(1696) Gazdasági buborék

VIP.31.

 

~q083Mit nevezünk (gazdasági) buboréknak? Válasz: Egy olyan piaci helyzetet, amikor egy vagyontárgy pillanatnyi árát a befektetők boldogan megadnak annak reményében, hogy találnak egy másik vevőt, aki még ennél is többet hajlandó érte fizetni, de ez az elérhető ár nagymértékben meghaladja a vagyontárgy tényleges értékét.

Ez a (gazdasági) buborék akkor lyukad ki, amikor egy szabad piac szereplői nem hajlandók többet fizetni a vagyontárgyért, mint annak valós „intrinsik” értéke. Ebből adódik, hogy a vagyontárgy tulajdonosa elveszíti azt a pénzt, amennyivel többet fizetett, mint a valós érték. Ez az értékvesztés rendszerint hirtelen következik be, gyakran pánik kíséretében.

__________________________________________________

Az eredeti cikk teljes VIP fordítását E-mailben küldöm el azoknak, akik adományaikkal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu.

__________________________________________________
__________________________________________________
___________________

23 gondolat erről: „(1696) Gazdasági buborék

  1. Gazdasági buborék, a nagybani spekuláns eszköze. Olcsón vásárol, hamis információs kampánnyal, ál vásárlásokkal felveri az árfolyamot, a felfokozott érdeklődés csúcsán elad. A szerencsétlen kisbefektető, vagy intézményi befektető nagyot veszít. Törvényes kifosztás.

  2. Jó, legyünk felkészültek. No de hogyan? Személy szerint én még csak olyan cuccokat vettem, amit használni is akartam és a használatából eredő nyereség – kényelem, biztonság, vagy öröm – annyiért nekem megérte. Persze egy spekuláns ennél nagyobb tétekben játszik 😀
    Szóval, hogyan legyünk felkészültek?

  3. 2:
    Úgy, hogy eladod a részvényeidet, a befektetési ingatlanodat, és befektetési aranyat veszel (ezen nincs ÁFA).

  4. A befektetési aranyat pedig elhelyezed az eladó cégnél letétben. Mikor szükséged lenne rá, az arany és a cég is eltűnt már. Csődbe ment, és illegalitásba vonult.

  5. 4: Bizony igazad van! Legalábbis eddig mindig így történt. Sőt, nem csak az egyéni befektetőkkel, hanem Amerika még – mások mellett – Németországot is átpalizta! Hogy is van ez, hogy az Amerikában „őrzött” német aranyat Németország nem bírja visszakapni?

  6. Kis befektetőként is lehet ebből nyereséget szerezni, csak ésszel kell csinálni, és nem mohón. Nekem elég hathatós segítséget nyújtott a tőzsde, mert a pár százezer forintomat meg tudtam többszörözni, mert nem a birkanyáj után mentem, hanem velük szembe. Akkor vettem, amikor a többség még mindig eladni akart, mert még lefelé tartott, vagy ingadozott/stagnált az árfolyam, és akkor adtam el, amikor még emelkedett, de nekem már volt rajta jócskán nyereségem. Persze később még emelkedett az árfolyam, és adhattam volna el jobb időben, de nem érte meg a kockázatot, mert két héttel később már nekem is bukta lett volna.
    A gond azzal van, ha valaki kisbefektető létére telhetetlen, nem hajlandó eladni, amíg emelkedik az árfolyam. Na meg ha hitelt vesz fel, és abból akar tőzsdézni hozzáértés hiánya mellett.

  7. 4: Nem „papír” aranyat kell venni, hanem tényleges fizikai „befektetési” aranyat, amit otthon tartasz a trezorban. Így nem tűnik el! 😉
    Most még viszonylag lent is van az ára.
    https://www.igolder.com/gold-charts/

    Most egy 10g -os aranylapkát kb. 110.000 Ft környékén lehet megvásárolni.Az 1 uncia (31.1 g) pedig kb. 330.000 Ft környéke. Szóval eléggé drága, de jó befektetés a 999,9 ezrelék tisztaságú arany.

  8. 4: Bolond lennék!
    Hát ehhez tényleg nagyon sötétnek kellene lenni.
    Ha egy kisbefektető nem tudja elrejteni azt a pár 100 g aranyát otthon, akkor meg is érdemli. Eszembe nem jutna a fizikai aranyat az eladóra bízni, mert az az arany abban az esetben talán nem is létezik. Szerintem a fizikai aranybefektetésnek a lényege, nem csak a spekuláció, hanem a geddon esetén fizetőeszközként történő hasznosítás is. (Ezt már ezen az oldalon sokan kitárgyalták, nem újdonság) Én ezért nem veszek 100g-os táblákat, csak pár grammosakat, de abból sokat. Persze néhány darab 100g-os is belefér, ha valaki tényleg kereskedni is akar vele, úgy egyszerűbb. (most kizárólag kisbefektetőként beszélek)
    Most kell venni aranyat vagy ezüstöt (pl bécsi filharmonikusok 1 unciás érme, persze nem itthon 27% ÁFÁval 🙂 ), mert most nagyon olcsó!

  9. Nem vagyunk túl messzire tőle, de nem lesz előre beharangozva a pontos időpontja.
    A jelenlegi világgazdaság szerint, alakul a helyzet, de még nem az igazi.
    Véleményem szerint is a válsággal lehet leginkább kordában tartani a fogyasztást, túlszaporodást, de az is megeshet hogy a válság kevés lesz és operatívabb megoldások szükségesek.

  10. 8:
    Én, mielőtt hozzászólok valahol…. 1) elolvasom az előzőeket. 2) Meggyőződök arról, hogy ismerem azt, amiről papolok.

    Magyarországon sincs ÁFA a befektetési aranyon A bécsi filharmonikusok itt se drágább, mint Bécsben.

  11. 10: Bocs, Tibor bá’
    de félreolvastad.
    A beírás így volt pontosan:
    „Most kell venni aranyat vagy ezüstöt (pl bécsi filharmonikusok 1 unciás érme, persze nem itthon 27% ÁFÁval”

    Talán félreérthető voltam, de a 27% az ezüst-re vonatkozott!
    Az ezüst is jó befektetés! Geddonra jó azt is tartalékolni, mert olcsóbb, könnyebben beváltható kisebb ellenértékre.

    Nem a levegőbe „papolok”, ismerem a témát amiről hozzászólok én évek óta ezt csinálom. (Nagyon régen határidős ügyletekben kereskedtem vele, de nagyon felverték a minimális letéti követelményeket) Tudok adni linket, hogy hol érdemes ezüstöt venni olcsón (a Mo.-i nettó áron), ha valaki kéri. Most már elsősorban nem befektetésként foglalkozom vele, hanem menekülő valutaként, ínségesebb időkre.

  12. És akkor már csak az aranybuborék okozhat veszteséget…

    Komolyan azt gondoljátok, hogy nem jobb az arany helyett az a párszázezret arra költeni, hogy az ember kitanuljon egy geddonban is használható szakmát, és megvegye a hozzávaló eszközöket? Mondjuk kályhás? Vagy földműves? Vagy bármi?

  13. 12: Ebben is lehet valami…. Azonban arra oda kell figyelni, nehogy csak végzettséget, hanem tudást szerezz ! A nagy része az ilyen OKJ-s tanfolyamoknak továbbra is csak pénzlenyúlás, nem adnak valódi tudást…

  14. 11:

    Frászt olvastam félre. Te fogalmaztál pocsékul. A bécsi filharmonikusok ezüstből van? Mert ez után van az ÁFA. De semmi baj, azért vagyok, hogy ne legyen félreértés. Különben ha annyira értesz hozzá akkor még hozzátehetted volna. A bécsi filharmonikusok, és a többi egy unciás érme túl nagy értéket képvisel. Az értékesítésnél sokkal kellemesebb, ha ennek csak kb. az egy tizede amiben tartod a pénzed, pl. a 3,44 grammos, 99,99 %-os aranydukát. Az előző mai ára kb. 300.000, az utóbbi csak kb. 35.000 Forint.

  15. 14: IGEN! Ezüstből IS! A bécsi filharmonikusok nem csak aranyból készül, az ezüst változata sokkal elterjedtebb! Az ezüst 1 unciás bécsi filh. 3.500-4.000,- Ft, ezt 20-as egységcsomagban szoktam venni, így csomagolják, de egyesével is lehet. Kiváló fizetőeszköz lehet rossz időben! Biztosan én fogalmaztam félreérthetően. Elnézést ha így történt, így most már remélhetőleg mindenkinek tiszta a dolog!

    12: Az aranybuborék most nem értelmezhető, mert nagyon lent van az ár: 1100-1150 USD/uncia, pár éve 1900, USD /uncia volt.
    Az is igaz azonban, hogy a válság előtt csak 800,- volt, de ez már nem valószínű, hogy valaha is visszatér.

    Aranybefektetésnek nagyon jó az 50 g-os aranytábla is, ebből le lehet törni 1 g-os darabokat, mint egy tábla csokiból. Azzal is lehet fizetni majd esetenként egy zacskó babkonzervért stb.
    Ha pedig nem lesz válság akkor egyben 50 g-os táblának is bármikor visszaváltható. A kisebb pár grammos arany lapkák pár százalékkal drágábbak ugyan, mint a nagyobb tömbök, emiatt sokan félnek tőlük, de ha baj van akkor nem pár százalékkal fognak többet érni, hanem sokkal többel!
    Továbbá sokkal könnyebb a kicsivel fizetni, mint a nagy tömbökkel.

  16. 15: Engem érdekelne honnan lehet nettón ezüstöt venni itthon, eddig bécsbe kellett kijárnom de ott is 20% az adó rajta. Ha megbízható az itthoni forrás akkor légy szíves oszd meg. Akár emailben (Tiborbánál a címem!) Köszi!

  17. 15: A nettó a magyar ár nettóját jelenti. Két megoldást is tudok javasolni. Mindkettőnél EURóval kell fizetni. Ha van még 300,Ft-os EUR-d régről, akkor úgy az igazi!

    – Ha a netről rendelsz: celticgold pont eu . Észtországból küldik az ezüstöt (az aranyat Németo.-ból), megbízható, lehet Paypal-lal is fizetni (!) ez ugye pénzvisszafizetési garancia is egyben… Lassan jön meg a csomag, mert lassan adják fel, de nemzetközi futár hozza (pár nap alatt), max. 2 hét és megjön.

    – Személyesen egy bécsi cég Mo.-i irodájában lehet a Mom Park-ban, cím: aranyat-vasarolni pont hu . Itt tudsz KP-ban fizetni, de nem kell előleget adni a rendeléskor! Telefonon is rendelhetsz.

    Ár kontrollnak pedig itt van a legmegbízhatóbb forrás, csak itt ugye az a fránya ÁFA: aranypiac pont hu
    Az árak összehasonlításához persze jó. Aranyat náluk is lehet venni, annak az árában nincs különbség, nincs ÁFA probléma.

  18. 17 Aranyos:
    Köszi szépen! 🙂 Már fel is hívtam mindkettőt:
    – celticgold pont eu : 3-4 nap alatt küldik, minimum 500 euro értékben kell rendelni. 40 darab EZÜST bécsi filharmonikusról érdeklődtem és azt mondták tényleg nincs rá adó, ezért költöztették a székhelyet Észtországba 🙂 A Paypalt évek óta használom ez nagy biztonságot jelent, már 180 napos a pénzvisszafizetési garancia a régi 45 helyett.
    – aranyat-vasarolni pont hu : Itt differenciált adózást említettek amit nem igazán értek de a teljes ár az körülbelül annyi mint a celtic-nél.

    A differenciált adózásról tudna valaki többet mondani? A neten alig találtam valamit…

  19. 18: Igen, pontosan így van celtic-nél. Én mindig 500 eur felett szoktam rendelni, így ez a határ nem is tűnt fel. A személyes tapasztalatom, hogy 3-4 nap alatt tényleg itt van a futár, de mire ténylegesen lekönyvelik a tranzakciót és feladják a csomagot, el szokott telni 7-10 nap is (+ 3-4 nap a szállítás).
    A másik helyen ha netán akadékoskodnának akkor egy fiktív nevet kell íratni a számlára, de nem fognak problémázni…

  20. 6. Vasgerinc:

    Elképzelhető és megvalósítható, hogy valaki a tőzsdén pénz NYERESÉGET szerezzen. A lottón, totón is lehetséges NYERNI, és itt van a lényeg, ez egy szerencsejáték, és a nagybani spekulánsok fölözik le a biztos és nagy NYERESÉGET, mivel ők képesek befolyásolni az árfolyamokat. Viszont a NYERESÉG mindig a vesztesek terhére lehetséges csak, hiszen a tőzsdén és a lottón nem nyomtatnak új pénzt, csak a befizetők (vásárlók) pénzét lehet ELNYERNI.

  21. 20:

    Abból a szempontból igazad van, hogy nyerni mások kárán lehet (ahogy sok más területen is), viszont annyiban nem ül a hasonlat, hogy ez nem szerencsejáték.
    Persze a legnagyobbat a legnagyobbat szakítják, de józan gondolkodással kisbefektetőként is lehet a saját mércéjével mérve nagyot nyerni. Márpedig ha én nyerek, akár csak néhány százezer forintot, nekem az már komoly jövedelemkiegészítés. Nyilván nem fogok félmillió forintból milliárdokat csinálni, de sokkal jobban tudom ilyen módon gyarapítani a pénzem, mint bankbetéttel, vagy valamilyen bróker tevékenységre épülő programmal. Nekem elég, hogy annyit sikerült így elérnem, hogy a házamra alig kellett hitelt felvennem. Persze kockázatosabb, mint a bankbetét, de akinek vannak megfelelő ismeretei, és nem telhetetlen, simán sokkal nyereségesebb lehet, mint a bankbetét.
    A családomban más is próbálkozott ezzel, de telhetetlen volt. Amikor már több mint kétszerese volt az árfolyam a vételinek, akkor sem adott el, veszteség lett a vége. Pedig ha ilyen nagy a nyereség, akkor legalább annyit el kellett volna adni, hogy a kiinduló tőke meglegyen.

  22. 20-21:
    A nyereség nagy része senkinek se vesztesség, mert az árfolyamok (indexek) az évtizedek alatt állandóan emelkednek. Ez persze nem igaz a buborékokra.

  23. 21, 22,

    Már bocsánatot kérek, de az úgynevezett tőzsdekrachok pont arra valók, hogy a kisbefektetők fája, (NYERESÉGE) ne nőjön az égig 🙂
    A simlis spkeluláns nagytőke legnagyobb aratása a krach

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük