(1826) Szelfizés

Tibor bá’ online

 

~q0432014-óta a mai napig 49-en haltak bele a selfi készítésbe. Nem mintha a selfi készítés olyan veszélyes művelet lenne, de ez a teljesen felesleges divatcucc elveszi az emberek eszét, akik nagy része mindent megtesz, hogy megfeleljen a divat elvárásainak. Az elvárás pedig az, hogy a fényképen szereplő személy valami rendkívüli, egyedülálló, vakmerő, megismételhetetlen helyzetben legyen rögzítve, mert szó szerint meghalnak minél több lájkolásért. Hülye világ! Aztán, ahogy ez lenni szokott, valaki csinált belőle egy posztot, mert az élet már csak ilyen. A poszt pedig arról szól, hogy negyvenkilencen adták eddig az életüket ezért az eszement divatért.

A pálmát a magasról való lezuhanás vezeti 16 áldozattal. Van közöttük egy 68 éves belga turista (egyben nyugdíjas orvos), aki egy csillei gejzírbe beleesett, majd egyszerűen megfőtt. Aztán két jakartai középiskolás diák, akik lecsúsztak egy szikláról egy vízesésbe. Volt, aki halálát a fulladás, vonatgázolás, gépkocsi ütközés és felrobbanó, ártatlannak hitt gránát okozta. Statisztikailag ez így néz ki:

Lezuhanás: 16

Vízbefulladás: 14

Vonatgázolás: 8

Fegyvergolyó: 4

Felrobbanó gránát: 2

Repülővel lezuhanás: 2

Gépkocsi karambol: 2

Állati áldozat: 1

Részletezve, egy mexikói lelőtte önmagát. Előbb meghúzta a ravaszt, és csak az után szándékozott exponálni. Egy kisgép pilótája eleresztette a kormányt, hogy lefényképezze magát és kísérőjét, ami után nem tudta egyenesbe hozni a gépet, majd néhány másodperccel később a földön találta magát. Az Ural hegységben két orosz tinédzser talált egy gránátot, amely nem hagyta magát lefényképezni. Egy pasi pedig Spanyolországban az okos telefonját figyelte, pedig a felé száguldó bikát kellett volna látnia.

És hogy néz ez ki országokra bontva? Vagyis hol mennyire hülyék az emberek? Első helyen India áll 19 esettel. Nem csoda, hogy Mumbai-ben a reptéren van egy tábla, jelezve, hogy hol nem szabad selfit készíteni. Mondjuk közel a jet-gépek farához.

A következő statisztika, hol hányan?

India: 19

Oroszország: 7

USA: 5

Spanyolország: 4

Fülöp-szigetek: 4

Portugália: 2

Indonézia: 2

Dél Afrika: 1

Románia: 1

Pakisztán: 1

Mexikó: 1

Olaszország: 1

Kína:1

A 19 indiai halál rekordnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy egy milliárd emberről van szó, Igaz Kínában is élnek néhányan és csak egy eset fordult elő. De hogy teljes képet kapjunk, érdemes összevetni a különböző halálokokat 2015-ben. Ebben az esetben a selfi nem is olyan nagyon rossz.

Árusító automata: 2

Cápatámadás: 8

Amerikai foci: 12

Mount Everest megmászása: 17

Gördeszka: 28

Selfi: 28

Darázscsípés: 58

Repülő szerencsétlenség: 513

Szexjáték (fulladás): 625

Szóval, nem a selfivel van baj, hanem azzal, hogy a selfizők felesleges kockázatokat vállalnak fel. Magyarul nem a fényképezés gonosz, hanem a figyelmetlenség lehet halálos.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

10 gondolat erről: „(1826) Szelfizés

 1. A védőfelszerelések tucatja áll ma már az emberek rendelkezésére. Évek telhetnek el úgy, hogy komolyan meg sem karistolja makulátlan bőrét az óvatoskodó. Csökken a veszélyérzet, nő a vakmerőség. A naponta keletkező adrenalinnal viszont valamit kezdeni kell.
  Egy közlekedésbiztonsági szakember a következőképp fogalmazta meg. Az egyre biztonságosabb autóval egyre merészebben közlekedünk, hogy kielégítsük adrenalin igényünket, de, ha egy hegyes lándzsa állna ki a kormányoszlop közepéből, és egy hírtelen fékezéskor átdöfné a torkunk, akkor mindenki lépésben haladna. Ez esetben a lándzsa lenne az adrenalin levezető.
  Van az ütközés szimulátor, amibe be lehet ülni és 10-15km/h sebességű ütközést produkál. A kipróbálás után senkinek sincs kedve gyorsan menni.
  Az életek megmentése érdekében lehet, hogy csak annyit kéne tenni, hogy rádöbbentsék az embereket egy ilyen ütközéssel, mennyire törékeny is a testük. Vagy kivinnék őket egy ejtőernyős kiképző toronyba és zuhannának egy jót. 🙂
  El nem tudom képzelni, hogy utána kiálljon egy szikla peremére szelfizni.

 2. 1:
  Gépkosi balesetekkel kapcsolatban az a helyzet, hogy a vezetők hatalmas hányadának fogalma sincs arról, hogy a mozgás energiában a sebesség négyzetesen szerepel. Igaz, ha tudnák se érnének vele sokat, mert a volán mögé ülők nagy része csak a söriváshoz ért.

 3. Az evolúció működés közben. Hullanak az életképtelenek. 🙂

 4. Tavaly készült egy videoklip ami a szelfis baleseteket figurázza ki. Az előadó magyar, Csemer Boglárka , a nyelv viszont francia.

 5. Nem értem, mért tiltják a szelfit a veszélyes helyeken – vagy úgy általában a veszélyes dolgokat. Amíg valaki csak a saját életét veszélyezteti, addig az ő dolga, hogy kiszelektálja-e magát az élők sorából. Különösen Indiában, ahol olcsó az emberélet.

 6. 5: „Amíg valaki csak a saját életét veszélyezteti”

  Nincs rá garancia, hogy az illető egyből elpatkol. Ha nem, akkor viszont terhet jelent a társadalomra (kórházi ágyat foglal, üríti a TB kasszát (ahol van) stb.). Ezért (is) próbál védeni az állam a saját hülyeségünktől, másrészt, ha valami történik, mindjárt beindul a felelős-keresés: miért nem tett az önkormányzat korlátot az adott helyre, miért nem tett veszélyjelző táblát stb.

 7. 5:
  A halálhoz való jogot ki kell erőszakolnod. Például, leugrasz a 10. emeletről. Mivel nem hagyhatnak közterületen 70 kiló rohadó anyagot, az Önkormányzat kénytelen téged feltakarítani saját költségén. Pedig ezt a pénzt is ellophatnák. Szóval „közérdek” hogy ne patkolj el közterületen. 😀

 8. 6, 7: Persze, költség, macera. De minden emberi test egy hulla lesz végül, amit el kell takarítani. És ha valaki hosszú, beteges öregkor végén, néhány hónapot a kórházban töltve, drága kezelések után hal meg, az végső soron sokkal nagyobb költség.

  Nem beszélve arról a járulékos társadalmi hasznosságról, hogy a hülye kiszelektálja magát, amiről így lemondunk.

 9. 8: Az optimum valahol ott van ha nyugdíjba vonulás napján szelfizik egy jót.

 10. Mindig kell új Darwin díjra jelölhető ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük