(1832) Bikini

Tibor bá’ online

 

~q191Hogy a bikini szó hallatán ki mire gondol, az erősen életkor függő. Tehát, nem az atombombákról, és nem a fürdőruháról akarok értekezni, hanem a zenekarról.

Ifjúkoromban, a kávéházakban, bárokban, mulatókban zenekar adta a hangulatot, akik mellett felléptek táncdalénekesek is. A parkettán pedig táncolt a nép. A tánc az tánc volt, és nem ormótlan vonaglás, a táncdalnak volt értelmes szövege, ami rendszerint romantikus volt, némi tanulsággal: Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány, hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán. A királyfi oly kevés…. Mindig az a perc a legszebb perc, mit meg nem ád az élet. Az a legszebb csók, mit el nem csókolunk….

Szóval ezeknek a dalszövegeknek volt (romantikus) „mondanivalójuk”. Aztán amerikai kezdeményezésre megváltozott a világ. A zene minden lett, csak nem romantikus, a szöveg pedig eljelentéktelenedett. El lehetett énekelni harminchatszor egymás után azt a fantasztikusan érdekes állítást, hogy „sajtból van a Hold”. Aztán jött az üvöltő korszak (máig tart), ahol az énekes elhiteti a hallgatósággal, hogy minél jobban üvölt, annál drámaibb a téma, és persze annál kevésbé lehet megérteni a szöveget.

Aztán bevezették a bohóckodást is. Először csak enyhe formában néhány gida ringatta magát. Később egyre nagyobb csoportokban lengették túlnövelt, zsíros seggüket, más feladatra teljesen alkalmatlan lányok, és egyre inkább elcigányosodott a szakma.

Csakhogy volt igény ennél többre. Szükség volt olyan zenekarra, olyan szövegre, és olyan énekesre, ami társadalmi kérdésekkel foglalkozik, és elgondolkoztatja a közönséget.Ezt az igény elégítette ki az 1985-ös Bikini formáció Nagy Feró szövegével, és D. Nagy Lajos énekével, amely mind a mai napig tart.

A legnagyobb sikert elért dalszövegek korunk nő-férfi beteges viszonyáról szólnak. Beteges, mert az én felfogásom szerint a régi rendet alaposan felkorbácsolta az Amerikából importált feminizmus. Lássuk! Mielőtt végleg elmegyek, Kapsz egy képet rólam, Ha hiányzom, ezt mindig nézheted, Szét is tépheted. Elég nyeglén bánik a másik érzelmeivel. Persze vannak hagyományos kapcsolatok is, ahol viszont a szép új világ teszi be az ajtót: Lehet, elmúlik ez a világ. Leírom a porba a túlélők dalát. Valahol vár ránk egy másik szép, új világ. A míg én élek és te vársz, Énekeljük a túlélők dalát. Na és a belefásulás korunk valóságába? Kösz jól vagyok, az éveket nem számolom. Boldog vagyok, nyelem a sok gombócot. Múló állapot, panaszkodni nincs okom. Az benne a , ha nem ízlik, hát eldobom. Mert nyalni csak úgy lehet, Ha élvezzük az ízeket. Nyaljuk a fagylaltot, a Mézes madzag elfogyott. Éljük az életet, Élvezzük, amíg lehet. Nyaljuk a fagylaltot, A mézes madzag rég elfogyott.

Nem csoda, hogy életkorom ellenére, vagy talán éppen azért, szívembe zártam ezt a formációt. Így esett, hogy tegnap este elmentünk a Bikini koncertre. 83 éves csápoló pasit még úgyse látott a világ. És persze magam is lázba jöttem a dekadencia csúcsteljesítményét megörökítő daltól: Kiszívott nyakkal jött haza, de nem jött igazán zavarba, Belehazudott a szemembe, kinyílt a bicska a zsebemben. Megüssem, vagy ne üssem, azon tűnődtem,
Egy nagy pofon nem old meg semmit sem. Statiszta voltam melletted, a gyűjteményedbe kellettem, Azt mondtad, kevés vagyok már, mint mackósajtban a brummogás. Te nem szeretsz, Én nem szeretlek téged, Érzés nélkül múlnak el az évek. Jól megértjük egymást itt az ágyban, Éjjelnappal hazudunk egymásnak. – Hát igen, itt tart a modern házasság. És akkor videón:

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

23 gondolat erről: „(1832) Bikini

  1. Szerencsére megállapítható, hogy az idő múlásával az emberek egyre nyitottabbak lesznek a zenei stílusok változására, és ez oda-vissza igaz.
    Ma az idősebb generáció is fogékonyabb a mai modernebb zenére, de fordítva is működik, néha rácsodálkozom, hogy lányom hogy ismeri azokat a zenéket, amelyek pl. az én fiatalkoromhoz kapcsolódnak, ismeri az akkori nagy slágereket, sőt, értékeli őket.
    Az én fiatalkoromban a szüleim a Beatles új stílusát elviselhetetlen macskazenének tartották, és persze fiatalon én sem nagyon értékeltem már Elvist, meg a vele kortárs zenei irányzatokat, az öregek zenéjének tartottam. Érdekes módon a korral én is visszajutottam az ő értékeikhez is.
    És jó érzés, mikor a mai zenei csatornákon hallott új zenékben is találok olyan számokat, amelyek engem is megragadnak, sokszor nem tudok tőlük napokig szabadulni, pedig a mai fiatalok slágerei.
    Ilyenkor azzal vigasztalom magamat, hogy nem is vagyok még olyan öreg… 🙂

  2. Bikini – Adj helyet magad mellett

    „Adj helyet magad mellett, az ablakhoz én is odaférjek
    Meztelen válladhoz érjen a vállam, engedd, hogy megkívánjam
    Engedd, hogy érezzem, hogy szabadabban lélegzem
    És ha éhes vagyok és fáradt, magamfajta többet mit kívánhat”

    https://youtu.be/vajW1r_xvzE

    Ez SZERINTEM egy baromi jó szám, de sok másik ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es évekbeli együtteseknek, énekeseknek voltak jó/szép számaik. (Most inkább nem írnék egy hosszú listát… 😉 )
    __________________________________________

    ” Mindig az a perc a legszebb perc, mit meg nem ád az élet. Az a legszebb csók, mit el nem csókolunk….”

    Ez Karády Katalin, akit te Tibor bá’ qrvának tartasz.. 😛 És különben is elég „nyálas” a szöveg, ahogy az előtte lévő is:
    „Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány, hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán. A királyfi oly kevés… Tiszta nyáladzó GICCS.

    Én ezeken nőttem fel: (a teljesség igénye nélkül, csak néhány, ami eszembe jut):
    Omega, Illés, Metró, Zorán, Fonográf, Neoton, Máté Péter, Balázs Fecó (Korál), Koncz Zsuzsa, Edda, Republik, Karthago, Demjén Ferenc (Bergendy, V’Moto-Rock), Cserháti Zsuzsa, Hungária (Fenyő Miki), Dolly Roll, stb.stb.stb… , még nagyon hosszan sorolhatnám.

    És akkor nem is említettem a külföldi együtteseket, énekeseket, főleg 1960-1990 közöttieket, amelyek közt nagyon-nagyon sok jó, dallamos, lassú/lírai, fülbemászó, nem „üvöltő” (ahogy írod), „öröm-hallgatni-zenék” vannak. 😛

  3. Kedves Tibor bá’.
    Tegnap mi is ott voltunk a koncerten feleségemmel és vidéki ismerőseikkel, valamint ott volt 21 éves fiam is, tőlünk teljesen külön. Soha nem képzeltem volna, hogy ugyanabba a klubba megyünk koncertre a másodszülött fiammal.
    85 óta kedvencem a Bikini ( na de hol volt a billentyűs? 🙂 )
    Fergeteges buli volt. Habár személyesen nem ismerjük egymást, rémlet , mintha láttalak volna az este. Akkor a te csápolásod miatt nem láttam Lukács Petát rendesen. 🙂 Minden tiszteletem a Tiéd: Bikini után szabadon: „Hadd gyújtsak fényt ebben a sötét világban”

  4. 3:
    A bejártnál voltunk, ültünk egy asztalon. Nem járunk éjjel-nappal ilyen koncertekre, ezért jó korán érkeztünk, 1/2 8-ra. Kilenckor kiderült, hogy nem a Bikinkvel kezdenek, és csak 10:20-kor jönnek ők. Kimentünk a kocsiba aludni egy kicsit, majd visszamentünk 10:20-kor. A külső kapuban 6 sorban állt a tömeg, alig tudtuk magunkat átverekedni. Nem akartak tovább engedni, csak amikor mutogattam a kék szalagomat. Jó kaland volt. Éva rettenetesen élvezte, és kicsit meg volt szeppenve, hogy idegesíteni fog a késői lefekvés meg a strapa (észak Budáról érkeztünk). Hát a világosságot gyújtogatom.

  5. Kurva jó cikk,,,még mindig röhögök,,,elküldtem száz helyre,,de a humorod engedhetett volna legalább egy szelfit csápolás közben,,,

  6. Nem menekülsz,,most már Havajon is olvasnak,,,sztár lettél,,,

  7. 5:
    Az volt ráírva a jegy hátuljára, hogy kép és hangrögzítőt tilos bevinni. Én meg még hiszek abban, hogy ilyesmit illik betartani. A helyszínen pukkadoztam a méregtől, amikor láttam, hogy fű-fa fényképeket készít az okos telefonjával. Kis szarok. Az én gépemen 20-szoros zoom van. 😀 Na mindegy, legközelebb szelfizek.

    Különben török a világhír felé. Ma kaptam Kanadából egy E-mailt, hogy a legnagyobb kanadai magyar hírportálba bevették az egyik posztomat. Aztán elromlott az automatájuk, mert a levél óránként újra és újra megérkezett. Kénytelen voltam tiltó listára tenni. Fogom én ugyanazt hatszor végigolvasni.

  8. 7
    Haladjunk a korral,,
    Süssünk vánca sütőporral

    Vagy tényleg igaz hogy semmi sem az,,aminek látszik,,

    Csalj,,,,lopj,,s a haza fényre derül,,

    Remélem nem adod fel,,s a következő koncerten Te leszel a sztár!
    Nyomod a szelfit,,s irigyel a világ,

    Az hidd el,,tuti!

    Ha nem születsz meg,,kitalálni sem lehet,,s a világ sokkal szegényebb,,nem úgy,,mint ma,,

    KITARTÁS

    Fújnak már az új szelek,,

  9. Ha Tibor’bá nem létezne , ki kellene találni !!!
    Gratulálok !!!
    Megkönnyeztem :
    Így esett, hogy tegnap este elmentünk a Bikini koncertre. 83 éves csápoló pasit még úgyse látott a világ.
    25 év múlva én (mi) már nem igazán fogok csápolni semmire (sajnos).
    Ha már unjátok a Bikinit ,hallgassátok szeretettel ezt :
    http://www.goldmusic.hu/
    Meg ezt :

  10. 10:
    A következő koncert Félegyházán lesz. Szeretem azt a várost, ott voltam nyarakon gyerek, de 111 + 13 km egy kicsit sok. De figyelek!

    Hogy ki kellene találni. Ezt add be Curixnek. 😀

    11:
    Mark Knopfler is good, is very good.

  11. Ezzel megleptél Tibor bá’! Mondjuk én a Feró-féle „Ős-Bikinit” jobban szeretem, az SMS jelző hangom a Lángosképű c. dalukból kivágott zenerészlet. Ennek a szövege talán aktuálisabb is mint valaha. (’84-es dal!) Aztán ott van még a Medvetánc, a Viva! Carramba! vagy a Zenekar üzenete is. Hatalmasak!

  12. Engem is megleptél, Tibor bá’, kívánom, hogy még sok évig csápolj a rock-koncerteken! 🙂
    Az én egyik kedvencem: Itthon vagyok
    „Refr.:
    Néha kevés itt a fény,
    De mégis otthon vagyok
    Fújjon bármerről a szél,
    Én mindig ugyanaz maradok.”

  13. Mikka & proton:
    Pedig elég sokszor megnyilvánultam már, hogy megismerjétek a gondolataimat. „De mégis otthon vagyok.”

  14. Magyarországon a rezsimtől függetlenül, a legjobb szerzőket /előadókat vagy tiltás, vagy elhallgatás sújtja. Pl. napjainkban (vagy van aki már hallotta a rádióban?) :
    https://www.youtube.com/watch?v=J6-mE_rZfDI
    Persze lehet hogy ez is csak véletlen.

  15. 13: ++
    Énekelt és altszaxofonozott: Frank ‘The Great’ Balkán
    🙂

  16. Gratulálok, Tibor bá’ !
    Én is nemrég fedeztem fel „újra” magamnak a Bikinit…
    Gyorsan meg is hallgattam néhány kedvencet…

    Ami meg a modern házasságot illeti… Az is lejárt.
    Svédországban már a férfertőzés és a nekrofília legalizálásáért harcolnak.

    Itt egy angol link is róla:

  17. 18:
    A húgomat még csak meg tudnám dugni, ha nagyon akarnám. Na de, egy hullát? Az már tényleg non plusz ultra. 😀

  18. Nekem is nagy kedvencem a Bikini. Hallgatva a Lóhere című számukat, olyan deja vu érzésem támadt. Ismerős, de nem tudok rájönni, hogy pontosan melyik U2 számnak a koppintása. 😀
    Aki kitalálja, kap egy piros pontot.

  19. Gratulálok ! Ön Nyert !
    Tibor ‘bá !
    Elküldenéd a telefonszámod a villanyposta címemre ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük