(1623-előzetes) Mit akar Putyin

Tibor bá’ online

 

Szerző: Rostislav Iscsenko

Előszó: Saker

Nem szerkesztett fordítás: Tibor bá’

Eredeti forrás: http://actualcomment.ru/chego-khochet-putin.html

Előszó: Ez a politikai analízis messze a legjobb, amit az ukrajnai konfliktus kezdete óta olvastam. Korábban Iscsenko kiértékeléseit folyamatosan közzé tettem, mert véleményem szerint egyike a legjobb orosz kiértékelőknek. Ez alkalommal azonban Iscsenko egy valódi gyöngyszemet produkált. Ez az orosz geo stratégiai helyzet mindenre kiterjedő tanulmánya, valamint véleményem szerint Putyin Ukrajnai stratégiájának világos és abszolút pontos kiértékelés. Nekem mindig is az volt az álláspontom, hogy ez a konfliktus nem Ukrajnáról szól, hanem a Föld jövőjéről. Valamint, nem létezik novorussiai vagy ukrajnai megoldás, hanem az egyetlen lehetséges stratégiai kimenetel vagy Oroszország, vagy Amerika győzelme, ami végül ki fog hatni az egész bolygóra. Iscsenko kimagasló módon tekinti át mindkét oldal kockázatát valamint lehetőségeit, és elsőnek tárja fel Oroszország látszólag érthetetlen viselkedésének egyértelmű okát. Végül pedig Iscsenko tökéletesen érti az orosz társadalom bonyolult és finoman hangolt dinamikáját. Amikor azt írja, hogy „az orosz hatalom tekintélyelvűség helyett parancsoló” hét szóban jobban leírja az orosz valóságot, mint az úgynevezett szakértők haszontalan sok ezer szava. — Hálás lekötelezettei vagyunk Denis, Gideon és Robin fordítóknak, akik angolra átültették ezt a termékeny szöveget, aminek a lefordítása embert próbálónak nevezhető. Az ok, amiért ilyen jó angolsággal megírt szöveget olvashatunk, a fent nevezett három kétnyelvű fordítónak a lelkes munkája, akik által nyújtott minőséget ez a tanulmány megérdemli. Javaslom, hogy a szöveget körültekintően olvassátok, akár kétszer is, mert megéri.

Tibor bá’: Ki fogja megdicsérni a magyar fordítást? 😀 Különben az angol tökéletes, mintha eredeti írás lenne. Valamint a fenti dicséret nem túlzás, az értekezés valóban aranyat ér.

 

Annak csak örülni lehet, hogy a „hazafiak” azonnal nem kérték számon Putyintól, hogy az Ukrán katonákat januárban-februárban miért nem morzsolta fel Donbass-ban, illetve miért konzultált Merkellel és Hollandéval.

Számon nem kértek, de azért türelmetlenül várják a győzelmet. Ezek között a legradikálisabbak meg vannak győződve arról, hogy a végén Putyin fel fogja adni Novorossziát. Ezzel szemben a mérsékelt hazafiak attól tartanak, hogy Putyin a következő tűzszünet aláírásakor (ha ilyenre sor kerülne), amire a Novorosszia hadseregének a feltöltése és átcsoportosítása miatt lenne szükség, amit különben meg lehetett volna oldani a hadműveletek alatt is. Szóval, amikor a nemzetközi élet új körülményeit elfogadja, és felkészült az újabb diplomácia összecsapásra, nem kívánt engedményeket fog tenni.

A tény viszont az, hogy a politikai és/vagy katonai dilettánsok érdeklődésének ellenére (az Internet Talleyrandjai és Bonepartiai), aminek középpontjában Donbass és úgy általában Ukrajna áll, a háború végső kimenetelét a Staraja tér 1. és Smolenskaja tér 2. alatti, valamint a párizsi, brüsszeli és berlini hivatalokban döntik el, mivel a katonai tevékenység a politikai játszmának csak egyetlen egy komponense a sok közül.

Igaz, hogy a legdurvább és az utolsó komponense, aminél a rizikót komolyan kell figyelembe venni. Viszont a dolog nem háborúval kezdődik, és nem is azzal fejeződik be. A háború egy középső lépés, ami a kompromisszum készség hiányára utal. A háború célja olyan új helyzet megteremtése, ami lehetővé teszi a kompromisszumot, vagy jelzi, hogy már nincs szükség kompromisszumra, mivel a konfliktusos helyzet egyik szereplője megszűnt létezni. Amikor eljött a kompromisszum kötés ideje, amikor véget érnek a harcok, és a katonák visszamennek a laktanyáikba, a tábornokok pedig nekiülnek, hogy megírják emlékirataikat és felkészüljenek a következő háborúra, na, akkor van az, hogy a politikusok és a diplomaták a tárgyalási asztalnál feltárják a tényleges szembehelyezkedést.

A politikai döntéseket a nép vagy a hadsereg ritkán érti meg. Példának okáért említsük meg, hogy az 1866-os osztrák-porosz háború idején Otto von Bismarck, a porosz kancellár (később a Német Birodalom kancellárja) figyelmen kívül hagyta I. Vilmos király (a későbbi német császár) kérését, majd parancsát a porosz tábornokok felé, hogy foglalják el Bécset. És nagyon helyesen tette. Bécs el nem foglalásával elősegítette a porosz feltételekkel megköthető békét, valamint bebiztosította, hogy az Osztrák-Magyar monarchia örökre (na, jó, az 1918-as felbomlásáig) alárendelt partnere legyen Poroszországnak, illetve a későbbi Német Birodalomnak.

Annak megítéléséhez, hogy a katonai tevékenység mikor és milyen feltételek mellett fejeződhet be, tudnunk kell, hogy a politikusok mit akarnak, és miként vélekednek a háború utáni kompromisszum feltételeiről. Ekkor és csakis ekkor fog világossá válni, hogy a katonai tevékenység miért váltott át egy kisintenzitású polgárháborúvá, amit néha-néha tűzszünet szakít meg, nem csak Ukrajnában, de például Szíriában is.

_____________________________________________________

A 3 részes esszé folytatásait E-mailben elküldöm azoknak, akik évi 5800 forint adakozással hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Az adakozók természetesen megkapják egy év (52 darab) telje fordítási munkáját. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu

_____________________________________________________
_____________________________________________________
__________________________________________

 

 

59 gondolat erről: „(1623-előzetes) Mit akar Putyin

  1. Ez aztán a remek fordítás! Csak dícsérni tudom! 🙂

  2. Üdv Tibor bácsi!
    Máris megdicsérlek a magyar fordításért és köszönet!
    Üdvözlettel: M

  3. Oчень хороший перевод Дядя Тибор 🙂

  4. Kedves Tibor bá !
    Te nagyon beleszerettél ebbe a Putyinba. 🙂
    Legalább méltányolják ezt, az oroszok? 🙂

  5. Nem kell mindjárt a mocskos anyagiakra gondolni, apró gesztusok is jól esnek az embernek. Például, ha szeretné megnézni Lenint, akkor nem kell a 300 méteres sor legvégére állnia, hanem beállhat 100 méternél. 🙂 🙂
    Így ő még esetleg láthatja Lenint. Aki a sor végén áll, az már nem, mert mire odaérne (több hónap alatt) addigra Lenint kiteszik a mauzóleumból . 🙂 🙂
    Már nyomtatják a meghívót a május 9. -ei „Győzelem Napja” (Gyeny Pobedi) ünnepségekre.
    Daragoj továris, Tibor Stefanovics Antalffy ! Priglásáem vász… Stb .
    Jó lesz a címzés ? 🙂
    Persze küldhetnek egy karton 40 fokos Sztolicsnaja Vodkát is, vagy esetleg egy ügyes kis barkácsgépet, ami egy pillanat alatt fájdalom mentesen lekapja az ember ujját… Csak utána fáj nagyon… az ujja helye.. 🙂

  6. Igazából Putyin és Obama is csak eszköz a Patagóniában, Dél- Afrikában és Új- Zélandon bújkáló „elit” kezében.
    Igaz, kedves J?
    Nekik mindegy, ki húzza meg a nukleáris ravaszt.
    Csak az atomreaktorokat felejtik ki a képletből…

  7. Bazs:
    Nem oroszból fordítottam.

    Virág elvtárs:
    Elismerő soraidtól könny fut a szemembe. A téma általad történő kibővítéséért pedig valamifajta felterjesztésre tartalak érdemesnek. 🙁

  8. 7 :
    Ádert meghívták május 9-ére Moszkvába. De az a hülye nem megy el.
    Persze van logika a dologban. Május 9. a fasizmus felett aratott győzelem napja.
    Orbán itthon fasiszta rendszert épített ki… így aztán majd bolondok lesznek a fasizmus legyőzését ünnepelni. 🙂 🙂

  9. Ouse M.D.

    Obama eszköz. És még sokan-sokan mások. Putyin nem. Oroszország a puszta létéért „küzd” jelenleg.

    Ha nem sikerül neki, akkor jön a mjortvaja ruka (aka Perimeter rendszer), azaz automatikusan minden létező hordozó eszköz minden előre beprogramozott célpontra juttatja az összes stratégiai (és esetleg taktikai) töltetet, valószínűleg kiegészítve Ebola-POX (és talán, de csak talán Rabies-POX, Mokola-POX) biológiai ajándékokkal. Észak-Amerika és Európa olyan HEMP csapást kap, hogy irány a kőkorszak, olyan öldökléssel éveken keresztül, hogy jobban jár az, aki mindjárt az első órában meghal, de talán még az is, aki a harmadfokú égési sérülésének elfertőződésébe hal bele egy hét kínszenvedés után.
    NEM Oroszország a rosszfiú… ebben a játszmában.

    Ha sikerül neki, akkor Észak-Amerika (és talán Európa nyugati része, Lengyelország, Románia) megszűnik az lenni, ami most és jön az öldöklés.

    Az atomreaktorok esetében – engedelmeddel – ismét felhívnám a figyelmet, hogy
    1.) meg kellene alaposan nézni a térképeket
    2.) kicsit túl van lihegve*
    3.) ha nincs grafit, akkor nem nagyon van légköri szennyezés, mint Csernobilnál volt.

    *nagyjából mindenre van megoldás az elit számára.

    Új-Zéland stimmel, Dél-Afrika szerintem nem, Patagónia… nem vagyok benne biztos. Ausztrália kapni fog egy kiadósat a kínaiaktól.

    A helyszet röviden és tömören: SZAR.

    OFF: Klíma… volt szerencsém „olyan” anyagot elolvasni… valaki pár napja írta kb. „nagyobb bajunk is van jelenleg a klíma katasztrófánál”. És igaza van.

    Edited 12:20:
    Az elitnek nagyon könnyen elképzelhető, hogy pont az a célja, hogy elszabaduljon a pokol. Sokadjára teszek nyílt felhívást, hogy érdemes lenne számolgatni klíma katasztrófa kapcsán azzal, hogy atomháború és 1 millird alatti populáció…

  10. 5. Virág elvtárs szerint:

    „Például, ha szeretné megnézni Lenint, akkor nem kell a 300 méteres sor legvégére állnia, hanem beállhat 100 méternél.”

    Ahogy most áll a helyzet, szerintem 10 Euroért kihozzák neki 400 méterre is 😉

  11. „Szóval, amikor a nemzetközi élet új körülményeit elfogadja, és felkészült az újabb diplomácia összecsapásra, nem kívánt engedményeket fog tenni.”

    Az eredeti orosz szöveg alapján ezt a kis kiegészítést tenném: Ez a nem kívánt engedményekre vonatkozó állítás konkrétan nem szerepel a szövegben, ez inkább már kommentárnak tekinthető, hiszen burkoltan benne van abban a kijelentésben, hogy Putyin tudomásul veszi a megváltozott körülményeket, amelyek a tűzszünet aláírásával előállnak, tehát nem használja ki potenciális előnyét a tűzszünet előtti katonai helyzetben.
    Bocs, de most oroszul tanulok, és olyan vagyok mint aki kalapácsot kapott ajándékba, és folyton azt nézi, hol egy szög, amit beüthetne. 🙂

  12. Pipás

    „10 Euroért kihozzák neki 400 méterre is ”

    Ez a vicc Jelcin alatt volt aktuális.
    Azóta Moszkva lett a világ egyik legdrágább városa, meg történt más változás is.

    Szóval úgy áll a dolog, hogy az USA-nak a háború az érdeke, a többi fő játékosnak meg a béke.
    A felelősség meg az EU-n.
    Ha szembefordul az USA-val, akkor talán egyedül nem mer belekezdeni au orosz elleni háborúba. Ha meg az USA mellé áll, akkor csatatér leszünk.

  13. 10. Jövőnk

    Megkérdezhetnélek, hogy erről mi a véleményed?
    http://hidfo.ru/2015/04/szertefoszlik-a-nato-technikai-folenye/
    Szó van benn az ismert esetről is, amikor a orosz SU24 megbillegtette magát az USS Donald Cook hadihajó felett, mire az hánykódó vasdarabbá változott, valamint az USA által alaposan felkészített Grúzia vereségéről.

    Gondolod, hogy csak propaganda, vagy lehet benn valami?

  14. Kyra

    Az orosz haditechnikáról hosszasan lehetne beszélni. De felesleges, egy dolog fontos: az adott (fegyver)rendszer akkor tökéletes, ha az ahhoz kapcsolódó összes (fegyver)rendszerrel együtt alkalmazzák, önmagában – „szinergia” – nélkül a hatékonysága nagyságrendekkel rosszabb. Példa: a szovjet PVO keretein belül egy elfogó MiG-23P az R-24R/T levegő-levegő rakétákkal messze többet tudott, mint egy iraki MiG-23ML az R-23R/T rakétáival, holott mind a típus, mind a rakéta kábé ugyanaz, csak az iraki mögött nem állt fel a teljes struktúra.

    Az orosz haditechnika világszínvonalú. Az orosz haderő keretein belül. (Eleve nem exportálnak „fontos” eszközöket.)

    Azt nehéz megállapítani, hogy egy-egy eszköz, fegyverrendszer stb. esetén jobb-e az orosz vagy sem, mert sok egyéb tényezőtől is függ, illetve eleve a harctéri helyzettől. De az is tény, hogy az oroszok teljesen más doktrína mentén haladnak (védelmi), míg az amerikaiak (támadó). Erre érdekes példa a korábbi ABM rendszer: az amerikai az ICBM silókat védte, az orosz Moszkvát és környékét.

    Sajnos szinte mindenki – a hidfő különösen – leragad a konvencionális hadviselés lehetőségénél, holmi páncélos csatákat vízionálva Donbaszban, vagy hibinis támadást a Fekete-tengeren… ha az USA/NATO megtámadja, vagy „túl közel” kerül Oroszországhoz, akkor atomcsapás lesz a válasz.

  15. 10, 13:
    Az USA- nak sem érdeke, hanem ott lent, délen…

    Bár most nézem a déli- sarki Jetsteam-et, Új-Zéland csúnyán kapna falloutot…

  16. Ouse M.D.

    Sokadjára: a „NO FALLOT H(eight)O(ff)B(urst)” magassága alacsonyabb, mint a 25psi statikus túlnyomás (ezzel lehet egy várost a legjobban letarolni) területi maximumának HOB-ja, dettó a 100psi (total destruction) HOB-énál. Ergo nem lesz fallout, azaz sugárszennyezés a célpontok felénél.

    Tényleg nem akarok én senkit megbántani, de mindenki azt hiszi – nem szakemberek esetén még elfogadható, de az a baj, hogy szakemberek is -, hogy az atomháború az azt jelenti, hogy a felszínen robban a pukkancs és lőn randa gombafelhő, meg visszahulló hamu és sugárfertőzés (direkt így írtam rosszul!!!)… a valóság az, hogy egy nukleáris csapás nagyon más.

    Természetesen kemény célpontok esetén elképzelhető a felszíni robbantás szükségessége, hogy a silót megsemmisítő psi értéket elérjék, de a találati pontosság (CEP) javulása miatt, még ez sem biztos. A Minuteman-III silók 2000-2200psi értéket bírnak ki, ezt a 800kt 15F175 típusú orosz töltet bőven hozza CEP-el, igaz 100 méteres magasságban lehet optimalizálni a 2000psi-t, ami 880 méteres tűzgömbel járna, azaz falloutal, igaz nem 100%-ossal. Bonyolult dolgok ezek.

    Érdemes tanulmányozgatni az amerikai támadási tervek térképeit… Oroszország ellen 150 Minuteman ICBM és 150 Trident SLBM felszíni robbantással… és annak utóhatását… nagy az az ország. Nem beszélve a jód-131* (felezési ideje 8 nap) egyhavi kolbászolásáról, illetve a stroncium-90 (felezési ideje 29 év) meglétéről, amelynek a biológiai felezési ideje 49 évet is elérhet, felszívódása a kálciumhoz képest 40% (kálcium 60%), viszont a talajban viszonylag hamar és gyorsan veszít a koncentrációjából… nyilván az érett paradicsomot mosni kell, az érőt elfelejteni… de pár év múlva kutya baja a parinak… aztán ott van még a vitatott hormosis (szervezet alkalmazkodó képessége)… az egész nagyon bonyolult. Mi persze elpusztulunk, sokan ezektől, sokkal többen embertársaink mocskos kezeitől. Az elit meg bámit megtehetvén simán túléli.

    *FONTOS prepperkedőknek: qurva gyorsan elfelejteni a kálium-jodid-EP-t (aka potassium-iodine 130), mert ezek nem prepperkedésre vannak, hanem nukleáris balesetre, orvosi felügyelet (!!!) megléte esetén max. 10 napra. Ezek 100-130 miligramm jódot tartalmaznak, míg a napi adag 100-150 mikrogramm (!!!), és a mérgezés 2-4 miligrammnál kezdődik… jódmérgezésben nem lehet meghalni, de egy nyirkos pincében, alul- és rosszul táplálkozva, a 130 militől rengeteg amerikai fog a tünetek miatt felfordulni. (Posta Imre is elmehet a píbe…)

    Csúnya lesz ez Ouse M.D. ebben egyetértünk… nem is kekeckedni akartam, csak 😀 elragadott a régi hév egy pillanatra.

  17. 15:

    Fukushima óta azért óvatosabb vagyok.
    A kitalált dózisok (J/kg= Sv) nem adnak teljes képet, ráadásul nem is állnak 70 évnél hosszabb megfigyelési adatok rendelkezésre- pl NO Fallout= MINIMAL FALLOUT igazábol, elvileg nem veszélyes, csak a Sv nem veszi figyelembe az eloszlási térfogatot, csak a tömeget. Meg a dúsulást- pl: minimal fallout+ kaja+ viz, stb együttesen
    Szóval sokmindent nem tudunk még a radioaktivitás hosszútávú hatásairól…
    én nem is akarok speciel

  18. Jovonk,

    Mi lett az oldaladdal? distress beacon-már tényleg közel vagyunk a konfliktushoz?

  19. Tamás,

    egyre kevésbé lehet erre a kérdésre válaszolni, ahogy közeledünk. Paradoxonnak tűnik, de ahogy a FEASTA tanulmány szerzői írták, az összeomlás ideje nem határozható meg, s ahogy közeledünk egyre bizonytalanabb maga az időpont, majd maga az összeomlás és az utána következő időszak lényegében modellezhetetlen.

    Az összeomlást így – az elit szempontjából nézve – pragmatikus volna „irányítani”. A kérdés csak az, mikor.

    Egy biztos, míg korábban x mennyiségű aggasztó hír vagy információ szívárgott ki, addig most x többszöröse egyazon időszakra vonatkoztatva. Ugyanakkor sok szempontból nagy a csend (vihar előtti?!) és a zavarás.

    Közel van (a jelen állás és irányvonal szerint) a gebasz. És nem nagyon látszik, hogy ez változna.

    (Az oldalnak vannak „rejtett” üzenetei… korábban az UVB-76 és támadási sziréna hang együtt… most meg egy magányos vészjeladó hangja.)

  20. Jövőnk,
    Látszik, hogy az átlagnál sokkal jobban értesz a téma haditechnikai részéhez, de szerencsére a pusztítás nem csak a technikai tényezőkön múlik. Az emberiség elég régóta képes a bolygó teljes elpusztítására, ami eddig mégsem következett be, pedig a mostani helyzetnél sokkal közelebb is álltunk hozzá; Kuba, Nyugat-Berlin stb. Két dologra nagyon kiváncsi lennék: 1) Akik szerint a mostani helyzet ennyire végletesen SZAR, azok komolyan veszik-e a dolgot annyira, hogy odaálltak mondjuk a gyermekük, kedvesük stb. elé, hogy mire lehet számítani… vagy csak egymás között vízionálják az armageddont? 2) KIK a felelősök, összeesküvők? Nyilvánvaló, hogy a mostani életveszélyes geostratégiai lépéseket kutatóintézetek, agytrösztök tervezik meg, de kik a kormányok és politikusok felett álló valódi megrendelők?

  21. 19-re:

    a Populációs Bomba c. könyv 1968- ban íródott.
    Abban nagyjából összeszedte Dr Paul Ehrlich , hogy mi is várható.
    És nagyjából igaza is lett.
    Nem az a durva, hogy a közeljövőben végünk, hanem, hogy eddig egyáltalán kihúztuk.
    Fermi- paradoxon, Olduvai- elmélet és egy Globális Klímaváltozás- mind- mind a populáció exponenciális növekedéséből adódik.
    Amit az ipari civilizáció és a önnyen hozzáférhető fosszilis energiahordozók (őseink) tettek lehetőév. De ennek most mindnek egyszerre vége.
    Fermi- paradoxon, újra…

  22. Mvm9 és a többiek:
    Érezhetően a posztot nem olvastátok el, pedig számtalan itt elhangzott kérdésre ad választ. Ez láthatóan nem zavar titeket és úgy értekeztek, hogy a poszt témája fel se merül. Pedig Piton jóvoltából az eredeti szöveg is be van linkelve.

  23. Mvm9

    1. Igen. Párommal, szüleimmel, közeli barátokkal és még jó néhány emberrel közöltem, mi várható. Legtöbbjük elfogadta, mert ismer. Idegenek általában kevésbé fogékonyak; sajnos. Három „idegent” leszámítva, ők azóta a barátaim, illetve annál is többek.
    Nem kérdezted, de: normális életet élek, de máskép tervezem a jövőnket. Se meglepetésként nem fog érni, se felkészületlenül. Amúgy… nehéz teher.

    2. Kik?! Nem ez a lényeg, hanem a MIÉRT. A kik színtiszta pragmatizmus… akiknek megvan a gazdasági hatalmuk ahhoz, hogy megpróbálják optimalizálni a saját túlélési esélyeiket. Lévén a hatalmuk a mi szemszögünkből szinte korlátlan, így eme tevékenységük globális szintű. Kábé. Amúgy teljesen tévedésben vagy a kubai válság veszélyességét illetően. SOHA nem voltunk ennyire közel. (A miértet már ezerszer leírtam: hidegháborúban kipusztult volna az emberiség. Ma nem.)

  24. Nekem az teszi hitelessé a cikket, hogy egy orosz elemző tollából is megjelenik az a tény, amit persze mindannyian tudtunk, hogy az ukrajnai események, az elszakadt országrészek mögött egyértelműen az oroszok tudatos lépései vannak, az elszakadt köztársaságok vezetői az ő bábjai ugyanúgy, ahogy az Ukrán kormány vezető politikusai az USA bábjai, nem rendelkeznek önálló döntési jogkörrel.
    Ugyanakkor félelmetes az a fátumszerű jövőkép, amit a cikk leír, ami igaz egyezik Tibor bá’ által már régen felvázolt képpel a háború elkerülhetetlenségéről mindkét fél oldaláról végigelemezve.
    Én mindig bízok benne, hogy található valamiféle politikai út, amely elkerüli ezt a végkimenetelt, miután mindenki megérti, hogy mi a tét. De ez a cikk is ennek elvi lehetetlenségét vezeti le, és ez félelmetes…
    Azt is jól bemutatja, hogy egyik félről sem tételezhető fel semmi naivitás, mindkét oldalon pontosan tudják a reális valóságot, a másik oldal lehetőségeit, azt, hogy nincs más lehetősége, mint felvenni a kesztyűt, pontosan tudják, hogy milyen tűzzel játszanak, és hogy egyikük sem adhatja fel a saját totális összeomlása nélkül…

  25. Az orosz elemzők mindig is jók voltak, logikusak.

    Pontosan attól tartok én is, hogy ez a száguld egymás felé a két „autó”, ki rántja félre a kormányt játék nem az, amiben bármelyik fél is félrerántaná azt…!
    Ha mostanában nézett valaki orosz oldalakat ott propagandaszinten már azt nyomatják, hogy fel kell készülni az új Nagy Honvédő Háborúra, mert a „fasiszta” (ezt így minden kertelés nélkül használják) Nyugat azaz az USA el akarja tőlünk (értsd: Oroszok) a nyersanyagainkat, az energiahordozóinkat, mert a felépült globális, jóléti, fogyasztói kapitalizmus ezek nélkül mostantól számítva nem tartható fent túl sokáig.
    Az orosz elemzős talk show -ban néha már nyíltan értekeznek atomháborúról, első csapásról, stb., Ukrajna és az ottani konfliktus vonatkozásában, mindig feltéve, hogy ezt kellene lépni, amennyiben ha, és ha ezt teszi az „ellenség”, azaz az USA. És itt nem szabad elfelejteni, hogy Kelet-Ukrajna alatt hatalmas palagázmezők vannak, de ha azt elkezdik kibányászni, akkor az ott élő kb. 10-11 milliós populáció nagy részének akik a repesztéses eljárással kibányászott területen, v. annak közelében élnek, hirtelenjében nem nagyon lesz iható ivóvize…! De végül is a háború miatt lassan már 2 millióan menekültek el onnét, ennek jelentős része az Orosz Föderációba.

    A rémisztő inkább a hideg józanság, a teljes realitás, mert ettől tűnik nem légből kapottnak.

    És ugye a világ másik szegletében is egyre nyíltabban zajlik a geopolitikai, stratégiai sakkjátszma. És mi másról szólna ez is, a tengerek ellenőrzése mellett, mint az olajról.
    http://index.hu/kulfold/2015/04/27/mit_akar_kina_a_semmibol_felhuzott_szigetekkel/

  26. … következő „igazság pillanata” majd télen jön, mikor az ukrajnai kormány rádöbben, hogy nincs gáz, nincs olaj, az EU vonakodik kifizetni előre az oroszoknak, s így vágnak bele a hidegbe… mindez emlékezteti majd őket arra a jelentéktelen üzenetre is, hogy gáz ezentúl a török határon lesz kapható, az új grosszistától, máshol nem, mivel szergejék tartják magukat a saját szavukhoz …
    … tegnap utaztam egy 6-órás hajóúton Rostockból, ahol egy népes német csoport „politizált”. Először is közmegállapodás született arról náluk, hogy „Putyin beteg”. Mikor közbeszóltam, hogy mindössze abban tévednek, ha egyszemélyi vezetőben gondolkodnak, mivel ott egy kb 5000 fős csoport irányít, s ennek Putyin egy nagyon tehetséges tagja, de a feladat annyira sokrétü, hogy folyamatos segítség nélkül nem győzhetné … (mint ahogy a Tibor´bá által idézett orosz elemző is írta …)

  27. hubab, piton:
    Az nyilvánvaló, hogy ti elolvastátok a teljes eredeti angol cikket. Míg a nagy többség nem, mert nem ért angolul. Pedig ezt az esszét kihagyni bűn, (én pedig nem dolgozok ingyen senki kedvéért se) – Minden esetre, ahogy hubab írta az egész levezetés és a helyzet objektív ismerete RÉMISZTŐ, elsősorban azért, mert plauzibilis. Piton tapasztalata is hátborzongató. Igen, komolyan készülnek a háborúra, mert nem elkerülhető. A nagy kérdés viszont megmarad. Vajon megnyerhető-e?

  28. Piton

    Ezt írod: „És itt nem szabad elfelejteni, hogy Kelet-Ukrajna alatt hatalmas palagázmezők vannak, de ha azt elkezdik kibányászni, akkor az ott élő kb. 10-11 milliós populáció nagy részének akik a repesztéses eljárással kibányászott területen, v. annak közelében élnek, hirtelenjében nem nagyon lesz iható ivóvize…!”

    Megkezdték, de most ott rozsdásodnak a hatalmas amerikai berendezések. Micsoda aljas banda. Az ukránok aranytartalékát mindjárt másnap elszállították és még meg sem vetették a lábukat, máris elkezdték az ásványi kincsek feltárását.

    Itt van egy videó a Kelet-Ukrajnában hagyott gépekkel.

    Ami pedig az esszét illeti: Senki sem gondolkodott el azon, ami Magyarországra vonatkozik? Ugyanis két verzió lehetséges, de egyikben sincs az, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként boldogan él, amíg meg nem hal… 😀

    Ha helyesen mérlegel ez a fickó – mondjuk úgy, mint Putyin – akkor legjobb volna, ha végre egyszer Magyarország, talán az életben egyszer és utoljára – megpróbál átvergődni arra az oldalra, ahol talán legalább túlélhetne.

  29. Tibor bá: Már beszéltük, hogy az angolom az, hogyan is mondjam…! Ha most futná rá, utalnám az évi 5800 Ft -t, de most nem abban az élethelyzetben vagyok épp.
    De szótárazgatva olvastam, és átjött ami átjött.

    Bár vagy nagyon szkeptikus vagyok, vagy nagyon egy rugóra jár az eszem az eredeti bejegyzés orosz szerzőjével Rosztyiszlav Iscsenko -val. Vagy csak azért, mert nem rég olvastam egy később publikált írását, amit nem tudom, hogy linkeltem -e korábban?! Mert a Mit akar Putyin c. írása február 11 -én került publikálásra, míg az amit nem rég olvastam, március 31 -én. Íme:

    Rosztyiszlav Iscsenko – A megelőző lépés
    http://transform.hu/index.php/elemzesek/43-elemzesek-kulfold/727-a-megelozo-lepes

    Egy másik blogon szoktam olvasni írásokat, aki olvas téged is Tibor bá, és perfekt orosz, ott olvastam ilyen dolgokról. Szóval ezek közvetett tapasztalatok, a „Honvédő Háborús” dologról pedig egy közismerten propaganda oldalon olvastam. De mint tudjuk a propagandát mindig akkor kezdik el úgymond nyomatni, amikor arra szükség van, és „agyakat” kell mosni.

    Én továbbra is azt mondom, hogy nem érdekük az oroszoknak a háború, de készülnek rá. Az USA -nak annál inkább érdeke, és készül is rá, csak globálisan, és van egy olyan megérzésem, hogy most a Közel-Keleti szál van előtérbe helyezve. Az ukrajnai dolog az európai rakétavédelmi pajzs harckészültségéig, ’16-17 fordulója környéke hol lángolni fog, hol megint „békét” kötnek, de utána biztosan beindul valami komolyabb játszma, mert onnantól a „Medve” bizony nem lesz még ennyire sem békülékeny. És ne feledjük, az USA -ban választások lesznek jövőre, új elnök, új adminisztráció. A párt mindegy is, a galambnak mondott Obama után jöjjön Clintonné, vagy egy újabb Bush, v. akárki, bizony egy héja elnök és adminisztráció jön. Azt meg W. Bush után tudjuk, milyenek is a héja politikai vezetők, és az ő nagy céljaik, amiket mindenféleképp erő alkalmazásával akarnak elérni.
    De ez a saját szubjektív meglátásom.

    Kyra: Ismerem a videót. 😉
    Amit egyszer megkezdenek azt be nem fejezik, az, hogy a front mozgott, egyes táborok a felkelők ellenőrzése alá kerültek, az még nem jelenti azt, hogy a teljes geológia és olajipari feltárás folyamata megszűnt volna. Hidd el, a kormányerők ellenőrizte területeken kb. 99% eséllyel ezek a munkálatok folytatódnak. Legalább is nekem nem lennének illúzióim, egy olajcsúcs utáni időszakban, amikor még majd 100 évig van ugyan olajunk, csak egyre többért tudunk még jelenleg a korábbiakhoz hasonló mennyiséget kitermelni. Aztán egyszer csak majd jön a nem olcsó és egyre kisebb, kevesebb olaj időszaka is.

    A nagy játékosoknál mindenhol 2020 a céldátum, akkorra állnak készen a maguk saját olvasatában bizonyos méretű fegyveres konfliktus megvívására. Mindenki fegyverkezik, és fölkészül valamire. A nagy háborúkat mindig is az erőforrások, kereskedelmi útvonalak és a piacik birtoklásáért vívták. A globális valutaháború az amerikai dollár ellen kb. 2007-2008 környékétől zajlik, mára elég nyíltan. Aztán jött a tavaly óta már nyílt gazdasági hadviselés, bizonyos szankciós elemekkel egymás irányába. Azért ez semmiképp sem jó előjel a történelmi tapasztalatokból kiindulva, hisz ha ilyen volt korábban az 3-5 éven belül nyílt fegyveres összetűzéshez vezetett a résztvevő felek között.
    És azt se feledjük, a modern Róma az ma Washington D. C. és mivel leszállóágba kezd kerülni a „birodalom”, sok jóra ne számítsunk, a hanyatló Róma példájából kiindulva.

  30. Piton:

    és, az Abrupt Klimaváltozás (youtube: Paul Beckwith)
    mennyire kavarja meg a szálakat….

  31. Piton:
    Valóban a 3 részes esszé lényege, hogy Oroszország mindent megtesz a háború elkerülésére, Amerika pedig csak háború segítségével tudja az agonizálását meghosszabbítani. Az eredeti orosz nyelvű poszt 2015.02.11. keltezésű, de az angol fordítás csak most készült el. Én pedig oroszul nem tudok.

    Végül 5800 forintért kapsz 52 fordítást, darabonként valamivel több mint 100 forint. Szerintem nagyon megéri.

  32. Tibor bá.
    Tudom, hogy megéri, erről nincs közöttünk vita! Most átmeneti likviditási problémáim vannak, rendeződni fognak, utána jelentkezem. 🙂

    Ezt találtam:

    Mike Billington amerikai politikai kommentátor szerint az Oroszország és Kína ellen irányuló washingtoni katonai fenyegetések, valamint azon tervek, hogy a katonai jelenlétet növeljék szerte a világon a nagyhatalmak körül, egy harmadik világháborúhoz vezethetnek a termonukleáris korszakban.
    http://orientalista.hu/mike-billington-az-amerikai-katonai-tervek-egy-termonuklearis-korszakban-a-iii-vilaghaboruval-vegzodnek/

    Ouse M.D.:

    A klímaváltozás benne van a stratégiai számításokban, lásd az északi sarkkör úgymond orosz militarizálásának megindítása, a jégmentessé váló hajózási útvonalak, a self területek szénhidrogén kincse, stb.! És sok, sok egyéb rövidtávon pozitív, hosszútávon negatív hatásai.

  33. hubab:

    „Nekem az teszi hitelessé a cikket, hogy egy orosz elemző tollából is megjelenik az a tény, amit persze mindannyian tudtunk, hogy az ukrajnai események, az elszakadt országrészek mögött egyértelműen az oroszok tudatos lépései vannak, az elszakadt köztársaságok vezetői az ő bábjai ugyanúgy,”

    Mindannyian tudtunk, aha.

    Nahát, amikor egy orosz elemző írja, akkor hihető ez a verzió?
    Amikor anno a fórumon kirobbant a vita, akkor meg jött a törvényes népszavazás, Koszovo analógia, meg USA ügynöközés.
    Akkor elegánsan átsiklunk egyes szakadár vezetők önvallomásán, amiben valanak titkosszolgálati múltjukról moszkvai lakosként.

    Vissza kéne olvasni sokaknak a saját hozzászólásaikat és magukba nézni.
    Vajon akkor az oroszok hazudtak, amikor tagadják az orosz jelenlétet. Vagy még el kell telnie pár hónapnak, évnek és ugyanúgy bevallják, mint Putyin a krími kis zöld emberkék orosz voltát?
    Ha nyugat hazudik, akkor az oroszok mit csinálnak?

  34. PZuj:
    Sajnos nekem ma valószínű frontom van, lassú a felfogásom, nem egészen értem, mi is a problémád.
    A nyugat kezdettől fogva állította, hogy a szakadárok orosz irányítás alatt állnak, és orosz támogatást kapnak. Az oroszok ezt tagadták, és állítólag csupán humanitárius segítséget adtak a szakadár területeknek, amit persze senki nem hitt el.
    Most jön egy orosz elemző, és megcáfolja Putyin hivatalos verzióját, és nyilvánvalónak nevezi, hogy az elszakadás jól megtervezett orosz konstrukció.
    Akkor szerinted most melyik nem hiteles?

  35. Piton:

    Az oké, hogy azt hiszik a Kedves Vezetők, hogy majd milyen jó lesz földgázért meg olajért fúrni a Jeges- Tengeren- csak a tömeges metán felszabadulást kifelejtik…..
    Nem csak annyi, hogy lesz egy újabb Óceán, ahol lehet majd egymást cseszegetni haditengerészettel, de az egész bolygó elveszt egy qrva nagy fényvisszaverő tükröt, aminek következtében nyáron 50- 60 C lesz az északi féltekén.
    Plusz ehhez jön a kedves kis metán okozta extra és extragyors felmelegedés
    Kína pedig már az Antarktiszon is olaj után akar fúrni.

    Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy miért is halunk ki…

  36. PZuj, ha én most bepakolnék az előszobádba ezt-azt, annak örülnél?! Költői a kérdés.

  37. Ezt- azt….
    12 NATO- bazist, raketa- elharito- rendszert

  38. Ouse M.D.:
    Engem is folyamatosan meglep, hogy egyszerűen észre se akarják venni, hogy a mindennapi kis hülye játékaiknak a klíma keresztbe fog tenni.

  39. Tibor bá’

    „mindennapi kis hülye játékaiknak a klíma keresztbe fog tenni.”

    Lehet, hogy ők tudnak valamit, ami te meg mi nem tudunk…
    Ne felejtsük el hogy „ők” azok, akik nemcsak a háborúkért, pénzmanipuláláséert, de az információ áramlásért is felelősek.
    Az ő adataikból spekulálnak a klímaszkeptikusok és az aggódók is…
    Köztük vannak a gnosztikusoktól az illuminásukon keresztül a vakolókig mindenki, akik az általánosan elérhető tudásnál többhöz férnek hozzá

    Szerintem két eset van. Vagy ők hamisiítják az adatokat, hogy félelmet keltsenek, vagy ezerrel ássák a barlangokat valahol Kanadában és töltik fel technológiával, száraztésztával meg hasonlókkal.

    Az, hogy ne tudnák, miről van szó szerintem nem létezik.
    Persze, nem minden mezei politikusnak vannak az orrára kötve a lényeges dolgok, de valahol, „ott fenn” jóval tisztábban lehet látni.

  40. Attila (PV):
    Saját fantáziád áldozata vagy.
    Én meg occam borotvájának. 😀

  41. Tibor bá’

    „Saját fantáziád áldozata vagy.”

    Lehet. Mindig is dús fantáziával voltam megáldva.
    De azt azért nem hiszem, hogy az emberi tudás mindenestül elérhető az interneten.
    És azt sem hogy ami elérhető, az mind valós és hasznos.

  42. Attila (PV)
    Igaz, de te nekem szintén az Internetről jössz be. 😀

  43. hubab:

    Igen, fogjuk rá a frontra, mert szerintem eléggé egyértelműen leírtam, hogy mi a bajom.

    „amit persze mindannyian tudtunk”, lehet, hogy most már tudjátok(?), de anno, amikor az ukrán válság kirobbant, akkor az ide beírók többségének, az oroszok kinyilatkoztatásai maguk voltak a kikristályosodott igazság, ellentétben a nyugat folyamatos hazudozásaival.Akkor nem tudtátok úgy látszik, vagy ha tudtátok, annak ellenkezőjét írtátok…

    Igazságos, pártatlan népszavazások, független megfigyelőkkel, a nép akaratából népfelkelés a folyamatos ukrán atrocitások ellen stb.
    Aki felmerte vetni, hogy erősek az orosz szálak, azok gaz nyugati imperialista fizetett ügynökök, akiket megvezetett a nyugati main stream média.
    Fel sem merült, hogy az oroszok hazudnak ez ügyben is.

    Csak vissza kell olvasni anno a posztokat és kommenteket.

    Jövőnk:
    „PZuj, ha én most bepakolnék az előszobádba ezt-azt, annak örülnél?! Költői a kérdés.”

    A költői kérdésed analógiája egy cseppet sántít.
    Ha a szomszédomba pakolnál ezt-azt, én semmit nem szólhatnék, mert nem az én tulajdonomba pakolsz.
    Majd ha az oroszok területére(az analógiádba az én lakásomba) akar telepíteni a NATO rakétaelhárító rendszereket, „ezt-azt”, akkor lesz jogos a költői kérdésed.

    De ha már a költői kérdéseknél tartunk:
    Szereted, hogy több tudást tételezzenek fel rólad, mint amivel valójában bírsz, hogy folyamatosan rébuszokba beszélsz(lásd most GMO és korábbi jó pár hozzászólásod)?
    Nem lenne, jobb, hogy amiről nem akarsz/tudsz írni, arról nem közölsz sejtetéseket?

    Ouse M.D.:

    „Ezt- azt….
    12 NATO- bazist, raketa- elharito- rendszert”

    Nem emlékszel legutóbb mint mondod Putyin, az Iránnak eladni szándékozott rakétaelhárító rendszerekre való nyugati bírálatokra?
    Ezek nem támadó jellegűek, hanem védelmiek.
    No, akkor ez a nyugati érvelésnek miért nem elfogadható?

  44. Kíváncsi lennénk a véleményetekre Boris Nemtscov gyilkosság ügyében is.
    A kutatunk kicsit salker siteján ( a poszt angol eredetijének szerzője) akkor ő is, mint Tibor bá’ hamis flagra utalt. A gaz imperialisták, az USA.

    No most akkor, az oroszok elkapták a merénylőket, akik csecsenek voltak és állítólag az iszlám miatt öltek.

    A kérdés a következő:

    Megáll-e még a feltételezés az USA által szervezett hamis flag akciójáról?
    Vagy a csecseneket is az USA szervezte be?
    Az oroszok a tényleges merénylőket kapták-e el?

    Csak utalnék arra, hogy a politikai okokból meggyilkolt újságíróknál is csecsen merénylők volta.
    Vagy ez még egy „véletlen” párhuzam, ami beleillik az orosz politikai gyilkosságok történetébe?

    Szóval várom véleményeteket az újabb fejlemények tükrében.

  45. PZuj:
    Sose mondtam, hogy az oroszok angyalok. NEM IS LEHETNEK AZOK. — ha téged megtámadnak puskával nem tudsz sikeresen védekezni egy csúzlival. Ha téged tankkal támadnak meg, nem tudsz sikeresen védekezni egy puskával. Ha téged atombombával támadnak, nincs értelme tankkal védekezni. De az USA és Putyin országa között jelentős erkölcsi különbség van. ÉS EZ A LÉNYEG.
    Boris Nemtscov-ot ha Putyin nyírta ki. Jól tette! Aki a mai nehéz időkben Putyin ellen dolgozik (amerikaim pénzen) az hazaáruló, fel kell akasztani. Nincs helye demokráciát játszani, mert Washington se teszi. Aki a nemzet érdekei ellen tesz (nemzet = oligarchák) az simán és nyíltan legyilkolják (lásd drónok).

    A rébusz témában viszont igazad van.

  46. Megnyugodtam, hogy nem csak nekem érthetetlenek sokszor Jövőnk hozzászólásai.
    Én elhiszem, hogy olyan mélyen beleásta magát a szakirodalomba, hogy már nem tud más terminusokban gondolkodni, de azt érzékelem, hogy egyszerűen fel sem fogja, hogy a villámfelsorolásban következő két-három-négybetűs rövidítések géppuskasorozatai egyszerűen követhetetlenek.
    Minden témához olyan nyelvezettel szabad csak hozzászólni, amely a nagy többség számára követhető, különben csak puffogtatás lesz belőle, ami csak jól felbosszantja az embert.
    Tudom, mindig az a válasz, hogy belinkelt egy csomó anyagot, ahol százoldalas tanulmányokban vesézik ki az illető háttérfogalmakat. Én meg azt mondom, hogy nincs az a bonyolult téma, amit ne lehetne értelmesen és közérthetően előadni, erre millió példa van tudósok részéről is.
    Kéretik egy kis tolerancia és empátia a publikum felé. 🙂

  47. PZuj: Formálisan van igazságod, de ez olyan igazság, amely egyforma mércével méri az agresszor pofonját azzal, amit válaszként adott az áldozat.
    Az jól látszik, hogy az USA az, aki folyamatosan keresi a fogást az oroszokon, és addig megy el, amíg nem kap rá kellően nyomatékos választ. Ilyen helyzetben nehéz báránynak maradni, és az oroszokhoz nem is illik ez a szerep. 🙂
    A cikkben elég szépen fel van vázolva ez a folyamat.

  48. „Szereted, hogy több tudást tételezzenek fel rólad, mint amivel valójában bírsz, hogy folyamatosan rébuszokba beszélsz(lásd most GMO és korábbi jó pár hozzászólásod)?
    Nem lenne, jobb, hogy amiről nem akarsz/tudsz írni, arról nem közölsz sejtetéseket?”

    És íme a klasszikus. Gondolkodik egy kicsit, aztán szólal meg. 😉
    „Akarsz” forró. „Tudsz” hideg.
    De, végülis igazad van. Amúgy is unom, hogy mindig akad valami hozzád hasonló, aki beszól. 😀

    Edited: most olvastam csak végig a többi – nekem szánt – kedves hozzászólást. Tényleg, ennyire nem érti itt meg senki, hogy amúgy ki sem nyithatnám itt a pofámat?! Mi a fészkeset linkeljek ide nektek, tán’ államtitkokat?!

    Na jó, nekem ebből tényleg elegem van. 😀

  49. Ezzel az egész fontoskodással csak annyi a baj, hogy én is le tudom írni, hogy olyanokkal dolgozok együtt és van kapcsolatom, akiktol tudom, hogy tutira nem lesz összeomlás. Ezek az emberek évtizedekre elore terveznek és nem szerepel benne egy(-két) világégés. Persze, átrendezodés lesz, de semmiféle összeomlás. Ne féljetek!

    Na most akkor én is rébuszokban beszéltem, k.b. annyi és olyan konkrétumokkal, mint hiperbennfentes fórumtársunk 🙂

    Ja, és nem mondhatok többet, mert már ez is sok volt és féltem a családomat.

  50. vasgyuszi:

    Persze, én is ismerek ilyen embereket- a többség- aki azt hiszi mert neki ’98 óta van internetje, hogy az mostmár az idők végezetéig- de legalábbis az unokája felnőtté válásáig biztos ugyanúgy marad.
    Ugyanígy az olajjal,
    meg a legfontosabb: a Klíma…

    Szóval: az ő életében még biztos nem lesz baj.
    Ja, csak akkor miért fogyott el a víz Sao- Paolóban, Kaliforniában, Szíriában.
    Vagy miért kellett az USA- nak saját ivóvíz- készletét is megmérgezve palagázért/ olajért fúnia? Valamint melyik két országnak vannak a legnagyobb olajtartélakai.
    Csak nem Oroszország, meg pont Irán….

  51. Jövőnk!
    Kb. most sértődtél meg huszadszor, és egyetlen alkalommal se volt rá igazi okod. Nem az a baj, hogy kódokkal dobálózol, akit érdekel az megtudhatja, hogy mit takar. A baj, hogy nem fejezed be a mondataidat, ködösítesz. Pzuj „rébusz” kifejezése fején találta a szöget. A másik hibád, hogy nem látod be, mi valamennyien a jövőt kutatjuk, de mindannyian tudjuk, hogy semmi se halál biztos, kivéve téged.

  52. Jövőnk!
    Szemmel láthatóan elég sok időt és energiát áldoztál a honlapod révén arra, hogy felhívd az emberek figyelmét a közelgő problémákra. Ezt köszönöm, mert sok hasznosnak tűnő információt kaptam tőled. Nekem nincs kétségem afelől, hogy a jó szándék vezérelt, de szerintem ezzel kimerítetted az internet adta lehetőségeket. Bármit is linkelnél be, nem lenne módunk annak a valódiságát minden kétséget kizáróan ellenőrizni. Azok a dolgok Te tudsz és tényként közzé teszel, az a fórumon olvasva egy hozzászólás valakitől, akiről semmit nem tudunk. Ettől számunkra nem válik ténnyé, még akkor sem, ha szóról szóra minden igaz amit írtál. Aki hisz benne, már valószínűleg gyűjti a Paraguay-i állampolgárságra a pénzt, de az óvatosabbaknak ez túl radikális lépés, ők (mi) fokozatosan hisszük el, amikor már a bőrünkön érezzük a bajt. Ha ez egy derült égből atombomba lesz, akkor rábasztunk. Ha viszont ezt megelőzi egy pénzügyi összeomlás, zavargások, menekültáradat talán lesz még időnk (le)lépni.
    Az a rengeteg információ, félinformáció és dezinformáció, ami eljut hozzánk elbizonytalanít mindenkit. Így hiába igyekszik egy bennfentes a neten keresztül tájékoztatni az embereket, nem tud 100%-ig meggyőző lenni. Te magad írtad, hogy a legtöbb tudóst, szakembert elriasztja az hogy lejáratják és ezért nem lépnek a nyilvánosság elé. Nem alaptalanul.
    Szóval ne bosszantsd magad, Te megtetted ami lehetett…

  53. 56:
    A pénzügyi összeomlást Washington nem várja meg. Mielőtt az bekövetkezne elindítja az emberiség utolsó nagy háborúját. Ebben jövőnknek igaza van. Amerika úgy is indíthat háborút, hogy nem fenyegeti közvetlenül a pénzügyi összeomlás, de előnyösebbnek tekinti most beindítani, mint várni vele. Itt jön be Jövőnk időpont meghatározása. Ezt el lehet fogadni, vagy el lehet utasítani. Ez függ az egyéntől. Viszont, ott van még a klíma is. A kalapban benne van egy hirtelen melegedés beindulása, ami megelőzheti a háború kirobbanását. Az igazi kérdés tehát, mi lesz előbb, elviselhetetlen klíma (és velejárók) vagy háború. Más szavakkal viszonylag lassú halál vagy gyors. Persze lesz még szerepe a szerencsének is, de ez csak utólag derül ki.

  54. Zed… köszönöm! A hozzászólásod és az érvek előtt fejet kell hajtanom: nagyon jól leírtad azt, ami a lényeg és amit sokszor észre sem veszek, és ami egyébként valóban hibám.

    Tibor bá’ pedig – Zed után és nem előtte! 😀 – röviden, tömören és nagyon jól összefoglalta pár sorban a lényeget.

  55. Minden út Rómába vezet-tartja egy régi latin mondás.Lehet hogy most ez az út eljuttat minket a világ átrendeződéséhez, ami viszont nagy eséllyel nem lehet zökkenőmentes. Mi a garancia arra ,hogy ez békésen fog lezajlani?A történelem arra tanít minket ez háborúk nélkül nem nagyon jött össze ez idáig a két korábbi világégés is átrendeződés folyamata közben robbant ki majd folytatódott a győztesek akaratával.Elég csak a térképre néznünk mondjuk 1890-ben utána 1914-ben majd 1920-ban globálisan és hasonlítsuk össze a három évszámhoz tartozó politikai és katonai helyzetet egymással. Hát nagyon nem ugyanazt tapasztaljuk.Mintha némi balhé lett volna közben , aztán folytassuk a sort nézzük meg mondjuk a következőket: 1925 majd 1938 aztán 1946 ez sem békésen történt…. Kivételt a Szu összeomlása jelentette hiszen az a harmadik világháború megvívása nélkül történt meg -igaz sok konfliktus így is lezajlott ….Vajon megismétlődhet a szovjet csoda -és az egyik fél nem bírva nyomást feladja vagy belefutunk egy újabb globális véres játszmába…A klíma változás hová billenti a mérlegnyelvét?Az pedig ,hogy- ahogy Jövönk mondja- nukleáris háború nem jelenti a civilizáció és az emberiség végét- automatikusan-a rakétavédelmi rendszerek hatékonyságától függetlenül-egyértelmű melyik variáció esélyét,lehetőségét emeli………….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük