(1779) Adakozás

 

 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozok felhívásokra különböző honlapokon, hírportálokon, hogy a kedves olvasó adakozzon, ha kedve úgy kívánja. Az ok egyszerű. Az Internet ingyenes, az olvasásért senkiinek se kell fizetni. Ezzel szemben az írás viszont pénzbe kerül. Először fordul elő a világtörténelemben, hogy az író munkájáért nem kap tiszteletdíjat, hanem neki kell fizetni, hogy írhasson. Természetesen nem képét, hanem „csak” a költségeket. Ez egy természetellenes állapot lenne, ezért próbálkoztak különböző megoldásokkal. A legkézenfekvőbb megoldás az oldalakra hirdetések felrakatása, amiért a hirdető fizet. Ez azonban idegesíti az olvasókat. Engem például halálosan irritál, amikor mindenfajta mozgó hülyeségek előugranak, elterelik a figyelmem, és idegesítenek. Videóknál a 20 másodperces reklámmal kezdenek, és ha nem nézed végig, akkor nem láthatod a lényeget. Ezt ismerve, mindjárt az elején kijelentettem, hogy nálam hirdetés aztán nem lesz. A másik megoldás, a már említett adakoztatás. Persze az élelmesebbje, él mind a két lehetőséggel. De vannak igen cselesek is. Ilyen például a New Scientist online. Találok rajta egy piszok érdekes cikket, amiből elolvasok 5 mondatot, amikor is jönne egy lényegre törő hatodik mondat, de helyett egy apró közlemény, hogy a folytatás benne van a folyóiratban, és fizesd elő pontom 50 $-ért. 11.000 Forintot fizessek egyetlen cikk miatt? Enyhén bosszantó, hogy azért fizessek, amit aztán magánszorgalomból lefordíthatok magyarra, hogy nálam el lehessen olvasni ingyen. Persze olyan lehetőség is van, hogy hagyom magam lefizetni (ezt szponzorálásnak hívják) a megadott szubjektivitás érvényesítése mellett. Magyarul azt hazudom, amit ő akar, és akkor ezt jól megfizeti. Csakhogy nálam már ez a hajó elment. Így is időnként megkapom, hogy a múltkor ennek az ellenkezőjét írtam. 😀 Persze oda is koppintok. Te csak ne kritizálj, majd ha szponzorálsz, akkor!

Ezzel azonban most már nekem is szakítanom kell. Aki teheti, aki megtalálja nálam a számítását, jól érzi itt magát, és nem bánná, ha innen vinnének ki a… szóval, ahová hamarosan kicipelsz néhány gyertyát, meg egy rakás virágot (hadd lopják el a megélhetési tolvajok), akkor lehetőséget adok az adakozásra. De, ha a kifejezés olyan dehonesztáló, akkor használjuk az angol kifejezést. DONATE! És, hogy ne hivatkozhass arra, hogy adakoznál, de fogalmad sincs hogyan, akkor most kihúzom a méregfogadat.

 

Figyelj! OTP 11773030 – 00271383 – számlatulajdonos: én vagyok.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

6 gondolat erről: „(1779) Adakozás

  1. Tibor bá’

    A blogod azon ritka oldalak egyike, amelyet évek óta változatlanul (ha tehetem) napi rendszerességgel látogatok. Mindenféle nyalizást mellőzve ez már önmagában egy kis adakozásért kiállt.

    Viszont elkerülvén a nemzetközi átutalási költségeket, várnék a február elején esedékes Magyarországi hazalátogatásig. Személyesen a helyi OTP-nél intézkedve legalább kevesebbet sarcolnak. 😀

    Valamint ezúton is köszönet a munkásságodért!

  2. 1. Ez a legegyszerűbb. Regisztrálj be a PayPal-ra, szinte már mindenütt lehet vele fizetni, itt is. Nagyon biztonságos és a legolcsóbb.
    Már vagy nyolc éve használom, soha nem volt vele probléma.

    Tibor bá, én csak egyet kérnék, ha esedékes a következő hozzájárulás valami jelzés kellene.
    Mivel már lassan azt sem tudom tegnap mi volt, nem hogy hónapokkal ezelőtt. 😀

  3. 2. Van Paypal-om angol bankkártyán keresztül, tehát lenne átváltási költség (bár profi nem vagyok a témában). Ezért inkább kivárnám azt a bő 5 hetet mire hazamegyek látogatóba.

  4. 3:
    Ez most nem „kunyerálás” hanem info:
    A PayPal-ba bármilyen valutában befizethetsz, a te esetedben font sterling. Az mindenütt, ahová küldöd, font strelingben jelenik meg, de mindjárt át is számolják a helyi valutára a hivatalos középárfolyam mentén. Szóval átváltási probléma nincs. Valamit levonnak az átutalásból, ami kis átutalásnál százalékban jelentősebb, nagyobb összegnél jelentéktelen. Ha nekem akarsz átutalni, akkor a főoldalon (home page) ott van a donation/támogatás. Ha ráklikkelsz találsz ott egy PayPal-t. — Különben fogalmazásodból ítélve az angol még nem fertőzött meg.

  5. 4.
    Sikerült. Most már tudom, hogy Paypal-al is működik a dolog.

    „Különben fogalmazásodból ítélve az angol még nem fertőzött meg.”

    Pedig eléggé megfertőzött, de legalább a kommunikáció írott formájára jobban összpontosítok, és sajnos van is mit javítani. Emiatt az átlagosnál kb. 2x több időm megy el 1-1 hozzászólás megírására.

    Szóban viszont nagyon „elfajzottam”. 🙂 Augusztusban jött egy magyar srác a műszakunkba (nem együtt, de egymás munkáját lefedve dolgozunk), egészen addig a hétvégék kivételével nem is beszéltem az anyanyelvemen, vele az első pár hétig ilyen kevert nyelven folytak a beszélgetések, de neki köszönhetően újra visszaedződtem a magyarra. 🙂

    De azért ilyen esetben is becsempészünk angol frázisokat a magyar beszélgetésbe, pl. „it doesn’t make any sense” vagy 1 mondaton belül keverjük a kettőt, amit épp a napokban követtem el: „Érdemes belevágnod, at least another string to your bow.” 😀

    Természetesen ott van még a klasszikus „fog lenni” és társai. Ezért próbálom a helyes magyarral legalább írott formában kompenzálni a többi bűnömet.

  6. Tibor bá, Te tényleg ilyen balek vagy, hogy ezt a következetes és hatékony orosz-propagandát tök ingyen, rokonszenvből csinálod? Nem adsz az oroszoknak semmi módot, hogy ezt a nagy szívességet meghálálják? Nem mintha kételkednék, csak csodálkozom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük