(1818) Tanulságos

Tibor bá’ online

 

~q1912004 tavaszán, tehát 12 évvel ezelőtt, naponta egyszer-kétszer feldobogott a szívem, amit extra szisztolénak neveznek (és még senki se halt bele) ezért kértem egy kardiológiai beutalót. A vizsgálaton minden nagyon jól ment egészen az utolsóig, amit úgy hívnak, hogy terheléses EKG. Aki ilyenen még nem volt, annak elmondom, hogy ez egy közönséges EKG, csak nem fekszel egy heverőn, hanem vagy szoba biciklizel, vagy futsz egy futószalagon. Mindkettőnél lehet változtatni a terhelést, amit wattban mérnek (az orvosoknak fogalmuk sincs az mit, de ez lényegtelen). Az eredmény természetesen egy görbe, amit sok-sok tapasztalat útján ki lehet értékelni. A görbének van egy ST-vel jelölt szakasza, ami a terhelés alatt esetenként lejjebb csúszik, amit depressziónak hívnak. Az ST-depressziót pedig mm-ben mérik. Az én ST-depresszióm 4 mm volt, amire az addig vidám kardiológus asszony elkomorodott. Baj van, állította. – Közbevetem. Az ST szakasz lesüllyedés azt jelzi, hogy a koszorúereken át áramló vér mennyisége nem elégséges terhelés esetén, vagyis koszorúér szűkület esete áll fenn, amit isémiának neveznek és tulajdonképpen az infarktus előszobája. Ez utóbbi megelőzésére legokosabb, ha a szűk érszakaszba beraknak egy fémhálót, ami szétfeszíti a eret. Ezt sztent-nek nevezik. Hogy kell-e és pontosan hol, azt meg lehet állapítani ha az ágyékban behatolnak az ütőérbe, a katéterrel felnyúlnak egészen a szívig, amit „megfestenek”. Ez egy eléggé súlyos invazív, azaz behatoló beavatkozás, ami felfogható egy műtétnek.

És akkor a műtétekről általában. Az orvosok imádnak műteni, nem csak a magyar orvosok, a világon mindenütt. Pontosan úgy, ahogy az ügyvédek imádnak pereskedni. Ugyanis ez hozza számukra a zsozsót. Így eset, hogy engem is kiírtak katéterezésre, amire nem mentem el. Miért? Volt egy olyan érzésem, hogy ez felesleges. Emberismeretem azt súgta, hogy itt valami nem stimmel, mert otthon áttanulmányoztam a leletet, utánanéztem néhány dolognak. Pl. az ejekciós frakció (EF) 64 % volt, amikről kiderül, hogy nem is lehetne több, azaz tökéletes volt. A bal kamra funkciója tökéletes volt (ez végzi a legtöbb munkát). Falmozgás nem volt. Csak ez a rohadt ST-depresszió. Mit csinál ilyenkor az okos ember. Elmentem egy másik kardiológushoz, ahol az előbbiek megismétlődött. Ő is katéterezni akart. Mit csinál ilyenkor egy okos ember? Elmentem az ország egyik legjobb kardiológusához, aki éppen akkor adott ki egy szakkönyvet. Az illető úrnak elmondtam azt, ami addig történt velem, beleértve azt a gyógyszeres trükköt, aminek célja az volt, hogy szarul érezzem magam.

A harmadik kardiológusnál érdekes dolog történt. Itt is volt terheléses EKG, ahol addig terheltek, amíg a vérnyomásom fel nem ment 210/100-ra, ami mellesleg veszélyes és tilos. Ennek ellenére az ST-depresszióm csak 2,5 mm lett. Ezért aztán megdicsért, hogy voltam olyan okos és nem egyeztem bele a katéterezésbe, de…. azt mondta a biztonság kedvéért menjek el izotópos vizsgálatra, amihez természetesen kell protekció, de az neki van. Másnap már ott is voltam. Na, ez mi?

TC-99 izotópon befecskendeznek és kémiailag leterhelik a szívet. Ezt követve megnézik, hogy az izotóp mit és hogyan csinál. És a lelet? „Számottevő miokardiális isémia nem igazolódott.” Magyarul az ST-depresszió ellenére nincs érszűkület. Nincs isémia. És akkor? A kardiológus azt mondta: ST-depresszió kontra TC-99 izotóp vizsgálat 1:1, döntetlen. Ismételjük meg az izotópos vizsgálatot, de második alkalommal Ti-201 izotóppal (ugyanis ez a két lehetőség van). Az új eredmény: „A jobb koronária ellátási területén teljes egészében miokardiális isémia volt megfigyelhető.” Mellesleg, néhány nap különbséggel mind a két izotópos vizsgálatot ugyanaz a doktornő végezte. Ez után javasolták a katéteres érfestést. Erre a korábban magatartásomat helyeslő kardiológus azonnali katéterezést javasolt. Javasolt? Egyenesen rám parancsolt. Én elkezdtem gondolkodni. Hogy a fészkes fenében lehetséges, hogy az egyik izotóp negatív, a másik erősen pozitív eredmény ad ki? Még meglepőbb volt, hogy az Európa híres, szakkönyvet publikáló kardiológus ellenvetésemre azt mondta „egy-két hónap és könyörögni fog, hogy végezzem el a katéterezést”. Ez a könyörögni fog nekem nagyon büdös volt.

Aztán eltelt még 11 és fél év, és még mindig nem jutott eszembe, hogy könyörögjek egy kis behatolásért. Közben azért 5 évvel ezelőtt elmentem a János kórházba egy felülvizsgálatra, ahol kiderült, hogy az ST-depresszióm csak 1,5 mm és 4 perccel később rendre visszaállt, ami jónak számít. Az igazán betegnek 10 perc múlva se áll vissza.

Viszont a dolog nem hagyott nyugodni. Mi a fészkes fene van? Aztán elmentem egy 30 ezer forintos magánrendelésre, ahol 3D színes ultrahangos vizsgálat volt lehetséges. Itt derült ki, hogy a mitrális billentyűnél visszaáramlás van, ami nagy valószínűséggel mindig is volt. És??? Nos, az ST-depresszió azt jelzi, hogy a szív vérellátása nem megfelelő. Ennek az oka a koszorúér szűkület. Ezt így tudják a kardiológusok, és jól tudják. De a kardiológus egy szakmunkás, aki megy az után, amit megtanítottak vele, de tovább nem gondolkodik. Eszébe se jut az, ami egy fizikusnak kézenfekvő vagyis, ha minden tízezredik (hasból írtam) embernek van a főszelepnél visszaáramlás, mert a szelep nem zár jól, akkor a nagyobb igénybevételnél a visszaáramlás is nagyobb lesz a nagyobb nyomás miatt, és a csőrendszer nem tud annyi folyadékot szállítani, amennyit kellene. Ha ezt a hiányt az ST-depresszió jelzi, akkor jelezni fogja, ami úgy néz ki, mintha az elosztó cső keresztmetszete beszűkült volna.

Tanulság? Ha bármilyen egészséggel kapcsolatos problémád van, a szakorvos igénybevétele mellett tudj meg minél többet a bajodról.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

26 gondolat erről: „(1818) Tanulságos

 1. Teljesen Offtopic!

  Tibor bá és többiek:

  Menjetek el a pesti színházba a Kvartett című műre.
  Tibor bá Te mindenképp, többieknek javasolt.
  Nem sokáig játszák még, szóval siessetek.

 2. Ugyan ez történt velem, csak fordított előjellel.
  A műszerek nem mutattak ki semmi elváltozást a szívben. A 24órás megfigyelés is negatív eredményt hozott. Mind nyugtatót akart felírni. A harmadik kardiológusnál már én is felkészültebb voltam. Negatív gondolatokkal felidegesítettem magam, erre jött a terheléses vizsgálat. Produkáltam neki egy kis infarktust, és másnap tágították is az eret a szívemben. Monitoron gyönyörűen látszódott a háló kifeszítésekor azonnal megindult a véráramlás.
  Balatonfüreden a főorvos büszke volt arra, hogy olyan betege van, akinél nem maradt semmi nyoma az infarktusnak.
  Na, azért ehhez én is kellettem.
  A rehabilitáción a pszihológiai ülésen szörnyű kép tárult fel előttem. A jelenlévő húsz egynéhány beteg többségének azért volt nyílt szívműtétje, mert az orvosok nyugtatókkal tömték egész addig míg össze nem estek. Nem ismerték fel a betegséget. Ekkor már nem lehetett egyszerű háló felhejezésével megoldani a bajt. A tanulság ott van Tibor bá írásában. Ütköztess két három orvosi véleményt, ha az nem olyan egyértelmű, mint egy nyílt lábszártörés megállapítása. Van, aki a kutyáját orvostó orvosig viszi, hogy biztos legyen a betegségében, de saját bajával kapcsolatban az első orvos véleményét elfogadja. Tudom, nem vagyunk egyformák, de nekem furcsa ez az önmagát alulértékelőhozzá állás.
  Barátom rákos lett. Mondtam neki, ne egyen gyorsan felszívódó szénhídrátot, mert sok minden homályos a rákkal kapcsolatban, de az biztos, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrát a legjobb minőségű üzemanyag a rákos sejteknek. Mi volt a reakciója? Ő úgy szereti a palacsintát meg a gulyásleves mellé a friss fehér ropogós kenyeret.

 3. Nagyon érdekes, és teljesen megerősít engem, hogy az orvoslás, a vezető orvosok által kiadott útmutatások szerint történik (protokoll) az orvosoknak nem érdekük ettől eltérni, gondolkodni, különböző eshetőségeken. Ha protokoll szerint jár el, teljesen fedezve van, míg egyéni vizsgálódás és következtetés esetén, hiába ment meg akár ezer embert is felesleges (kockázatos) műtétektől, csak egy eset is legyen, ahol tévedett, vagy külső tényező bekavart, el van kaszálva, MŰHIBÁVÁL vádolják, és nem is tud kimosakodni belőle…

 4. Ontopic:

  Kívánom Tibor bá’, hogy még legalább 17 évig ketyegjen az a szív! 🙂

 5. 6:
  Köszönöm. Valószínűleg fog. Nálam a leggyengébb láncszem a veséim, azok meg nem tudnak leállni egyik napról a másikra.

 6. Ezek szerint a 3D ultrahang vizsgálat elég lett volna összesen?

 7. Éppen ezért Boldog születésnapot kívánok még jó sokáig 🙂

 8. 8:
  Nem, azt ki is kellett volna valakinek értékelni rajtam kívül, de erre képtelenek, mert a fizikai ismereteik nulla, és különben se hajlandóak gondolkodni, vagy ha ige, nem hajlandó szembe menni a paradigmával.

  9:
  Köszönöm melike, még lesz néhány.

 9. Amikor a kisfiam két éves volt megállapította a gyerekorvos, hogy szívzöreje van és beutalta EKG-ra. Amikor a gyereket lefektették és a kezére – lábára rá akarták tenni a “bilincset”, olyan üvöltést rendezett, hogy no. Nem nagyon akarták elengedni, de mondtam az érték úgyis megbízhatatlan lesz. Erre fel elvihettem azzal az igérettel,hogy majd visszamegyünk. Teltek-múltak az évek egyszer csak jött a behívó a katonaságtól. Mondtam a gyereknek, neked szívzörejed van, hivatkozzál arra a sorozásnál. Természetesen besorozták és annak rendje módja szerint le is szerelt. Már 37 éve, hogy a szívzörejnek nyoma sincs.

 10. 30 évvel ezelőtt a lejárt jogsimat mentem hosszabbítani. A szemészet után jött a kardiológiai vizsgálat. A markomba nyomták a leletet azzal, hogy még ma menjek vele a körzeti orvosomhoz. A doki hosszasan csóválta a fejét és én aggódva kérdeztem, hogy meg fogok-e halni? Ilyen fiatalon már extra szisztoléd van! -közölte. Este nem mertem elaludni, mert féltem nem ébredek fel. Aztán arra gondoltam, hogy tegnap még semmi bajom nem volt, sőt reggel sem. Ha nem kerülök az orvosok kezébe, akkor most nyugodtan aludnék. Így megvigasztalva magam végül is elaludtam. Másnap viszont kórházi beutalóval mehettem a János kórházba pajzsmirigy vizsgálatra. Két hétig feküdtem bent, se gyógyszer se semmi. Amikor már felöltözve készülődtem haza átjött a kardiológiáról egy doktornő, hogy akkor most menjek át az ő osztályukra. Arról pedig szó sem lehetett, mert a gyermekeimnek kezdődött az iskola. Ellenben megígértem, hogy majd visszajövök. Azóta is várnak. Most, hogy írom ezt a pár sort, hirtelen nyilallni kezdett a szívem. Remélem nem infarktus! :))

 11. 11:
  Az EKG elektróda vizes (hogy jobban vezesse az áramot) ami persze hideg, és a felnőtt is frászt kap tőle, nem a gyerek. — A gyerekkori szívzörej kinőhető, és a legtöbb gyerek ki is növi. Ezt ők is tudják, de a kellően megijesztett anyuka-apuka tejel mint a kisisten. — Szeretnek hetekre elfektetni “betegeket” mert munka nélkül kapják utánuk a pénzt. Persze valóban nevetséges a fizetésük, de azért ők is megérik a pénzüket. Nem kell őket félteni. — A szív nyilallás rendszerint nem a szívtől ered. Ha valóban infarktusod van, azt nem téveszted el, de ne legyen!

 12. Kicsit gyanús, hogy EKG, labor-> szívkatéter volt az út.
  Én- bár csak egyszerű anesztes vagyok- ilyen esetben először echokardiográfiára (a standard az 2D- és a Dopplerrel ki lehet mutatni mindenféle billentyű- elégtelenséget- persze megfelelő gyakorlattal) küldöm a beteget.
  Nem kell egyből invazívan benézni, hacsak nincs komoly (akut) mellkasi panasz.
  Nem értem, mi volt a különbség a két echokardiográfia között. Már az elsőn is kellett volna látni…

 13. 14:
  Az első kardiológus egy nő volt, akinek komoly családi gondjai voltak, amihez sok pénz kellett. Volt egy ST-depresszió, ami alibinek jó volt. Felírt 50 mg Betalockot (ZOK nélkül) és nem szolt, hogy fokozatosan kell emelnem a dózist. Egyből állati szarul éreztem magam. RR 110/70 p=48/50 értékekkel, és folyamatos extra szisztolékkal. Miközben a Holter kimutatta, hogy 20 %-ban bradikardiám volt. Tehát Béta blokkoló helyett az eredeti 150 szisztoléhoz ACE-gátlót kellett volna felírnia. Szóval kurva szarul éreztem magam, azt hittem menten meghalok, tehát százzal kellet volna sepernem a katéterezés alá az ő számításai szerint. Helyette kiokosodtam. Lófaszt kapott tőlem nem paraszolvenciát.

 14. 15:

  Okés, ezt értem.
  De szó volt egy 64% EF- leletről is az első kardiológus után.
  Magyarul, arra akarok kilyukadni, hogy már azon a szívultrahangon is látni kellett vón.
  A Beloc ZOK- kal meg rosszabbul jártál volna, mert ha jól tudom az retard- készítmény és sokszorosa a sima betaloc dózisának.
  Szívultrahang nélkül viszont valszeg én Aspirint írnék fel elsőnek.
  De ha a vérnyomást (150 sys) tekintem alapproblémának, akkor meg AT- II gátlót.
  Mondom, azt nem értem, az első szívultrahangon, ahonnan a 64% EF volt- miért nem látszott a billentyű- elégtelenség…

 15. 16:
  Lehet, hogy régi, elavult készülék volt, a kezelője nem volt elég rutinos, vagy észrevette, de mindenképpen katéterezni akart, mert nagyon kellett neki a pénz. El is mondta, hogy elvált, van egy közös fiúk, a papa jómódú és neki (anyagilag) pedálozni kell, hogy a fiát meg tudja tartani. — Különben a visszaáramlást egy maszek kardiológus állapította meg, akinek a leletét nem mutattam meg az SZTK-soknak. Tehát nem tudtak róla. Végig isémiásnak voltam elkönyvelve. Hiába mondtam, hogy felmászok a Gellér-hegyre lihegés nélkül. Oda se figyeltek mit mondok, mert a beteg hülye, nem ért semmihez. Azt se tudták értékelni, hogy terhelésnél felmegy a vérnyomásom és a pulzusom, de amit leállunk azonnal visszaesik. Azt se tudták értékelni, hogy a terheléssel hamar leálltak és készenlétben álltak, hogy újra élesztenek, pedig mondtam nekik, hogy kutya bajom. Az anginás fájdalom elmaradást persze megmagyarázták, hogy ez “csendes” angina.

 16. 17:

  Ez az átka a túlzott specializációnak-
  asszem a House of God- ban van egy ilyen aranyköpés:

  “Ha te vagy a kalapács, az egész világ egy hatalmas szög a számodra”

 17. Tiborbá segits!

  Voltam egy terheléses EKG- Ezt követően szivkateterezes lesz..meszesedes gyanú miatt..
  Az esetleges ST depresszio hol láthato a terheleses EKG-n ?
  Nem tudtam rajönni.
  Nem mondtak , hogy van ilyenem, de valami ertek csak van tobb oldal EKG-..
  Bocs, higy ezzel zavarlak…(sorstárs):-S

 18. 19:
  Ne enged a katéterezést! Ne vesd magad alá! Megmondom miért. A plak lerakódás nem a koleszterin miatt van, hanem az érbelhártya megsérülése miatt, amit a szervezet lerakodással akar gyógyítani. Ha nagy az ST depressziód akkor valószínűleg van érelmeszesedésed, meg kell akadályozni a további meszesedést. De a katéterezéssel nagyon valószínű, hogy megsértik az érbelhártyát, és akkor ugye megindul a meszesedés. Tehát a megoldás a további dugulás elhárítása. Ezt antioxidánsokkal (C-vitamin, E-vitamin, Q10) és omega 3 zsírsav (halolaj) bevitellel érheted el. — A leleten valahol rajta kell lenni az ST-nek mm-ben megadva. Küld át E-mailben a leleteidet.-

  Természetesen, ha az isémia (meszesedés) nagy fokú, akkor életmentő, hogy betegyenek egy sztentet, ami szétfeszíti az eret, de szerintem erre csak akkor kerüljön sor, amikor már anginás fájdalmaid, vagy légszomjak vannak. Egy “feltételezésre” én nem hagynám a katéterezést. Természetesen te döntesz, de kérj más kardiológustól tanácsot. Semmiképpen ne enged ezt meg “egyből”.

 19. Kószi a tanácsokat.
  JANUÁRBAN a következő tórtént:
  4-5 cm porhavat toltam le a járdáról este 6 korul.
  A hideg csipős levegőn kb 4 szer kellett megkapszkodnom/állnom mellkasi sziritás miatt, ( akb. 10 perces nem nehez meló! )
  Ez is inspiralta a dokit a szivkateterezesre.
  Mondta, hogy az EKG is vanna rá jelek…
  Megelőzés!!!!!
  …..
  Nem tudok kuldeni, mert csak nyomtatasban van meg es tobb oldalnyi, PC-m nincs is. Tabon merő kinlódás lenne.beszkennelni!??…
  De koszi.:))
  Egyebkent izomgörcs miatt nem jutottunk el az anginaig a terhelésnél…..
  ..ekezet bocs:))…

 20. 21:
  Ha a terheléses ÉKG-t abba kellett hagyni, akkor nincs diagnózis.

  Az a januári mellkasi szorítás nagyon anginásnak néz ki. Meg kell tehát róla győződni. Írass fel nitrogén spayt (Nitromint) és kezdj el komolyabb fizikai munkát csinálni. Mondjuk mászod a lépcsőket. Ha jelentkezik a szorítás nyomj egy puffot a nyelved alá. Ha megszűnik akkor angina, ha nem szűnik meg, akkor valami más, pl. izomgörcs. Ha angina, akkor a sztent beültetés indokolt, sőt életmentő. Ezt természetesen katéterezés előzi meg.

  Izomgörcs? Szedjél magnéziumot.

 21. C vit por 1 gr,
  Magnezium port (citrat),fél éve,300mgr
  qoenzim 100mg,(egy éve),
  tejsavofehérje 30_40 gr /nap. 2 honapja korral jaro izomtomeg
  megtatrtas. (Nem bady!!!:-) )
  B vitamin komplex 2 eve
  D vit 1 eve (1000NE)
  K vit 120mg 2 honapja
  A MENŰ…….
  Sajnos pitvarfibrilláciom is van…..10 honapja…..
  Nyomom mert:
  egy hölgy orvos merte ajanlani igaz negyszemkozt….tette.
  Mindent az izmmokért….

 22. 23: Mikor fogod bevallani, hogy már meg is haltál?

 23. Hehe !:-)
  Konnyu neked tobb mint tizzel vagy elorebb nalam.
  Summa:summarum:
  1. megigertem az unokaimnak, hogy tancolunk az eskuvojukon
  2. Ezert be fogom vallalni a kateterezest, mert a tobb hibas szivnek nem hianyzik meg egy erszukulet miatti infraktus is…
  (van meg egy I. foku mitralis bill. meszesedes is.!)
  Ha van tanulsag majd jovok, hasznos infoval…
  Addig is kosz es jobb egeszseget mindenkinek…(b)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük