(1763) Ejekciós frakció (EF)

Tibor bá’ online

 

~q191Volt már infarktusod? Nem? Sebaj, még lehet. Teszel valamit ellene? Nem. Teszel valamit érte? Naná, hülyére idegesítem magam. Nem kellene, de valamit megtehetsz. Ne ülj tétlenül, ismerkedj meg a témával. Legalább a leleteidet értsd meg.

Régebben a már nem tökéletesen működő szívre azt mondták, hogy „dekompenzált”, ma inkább azt a kifejezést használják, hogy „szívelégtelenség”, ami nagyon jól kifejezi a helyzetet. A szív működik, de nem elégségesen. Ebbe az állapotba az emberek legtipikusabban egy infarktus után kerülnek, hiszen az infarktus miatt a szívizom egy része elhal. A másik gyakori eset, amikor infarktus nem volt, de más okokból kifolyólag, például huzamosabb ideig fennálló magas vérnyomás következtében, a túlterhelt szív izomzatának a megvastagodásával válaszol, amit hipertrófiának neveznek. A hipertrófia a bal kamra elégtelenségét eredményezi és elsősorban ultrahangos vizsgálattal lehet megállapítani. Nade, mennyire elégtelen a bal kamra?

Neked tehát a rutin vizsgálat után a kezedbe nyomnak egy leletet, felírnak valami gyógyszert, vagy az addig szedett gyógyszerek tovább szedését javasolják és berendelnek 6 vagy 12 hónappal későbbre. Otthon aztán nézegeted a leletet, és egy árva szót se értesz belőle. Nem csodálom. A leletnek van egy fontos része, amit egyszerűen csak „EF”-ként neveznek meg, nagy ritkán kiírják, hogy „ejekciós frakció” és van utána egy százalék. Például: EF = 65 %. Nem tudod, miről van szó, de teljesen kétségbeesel, hiszen úgy különben egészen jól érzed magad, miközben az EF értéked csak 65 %. Nyugodj meg, az ösztönös ráérzésed most alaposan becsapott. 100 %-os ejekciós frakció nem létezik. A 65 % azt jelenti, hogy szíved bal kamrája funkcióját tökéletesen elvégzi. Ugyanis az űrtartalmának 65 százalékát préseli ki egy-egy összehúzódás (dobbanás) alkalmából. Ennyi van tőle elvárva. A tény az, hogy 60 %-ig a balkamra tökéletesen működik. Általános megítélés szerint az EF 40-50 % közötti értéke enyhe, 30-40 % közepes, míg 20-30% súlyos szisztolés szívelégtelenséget jelent.

Mit kell tenned, ha az EF értéked 60 alatt van, arra lennének ötleteim, de az már kuruzslás lenne. 😀

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

3 gondolat erről: „(1763) Ejekciós frakció (EF)

  1. A címből azt hittem, szexről lesz szó… 😉

  2. Azert engem erdekelne Tibor ba a kuruzslas resze is 🙂

  3. 2:
    Minden hónapban nem mehetek bíróságra. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük