(1649) Te

Tibor bá’ online

 

~q191A ragok miatt a magyar nyelvet a gyermekkoron túl lehetetlenség megtanulni. Erre ráteszünk még egy lapáttal a tegezés-magázás intézményével, ami azért itt-ott változik. Gyermekkoromban voltak olyan házaspárok, akik egy életen át magázták egymást. Ennek volt haszna, de volt kára is. Azt mondani kedvesünknek, hogy „te kis butus” össze se mérhető a jócskán kimért „kedvesem a maga butasága már szinte elviselhetetlen”. Ugyanakkor a „na menj a picsába” nem helyettesíthető „maga aztán elmehet a picsába”, mert a magázáshoz nem passzol a bizalmaskodás. Negyven éve a tegeződésbe váltásnak még volt jelentősége, ma már szinte alig. Csupán a „letegezés” tartja még magát. Azaz, bárkivel nem tegeződöm össze, de már ez is kezd a múlté lenni.

Éppen ezért engem mindig kiakaszt, amikor a képernyőn az interjúvoló riporter és a meghívott vendég azzal kezd, hogy „mi régről ismerjük egymást, ezért fogunk tegeződni”. Helytelen! Mint magán emberek ismerhetik egymást, és tegeződhetnek akár a KISz táborozásuk óta, de ez más. Ne haverkodjanak, mert veszít a hitelességből. Nem olyan nehéz magázódni 20 percen keresztül.

Ezen jelenség szélsőséges kinövését élvezhettük vasárnap a legújabb Friderikusz műsorban. Ugyanis a show főpoénja Gyurcsány Ferenc ex miniszterelnök és Friderikusz Sándor aktív pojáca tegeződése volt. A nemzetközi szokásjog szerint aki egyszer miniszterelnök volt, azt a kellő tisztelet élete végéig megilleti. Ne tessék már letegezni a miniszterelnököt. A politikai protokollt nem ismerem, de kizártnak tartom, hogy ez meg lenne engedve. Régebben a letegezés ellen úgy tiltakoztak, hogy „nem őriztünk mi együtt libákat”. Később kiderült, hogy Gyurcsány volt az ötletgazda. – No comment!

Perszer az is lehet, hogy túlságosan érzékeny vagyok. Változik a világ. Orbán első csúcs tette a nyugdíjvagyon lenyúlása volt. 3000 milliárd forintot egyszerűen kilopott az állampolgárok zsebéből. Ez elég szemét dolog volt, de sikerül überelni. A szívességből, na meg egy kis hazaszeretetből kölcsön adott Munkácsi festményt nem adják vissza. Jobban mondva nem engedik ki az országból, vagyis a tulajdonos tulajdonosi jogait megkurtították. Ez egy vérlázító visszaélés mások jóindulatával, a jog jogtalan kiterjesztése. Egy amerikai állampolgár vagyontárgyát azon az alapon zárolják, hogy a vagyontárgy alkotója (de értékesítés után nem birtokosa) magyar volt. Ez abszurd! És akkor a magyar parlamentben csücsülők 99 százaléka jogász. Az embernek megáll az esze.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________________________

9 gondolat erről: „(1649) Te

  1. Pont azért, mert jogászpk. Ezért vannak nem etikus törvényein is, amelyek törvényesítik azt, ami előtte…, min. súrolta a törvényesség határait! De nincs ebben semmi új, csak hát narancsosék ezt már felsőfokon művelik, olyan igazi jogászosan!

  2. Állok a pénztár elötti sorban.
    A pénztáros, kora alapján tegezi vagy magázza a vásárlókat. Ahogy megfigyeltem, kb. a 45-50 fölöttieket magázza. A húszasokkal határozottan tegeződik. Mit fog csinálni (ha megéri, és ezen a poszton lesz) a mai húszasokkal, mondjuk 15 év múlva ? Érdekes…

    Jó, tudom, a mai hatvanas, hetveneseket már nem fogja különösebben érinteni a kérdés, de mégis.

    Valami új „divat” csak lesz a szóhasználatban. Makogni fog, és csapkodni maga körül ?

  3. Örülök, hogy előjött a Munkácsy történet. Szörnyű mik előfordulnak.
    Nekem nem ért volna 6 milliót az a kép ha lett is volna rá annyi pénzem.
    És azt gondolom, hogy ha valakinek 6-ot megér, annak 9-et is meg kellene, hogy érjen vagy ez nem így megy?
    A TB ígéreteket is megszegték (megváltozott munkaképességűekkel való bánásmód).
    Kíváncsi vagyok mit találnak majd ki a nyugdíjra úgy 2035 környékén.
    És amit a Quaestorral megtettek, megtehetik akár az önkéntes nyugdíjpénztárak eszközeivel is vagy biztosítások fedezetével is.

    A prémium (lakossági) államkötvények körüli lehetőségekbe bele se merek gondolni.

    Tegezés-magázás kapcsolatában a Veled való e-mail kommunikáció is tartogatott tanulságot számomra. A mail elejét úgy kezdtem, hogy Szia Tibor bá – mire a Te válaszod nem sziával, hanem szervusszal kezdődött. Tetszett és ez egy olyan dolog, ami ebben az egyre tegezősebb világban szokatlan (eszerint is alakítani a mondandódat).

  4. Hm, valószínűleg én is idősebb generációhoz tartozom, mert rohadtul zavar, ha csak úgy ukmukfukk letegeznek, pl az Ikeában vagy a KH bankban…
    Nem is vásárolok ott, ahol ügyfélként tegeznek.
    Persze ha egy csinos pénztáros-kislány letegez (a másfél éves fiamra való tekintettel benézi a valós koromat :-)), az ellen nincs kifogásom 🙂

  5. 3:
    Az én időmben a „szia” nyeglének számított. Persze, már rég nem az, amit én tudomásul veszek, de azért a rövidített változatot nem igazán kedvelem.

  6. A Munkácsy-képben külön perverz, hogy az állam kikönyörögte a tulajtól, hogy állítsa már ki a képet nálunk, hazafiságból engedett a kérésnek, erre elrabolják tőle a képet… Ov tipikus vagyonszerzési módszere. Még a juhász trágyáját is elrabolta a családja…

  7. 6: Ami megdöbbentett, ma hallottam a tulajdonos nyilatkozatát a rádióban, és megdöbbentően toleránsan nyilatkozott az ügyben. Azt mondta, pozitív jelnek érzi, hogy a magyar kormány ilyen nagy hangsúlyt fektet a nemzeti értékek megőrzésére. Most vagy igen nagy nyelv csapásszámmal igyekszik elnyerni a kormány jóindulatát, vagy titokban ő is pofátlannak érzi a többlet igényét, csak megpróbálkozott, hátha többet is le lehet húzni a magyar államtól, de az elismert ár sem hátrányos számára…

  8. 7, hubab, „csak megpróbálkozott, hátha többet is le lehet húzni”

    Miért ne próbálkozott volna? Jobb helyeken ez úgy néz ki, hogy vagy megállapodnak, vagy nem jön létre az üzlet. De hogy törvénnyel elveszik a saját tulajdona feletti rendelkezési jogát, az komcsi mentalitás, minimálisan finomítva /nem vettük el, csak nem tudsz vele mit kezdeni/. Nemsokára még őrzési díjat is fel fognak neki számítani, amíg le nem fogy a 9 milla.

  9. 7: a vámkivetésnél is az állam jogosult felülbírálni a hamisnak tűnő számlaértéket… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük