(1742) Nyersanyag árak alakulása

Anonymus vendég posztja

 

Vajon a nyersanyag árak zuhanása a korábbi bőség és tartósan olcsó árak visszatérését jelzi, vagy valami mást?

A világgazdaság által mindennap felhasznált energiahordozók, ásványkincsek, mezőgazdasági termékek árának változása a közgazdasági tankönyvek szerint a kereslet-kínálat függvénye. A gazdasági elemzők alkottak egy összefoglaló kategóriát ahol 22 féle alapvető termék árának változását lehet nyomon követni. Ez a nyersanyagár-index (Commodity index), mint például a szén, a kőolaj, vasérc, ólom, cink, nikkel, réz, kukorica rizs, búza, stb.

Nézzük meg figyelmesen az alábbi grafikont, hogy az elmúlt évek során miként változott, és ez a változás milyen reálfolyamatot takarhat?

~q070

Az ipari fejlődés során a bányászat, a nyersanyag kitermelés évtizedeken át biztosította a gazdaság által igényelt alapanyagokat és viszonylagos egyensúlyi állapot állt fenn a mindenkori kereslet és kínálat között. Azonban a 2000-es évektől elsősorban Kína gyors ütemű iparfejlesztése, építkezései miatt egyrészt megnőtt a kereslet, másrészt a természeti erőforrások (főképp a kőolaj) egyre nagyobb mérvű kitermelése elért egy olyan szintet, ahol már a korábbi könnyen hozzáférhető lelőhelyek kimerültek. Emiatt egyre kisebb érctartalmú, egyre mélyebb bányákat ill. olajlelőhelyeket kellet termelésbe vonni, ami jelentősen megnövelte a bányászati költségeket.

E két tényező hatására néhány év alatt több mint a duplájára nőtt a nyersanyagár index. Bizonyára tőzsdei árspekuláció is közrejátszott az árak felhajtásában, azonban véleményem szerint alapvetően a kínálat szűkössége, illetve az erőltetett hitelezés által generált kereslet növekedése miatt emelkedtek meredeken az árak.

A tőzsdei és adósság buborék viszont 2008-ban kidurrant, amit a reálgazdaság, a fogyasztás visszaesése követett, a világgazdaság nem tudott annyit fogyasztani, beruházni, mint korábban és ez a mélybe taszította a nyersanyag árakat. Oly mélységbe, ami már a kitermeléssel foglalkozó cégek költségeit sem fedezte, emiatt indultak újra növekedésnek az árak 2010-től. A korábbi csúcsot már nem elérve, de egy olyan szintre nőttek, ami már lehetővé tette volna az egyre költségesebb geológiai kutatásokat, új bányák, új olajmezők feltárását, megnyitását. Azonban 2011-től, újra immár negyedik éve tartósan esnek az árak. Sok elemző szerint ez azt jelzi, hogy még bőséges tartalék áll az emberiség rendelkezésére minden természeti erőforrásból, minden folytatódhat úgy, mint a korábbi évtizedekben. Azonban arra nem adnak magyarázatot, hogy az egyre olcsóbb nyersanyag árak ellenére miért nem növekszik a világgazdaság, miért volt eddig a stagnálás, és most már a GDP csökkenés is egyre több országban? Elméletileg, ha keveset kell fizetni a nyersanyagokért, energia hordózókért, akkor több fogyasztásra elkölthető pénz marad az emberek zsebében, és a fogyasztás növeli a GDP-t. De ez mégsem következik be! Miért? Az egyik ok, hogy a korábbi évtizedek fogyasztása is jelenős részben hitelből történt, a lakosság, cégek, államok, mindenki adósság árán tudta fenntartani az életszínvonalát, lakást építeni, fejleszteni, stb. Ez a globális adósság szint viszont mára oly magasra szökött, hogy már nem növelhető tovább, hiába vitték le nulla százalékra a kamatokat.

Véleményem szerint a jelenlegi alacsony nyersanyag árak egyáltalán nem a bőséges olcsón kitermelhető ásványkincsek korának visszatérését jelzik, hanem az egyre mélyülő gazdasági visszaesés biztos indikátora. Sőt a 2000-es évektől a világgazdaság belekerült egy lefelé tartó negatív spirálba, ahol az ásványkincsek fogyása növekvő költségeket és árakat hoz, azonban emelkedő árak már nem megfizethetőek a középréteg számára, és emiatt lerombolja a keresletet a nyugati világban. A recesszió még inkább visszaveti az ásványkincsek iránti keresletet, ez az eladási árak zuhanásához vezet, ahogy a grafikonon láthatjuk. Viszont ez már most azzal jár, hogy a termelő vállalatok nem ruháznak be többé, (csak a meglevő bányákat, olajkutakat termelik ki) ami pár éven belül hiányt eredményez, a hiány újra magasabb árakat, ami azt jelenti, hogy a világ lakosságának egy jelentős százaléka számára nem lesz elérhető. Magyarul: NYOMOR.

__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

32 gondolat erről: „(1742) Nyersanyag árak alakulása

 1. Es ezt meg tetezi az egyre silanyabb minoseg. Ipari szinten is. Igy vegsosoron az eredmeny az a nagybetus fogalom lesz amit irtal.

 2. Nevetséges a mai „közgazdászok, elemzők” hókusz-pókolása. A valóságos nyersanyag és részvénypiacot többszörösen meghaladó mértékű a spekulációs piac nagysága. A spekulánsok asztalánál dől el minden. Egy amerikai mondta az olajárrobbanásra anno dacum, az olcsó olaj elfogyott, de drága olaj bőségesen van. Most leverték az olajárat, hogy nyomják az oroszt.
  A silány minőség a profit hajszolás eredménye.

 3. Tudomásul kellene már végre venni az „okos” közgazdáknak, a növekedésen alapuló gazdasági fejlődés korszakának vége. A globalizáció körbeért a földön, nincsenek új piacok, lehetőségek a bővülésre.
  Mégis mire számítottak?
  A termelést elvitték Kínába, ezzel tökön rúgták a fizetőképes kereslet rétegét a fejlett országokban.
  Szeretném most látni azon közgazdászok pofáját, akik tanácsára a cégek kivándoroltak.
  De talán jó is így, legalább az unokáink szemszögéből nézve, valamelyest csökken a pocsékolás!

 4. NEM Cikinek SZÓL A HSZ-EM!!!

  „az unokáink szemszögéből nézve”… döbbenetes, hogy az emberek 90%-a még mindig elhiszi, hogy az unokáknak van jövőjük… és éppen ez a hiba okozza azt, hogy az unokák jövője még nagyobb veszélybe kerül. Édes Istenem, bár többen vennék már végre észre mi közeleg.

  MONDOM, NEM Cikinek szól!!!

 5. 4. „Mondottam, ember küzdj és bízva bízzál”!!!

 6. 4:
  Talán két éve lehetett, amikor azt mertem írni, hogy a ma 5 éves gyermeked szörnyű halált fog halni. Erre többet alaposan lebasztak.

 7. 4-6.
  Néha nem értelek titeket. Azért küzdünk, hogy legyen esélyünk, még ha kicsi is. Ennyire ne legyetek negatívak, mert nem hiszem, előre lendíti a dolgokat.

 8. az olajat jól lenyomták ,épp most van kb. 43$-nál, egy dupla bottomot alkotva.Lehet még eltáncol itt egy kis ideig de utána már „csak” felfelé mehet.Olyan biztos nem lesz hogy lekalapálják 20-30$-ra.
  Most az olcsó olajár ellenére is viszonylag drága minden(összehasonlítva pl.10-20 évvel ezelőtti árakhoz):élelmiszer,fogyasztási cikkek,műtrágya…
  Innen az olaj gondolom már csak felfelé indul.A sebességet nem tudjuk a 150-200$-ig, de ez így van előbb utóbb globális nyomorhoz fog vezetni.
  40$-ról 200$-ra az 500% ami elég durva lenne(lesz) ?

 9. 7:
  Esélyünk (kicsi vagy nagy) lehet háború, gazdasági összeomlás, stb. esetén. Klíma megfutás esetén az esély nulla.

 10. 6: Melyik halál nem szörnyű? 🙂

  Megfulladni, éhen halni, leépülni, felzabáltatni, stb mind szörnyű és erre mindannyiunknak komoly esélye van a jelen társadalmi viszonyok között is.

 11. 10. …. és ez mindig is így volt, mióta világ a világ.

 12. 6: Micsoda mázli, hogy két éve még egyik gyerekem se volt 5 éves… 🙂

  9: Esélyünk kicsi vagy nagy lehet ugyanúgy klíma megfutás esetén, mint a többiben. Úgyis mind egyszerre fog bekövetkezni. Nem tudom, hogy 90%, 99% vagy 99.9% fog kihalni, és nem is teljesen mindegy az esélyek szempontjából, de nem 0.

 13. A mostani helyzet, egy több felvonásos dráma.
  Melyben a klíma megfutás csak 3. felvonásban lép színpadra. (Azaz 20-30 év múlva) Ez csak azokat a keveseket (szerencséseket?) fogja érinteni akik akkor még valami csoda folytán életben lesznek!
  A halálunkat nem a hősokk, éhség, vagy trópusi betegségek fogják okozni, hanem annál valami sokkal prózaibb….
  Úgyhogy én nem közvetlenül a klíma miatt aggódok első sorban, hanem annak a közvetett hatásai miatt! Amik már most is érezhetőek.
  A klíma az lehet ami végérvényesen pontot tehet az emberiség történelmére! De addig még el kell jutni.
  Amúgy nekem is csak 1 gyerekem van, teljesen tudatosan.
  Mert azt az egyet is nehéz lesz életben tartani, még úgy is hogy fel vagyok készülve sok mindenre. (most 4 éves)

 14. 8.hozzászólásra válasz:
  igaz, hogy esélyes egy dupla alj az olajnál, de amíg az usd erős és ha még tovább erősödik igencsak elképzelhető a 20 usd hordónként, sőt…
  nagyobb esélyt látok egy kisebb-nagyobb korrekcióra felfelé most, de hosszabb távon megnézzük még azt a 20 dollárt

 15. A vég közelebb van, mint bármelyikünk gondolná.

  Minden napot élj úgy, mintha az utolsó lenne!

  Ennél jobb tanács nincs

 16. 17.

  Ouse M.D.

  Teljesen egyetértek! 🙁

  Sajnos ezt nagyon kevesek látják így pedig mondogatom másoknak!

  Tudom ez nem tudományos vonal, hanem vallási , de pont azt mondja amit ti, akinek van ideje érdemes végig hallgatni :
  Reisinger János Ökológiai válság

 17. 17. Ouse M.D.

  „A vég közelebb van, mint bármelyikünk gondolná.
  Minden napot élj úgy, mintha az utolsó lenne!”

  Te hány évet tippelsz még? (arra gondolok hogy mikor szűnik meg a mostani világrend ,a multik világa , a globális kereskedelem, amikor mindenki csak magára számíthat önfenntartás formájában)

  Illetve mitől várod a gebaszt elsődlegesen? (klíma, olaj, gazdasági, háború?)
  Vajon eldöcöghetünk még 10-15 évet nagyjából egy ilyen vagy lassan süllyedő életszínvonalon?

 18. 17:
  Engem hagyj ki a „bármelyikünk”-ből.

 19. 19.

  Ugyan nem nekem írtad a kérdést, de nem haragszol meg ha én is reagálok rá.
  Egyes okosok szerint pár év múlva teljes lejtmenet gazdaságilag, ökológiailag, egészségileg, erkölcsileg.
  És hogy ez meddig tart ki? Kinek meddig… De ha teljességébe nézzük pár évtizedre teszik a véget…

 20. Metán- hidrát lesz a vesztünk, most nagyon úgy néz ki.
  Erre rá fog tenni a rendszer összeomlásával várható egyéb ipari, globális szennyezőanyagok/ mérgek elszabadulása.
  És az aeroszolok kihullása a légkörből- ami napok alatt +1 de akár +2 C- hőmérsékletemelkedést is hozhat.
  Akkor pedig biztos felszabadul a (többi) metán (is).

  18: ez a videó… kemény

 21. Én azt gondolom, hogy a fejlett országokkal nincs baj, mert inkább nem szaporodnak, mint igen, tehát fogynak, ami helyes. Ugyanis arra van keret, a fogyásra, a bővülés nem megengedhető.
  A feketék, barnák, sárgák(bár volt családtervezés modell), esetében inkább gondatlanságot, felelőtlenséget, eszetlenséget látok. Ennek a felszaporodásnak be sem szabadott volna következni. Akkor most nem lenne kényszerhelyzet és kényszercselekvés az emberi faj jövője érdekében.
  Amit mellesleg jegyzem meg, éreznek is(talán a 8.érzék…), ezért is menekülnek.
  Az alacsony nyersanyag és CH árak egyenes következménye, hogy a piac korrigálja önmagát. Ami olcsó, drága lesz, szuper drága.
  Jó a következtetés: Nyomor. És elkezdődik v.mi ami úgy látszik majd, hogy sosem lesz vége.

 22. 25.a peak még sokára jön.A kinálat bővülni fog,a kereslet pedig zuhanni.
  Már amennyiben a klimacsucson született elgondolásokat tett követi.
  Úgy teszek mintha hinnék benn.
  Nagyon komfortos érzés.

 23. 26.
  Az lehet hogy késik.A cikben lévő 2010 már késik 6 évet köszönhetően a palaolajnak.
  Még lehet hogy a kínálat fenntartható 2020-ig is , és a kereslet enyhén csökken.Ha pedig hiány kezd lenni , akkor pár% erejéig pótolható alternatív energiákkal.Így kitolódhat 10-15 évet is.Na de az is lehet hogy már 2018-ban gebasz lesz.Én már nem tudom.

  Egyszer Jovonk ezt írtad:(lementettem akkor a honlapod) Ez még szerinted érvényes vagy kitolódhat pár évet:
  (nem kötekedésből , hanem helyzetelemzésből az olcsó olaj miatt)
  —————–így írtad——————-

  A fenti ábra Szaúd-Arábia olajexportját (kék vonal) és saját olajfogyasztását (világoskék terület) mutatja, melyből megállapítható, hogy a jelenlegi belső fogyasztási trendek változatlansága esetén Szaúd-Arábia 2026-tól nullamennyiségű olajat lesz képes exportálni, de a csökkenés már 2021-től bekövetkezik. Két forgatókönyv a legvalószínűbb a szaúdi olajexport esetében, 2020-ig stagnál napi 8 millió hordó körüli szinten, azután erőteljesen csökken és eléri a nullás szintet 2026-ban, vagy 2020-ig évi 1-2%-al csökken és 2021-től erőteljesen csökkenve 2026-ban eléri a nulla szintet. (Nincs információ arról, hogy jelentősebb olajmezőt fedeztek volna fel Szaúd-Arábiában. Az utolsó két jelentősebb „új” szaúdi mező – Manifa és Khourais – megnyitására 2007-ben került sor

  Összegezve: a szaúdi olajexport 2026-ban 0 hordó/nap lesz, azaz a szaúdi olajexport szinten tartásához a szaúdi belső fogyasztást kellene megállítani.

  A szaúdi olajexport 15%-a (2012-es adat), azaz kb. 1,3 millió hordó/nap (2013-as adat) az Egyesült Államokba megy.

  A szaúdi olajexport 15%-a (2013-as adat), azaz kb. 1,2 millió hordó/nap (2011-es adat) Kínába megy. A kínai igény nő. (A távol-keleti országok a szaúdi olajexport 54%-át veszik át, míg Európa 15-át!)

  A kitermelés lassú csökkenése estén és a belső fogyasztás növekedése miatt 2020-ban a szaúdiak kb. 7 millió hordó/nap mennyiségben tudnak majd exportálni, miközben a kínai importigény a 2013-as 6 millióról (ebből 1,2 millió a szaúdi rész) 2020-ra 10 millió fölé emelkedik, miközben a szaúdiak már csak 1 millió hordót tudnak adni, hacsak nem szűntetik meg a többi vásárló (USA vagy Európa!) felé irányuló exportot.

  Éppen emiatt az amerikai/európai és kínai konfliktus potenciál drámaian megnő 2020-ra a Perzsa-Öböl térségében. A katonai konfliktus elkerülhetetlen. (Lényegében Szaúd-Arábia a teljes öbölmenti országokat reprezentálhatja, a tendencia azoknál is ugyanez.

 24. 29:

  Az lesz a kérdés, hogy a jelenlegi kitermelési ütem meddig tud fennmaradni illetve ha a gazdaság úgy igényli akkor tud-e növekedni.

  Nem fog elfogyni, mert ha csak mondjuk 70m hordó/nap lesz a kitermelés az már olyan egyéb problémasort jelent hogy attól kódulunk…

 25. 30.
  Nem a kitermelés számít, hanem a profit; ezért is nyilvánvaló a hátsó szándék a felpörgetett kitermelés mögött. Ebben valószínü, hogy része van annak is, hogy pont most szüntették meg a szankciókat Iránnal szemben.
  Ha az oroszokat a zuhanó költségvetésük miatt kifingatnák Szíriában vagy egyáltalán; esetleg még privatizálhatni is lehetne az eladósodott orosz olajcégeket. Akárhogyan is lesz, utána a szaudiakat a túltermelésért szíriai területekkel kárpótolják, az OPEC termelését visszafogják, és mehet a kőolaj (meg a palaolaj–palagáz) ára az egekbe.
  Szóval lehet, hogy az 52 év, valójában sokkal több lesz.

 26. Az a baj, hogy a fák nem nőnek az égig, még is ilyen a világgazdaság berendezkedése. Ebből csak nagy pofára esés lehet.

  Magasról nagyobbat lehet esni, ezért fogja a most még fejlett nyugat nyomornak megélni azt, ami egy világgazdasági szinten még mindig középszerű életszínvonalnak lehet majd a jövőben nevezni. A technológiai fejlettség és a felpörgő K+F fogja ezt biztosítani.
  Az egész sztori pedig majd folytatódik a súlypontjának Ázsiába és egyéb feltörekvő régiókba helyeződésével. Természetes folyamat, az amit látunk. A nyugat már kifulladt, a kelet még nem eléggé pörög és ezt az átmeneti állapotot tükrözi vissza a nyersanyagár-index.
  Ami engem aggaszt, az leginkább ennek a folyamatnak a geopolitikai kockázata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük