb sportág, ezért van ilyen kiemelt szerepe. Mely más sport örvendett ilyen nézettségnek és népszerűségnek EB-n, VB-n, vagy olimpián?
    Nem véletlen, hogy amikor a magyarok nincsenek kint ilyen nagy rendezvényen, akkor is a legnézettebb műsorok az EB, vagy VB focimeccsek.

  97. 103: Szóval úgy véled hogy ez nem gáz? Becsületes és korrekt játék ami itt folyik? http://www.blikk.hu/aktualis/politika/a-felcsuti-kisvasuttal-mennek-neki-orbanek-kampanyanak-az-angolok/k2gxzr6 Hogy kellett egy kisvasút(persze EU lóvéból) az unokáknak?

    104: Ez mind szép és nagyszerű dolog! +Elfogadom hogy a foci abszolút népszerű! DE! De értsük meg végre hogy Mutyiország vezetése saját propaganda céljaira használja a sportot, de nem ismételném önmagam, olvass vissza. Mert ugye a stadionok felhúzása százmilliárdokért már belefér, hiszen minden más már megoldott az országban. Nincs szegénység, kiváló az oktatásunk, az egészség ügy jobb helyzetben van mint a svájci, oligarcháink már százezreket támogattak ilyen-olyan formában, minden magán vállalkozás (nem kormányközeli) vígan beruház, mert nincs olyan hogy egy fideszes vállalkozó szemet vet a jó üzletre és kigolyózzák és/vagy tönkreteszik az üzletért. Ez ugye mind így van? EMBER ÉBREDJ FEL! Hol élsz te, a titkos holdbázison? Vagy nem látod át az összefüggéseket? Nagyon sajnállak…

  98. 105:

    A személyeskedésen kívül értem, amit írsz, de miért kell emiatt magát a sportágat lehúzni? Egyébként korábban én is leírtam, hogy szerintem miért nem befolyásol ez tömegeket politikailag.

  99. 105: De gáz. És zavar. Igazad van.

    Mindazonáltal két választási lehetőséged van neked is, és nekem is.

    Hörögsz tovább. Ez a könnyebb. Vagy csinálsz valami hasznosat, amiből profitálhatsz te is, a családod is, és mások is. Ez a nehezebb, de szerintem jobb megoldás.

    Mindenkinek joga van eldönteni, hogy melyiket választja. És például a fociválogatott a másodikat választotta — sokunk örömére. Te meg az elsőt választod, és veled csak ilyen féleszűek foglalkoznak, mint mondjuk én. 🙂

  100. 107: Kedves barátom, ez nem hörgés hanem szembesítés, de úgy látom egyesek számára reménytelen. S vajon milyen alapon feltételezed rólam hogy nem csinálok semmi hasznosat hanem csak pofázok össze-vissza? Mit tudsz te rólam hogy ezt állítod?
    De nincs sértődés. Ilyen a magyar ember. A végtelenségig megosztott, megint a rómaiaknál tartunk: oszd meg és uralkodj. Nagyvezéretek ezt teszi, de erről már beszéltünk sokszor.

  101. 108: Lehet, hogy csinálsz hasznosat, de ez a komment megint csak egy hörgés.

    Úgy látom, a gyűlölet elvakít, és képtelenség veled értelmes vitát folytatni. Bocs, hogy kicsit kioktatóbb stílusú voltam, talán ez sem segítette a vitát, bár valószínűleg nem ezen múlt.

    És nem, nem vagyok Fidesz-szavazó, már két éve sem voltam, de a hozzád hasonló szélsőséges vélemények azok, amik egyébként a csalódott fideszeseket visszaterelik a nyájhoz.

    Ha ugyanis a hörgés, a szájtépés és a rosszindulat az alternatíva: pl. hogy „nem drukkolok a fociválogatottnak, mert csak Orbánnak lesz tőle jobb”, akkor Orbán és közületek a többség Orbánt fogja választani. És csak miattatok, mert így viselkedtek.

    Szóval az ilyenekre mint amilyen Te vagy – úgy egyébként éppen ezért – nagy szüksége van a „Nagyvezérnek”.

  102. A te végső röfögéseddel értelmetlenné vált ez a dolog. Bár mindketten magyarul beszélünk, a megértés hiányzik. És könyörgöm, vonatkoztassunk már el a focitól. Más sportok nem is léteznek a te univerzumodban? Felesleges billentyű koptatássá vált a veled való „magasröptű” kommunikáció. OFF

  103. Csak a foci részhez szeretnék hozzászólni (Orbánról és a focipénzekről annyit, hogy a futballrajongó magyar állampolgárok 95 %-a tisztában van azzal, hogy a
    1. a válogatott sikere független a stadionépítésektől
    2. a stadionok építése kidobott pénz, és nem ért vele egyet.)

    Lehet bírálni, hogy miért a fociért őrül meg a nép, de vegyük észre:
    1. A futás után a foci a legkönnyebben űzhető sport, ráadásul az előbbivel ellentétben közösségi. Bárki, bármikor, bárhol, bármivel tud focizni, és ezzel közösséget létrehozni, kovácsolni. Minimális a képességbeli és az infratruktúrális igénye (amatőr és hobbi szinten különösen), és a tök bénának is lehet találni helyet. Na ezért sokkal népszerűbb, mint bármi más, mert megélhető – átélhető élményt ad. Relatíve egyszerűek a szabályai.
    2. Miért ér többet egy egyszerű futballgyőzelem, mint egy úszó vb arany? Egyrészt azért mert sokkal erősebben köthető egy adott közösséghez, mint egy egyéni cím. Erősebb a „MI” érzés benne, mint az „Ő”.
    Másrészt vegyük észre, hogy a világ – versenyszerűen sportoló – futballcsapatainak a száma is valószínűleg magasabb, mint pl. a versenyszerűen sportoló úszóké (a vízilabda, kajak-kenu, bírkózás stb. sportolókról nem is szólva). Ebből következően, egész más, egy több milliós közösségben relatíve kisebb eredményt felmutatni (csoportmeccs megnyerése egy EB-n), mint egy pár ezres-tízezres közösségben. Szóval igen, egy válogatott-BL szintű focimeccs megnyerése többet jelent mint egy úszó vb-arany.
    3. Vegyük észre: a foci a legkiszámíthatatlanabb sportág, ergo itt tényleg a remény hal meg utoljára, mert mindenre láttunk már példát, és annak ellenkezőjére is. Ennek több összetevője van, ami mind fontos:
    – a foci az a labdajáték ahol a legkevésbé uralják a játékszert (talán még a hoki-gyeplabda ilyen) ezért nagy a hibázási faktor,
    – mivel sokszereplős játék, ezért a sikerhez sok mindennek együtt kell állnia, ugyanakkor ezek nagy része olyan dolog, ami koncentrációval, munkával megoldható
    – de mégis mindig ott van, hogy a meccseket egy egyéni villanás dönti el, ami bárkiben benne van, mert egyszer mindenkinek elsülhet a lába.
    A fentiekből következik, hogy a fociban fordul elő legtöbbször a csapatsportok közül, amikor olyan eredmény születik, amikor úgymond borul a papírforma. Ugyanerre más csapat vagy egyéni sportokban sokkal kisebb az előfordulás.

    Két (igazából több), az emberi psziché számára kulcsfontosságú összetevője: a közösségi átélhetősége, és a remény örök megléte. Ezért jelent többet, mint bármi más.
    És igen, az emberek számára ez fontosabb mint a tanárok fizetése és a többi közérdekű dolog. Szintén a psziché miatt.

  104. 111: Erre mondaná a rabbi, hogy neked is igazad van… 🙂

  105. 111:

    Annyit tennék még hozzá, hogy:

    1. A futással, úszással stb. szemben ez egy játék, ezeknél sokkal szórakoztatóbb, a hasonló szórakoztató játékoknál (tenisz, vízilabda, kosárlabda, stb.) pedig nagyságrendileg könnyebb hozzáférni.
    3. A fociban kevés gól van, szemben a többi csapatjátékkal, ezért 1-1 gólnak sokkal jobban tud örülni a közösség, mint mondjuk kézilabdában, vagy kosárlabdában. És ez is hozzájárul ahhoz is, hogy gyakran vannak meglepetések.

  106. 113
    Viszont ebből következik, hogy a futballnál sokkal nagyobb a szerencse, pillanatnyi formai állapot szerepe, hiszen egy véletlenül bekapott gól eldöntheti a meccs eredményét, tehát egy konkrét meccs eredménye alapján nem lehet mérvadó véleményt alkotni a csapat értékéről. Minél több gól, pont realizálódik egy meccs során, annál valószínűbb, hogy pontosabban tükrözi a valós erőviszonyokat.

  107. 114:

    A meglepetés valószínűsége nagyobb, mint más sportokban, de ez nem szerencséből adódik. A forma az már hozzájárulhat ehhez, de ez is kezelhető bizonyos fokig. Sokkal inkább arról van szó, hogy mivel kevés gól dönt, a taktikának nagyobb szerepe van a végeredmény kialakulásában.

  108. 114. hubab

    „tehát egy konkrét meccs eredménye alapján nem lehet mérvadó véleményt alkotni a csapat értékéről.”

    Talán pont ez a legnagyobb vonzereje, hogy az „emberi psziché” számára a legjobb arányban van benne a tudás és a szerencse.

    A vak szerencse tud néhány helyezést jelenteni egy bajnokságon, és ritka, hogy a leggyengébbek játszák a döntőt.
    Viszont eléggé közepes teljesítményű csapatok is megtáltosodhatnak, egy jó szerencsesorozat után.
    Ez pedig jelentheti azt, hogy pont a szerencse az a billenőpont, ami egy csapatból vagy kihozza a legjobbat, vagy letöri őket.

  109. 117. Vasgerinc

    Például, hogy egy kapufára tartó labda kifelé vagy befelé pattan, vagy éppen kijött a tempó egy kapura rúgáshoz, vagy be kell állítani rúgás előtt…

  110. Csoport elsők vagyunk, Portugália sem bírt velünk. Mi kell még? EB-győzelem? A begyepesedett magyaroknak annyit, ideje végre SZURKOLNI a MAGYAR FOCI-VÁLOGATOTTNAK.

  111. 119. Dan

    Ugyan ! Nem értesz hozzá !
    Vak szerencse.
    Ha kaptunk volna egy gólt az első fél percben, akkor leblokkol a csapat, és 10:0-ra kikapunk…

    Legalábbis az értelmesebbek így látják.
    A hülyék meg csak hadd örüljenek !

    ? ? ? ? ?

  112. 120:
    Majmolni tudsz, de eszed a nincs, csak egy rakás adathalmazra támaszkodsz.
    Amikor a Portugálok elleni meccs elkezdődött, már tudott volt, hogy a magyarok továbbjutottak függetlenül az előttük álló meccs eredményétől. Megszűnt a lélektani nyomás, felszabadultak. Sőt a korábbi eredmények felvillanyozóan hatottak. Plusz folyamatosan vezettek, a portugálok csak egyenlíteni tudtak. Ez további önbizalmat adott. Az pedig minimum fél siker. Ehhez még hozzájön egy jó adag szerencse, mert a második félidőben egy rakás magyar kapura lövésből nem lett gól. Lehetett volna és akkor ők győznek 6:3-ra. 😀

  113. 121. Tibor bá’

    „Majmolni tudsz, de eszed a nincs…”

    Csak klasszikust idéztem… Szmájlival… ?

  114. Mindannak igazsága mellett, amit Tibor bá’ írt, el kell ismerni, hogy jó meccs volt.

    Aztán ezeket a fiúkat jó pénzért elviszik majd a külföldi csapatok, mi meg itt maradunk az üresen kongó stadionokkal.

    Nemhiába, kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. 😉

  115. 123:
    Ki a fene tud ellenállni 100 millióknak? 🙁 Puskás se tudott, pedig tejben-vajban fürdött itthon.

  116. 118:

    Nem. A kapufára lőtt labda pattanása a lövőn múlik, ha úgy rúgja, hogy bepattanjon, akkor bepattan, ha nem, akkor kipattan. Nyilván nem tudja 100%-osan irányítani, de ez nem szerencse kérdése. A kapura rúgáshoz kijött tempó szintén a játékoson múlik, illetve hogy az adódott tempóból mit tud kihozni. Ráadásul ezekre ráhatása van az ellenfélnek is, mert ha akár csak fél méterről zavarja, már nem tud tisztán rúgni. Szóval szerencse nem igazán van a fociban, vagy általában a sportokban.

    121:

    Magyarul pusztán a mentális állapot és a szerencse okozta, hogy veretlenül csoportelsők lettünk. Focizni nem is kell tudni…

  117. 125:
    Akit kijelölnek a válogatottba, akit kiküldenek a jégpályára, akit beeresztenek a ringbe…. azok tudnak focizni, hokizni, bokszolni, stb. Az eredményeik viszont igen nagy mértékben függ a mentális állapotuktól. Tudjátok ezt ti is nagyon jól, de imádtok velem kekeckedni. Mert, ha nem tudnátok, akkor nem lenne jelentősége a hazai pályának, meg a lelkes drukkolóknak, amivel nagyon is számoltok. A tök felesleges akadékoskodásért más blogról már rég kibasztak volna. 😀

  118. 121: Mindaz, amit leírtál azt is megmagyarázhatná adott esetben, hogy miért kapunk ki 4-0-ra. Megszűnik a tét, és nem hajtanak a srácok, mert már mentálisan a nyolcaddöntőben vannak.

    Szerencse… 🙂
    Nyilván az is irtó nagy mázli volt, hogy 3-3-nál a kapufát találtuk el. 🙂

    „ők győznek 6:3-ra”

    Egyáltalán nem volt benne a meccsben, hogy újabb gólt kapunk. Közel sem. Úgyhogy ennek a „ha” meg „volna” szövegeknek megint semmi értelme.

  119. 126:

    Igen, a mentalitásnak nagyon komoly szerepe van, és ebben (is ) játszott nagyon nagy szerepet Dárdai és Storck munkája. Nyilván nem ők tanították meg focizni a játékosokat az évi 10 edzés alkalmával, viszont kidolgoztak a tudásuknak megfelelő taktikákat, amelyet végre tudnak hajtani, és mentálisan is felkészítik őket.
    Tehát én nem azért kekeckedem (bár szerintem egyáltalán nem kekeckedem, inkább te teszed), mert szerintem nincs szerepe a mentális állapotnak, hanem hogy te kb. ennek tudsz be mindent, meg a szerencsének. Szerintem meg éppen az a csodálatos, hogy a sokkal kevesebbre taksált játékosaink olyan csapatba verődtek, hogy semmivel sem nyújtanak rosszabb teljesítmény másoknál.

    Egyébként a témához kapcsolódóan találtam egy jó (bár alpári) írást:

    http://mentalisdeficit.blog.hu/

    Szerintem te is magadra veheted egy részét, miközben határozottan Fidesz és Orbán ellenes blogról van szó. A lényege, hogy nem kell ebbe most a politikát belekeverni.

    127:

    Az volt a szép, hogy a nagy Portugália a még nagyobb Ronaldóval a végén meg sem próbált támadni, nem merték kockára tenni az életet adó 1 pontocskájukat a lesajnált magyarokkal szemben.

  120. 128:
    Utolsó megszólalásom a témában. A nagy Ronaldó se mentes a pszichés hatástól. A nyugati sajtó teli van a magyarok feltámadásával, és a fejében ott volt az 1:0. 2:1, 3:2. Ráadásul ott lebegett fejük felett, hogy kieshetnek. Szóval beszart a pasi, és ez lebénította az egész csapatot.

  121. 125. Vasgerinc

    „Nem. A kapufára lőtt labda pattanása a lövőn múlik,”

    Ne viccelj.
    16+ méterről szerinted 100-ból hányszor találja el egy világklasszis a kapufát, ha az a feladat?
    És ebből hányszor úgy, hogy befelé pattanjon?
    Gondold el, ehhez max 1-2 cm sávban kell eltalálni a hengeres kapufát.
    Ahogy elnézem, a legjobbaknak is van egy minimum félméteres szórása, és ezen belül inkább a szerencse mint a tudás a döntő.

  122. 129:

    Mondom, ez is része a játéknak, de nem egyedüli tényező. Biztosan be is szart egy kicsit a pasi, de el kellett jutni odáig, hogy be legyen szarva, az pedig a magyar válogatott miatt volt. Hozzáteszem szerzett két gólt, és jól is játszott, szóval az ő játékán nem látszott igazán a beszarás.
    Sok összetevője van a dolognak, úgy mint hogy például Ronaldo végighajtotta az évet, az EB előtt nem sokkal még BL döntőt játszott, a magyarok meg a lengyel és magyar bajnokságban vitézkedtek sokkal kevesebb meccsen, pihentebben, amihez képest nekik a válogatott EB a csodák netovábbja. Sokkal bonyolultabb ez annál, hogy jókedvünkben szerencsével jól szerepelünk.

    130:

    Nagyon rossz a megközelítésed. A játékos nem a kapufára akarja rúgni, és nem kapufás gólt akar rúgni, hanem gólt akar rúgni. Ehhez adott esetben a kapus keze és a kapufa közé kell rúgnia, és ide is akarja (persze akkor még nincs ott a kapus keze), aztán ez vagy sikerül, vagy nem. Ha sikerül jól rúgta, ha nem, akkor nem.
    Magyarán igyekszik minél erősebben, minél inkább szélre rúgni a labdát a kapuba, és a kérdés az, hogy ez mennyire sikerül.

  123. Hívhatjuk a kapufáról pattanást szerencsének is, de mondhatjuk úgy is, hogy mivel a legkevésbé uralják a játékszert ebben a játékban, ezért az ilyen helyzetek végkimenetele nagyon bizonytalan. Hogy ez szerencse e, vagy csak a valószínűségszámítással modellezhető körülmény, mindenki döntse el maga. Egyébként azért dolgoznak egyre profibb módszerekkel az edzőteamek, hogy az ilyen dolgok kalkulálhatóak legyenek, és legyen rájuk forgatókönyv.

    Egyébként azok a futball szurkolók, akik az elmúlt 25 évben folyamatosan nézték a válogatott meccseket tudják (de legalább is érzik): ez a csapat nem roppant volna meg egy első perces góltól, úgy, mint a korábbiak (pl. a hollandok elleni 8-1 -es meccsen a hollandok első 3 kapura lövése gól volt gyakorlatilag 15 percen belül – ahogy annak idején a magyar-szerben is, de hozhatok komolyabb példákat is, mint a 2008-as MU-Roma 7-1), mert mentálisan érezhetően erősebb. Nem mondom, hogy nyert volna, mert kétségtelenül demoralizáló, de biztosan szoros meccs lett volna a végén. Mert hát ugye a remény…

  124. Fejben dől el, mint annyi minden. És? Ez talán csorbítja a magyar csapat dicsőségét? Jobb a csapatjáték, jobbak vagyunk fejben, ha technikában csak elérjük is a szükséges szintet. Szerintem erre bőven lehet büszkének lenni. Hajrá magyarok!

    Nagy meccs volt a tegnapi!

  125. 128:

    Hát ja! Innen nézve a portugáloknak volt pofátlan mázlijuk, hogy a csehek nem verték meg egy nappal előbb a törököket, mert akkor győzelmi kényszerrel játszottak volna.

  126. De szép is lenne, ha olyan csapat nyerné az EB-t, amiben vannak még fehér emberek. A tornának otthont adó Franciaország nemzeti válogatottjában a pályán két franciát tudtam csak összeszámolni.
    Ezzel is borsot törve a korrupt, szabadkőműves fifa, uefa szervezetek orra alá, akiknek most is egyik legfontosabb mondatuk, hogy mondj nemet a rászizmusra, vagyis igent a fehérgyűlöletre. Ezért is egy igazi érték a mi csapatunk, akik egy győztes meccs után a közönség felé fordulva éneklik a Himnuszt.
    Hajrá Magyarország!

  127. TELJESEN focimentes sorok, de a cím miatt helytálló helyen: úgy néz ki (a hírek alapján) hogy a britek kilépnek. Ez évi 9MRD € mínuszt jelent az EU kasszájában. Az EU elképzelhető hogy átalakítja jelenlegi költségvetését, zárulhat a pénzcsap Magyarországnak (is). Mi lesz a nagy magyar pénznyelőkkel ha kevesebbet lehet elsíbolni? Mi lesz az országgal ha a kevesebb pénzből ugyanannyit (vagy még többet) akarnak lenyúlni? Mi lesz az országgal és a (jelenleg eufóriás hangulatban levő) néppel?
    Lehet hogy Orbán mázlija lassan véget ér?…

  128. 136:
    Elindult az EU felbomlása, ami nekünk pozitív folyamat, Amerikának viszont fájhat a feje.

  129. 137:
    Meg ahogy elnézem az első reakciókból, magának Nagy-Britanniának is. Ez a középszerű Cameron, jól elintézte a birodalom maradványát, egy rövidtávú érdeket kiszolgálva, hogy nem fizetek 2 milliárd eurónyi plusz pénzt a brüsszeli kasszába! 😛

    Skócia: A kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

    Észak-Írország: Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja szintén népszavazást helyezett kilátásba „az ír sziget egyesítéséről”, mivel ott kb. 56% körül volt az EU tagságra voksolók aránya.

    Most az elit vagy eláll az Európai Egyesült Államok projekttől, vagy csak most pörgetik majd föl igazán…! Meglátjuk.
    Az biztos, hogy mától az EU nem az az EU, ami eddig volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük