(1890) Oroszország

Tibor bá’ online

 

~p001Ifjú és fiatal felnőtt koromban a Szovjet Uniót nem lehetett kikerülni, ami oda vezetett, hogy utáltuk, mint a szart. Szinte fillérekért elmehettünk volna Moszkvába, Leningrádba, de nem mentünk (azóta is bánom). Amerikáért evett minket a fene. Aztán beütött a várva várt kapitalizmus, és nem csak a kerítés nem lett kolbászból, de még az is eltűnt, ami korábban jó volt. Kezdtünk kiábrándulni korábbi ideánkból és felfedeztük, hogy létezik egy Oroszország. Ideje, hogy megtanuljunk róla néhány dolgot.

Oroszország a Világ legnagyobb országa. Hivatalosan a területe 17.098.242 km^2. Vagyis nagyobb mint egész Ausztrália, és majdnem kétszer akkora (x1,8) mint az USA. Így aztán nem csoda, hogy itt található a világ leghosszabb vasútvonala, a Transz Szibériai járat, ami a Csendes-óceáni Vladivostokig nyúlik. A teljes út 9.289 kilométer , megszakítás nélkül 152 órán át tartana végigutazni rajta.

~p021

Nincs ország a Földön, ahol több lenne az erdő, mint Oroszországban, egészen pontosan 7.762.000 km^2, ami azt jelenti, hogy a teljes terület 45 százaléka erdő.

Oroszországban található a Föld legmélyebb tava, a Bajkál-tó, ami különben 25 millió éves, és 1600 méter mély. Ráadásul a Bajkál-tó a Világ édesvizének 20 százalékát tárolja (a megfagyott vizet nem számolva).

~p022

Komikus, de a Nyugati világ egyik ikonja, a McDonald’s legnagyobb étterme Moszkvában van a Puskin téren 700 asztallal. Csúcsteljesítménye 30.000 vendég kiszolgálása egyetlen nap alatt.

Ez is meglepetés lesz, a világ legnagyobb nyersolaj kitermelője Oroszország. 2015-ben napi 10.590.000 hordó olajat termeltek ki.

Milliárdosok számát tekintve Moszkva a világ második városa, összesen nyolcvanketten vannak.

Végül, remélhetően ez megmozgatja a fantáziádat. Oroszországban nagyjából 10 millióval van több nő, mint férfi.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

13 gondolat erről: „(1890) Oroszország

  1. Egyszer szívesen végigutaznám az országot, de nem hinném, hogy ez összejön, nem csak pénz kéne hozzá, hanem idő is. Bár lehet, hogy az útiköltség nem is lenne olyan magas, főleg, ha helyi kis panziókban szállna meg az ember.

  2. Egyik kedvenc szórakozásom, hogy Szibériát nézegetem a gugli mapsen, és ha találok valami érdekeset, elolvasom hozzá a wikipédia szócikket. Fantasztikus tájak vannak ott.

    Szívesen lehajóznék egyszer a Lénán, például, megszakítva túrákkal a szebb helyeken túrákkal. Léna oszlopait nagyon megnézném. Vicces, hogy egy rakás Léna oszlopairól készült képen ugyanolyan hajók vannak, mint itt a Dunán.

    De a Bajkált se hagynám ki.

  3. „Oroszországban nagyjából 10 millióval van több nő, mint férfi.”

    Ez önmagában még nem lenne elég, de ráadásul ezek a nők az átlagnál jóval csinosabbak, bikavadítóan öltözködnek, még mindig megvan bennük minden amit a gyengébbik nem képviselt generációkon keresztül, és amit a „fejlett” nyugati világban már teljesen kiöltek, és Közép-Európában is már csak nyomokban fedezhető fel. Itt Angliában egyébként is jóval több a férfi mint a nő, főleg mivel az egyedül szerencsét próbáló kelet-európai bevándorlók körében a férfiak sokkal nagyobb számban képviseltetik magukat, így még az olyan nőket is körülrajongják, akiket odahaza bottal sem piszkáltak volna meg. 😀

    Amit rendszeresen tapasztalok köztereken: férfias, agyontetovált kórosan túlsúlyos káromkodó alkoholmámorban úszó „nők”, nőiesen gesztikuláló és testhezálló ruhákban flangáló „szépfiúkák”, esetleg a széttetovált és lyukasztott, drogos, agresszív focihuligánok. A nemi szerepek ennyire groteszk módon fordultak ki önmagukból.

    Kicsit talán pozitív értelemben árnyalja a képet az egyre kisebb arányt képviselő értelmes és valódi értékeket megtartó helyiek, esetleg a kelet-európai bevándorlók egy része (lengyelek, baltikum térségéből érkezők). Viszont ezek közül is sokan képesek átszellemülni a nyugati ideológiába, mint szende szűzleányból könnyűvérű nővé válás, státusz szimbólumok iránti rajongás (angol barát, magasabb beosztású/jómódúbb kollégába „szerelmesedés” férj/gyerek hátrahagyásával, és a többi).

  4. Nem tudom meddig várunk az EU-ból, NATO-ból való kiugrásra, de az az érzésem, hogy minél előbb, annál jobb. (Lenne.) Ismerve a magyar történelmet, felteszem, hogy az orosz „neutron sugárzást” majd mi „nyeljük el” a drága nyugat helyett. 😀
    Még így is tisztább, őszintébb emberi közösség az orosz, mint a nyugat, velünk együtt.

  5. Köszi a cikket és a kevés de annál érdekesebb hozzászólásokat. Rossz helyen vagyunk, mint oly sokszor a történelemben.

  6. Voltam Szovjetúnióban társasutazáson 80-as években. Kiábrándító volt.

  7. 2. Ábel
    Tudom ajánlani a youtube-on található túra videókat, szenzációsak vannak fent, mondjuk kerékpárral az Uraltól a Bajkálig, vagy kajaktúra a Tunguzka forrásvidékétől a Lénáig, igazi megszállottakkal.
    A természet gyönyörű, de sajnos nem európaiaknak való, nyáron vágni lehet a szúnyogfelhőket, és a csípős fajtákból.
    Ennek ellenére a moszkvai túramegszállottak Szibéria közepén is találkoztak hasonlóan megszállott fiatal amerikaiak csoportjával, akik ott élnek, rénfarmot tartanak helybeli bennszülöttekkel közösen.
    Még nem veszett ki a kalandvágy a világból. 🙂

  8. 2. Pardon, nem a Lénáig, hanem a Jenyiszejig…

  9. Tibor bá ‘
    Eggyel kevesebb nő van odaát 🙂
    Egyébként meg tudom erősíteni: a feleségem a hagyományos női szerepet játssza a családunkban, nem olyan, mint az egyik itteni hozzászóló.
    Chani: én nem találkoztam ott olcsó kis panziókkal.
    Szállodák vannak, és ha idegen vagy, lehúznak.
    Moszkván kívül meg csak oroszul beszélnek, még a legelegánsabb szállodákban is.

  10. 10. Gyágya Szláva

    „Moszkván kívül meg csak oroszul beszélnek, még a legelegánsabb szállodákban is.”

    Angliában vagy Ámerikában sem beszélnek magyarul a kedvedért még a legelegánsabb szállodákban sem.
    Ha Oroszországban akarsz utazgatni Moszkván kívül (pl. az ázsiai részen), tanulj meg oroszul. 😉 Azért gondolom, hogy Szentpéterváron (volt Leningrád 🙂 ) is elboldogulsz az angollal a szállodákban, meg a múzeumokban, és az is Moszkván kívül van. 😮
    (Ugyanúgy, mintha UK-ba, vagy USA-ba, Ausztráliába, stb. mennél, akkor nem árt tudni angolul 😛 ).

  11. Berci: persze, birodalom ez is, az is 🙂
    A volt SZU területén az orosz ugyanolyan közvetítő nyelv a millió kicsi „törzs” közt, mint az angol a világ nyugati felén

  12. 11:
    Mára az angol a világ közvetítő nyelve lett. Szállodákban „illik” beszélni.

    10:
    Azért még itthon is lehet találni hagyományos felfogású nőt, csak keresni kell. Ha érdekel a téma, nézd meg az anyja/apja viszonyát. Ezt fogod te is kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük