(1804) Mese, mese, meskete

Tibor bá’ online

 

~q191Arról nem nehéz tudni, hogy néhány napja két amerikai monitor (felfegyverzett, nagyméretű motorcsónak), rajtuk 10 tengerésszel iráni felségterületre tévedt. De már ez a „tévedés” is gyenge lábakon áll, mert a hivatalos amerikai közlemény(ek) össze-vissza nyilatkoztak. Kezdjük a tényekkel!

Január 12-én a CNN jelentette, hogy „Irán 10 amerikai tengerészt elfogott” miután a monitorjaik motorhiba miatt iráni vizekre sodródott. Ezzel egy időben a kommunikáció megszakadt a flotta és a két monitor között, majd 3 órával később az irániak közölték, hogy a 10 tengerész náluk van, épek-egészségesek, és hamarosan szabadon lesznek engedve (15 órával később ezt teljesítették). De mi történt valójában?

Úgy tűnik a két monitort az amerikaiak el akarták süllyeszteni iráni vizeken hamis zászlós támadással, amire hivatkozva bármit lehetett volna tenni. Erre a célra titokban ott állomásozott egy izraeli tengeralattjáró, amely hidegvérrel elvégezte volna az elsüllyesztést. A tervbe azonban hiba csúszott. Nagy valószínűséggel az amerikai oldalról, a háborút elkerülni akaró „valaki” elárulta a tervet Putyinnak, aki kiadta a parancsot, hogy a fekete-tengeren bemutatott elektronikus zavarással lehetetlenné tegyék az amerikai/izraeli kommunikációt, amit az amerikaiak be is ismertek (lásd fenn), hogy a Forradalmi Gárda elfoghassa a két monitort, amiket aztán bekísértek az iráni bázisra.

Ha a 10 amerikai tengerésznek nem is mondták meg, hogy ez egy „öngyilkos misszió” minden valószínűség szerint erre maguktól rájöttek a másképp megmagyarázhatatlan, illogikus parancs után. Erről ugyan nem tettek vallomást az elfogóiknak, de iráni jelentés szerint elfogásuk után a tengerészek sírtak. A belinkelt anyag orosz nyelvű, aki érti, közölje röviden miről van szó. Paszíva.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

11 gondolat erről: „(1804) Mese, mese, meskete

  1. Tibor bá’, átfutottam a cikket, de ebben nincs szó a feltételezett amerikai akcióról.
    Egyedül, amit megerősít, az az, hogy sírtak a tengerészek elfogásukkor, de aztán megnyugodtak, mikor látták, hogy jóindulattal bántak velük.
    Sőt, az irániak sem utalnak ilyen titkos akcióra, úgy nyilatkoztak, hogy a vizsgálat nyomán megállapították, hogy nem szándékos határsértésről van szó, hanem technikai malőrről. Ennek ellenére elvárták az amerikaiaktól a megfelelő szintű bocsánatkérést, amit meg is kaptak, még Kerry is exponálódott az ügyben.
    Ettől még lehetett ott más is, de ez a cikkből nem derül ki.

  2. 1:
    Köszönöm az „átfutást”. A felszínen természetesen mind a két (3-4) fél szalonképes nyilatkozatokat tesz. A háttér viszont az, amit írtam. Egyedül az elismert, 3 órán át tartó kommunikációs szünet árulkodik. Tengeren, néhány 10 kilométeren belül, a mai elektronika mellett, „kommunikációs szünet”??? Ez még viccnek se megy el.

  3. Nem vagyok benne biztos, hogy most az amerikaiak a hunyók.
    Sokkal inkább Izrael nézi egyre idegesebben, hogy Irán megint „megússza”, és a szangciósdi se működik.
    Az USA stratégiájába most éppen illik, hogy Irán piacra dob egy csomó olajat, hogy az árak tovább süllyedjenek, az oroszok szivatására.

    Szóval itt inkább Izrael babrálhatott a GPS-el vagy hasonlók, hogy Iránt megint besározza…

  4. Az USA-ban /és Izraelben/ sokak csőrét bökheti az Irán elleni szankciók feloldása, még inkább az Irán, mint „ellenségkép” elvesztése.

    Bár a hadiipari és az izraeli lobbi talán képes is lehet rá, hogy egy ilyen provokációt megszervezzen (gonosz ezredesekkel tele van Hollywood 🙂 ), viszont értelme nem sok lett volna.

    Még ha minden a ‘feltételezett’ forgatókönyv alapján történik és nemzetközi vizeken meghalnak a tengerészek, akkor is bizonyítani kellett volna Irán bűnrészességét /persze hamis bizonyítékokkal/, de még akkor sem biztos, hogy felülírta volna Obama Iránnal kapcsolatos békepolitikáját.

    Ha meg eleve iráni felségvizeken voltak a tengerészgyalogosok(?), Irán „jogosan” kilőhette volna őket, ahogy a törökök is „jogosan” lőhették volna le az orosz repülőt (ha még török légtérben megtették volna). Persze nem lett volna elegáns – és nem is tették. /Ebből is látszik, hogy a perzsa kultúra kifinomultabb, mint a török. Ja kérem, az a párezer év különbség csak számít valamit… 🙂 /

    3: +1

    Szerintem is inkább Izrael a hunyó valamilyen módon.

  5. Viszont ha már ezt az újságot betetted, találtam itt egy másik meglepő cikket is.
    Ebben azt írják, hogy Putyin egy zseniális húzással visszavesz a nyugattól mindent, amit eddig a szankciók révén elvettek tőle.
    Ez egy törvényjavaslat, amelyet most nyújtanak be az Állami Dumához, és azt javasolja, hogy foglalják törvénybe, hogy minden orosz cég, állami és magáncég köteles azonnal leállítani a hitelek kifizetését a 700 milliárd dollárt meghaladó rész arányában azon országok bankjainak, amelyek szankciókat alkalmaznak Oroszország ellen.
    Azt is írja, hogy a törvénytervezet megvitatása egybeesik a szentpétervári nemzetközi áru-nyersanyag börze megnyitásával, amelynek az a célja, hogy kivonja Oroszországot az amerikai petrodollár nemzetközi rendszeréből „ugyanakkor ezzel végetvetve hegemóniájának és Amerika azon képességének, hogy finanszírozza háborúit mások számlájára.”
    Ezenkívül a petrodollár rendszer összeomlására készülve Oroszország arra készül, hogy az olajat és földgázt fizikai aranyért adja el.
    Lehet, hogy az oroszok kétségbeesett lázálmukban mondanak ilyesmit, mert annyira égeti őket az olajár és a rubel mélyrepülése?
    https://russian.rt.com/inotv/2016-01-17/AgoraVox-Otvetnie-sankcii-Kremlya-povergnut?utm_source=infox.sg

  6. 5: „köteles azonnal leállítani a hitelek kifizetését a 700 milliárd dollárt meghaladó rész arányában”

    Kutya legyek, ha értem… 🙂

    Oroszország tartozik valakiknek, és nem akar fizetni?

    Putyin ennyire nem hülye /egyáltalán nem hülye/, ezzel Oroszország egy pillanat alatt kiírja magát a nemzetközi kereskedelemből és pénzforgalomból.

    Ennek hoax szaga van.

  7. 3.

    Az USA ugyanúgy szívja az alacsony olajárat (mármint az egyszerű polgár és cégek, akiket ne keverjünk a döntéshozókkal). A repesztéses palaolaj egy nagy humbug, kiváncsi vagyok mikor fog robbanni.

    Ami a tábornokokat illeti, sokszor egy magasabb beosztású, mondjuk flottaparancsnok sem tudja, hogy egy-két kisebb speciális egységnek pontosam mi is a feledata. Ő csak a műszaki , logisztikai hátteret adja a művelethez, ami mondjuk a C-vel kezdődő hárombetűs részleg egy titkos akciója.

    4.
    Nem kell bizonyitani senkinek semmit, ez a nagypolitikában nem igy működik :-((
    Egyszerűen kijelentik, hogy igy volt, és punktum, a csatlósoknak kuss. Ha pedig bizonyitékok kerülnek elő, akkor vizsgálatot inditanak, ami bebizonyitja az 1.pont helyességét.

    5.
    ha ez igaz, akkor talán ez a legnagyobb horderejű dolog az évtizedben minimum.

  8. 6. Oroszorszag ad penzt hozomra tobb eus es nem eus orszagban is atomreaktorokra, gazvezetekekre. Ha leallitja ezek folyositasat, attol meg a beruhazasokat meg Kell csinalni, azok megepitesere az orosz cegeknek szerzodese van. Ha elkeszul, ha nem a ceget kopoghatnak olyan osszegert, ami megroppanthatja az adott orszag gazdasagat.

  9. 6.
    Én sem értem, de nem vagyok otthon a közgazdasági terminológiákban, nem biztos, hogy ezt jól fordítottam.
    Próbáltam magyar nyelven utánakeresni a leírtaknak, de nem találtam semmit, gyanús, hogy humbug…

  10. 8: Így már világosabb. A beígért hiteleket nem adják oda – mint pl. nálunk Paks2. Logikus, ha nincs pénzük, hitelezni sem tudnak.
    Bár egy ilyen egyoldalú lépés esetén milyen alapon kötelezne pl. minket, hogy orosz hitel nélkül is építsük meg Paks2-t?

  11. 5.
    Tudtam, hogy el fognak ide jutni. Már régóta tervezi Kína és Oroszország, hogy a dollárt kiiktatják. Az egymás közti kereskedelemben már ez megtörtént. Ha ezt tényleg kiterjesztik a saját befolyási övezetükre… az egyenlő lenne az amerikai gazdaság összeomlásával és/vagy egy világháború kitörésével az amerikai döntés függvényében.
    Ez a legfontosabb cikk, amiről idén tudomást szereztem. Köszönet érte!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük