(1811) Áram nélkül a puszta valóság

Aki adakozik kérem jelezze E-mailben.

Tibor bá’ online

 

Az alábbi anyag nem szentírás, de komolyan megfontolandó.

– Áram nélkül a Vízmű nem tud vizet szivattyúzni a hálózatba. Víz nélkül az emberi szervezet 24 órán belül dehidrál. A dehidrálás nagy szenvedés mellett maximum 72 órán belül halálhoz vezet.

– Víz nélkül a vécék nem működnek. Hol tudsz székelni, és mit tudsz tenni a széklettel? SEMMIT

– Városokban rendszerint nem lehet vízhez jutni, hacsak nincsen folyó vagy tó a közelben. Víz nélkül a legjobb körülmények között se lehet 3 napnál tovább élni.

– Piszkos, szennyezett víz fogyasztása minimum hasmenést okoz, ami a dehidrálódási folyamatot felgyorsítja.

– Víztisztításhoz (lásd a korábbi anyagot) szűrőre vagy más eszközre van szükség. Esetleg forralásra, amihez üzemanyag szükséges.

– A társadalom vízellátása egy erősen sebezhető rendszer. Áramhiány vagy cyber támadás használhatatlanná teheti.

– Egyetlen esemény egyéb események sorozatát indíthatja be, aminek következtében majd minden lerobban.

– Egyetlen, látszólag jelentéktelen esemény rettenetessé válhat, utóhatása szétterülhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

– A Világ gazdasága úgy össze van fonódva, hogy amikor egy ország gazdasága összeomlik, az mindenre kihat.

– Ha nincs, a háztartásodban élelmiszer tartalék az azt jelenti, hogy amikor az üzletek egy bizonyos helyzetben kiürülnek, számítani lehet, hogy hosszabb időre nem lesz élelmiszer utánpótlás. A tapasztalat azt mutatja, hogy az üzletek kiürítése percek alatt bekövetkezhet.

– Gondold át, mit jelent, hogy éhes vagy, és milyen éhes lehetsz, hogy bármit megegyél.

– Szükségállapot bejelentése után az összes üzlet bezárhat.

– Vésd a fejedbe, hogy „beindulás” után nem fogsz tudni semmit venni, pláne hitelkártyával.

– Gondold át milyen összetett az élelmiszer és ivóvíz ellátás. Ha bárhol bármit kiütnek ebből a rendszerből, semmi se jut el az emberekhez.

– Csak egy apró kérdés: milyen lesz az életed vécépapír nélkül?

– Vésd a fejedbe, hogy világítás nélkül éjszaka sötét van, mint a bányákban. A látótávolság nulla.

– Semmilyen kommunikáció nem lesz, kivéve rádión keresztül történő központi utasítások a szükségállapotról, amennyiben lesz elemed a rádióhoz.

– A rövidhullámú amatőr rádiókon kívül minden információ a kormánytól fog érkezni teli propagandával és hazugságokkal.

– Elektromos áram nélkül – gondold át – nem fogsz tudni melegíteni, ha fázol, bekapcsolni a lég kondit, ha meleged van. És ezen a helyzeten nem fogsz tudni változtatni.

– Utazás, helyváltoztatás gyalog vagy kerékpáron fog történni, mert nem lesz üzemanyag és az utakat lezárhatják.

– Készülj fel rá, hogy az otthonodon kívül minden mozgás nagyon veszélyes lehet, mivel a helyváltoztató emberek célponttá válnak.

– A felkészületlenek el fognak tűnni, mert nem lesznek tartalékaik.

– A felkészületleneknek tudomásul kell venni, hogy a kormány egyénileg nem fog törődni velük. Valószínűleg semmi segítséget nem fognak kapni.

– A felkészületleneknek meg kell érteni, amikor arról van szó, hogy „nincs élelmiszerük”, nem azt jelenti, hogy nélkülözniük kell kedvenc ételeiket. Azt jelenti, hogy egyáltalán, semmilyen élelmiszerük nem lesz.

– Fel kell figyelni a tényre, ha olyan szerencsés vagy, hogy csapvíz áll a rendelkezésedre, hideg vízben kell fürödnöd és mosakodnod, mert a vízmelegítés üzemanyag hiányában nem lesz megoldható.

– Meg kell érteni azt, hogy nagyon furcsa és totálisan váratlan dolgok történhetnek, amit csak tovább ront, ha semmi önvédelmi eszköz se áll a rendelkezésedre, vagy nem tudod kellően kezelni.

– Élelem és víz nélkül kénytelen leszel idődet ezek utáni keresgélésre fordítani.

– Meg kell érteni, hogy a kellemetlenség sokszorosára nő élelem, ivóvíz, és más szükséges dolgok hiányában, amelyek beszerezhetőségét korábban természetesnek vettünk.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

55 gondolat erről: „(1811) Áram nélkül a puszta valóság

  1. Falun élek. 12 db. Esővízgyűjtőben tároljuk a vizet. natúrban is isszuk, de néha hulladékfa tűzön fel is forraljuk.
    Panelben a wc probléma, de van vödör. Kertes házban használjuk a kakiló kapát. (városiaknak, kis lyuk a földbe, majd a termékre visszahúzni a földet)
    Elektromosság felfedezése előtt is megéltek az emberek, vezetékes víz nélkül is.

  2. 1.Meg hát, csak elfelejtetted hozzáfűzni , középkori szinten ,és hogy a nyugati típusú társadalmakban ez is csak a lakosság egy százalékának fog sikerülni 🙂

  3. A nicknevek alapján nem tudom megítélni, de a hozzászólásokból ítélve nincs 1/3 hozzászóló a női nem részéről. Tibor bá’ jól látom?
    1.bogozy Tetszik a kakiló kapád! Szerintem hosszabb áramszünet esetén hamar átkeresztelhetnéd támadó/védekező kapának. A városinak az a lehetősége, hogy kijöjjön falura, barátokhoz, rokonokhoz.
    2.kalotaszegi Amit írtál: a középkori szintet nem akarják elfogadni az emberek. Pedig én azt gondolom, hogy ennek az elfogadása lesz a kulcs a túléléshez.

  4. Száz-százötven évvel ezelőtt (tanyákon az 1960-as 70-es évekig) nem volt középkor, áram nélkül sem.
    Egy iható vizű kút (jó helyen) kijön 40-50 eFt-ból, kézi pumpával. Percenként 10-20 liter vizet ki lehet szedni belőle. Ha van ásott kút, abból lehet locsolni, állatot itatni (sőt, jó környéken inni is lehet a vizét). WC: vödör+szalma vagy fűrészpor, utána komposzt (vagy elásni gyümölcsfák, szőlő alá/köré)
    Vízmelegítés/főzés/fűtés sparhelttel.
    a fentiek egyike se egy ökör ára.
    A saját kút még a mostani „békebeli” időszakban is megtérülő beruházás.

  5. 5:
    És mi történt a 70-es évek után? a 3-5 méterre lévő vízszint leesett 8 méter alá, ahonnan már csak búvár szivattyúval lehet felhozni a vizet, ahhoz pedig áram kell.

  6. 6.
    Ha szívod, akkor igen, de ha nyomószelep van a kútban, akkor feljön. Ásott kútnál pedig csak a lánc hossza számít.
    A telkemen levő 30 m mély kútból kézzel fel tudom szívni a vizet (nyomás alatt van, a nyugalmi vízszintje elég magasan van ahhoz, hogy fel lehessen szívni)

  7. 7:
    Az én ásott kutam 22 méter mély (mellesleg én ástam) és tudom mit jelent lánccal felhúzni egy vödör vizet. és ha 3 hónapig nem esik az eső, akkor 24 óra alatt jó ha 10 liter víz újra termelődik. Szóval igen, van víz, de messze van ez a vezetékes vízcsap megnyitásától.

  8. 5: „Egy iható vizű kút (jó helyen) kijön 40-50 eFt-ból” Egy olyan, amit te fúrsz. De egy ásott kút begyűrűzve a tízszerese…

    6: Sima kerekeskút, lánccal, vödörrel… Nagyszüleimnél tekertem eleget – 12 m mély kútból, 8-10 évesen. Abból öntözték a kertet, gondolhatod, az napi hány vödör víz…
    Ha az éves csapadékszint nem csökken drasztikusan, a fogyasztók száma meg – sajnálatos módon – csökken, akkor a vízszint visszaáll az eredetire.

    7: „jó ha 10 liter víz újra termelődik” Hát ez nagyon függ attól, hogy hol vagy. Amikor 4(?) éve az a piszok nagy szárazság volt, nálam akkor volt kb. 30-40 l vízhozam naponta. A hagyományos kővel kirakott kutakban (jóval nagyobb átmérő) 3-4-szer ennyi víz volt.

  9. 9.

    Nem én fúrtam, kútfúró. 40 mm-es cső van benne, a tetején műanyag kútfej. Egy fel-le pumpálásra kb. fél liter vizet ad
    Az ásott kút áráról nem tudok nyilatkozni, az „járt” a házzal, amit vettem.
    Ha nem lesz áram, nem lesz akkora vízfogyasztás se, nem félek a túlhasználattól. WC lehúzására pl. senki nem fog naponta tízliterszámra ivóvizet pocsékolni, és a füvet se nagyon locsolgatják majd, csak a haszonnövények közül a vízigényeset. A mosogató-, mosó- és fürdővizet is kiöntözzük majd, ahogy régen is tették.
    A talajvíznek kis fogyasztás mellett nagyobb lesz az utánpótlódása a csapadékból és az ide érkező vizekből (medencében vagyunk), mint a használatból eredő fogyás

  10. hargi,

    ez mind klassz, és te fel is vagy készülve ilyen helyzetekre.

    Tibor bá’ a városiakhoz szól, ahol tényleg nagy gebasz lenne csak pár napos áramkimaradás esetén is.

    Nekünk van hétvégi telkünk, ahol nincs víz, és elvagyunk egész nyáron, hozzuk a nyomós kútról a szomszéd faluból + pottyantós budi. Fatüzelésű vaskályhánk is van. (Tudom hogy a közkút is a hálózatról üzemel, de a feeling, hogy „nincs folyó víz”, nem teljesen ismeretlen a családomnak.)

    De kb. cseszhetem az egészet, ha egyszer Budapesten élek.

  11. De ha fel is tudnál készülni azt előbb-utóbb „kiszimatolják” és beindul a lopás, rablás stb.,márpedig csoportos hordák ellen esélytelen a védekezés egy családnak…

  12. 11.
    Nem cseszheted, kimész a telkedre, és már meg is oldottad a problémát.
    Amúgy én is városi vagyok, csak házban lakom. Az egyéb okok mellett pont a lakások ilyen (és sok egyéb) szempontú „sérülékenysége” miatt költöztünk saját házba.

  13. szerintem ez a kérdés egy kicsit túldramatizált (ami nemis csoda hiszen mindenki nagyon sok katasztrófafilmet láttunk) azonban néhány tényt is figyelembe kell venni:
    -az eu lakosságának valahol 20-25% 65 év feletti, ahogy elindul egy ilyen folyamat a városlakóknak szinte egyharmada egy héten-5 napon belül megkrepál (senki nehigyje, hogy holnap reggel elmegyek 65 éves rákos mamira/tatira vigyázni miközben a gyerekeimnek/nekem nincs mit enni-inni adni)
    – kb ugyanennyi ember meghal dehidratáció miatt+életképtelenség (vakok, pszchikai betegségek, kövérség vagy egyszerű balfaszság miatt)
    -a vízfogyasztás radikálisan lecsökken. Nincs mezőgazdaság nincs öntözés az állatok szomjan halnak.
    -az úgynevezett agresszív bandák egy-egy túlélőforrás mellé csoportosulnak (ha nincs elég vized egyszer elcsámborogsz 5-10 kmt nyáron de másodjára kurvára eszedbe jut majd, hogy milyen az amikor 30 fokban 6-8 órán keresztül szomjazol) és legyengülnek
    – leáll a víz értelmetlen fogyasztása és gyorsan emelkedik a vízszint (szerintem 2-3 hónap alatt visszaáll a sokéves átlagra)
    – ami sokkal reálisabb probléma az: PAKS
    Szerintem ilyen esetben ha egy kicsi (1-2 hónap) időt nyersz szinte biztosan túlélted a nagy gebaszt. Az más kérdés, hogy ami utána van az sem egy sétagalopp.

  14. Örömmel mentem végig a listán. Némi pénz és alkalmazkodóképesség és a probléma megoldva. Lesznek nehézségek, de nem megoldhatatlanok.
    Van pottyantós budim, karton szappanom és sok guriga WC papírom, kút és 5000 liter megszűréséhez elegendő faszén. Aztán olyan leendő luxusdolgok, amit most még mindenki esetleg lefikáz, mint a sparheld, és a fatüzelésű bojler. 100 liter gázolajat is tartok kannában, ha nagyon-nagyon menni kellene. Szerintem, ha csak annyi történik, hogy megszűnik az áram, akkor nincs nagy gáz itt vidéken. Sőt…

    Mi már kipróbáltuk egy hétig, hogy milyen lehet áram nélkül. Két pici gyerekkel ráadásul. 2 napig szokatlan volt, hiányoztak a megszokott dolgok. De jó volt a csend, esténként petróleum lámpával és gyertyával világítani és együtt lenni az egyetlen szobában, amit cserépkályhával ki tudunk fűteni. A fagyasztó problémás volt, mert elkezdett leengedni, úgyhogy lesütöttem a húsokat és leöntöttem olvasztott zsírral. A zöldségeket befőztem, a gyümölcsökből pedig lekvárt csináltam. Egyedül a fagyasztott csontokat kellett kidobni a kutyának.
    Kiderült, hogy a vízhez nincs láncom, hogy felhúzzam a kútból. Kötéllel megoldottam, de valószínűleg hamar tönkremenne, mert elkezdett hamar szétázni.Azóta már pótoltam a hiányosságot.
    Ami még tapasztalat, hogy a napok nagyon rövidek lettek. Így két dolgos órát együtt töltött nyugodt időre tudtunk cserélni.
    Hirtelen ennyi jutott eszembe.

  15. 14:
    Lehet, hogy te a 65 éves, rákos anyukádat leszarod, és hagyod szomjan dögleni, de a legtöbben ezt nem vállalják fel. De nem ez az egyetlen tévedésed. A talajvíz szintje a Nagy Alföldön nem a túlzott kinyeréstől csökkent, hanem a klimatikus viszonyok megváltozásától. Ez pedig várhatóan rosszabb lesz.

  16. Áram nélkül a benzinkút üzemanyag szivattyúja se megy, tehát annyi nafta marad ami a kocsiban, esetleg kannákba van. Persze más autójából még le lehet szívni. Szóval az áruszállításnak is annyi, nem jön több ennivalónak látszó termék az elosztó központokból. Persze minek is jönne, hisz áram nélkül a bankkártya lehúzónak is annyi, meg a pénztárgépnek is.
    Télen a fűtés keringető szivattyú is leáll, fűteni se lehet.
    Legkevésbé az internet fog hiányozni.

  17. 16:
    Nem arról van szó, hogy leszarom a 65 éves rákos anyukámat (különben 76 éves) hanem a valóságról. Ne mond nekem, hogy a fiad Budapestről egy gebasz idején kimenne Piliscsabára meglátogatni, vagy hogy a beteggondozó/ápolónőnek 2-3 napos áramszünet, vízhiány esetén a betegekkel törődne. Lehet vitatkozni a vízszint csökkenéseinek okariól de az tény, hogy gebasz esetén a vízszint sokkal kevésbé csökkenne. És mint mondtam, ha az első néhány évet túléled akkor sok gond már nem lehet.

  18. Samu, szerintem meg gebasz esetén épp, hogy összejönne a család, ha van rá még esély. Ha túléled, mardos majd a lelkiismeret, ha meg nem, akkor jobb együtt lenni és úgy meghalni.

  19. 17.
    Kézi szivattyúval onnan is fel lehet szívni, persze lassú és melós is.

    Javaslom megtekintésre a Jericho című sorozatot, annyira jól sikerült, hogy a második évadot a nézők könyörgése miatt csinálták csak meg, azt is eléggé összecsapva. Elég jól ábrázolja az összeomlás utáni világot, még ha a színészi játék hagy is maga után kivetnivalót.
    Egyébként az alap sztori az, hogy amerika nagyvárosai atomtámadást szenvednek így összeomlik a rendszer. Nincs katonaság, rendőrség, villany, víz, gáz, üzemanyag. Mindenkinek abból kell gazdálkodnia ami van, illetve amit meg tud szerezni.
    Nagyon jól ábrázolja, ahogy az elején mindenki tanácstalan és a segítséget, illetve a régi kerékvágásba való visszatérést várja, majd ahogy fokozatosan ráébrednek, hogy már semmi sem a régi, és nekik maguknak kell gondoskodnuk mindenről.

  20. Azt azért le kell tisztázni, hogy áram nélküli világ a HEMP+atomcsapás forgatókönyv esetén jön be.(valószínsége talán 50-50%)
    Nagyobb gazd. válság vagy a klíma miatt azért még nem várható áram nélküli világ.

    Az egyik legfontosabb a vízellátás és azon belül a geddonkertünk locsolása, mert ivóvizet még csakcsak összeszedjük, de egy 100×100 m vagy 1 holdas kert locsolása áram nélkül szívás.
    Nyilván klímaösszeomlásban(amikor még nem omlik össze teljesen) is lesz eső, csak pl.egy 1-2 hónapos aszály 40-50-55°C(??)-al az gáz, mert nekem egy kb. 25×40 méteres kertem van és ha szárazság van akkor éjjel nappal megy a káma szivattyú, na jó napi 5 órát és másnap száraz a föld.Ezt kézzel kitermelni nem tudom h lehetséges e.Bár akkor majd csal ezt csináljuk , hát a franc tudja…..

  21. Azért a fúrt kutakat én sokak helyében bevizsgáltatnám, alaposan. Tudom… azt isszátok évek óta stb. sógorom is ezt mondja, aztán majd meglátjuk.

    Csak egy észrevétel, aztán jöhet a teljes össztűz megint 😀 – állandóamn egy kibaszott problémán rágódtok és nem teszitek a sok szart egy összetett rendszerbe… na, akkor értenétek meg ezt a qurva gebaszt és az arra való felkészülést.

    Amúgy áram nélkül nincs szennyvízelvezetés és feljön a szar, Pesten is, nálam is – még 😀 – és mindenhol, ahol rá vannak cuppanva a hálózatra.

    Amúgy BIG LIKE Tibor bá’ a mai posztért! JÓ!

  22. 19:
    Abban egyetértek, hogy az első időben az emberek hullani fognak, mint a legyek, és abban is egyetértek, hogy aki túléli az első 2-3 évet, annak OK. De azt kijelenteni, hogy

    „az eu lakosságának valahol 20-25% 65 év feletti, ahogy elindul egy ilyen folyamat a városlakóknak szinte egyharmada egy héten-5 napon belül megkrepál (senki nehigyje, hogy holnap reggel elmegyek 65 éves rákos mamira/tatira vigyázni miközben a gyerekeimnek/nekem nincs mit enni-inni adni”)

    cinikus, embertelen és felületes. Először is lesz, aki úgy gondolja, hogy ha csak olyan áron élheti túl a katasztrófát, hogy a 65 éves rákos mamáját egyszerűen leszarja, akkor inkább nem akar túlélni, mert nem hajlandó lesüllyedni állati szintre. Felületes, mert át se gondoltad, mit jelent ha egy világváros lakóinak egy harmada 5 napon belül meghal. Budapest esetében ez 600.000 hulla. Ennyi rohadó anyag + legyek, szúnyogok, patkányok = Magyarországon mindenki meghal kolerában, tífuszban, meg még ami van, ha teli van a gyomra, ha nincs. Az alaposan felbosszantott 65 éves, rákos nyugger pedig baszik neked árkokat ásni a hullák részére, mert neki üres a gyomra, a tied pedig teli van. — Nekem pedig az a véleményem, aki úgy gondolkodik, ahogy te, annak sincs sok esélye.

    24:
    Hogy nem értem? Dehogy nem. A te utódaid se fognak természetes halált halni, minden ismereted ellenére.

  23. 22.
    Sok más oka is lehet, pl. háborús állapotok(lásd Ukrajna sok részét és a Krím félszigetet, ahol az ukránok egyszerűen levágták a vezetékeket), terrortámadás, kibertámadás és így tovább. Egyébként az iszlám állam nevű nyavaja épp ilyenekkel fenyegetőzik.
    Ha meggyengül a rend, a rendfenntartás és közben felrobbantanak valamit, akkor lehet hetekig, hónapokig nem lesz, aki kijavítsa. Ha egyszerre több helyen robbantanak, dettó.

    Csucseszku rendszere alatt évtizedekig alig volt napi pár óránál tovább áram és persze főleg este nem volt.

    Javaslom évente vegyél egy közepes, mondjuk 50 AH teljesítményű autó akkut. Ez még nem olyan drága, de rengeteg energiát tárol, amivel akár egy hétig tud egy család világítani(led égőkkel), feltölteni telefont, rádiót hallgatni, egy kis inverterrel még laptop is tölthető vagy egy kisebb tv is megy róla órákon keresztül. Ha pár nap után nem tudod tölteni, akkor egy órát járatod az autót(ha van) és az feltölti kb. 80 %-osra, miközben egy liter üzemanyagot fogyaszt. Ha két ilyen akkud van, az még jobb.
    A következő lépés – főleg ha nincs autód – egy napelem, ami tölteni tudja az akkud.

    14.
    Ha nem a közeledben lakik a mama, tárolj be neki 100 liter ivóvizet flakonokban, kisebb kannákban. Ez egy kisebb lakásban is elfér a holt terekben. Mindegyik flakon vízbe egy késhegynyi aszkorbinsav(C vitaminpor), ami eltartja a vizet. Plusz néhány heti élelmiszer, ami könnyen fogyasztható, többsége víz felhasználása nélkül. Átmeneti gebasz esetén a lelkiismereted legalább nyugodt lesz.

    Egyébként nagyon valószínű, hogy egy teljes egyhavi áramszünet miatt meghalna a lakosság 10-20%-a és az állatállomány(nagygazdaságokban tartott haszonállatok 90%-a) nagy része. Ez emberi és állati hullák millióit jelenti, ami valószínűleg pokoli járványhoz vezetne. Erre sem árt gondolni.

  24. Már belinkelték korábban, de mégegyszer!

    http://tuleloviz.hu/

    Én már be is ruháztam egy ilyenre:

    http://tuleloviz.hu/LifeStraw_Home

    4500 liter vizet megszűr, de teljesen, vírusokat is kiszedi. Lehet a vizet meg lehet majd szerezni, de nem tisztát, így szűrni és fertőtleni biztosan kell majd, ez nagyobb gond lehet, mint a megszerzése. Viszont néhány tízezer forintos beruházással baj esetén hetekig akár az árokból vagy a pocsolyából is ihatsz. Aktív szén(ez másra is jó lesz), víztisztító tabletta, forralási lehetőség, valamint egy- két viztisztító készülék(kell hordozható is) az alap szerintem.

  25. 25: Lehet, hogy cinikus embertelen es feluletes de akkoris ez van. Ebben a faluban a gyerekek most nem latogatjak rendszeresen a szuleiket/oregeket, amikor orankent jar busz stb. Nehogy mar geddon eseten jarjanak ki rendszeresen pofavizitre.
    Igen, a betegsegek miatt is sokan elfognak meghalni es megtobben menekulnek majd videkre (ahonnan persze sokkal nehezebb lesz meglatogatni a nagymamit).Nem ertem hol itt a problema?

  26. Áram nélkül – hosszú távon – nagyvárosban nagyon kicsik a túlélési esélyek. Minden áramfüggő. Víz, szennyvíz, háztartási gépek, szállítás (üzemanyag) stb. Más a helyzet egy egyszerűbb (nyugati mércével mérve, primitív) közegben, mint pl. a tanya vagy hagyományos falu. Ott az emberek eleve pluszként élik meg ezt a szolgáltatást (kivéve akik bele születtek). Ha nem lenne, nélküle is meg lennének. Ahogy Tibor bá’ mondá, gyerekként nyári szünetben a rokonoknál a kukoricást ganyézta, nem kellett a budihoz víz.

    Saját tapasztalatot idevéve, elmondanám, hogy a ’80-es évek Romániájában – amikor Csáuseszkú elkezdte visszafizetni az adósságot – naponta kétszer három órát volt villany az erdélyi városokban (ez a végén csak 2 x 2 vagy 1 óra lett). És túlélte mindenki. Az emberek aksikat töltöttek, estenként arról világítottak a lakásban egy bilux égővel. Szürkületkor a szomszédok a blokk előtt összeültek, beszélgettek és társasjátékot játszottak. Mi fiatalok a ház előtti padon ülve, gitároztunk és EDDA-t, LGT-t, Fonodráf-ot énekeltünk. Igaz, víz (csak hideg) mindég volt. Budival nem volt gond. Fűtés az más kérdés. Napi öt óra. Hogy ne fázzunk, jól felöltöztünk. Volt olyan város (pl. Gyergyószentmiklós és Csíkszereda – itt azért – 25 C is szokott lenn), ahol „semmi” (napi 2 óra) fűtés sem volt. Itt, a lakók „kiverték” a tömbház oldalát, és a beállított kályha kürtőjét kivezették. A tüzet a teraszon hasogatott fával biztosították. Mindezt úgy, hogy közben 9 évig jegyrendszer volt. Például – per fő, per hónap – 1 kg cukor, 0,5 l olaj, 1 kg búzaliszt, 2 kg puliszka (kukorica) liszt (dara), 250 g margarin, 1 kg sertéshús, 1 kg marhahús, 1 kg szárnyashús, 10 tojás – és így tovább, még vagy két tételig :-). A hús alatt azt értsétek amit nem lehetett exportra küldeni (csont, húsos csont, farhát). És a jegyet is csak úgy lehetett beváltani, ha napi több órát állt az ember sorban. Emlékszem, hogy a szüleim sokszor váltásban hajnali négykor már beálltak a sorba, hogy a hétórás nyitáskor kapjanak valamit (a nyerők azok voltak akiknek volt nyugdíjas szülője, mert azok – kemping székkel – már háromkor ott hortyogtak az üzlet előtt :-)). Szóval ilyen körülmények között is jól el volt a nép, alkalmazkodtak. Annyit soha nem kirándultam, mint abban az időkben. Ekkor jelent meg az a vicc, hogy Romániában tavaszra 50 %-ot fog nőni az életszínvonal, ugyanis télen az emberek fáztak és éheztek, tavasztól csak éhezni fognak.
    Visszatérve a jelenbe, finoman szólók, hogy mindenki készülhet a fentiekre, mert ahogy elnézem, lassan jön a jegyrendszerre (jó esetben!). Tibor bá’-nak és az ilyen helyzetet átélt embereknek nem lesz ez új, egyet „visszalépnek”, és beosztják amijük van.

    U.i.: Mire megírtam „levelem”, látom Gyarmathy már Csaut beidézte:-).

  27. 18. Erdekes a cikk, de ott ahol a vizhiany komoly problema (sivatag) ott a paratartalom se magas. Ahol magas a paratartalom, keves a napfeny. Ahol mindketto van(tropusok) nem problema az ivoviz. Egyebkent tulelni eleg lehet egy darabig, de a lecsapatott para desztillalt viz, ami nem oltja a szomjat, akarmennyit iszol, szomjas maradsz. De az teny, hogy kiegeszitonek tuleleshez, vagy egy tenger kozepen ragadt hajoban, ahol csak sos viz van, hasznos.
    Vilgkoruli vitorlas turahoz egy nagyobb ilyen jol hangzik.

  28. Tibor bá’ A talajvízszint csökkenés (nem csak az Alföldön) nem elsősorban klimatikus okok miatt van. Az egyszer használt vizet nem a talajba engedjük, hanem csatornázzuk, minden helyet lecsapoltunk, alig vannak már vizes élőhelyek (nézd meg Magyarország térképét 1700-as években) Bányászat során hatalmas szivattyúkkal emelik ki a talajvizet. rengeteg hely lebetonozva, folyók kanálisra gátazva, hegyvidéki erdők tarra vágva gyors talajerózió és a víz gyors lefolyása, stb.
    Szóval, ne fogjunk mindent a felmelegedésre!!!

  29. 30:
    Az alföldi tanya világban se beton, se bánya, se tarra vágás, se hegyről lefutó víz, se lecsapolás, se csatornázás, mégis csökkent a vízszint.

  30. 30: ezt hiába mondod Tibor bának. Hiába vannak tanulmányok, hiába írják a téma szakavatott kutatói ha egyszer nem ez Tibor bá meggyőződése róla akkor mindenki hülyeséget beszél. A folyók szabályozása, a gátak építése, a medrek folyamatos kotrása, a mocsarak lecsapolása, a víz minél szabályozottab elvezetése, a megnövekedett lakosság megnövekedett vízhasználata smafu a klímaváltozáshoz képest. ez van, ezt kell szeretni

  31. 32:
    Feleségemnek van egy tanyája Kecskeméttől 8 km-re. 5 km-es körzetben semmi sincs. A 70-es években az ásott kút vízszintje 3 méter volt. Most 10 méter. Erre az egyetlen egy kútra a klímán kívül mi hat még? Győzz meg! Hagyom magam.

  32. 35: A víz nem folyik felfelé, és nem áll meg kupacban. 😉

    Ha a Balaton egyik sarkán kezded leszívni a vizet, a másik sarkán is csökken a vízszint. 🙂

    Ki tudja, mekkora az az egybefüggő talajvízrendszer, ahol az a kút van…

  33. 35:

    Folyamatosan szívjuk ki a vizet a földből. Elsősorban a mezőgazdaság.
    A felszíni vizeket meg jól gátak közé szorítjuk hogy jól lefolyjanak az országból.

    Ennek köszönhetően a talajvíz szintje mindenhol egyre mélyebbre kerül.

    Az ok az ember vízfogyasztása elsősorban, a klíma ebben a kérdésben szerintem csak másodlagos.

  34. 36-37:
    A Nagy Kevély oldalában van a házunk pont 300 méter magasan. felettünk csak a Pilisi Erdőgazdaság helyezkedik el tömegesen kiszáradó fenyőfákkal (savas eső). 1975-ben ástam ki a 22 méter mély kutamat. Akkor (víz kivétel nélkül) 5 méter magas vízoszlop volt a kútban. Most 1 méter van.

  35. „– Csak egy apró kérdés: milyen lesz az életed vécépapír nélkül?”
    Ha lesz vizem, akkor kimosom, mint az indiaiak.

    „– Fel kell figyelni a tényre, ha olyan szerencsés vagy, hogy csapvíz áll a rendelkezésedre, hideg vízben kell fürödnöd és mosakodnod, mert a vízmelegítés üzemanyag hiányában nem lesz megoldható.”
    Egy fekete tartályba kell pumpálni először a vizet, és a Nap felmelegíti. Nyilván télen ez nem működik.

  36. 39:
    A fekete tartály nem csak télen nem működik. Se ősszel, se tavasszal, se nyáron, ha nem süt a Nap. Már pedig egyre több felhő várható. 🙁

  37. Tavaly bevizsgáltattam a kutam vizét, és csak a nitrát értéke volt egy kicsit a határérték felett, amire azt mondták, hogy újszülöttnek nem jó, de amúgy iható. Tőlünk pár száz méterre művelt szántók vannak, ami műtrágyát is jelent, tehát ha bedöglik a modern mezőgazdaság akkor várható, hogy a nitráttal sem lesz gond, persze a forralás ne maradjon el. Kb. 8-10e Ft volt a laborban. Azon röhögök, hogy a közeli erdőben lévő forrásokhoz kitett az ÁNTSZ egy ivásra nem ajánlott táblát, meg is kérdeztem a laborosokat, hogy ez most mi, azt mondták, ha nincsen a felette lévő területeken intenzív szennyvízkibocsátó, pl. állattartó telep akkor nincsen gond.

  38. Jövőnk,

    szeretnék emailben kérdezni tőled,Tibor Bá-n keresztül elküldenéd az email címedet?

    Köszönettel
    Karak

  39. 41.
    Korn, melyik laborba lehet vinni a vízet bevizsgáltatni?

  40. 43.
    A hozzád legközelebbi járási ÁNTSZ-el vedd fel a kapcsolatot, ők adnak majd űrlapot meg palackot a mintavételhez, aztán továbbküldik az erre felkészült labornak, ahonnan visszajön az eredmény.

  41. Más már írta, hogy egybefüggő rendszerben kell nézni a dolgokat, akkor látszik igazán mekkora is lehet a Gebasz.
    Ha nincs áram (mert pl. nincs elég üzemanyag az erőművek számára), akkor nemcsak vezetékes víz nem lesz. Más már említette, hogy szállítás sem. Érdemes egy kicsit belegondolni, mit is jelent az, ha nincs szállítás: kb. egyenértékű azzal, mint ha nincs vér a szervezetben. Teljes önellátásra lesz szükség. Nem fogják lovas szekerek kiváltani a kamionokat, mert nincsenek lovak, meg széna sem. És nem is lesz mit szállítani, mert a gyárak sem tudnak működni. Ha szétég a sparhelted, nem tudsz másikat venni. Ha eltörik a kapád, még azt sem tudod kicserélni.
    Nem a 18. sz-i, de még csak nem is középkori szintre zuhan akkor vissza a társadalom (életben maradó csekély hányada), hanem egyenest az őskorba. Még a középkori technika sem állítható vissza, mert azok az erőforrások (vas, szén, fa, stb.), amik az akkori technikával kiaknázhatóak voltak, már kimerültek.
    De még az új őskor is sokkal rosszabb lesz a réginél, mert az őskorban sokkal gazdagabb volt a természet, mára viszont az erdők jelentős részét kiirtották, a vizek jelentős része szennyezett, a talajvíz szintje, mint mások írták, csökkent, az időjárás szélsőségesebb lett.

  42. Kedves Tibor bá. Mind hasznos dolog amit irsz és a hozzászólók is
    nagyrészt értelmes dolgokat gyüjtenek össze. Úgy gondolom nagyrészt telekkel, házzal rendelkezők szólnak hozzá. Én egy 80 lakásos Társasházban lakom (3 lift stb.) Talán néhány hozzászolást megérne ha valami iránymutatást kapnának mi akik
    városban élünk. Volt egy hozzászóló, aki az Erdélyi viszonyokat ismertette Ceausescu rezsim alatt, jegyrendszer,áramkimaradások
    a emeletes házak falán kéményjukat ütöttek és vaskályhával fűtöttek. Szóval valami hasonló helyzetre számíthatunk.Üdvözlettel Albert

  43. 46:
    Legszívesebben nem válaszolnék neked, mert a puszta valóság kurvára szar. Egy 80 lakásos társasházban az esély komoly geddon esetén gyakorlatilag nulla. Szerintem egyetlen egy dolgot tehetsz, a kellő időben kimenekülsz onnan egy előre kiszemelt helyre.

  44. Tessék, itt egy képes riport nagyrészt áram nélkül élő cigányokról:

    http://index.hu/belfold/2016/02/08/ezeknel_van_aram_ezek_jol_elnek/

    És szerepel benne a Tibor bá által már említett gyertya, a cikkben gulyagyertya néven említik. Érdekes a cikkben, hogy akiknél kikötik a villanyt, azok a szomszédoktól „kapnak”, aztán fizetnek érte valamennyit. Láthatóan erős a közösségi-rokoni szellem. Néha úgy érzem, lehet tanulni tőlük, igazi igénytelen túlélő népség.

  45. Szerintem itt is bevezetnék a jegyrendszert nem lenne más alternativa panelekből ennyi ember hová is tudna menni plussz kijárási tilalom lenne a zavargások elkerülése végett.

  46. Egyébként annyi jutott az eszembe, hogy amikor elmegy az áram 1 évben egyszer 1 órára pl. vihar miatt, akkor nagy nyugodtság szokott rámjönni.Nincs 50 tv csatorna, internet végtelen információáradattal stb…Nem is olyan rossz az, az ember olyankor viágosban a tárgyi dolgok felé fordul , elkezd agyalni mit hogyan kellene csinálni stb…
    Így meg hogy van áram a tömegek nagy része csak pöffeszkedik a FB előtt fényképeket like-olgatva,vagy néz ezt azt , azaz semmi alkotómunkát nem végez a többség.
    Ha elmegy az áram akkor egyből tesz vesz az ember és alkot.

  47. 50: „tesz vesz az ember és alkot”

    Népességcsökkenés ellen nem „CSOK” kell, hanem rendszeres áramszünet. 🙂

  48. 51: +1!
    Mi mást is lehet alkotni sötétben? 🙂

  49. Bizonyos harkovi és kijevi fórumokon a szürkevíz hasznosításról és az ivó ill. technikai víz tárolásáról tárgyalnak az emberek, mivel a 330 kV-os villamos energiahálózatnak kb. a 30 %-a megsérült – jelen állapotok miatt most javíthatatlan. (A 750 kV-os országos hálózatot javarészt érintetlenül hagyta az Orosz Hadsereg, hogy az erőművek ne álljanak le.)
    Az egy más kérdés, hogy Ukrajna már a 2021. évben is kevesebb áramot termelt ill. fogyasztott el önmagához képest.

    Ennek az áramhiányból fakadó vízhiánynak a középkori vízhordás lett az eredménye.

    Európában is erre lehet számítani (lovaskocsi és sparhelt színvonal szoktam mondani), főleg ha lesz víz és nem az aszály lesz az egyik nagy gondunk…

    Továbbá a mosó, mosogató, mosakodóvíz újrahasznosítását, a körülményes szarási módszereket, felültöltős mosógép megbuherálását (nincs víznyomás!) is megbeszélik valamint – valószínűleg az „Anasztázia-mozgalom” hatására a kiskertekbe való kivonulást is beszélik ugyanezeken a helyeken.

  50. 53:

    Ezt miért ide?
    2016-os post 2016-os kommentekkel.

  51. Az ukrán áramszolgáltató bejelentette, hogy a tartalék trafók elfogytak, több javítást nem tudnak végezni. A nyugati trafók nem kompatibilisek. Putyintól kellene venni kompatibilis trafókat.

    😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük