(1600) Helicobacter pylori

Tibor bá’ online

 

~q191„Régen” úgy tudtuk, hogy a sok idegeskedéstől gyomorsav túltengést kapunk, amitől előbb vagy utóbb gyomorfekélyünk lesz, amit ha elhanyagolunk akkor gyomorrákban halunk meg. Az egész folyamat nem tesz többet, mint 5 év. A folyamatba bármikor be lehet avatkozni váltakozó sikerrel. A gyomorfekéllyel sokan kínlódnak, mert a kiváltó okot nem tudják megszüntetni, vagyis élnek úgy tovább, ahogy előtte.

És akkor 10 évvel ezelőtt két ausztrál orvos kitalálta, hogy az egész folyamathoz, de legfőképpen a rákhoz kell még valami. Ez a valami a Helicobacter pylori volt, ami egy közönséges baktérium, gyakran megtalálható az emberi gyomorban. A Hp. nem mindig okoz rákot, de a ráknál ott kell, hogy legyen. Hurrá! A felfedezőkhöz Barry J. Marshall és Robin Warrenhez 2005-ben hozzá vágtak egy Nobel-díjat. Ettől kezdve, aki nem akart gyomorrákot kapni, kiirtatta gyomrából a Hp.-t. És boldogan éltek, amíg meg nem haltak, azaz mostanáig.

Ugyanis Martin J. Blaser egy harmadik, de amerikai orvos kiderítette, hogy ez a történetnek csak egyik része, a másik része ennél lényegesen érdekesebb. Ugyanis szöget ütött a fejében, hogy-hogy ezrek nem kapnak gyomorrákot, pedig teli van a gyomruk Hp.-vel, ami különben az isten tudja mióta lapul a homo sapiens gyomrában. Röviden szimbiózisban él az emberrel, de nem egészen. Ugyanis az élet nem ilyen egyértelmű. Létezik amfibiózis is, ami majdnem olyan, mint a szinbiózis, de csak majdnem. A lényeg, hogy a szimbiózis mindkét fél részére kedvező, az amfibiózis pedig az egyik fél részére hol kedvező, hol pedig kedvezőtlen. És persze ez esetben mi vagyunk azok, akiknek az együtt élő partnere, a Hp. pont ezt csinálja. Egyfelől véd minket a refluxtól, autoimmun betegségektől, allergiáktól, asztmától és még az elhízástól is. Viszont gyomorfekély esetén ellenünk fordul. Csak hát gyomorfekélyt kapni nem kötelező. Minden esetre a gyomorfekély elleni harcban az első lépés a Hp. megfékezése.

Most viszont az is kiderült, hogy a mai ember roppant kényelmes, egészségével kapcsolatban például, semmit se tűr el. Pirulázik. Ez azt jelenti, hogy minden bújára-bajára bevesz egy pirulát, és minden OK. Fáj a feje? Pirula. Ég a gyomra? Pirula. Ma még nem szart? Pirula. Túlsúlyos? Pirula. Tüsszög? Pirula. Sokat zabált? Pirula. Emésztési görcsök? Pirula. Megfázott? Pirula, pirula és pirula. A sok és indokolatlan antibiotikum szedés kiirtja a Hp-t a gyomorból, és kiderül, hogy van (most már csak volt) belőle haszon is. Először is a gyomor előállít két fontos hormont a leptint és a ghrelint, de ehhez szükség van a Hp. jelenlétére. Ez a két hormon szabályozza az energiatárolást és felhasználást. Eltávolítása megzavarja az anyagcsere folyamatot. Talán ennél is fontosabb, hogy Hp. távollétében a nyelőcső betegségek következhetnek be bizonyítottan. Gyerekek esetében pedig az asztma fordul elő sokkal nagyobb gyakorisággal. Ebből az következett, hogy a Hp kiirtásával kapcsolatban az szakorvosok két táborra szakadtak, pontosan úgy, ahogy a mandula kivételével kapcsolatban történt két emberöltővel korábban.

Újra bebizonyosodott, hogy a természet a titkait nem szívesen tárja fel, alaposan meg kell érte küzdenünk.

Forrás URL: http://www.alternet.org/personal-health/overuse-antibiotics-driving-rates-ulcers-stomach-cancer-allergies-asthma-and-obesity

________________________________________________________
________________________________________________________
___________________________________

7 gondolat erről: „(1600) Helicobacter pylori

  1. Egy állatorvostól idéznék, aki egyúttal humán orvosi diplomával és rengeteg gyakorlattal is rendelkezik:

    „Bizonyára hallották már, hogy a gyomorfekélyt a stressz váltja ki. Az
    állatorvosok már 50 éve tudják, hogy a sertéseknél a gyomorfekélyt egy baktérium okozza. Mi nem engedhetjük meg magunknak a drága műtétet a sertés gyomrán, de ha megengedhetnénk, akkor a flekkenünk 275 dollárba kerülne.

    Létezik egy bizmar nevű ásványi anyag, amelynek a segítségével a gyomorfekély a sertéseknél műtét nélkül is gyógyítható. Ezt meg is tettük a bizmar, egyéb ásványok és tetraciklin segítségével.

    Az egészségügyi intézetek csak 1994. februárjában közölték, hogy a gyomorfekély nem a stressz következménye, hanem baktérium okozza, és gyógyítható. Pedig a kutatók általában így nyilatkoznak: „…reménykeltő eredményeket mutat, amelyek jótékony hatással lehetnek…” Itt pedig kertelés nélkül nyilatkoznak, hogy a gyomorfekély „gyógyítható”.

    Azt írják: „a gyomorfekély a bizmart és a tetraciklint kombináló új módszer segítségével gyógyítható”.

    Aki nem tudja, mi a bizmar, menjen el egy gyógyszertárba és 2 dollárért vegyen meg egy üveg rózsaszínű folyadékot. Az a neve, hogy peptobizmar. Naponta egy teáskanállal a gyomorfekély gyógyítható. Lehet 5 dollárért meggyógyulni, vagy műtőbe vonulni. Választhatnak.”

    Az orvos neve: Dr. Joel D. Wallach és 1991-ben Nobel-Díjra jelölték.

    Ahhoz képest elég nehezen született meg ez a ragyogó tudományos eredmény. 😀

  2. 1:
    Az emberi gyomorfekélyhez két dolog kell: Stresszes életmód, és Helicobacter pylori. Csak az egyik nem elég. Ez a lényeg. Helicobacter pylori nélkül más bajok jönnek. Tehát – ne tessék stresszesen élni!

  3. Kedves Tibor bá’ Te annyira okos vagy, mégsem látsz semmi furcsát abban, hogy olyan „felfedezésért” kapnak Nobel-Díjat az orvosok, amelyet már több mint 50 éve ismertek az állatorvosok? Ezen az sem segít, hogy gyorsan kitaláltak valamit, amivel még pluszban ijesztgetni is lehet az embereket a rákkal, ami miatt aztán lehet újabb és újabb szart felírni a körzeti orvosnál na meg legyártani a gyógyszeriparban?

    Gondolod, hogy egy cseppet is érdekli őket a profiton kívül bármi más? Gondolod nincs arra hatásuk, hogy ki és miért kapjon Nobel-Díjat? Ki és mit tanítson az orvosegyetemeken? Ki és hogyan, milyen gyógyszerekkel és műszerekkel tartsa életbe az embereket, amíg csak az utolsó fillért ki nem szivattyúzzák a testén keresztül az egészségügyből, az államtól, azaz minden egyes ember zsebéből?

    Ne haragudj Tibor bá’, de egyáltalán nem a stresszről és a Helicobacter pyloriról van itt szó.

    Simán felborítják a szervezetben az egyensúlyt azzal, hogy a sz&raikkal elpusztítják a szervezetünk hasznos baktériumait, amelyekre szükség van, majd a helyüket átveszik más baktériumok és gombák, aztán majd arra is „feltalálnak” valami tök feleslegeset, aztán már ott is vagy, hogy képtelen vagy élni gyógyszer, orvos és kórház nélkül. Te leszel a legjobb kuncsaft.

    Tavaly a gyógyszeriparban befektető milliárdosok jövedelme nőtt a 35 %-kal. Az olaj és a hadiipar jövedelmezősége előzte csak meg.

    Ez a lényeg, nem a te és az én és az emberek jól létéről és egészségéről van szó, meg a zseniális kutatókról, akik feltalálták a spanyolviaszt és ezért kiérdemelték a Nobel-Díjat.

  4. 3:
    Gondosan elolvasva az írásodat arra a megállapításra jutottam, hogy felfedezted az általános hülyeséget, amit aztán lehet ide-oda variálni. Nem csak az orvosok, hanem a társadalom értelmesebb része évtizedek óta tudja, hogy a túl sok idegeskedés, nyugtalan életmód előbb utóbb gyomorfekélyt eredményez. Azt is mindenki tudja, hogy az elhanyagolt gyomorfekély néha átlyukad (perforál), ami elég veszélyes állapot, aztán ha nem gyógyul meg, akkor rák lesz belőle. Nekem 30 évesen gyomorfekélyem volt, haza jöttem, elmúlt. A húgom nem jött haza, 49 éve korában meghalt Sydneyben, természetesen gyomorrákban. Így aztán kb. tudom, hogy miről írogatok. Az állatorvosokról csak annyit tudok, hogy nagy részük semmihez se ért, csak a kutyák és macskák beoltásához. Viszont – ahogy írtam – két ausztrál orvos rájött, hogy a gyomorfekélyhez nem elég a zaklatott életmód, kell hozzá baktérium is. Mint megírtam se az egyik, se a másik egymaga nem elég. Ez megmagyarázza, hogy miért nem kap mindenki gyomorfekélyt, aki megfelelő életmódot folytat. Ez így kerek, ahogy leírtam. Bármilyen okos is lennék, ennek semmi közte ahhoz, miként ítélik oda a Nobel-díjat, és mennyit keresnek a gyógyszergyárak, amikkel különben többnyire egyetértek veled, de semmi köze a gyomorfekélyhez.

  5. Ugyan már Tibor bá’ „…az egész folyamathoz, de legfőképpen a rákhoz kell még valami. Ez a valami a Helicobacter pylori volt, ami egy közönséges baktérium, gyakran megtalálható az emberi gyomorban.” Ez kb. olyan, mintha még azt is „felfedeznék”, hogy a gyomorrákhoz (mind minden más betegséghez) szükséges a páciens pszichológiai állapota, a gyomra és a fizikai állapota is. Az állatok gyomra is a stressz miatt lyukad ki? Ezért alkalmaznak, mint írod a Nobel-díjas csodaorvosok „ÚJ” módszert a gyomorfekélyre, amelyben az állatorvosok által már évtizedek óta használnak bizmart és tetraciklint tartalmazó szert és a gyógyszertárban 5 dollárért már akkor is kapható volt, amikor ezért Nobel-Díjat nekik ítélték?

    Nekem tök mindegy, hogy Rochild a francia Sanofi tulajdonosának haszna mennyivel nő minden évben, de az, ahogy beerőltetik az egészségügybe az egyre drágább gyógyszereket és orvosi ellátásokat, közben a médiát felhasználva uszítják a népet az épp regnáló kormányra, mert képtelen követni a rohamosan növő igényeket – hát abból már elegem van.

    Az utcán, meg az üzletekben mást sem hallok, mint a vénasszonyok sápítozását, hogy milyen pocsék az egészségügyi ellátás. Gyerekeket bevásárló kocsikban tologatják a kórház folyosóján, fúróval és horgászzsinórral műtenek és egyéb horrortörténeteket mesélnek a kórházakról. Eközben olyan iszonyatos drága és bizonyítottan teljesen hatástalan eljárásokra muszáj a pénzt költeni, mint például a sugárkezelés és a kemoterápia. Az a néhány szerencsés, aki valóban felépül (tehát nem 5 évvel túlél…) az nem azért épül fel, mert kemoterápiát kapott, hanem annak ellenére, vagy mert egyáltalán nem is volt rákos. Erre is megvannak a megfelelő vizsgálatok az angol nyelvű sajtóban, mely kijelentést a bíróság előtt megvédték.

    Nekem meg ne gyere „a társadalom értelmesebb részével, aki évtizedek óta tudja, hogy a túl sok idegeskedés, nyugtalan életmód előbb utóbb gyomorfekélyt eredményez.”

    Az, akit te a társadalom értelmesebb részének nevezel, azt tudja, amit megtanítottak neki és a vizsgákon jól fel tudta mondani. Ebből még egyáltalán nem következik, hogy mindent tud. Tudod, Szókrátész azt mondta, hogy „Tudom, hogy semmit nem tudok, de többet tudok, mint aki nem tudja, hogy semmit nem tud.” 😀

    Egyébként nagyon tetszik a mai cikked! Nem szoktam a nőcis írásaidat elolvasni, de ez nagyon izgalmas volt. Gratulálok! Ahhoz a Tiborhoz is, aki akkor még nem volt bá’ 😀

    Még eszembe jutott, így utóiratként, hogy ma olvasom, hogy rádióaktív intim betétekkel bukott le egy kínai cég a bejrúti repülőtéren. Fél tonnával! Vajon hova vihették? És mióta?

    Látod így aggódnak a mi egészségünkért a világunk irányítói.

  6. 5:
    Nem tudom miért kötekedsz? Meg se említettem a gyógyítás miben létét. Mindössze arról írtam, hogy tovább léptek és kiderült, hogy az eddig károsnak hitt baktériumnak vannak hasznai is. ENNYI. A többit te fújod fel.

    A „nőcis” írásaimat nyugodtan elolvashatod, mert sokat lehet belőlük tanulni. Ez esetben, nem a hazugság a lényeg, hanem az, hogy a nő tökéletesen elhitte a saját hazugságát, és amikkor emlékeztettem rá, hogy az csak kitaláció, akkor tulajdonképpen eltörtem a játékszerét, amit nem lehet megbocsátani.

  7. Gyomorfekèly gyógyítására alkalmas a peptobizmàr! Hol lehet szerezni????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük