(1597) Mi alapján választunk vezetőket?

Tibor bá’ online

 

~q191Jelen pillanatban, az egész világon, a vezető elit túlnyomó többségének jogi végzettsége van. Ez azt jelenti, hogy lövésük sincs a természettudományok terén. Hatalomra kerülésük után, amikor a törvényhozásban jeleskednek, kiderül, hogy minden fontos témában hülyék, mint a segg. Többnyire mennek a makacs hülye fejük után. Ezért van az, hogy az emberiség ott áll, ahol éppen áll. Egy vezetőnek módjában áll 12.000 milliárd forintért venni egy atomerőműt, de fogalma sincs mi az a radioaktív izotóp, vagy annak felezési ideje, vagy mi a különbség az alfa és a gamma sugár között, se azzal nincs tisztában, hogy a hűtéshez rengeteg víz kell, és esetleg néhány éven belül, a nyári időszakban nem lesz elegendő víz a Dunában. Minden igyekezete, hogy minél nagyobb ütemben növekedjen a gazdaság, de persze a Római klub jelentéséről még csak nem is hallott, és eszébe se jut, hogy nem csak a fák nem nőhetnek az égig. Ne csodálkozz tehát, hogy mialatt az emberiség gyorsuló tempóban rohan a saját halálába, ennek elkerülésére még a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb lépéseket se teszik meg. Az ok nem önzés (bár jeleskednek benne), nem gonoszság (bár nem éppen a nemes lelkűség az erősségük), hanem a sima tudatlanság. A leghalványabb fogalmuk sincs arról, amit a természettudományosan művelt középréteg kiráz a kisujjából kamaszkora óta.

Életünket, a Föld élővilágát természettudományos törvények irányítják. Ezeket a törvényeket nem választott képviselők szavazták meg, ezen törvények megismerését tudatos kutatásokkal a természettől csaltuk ki. Ma már ismerjük őket, már aki ismeri, de a mindenható törvényhozóink nem ismerik, mert pökhendi nagyképűségükben úgy gondolják a birtokolt, szinte korlátlan hatalom őket minden bajtól, hátránytól mentesít, és mire rádöbbennek saját rövidlátásukra, már késő lesz.

Nem értem, hogy a mai átlagember, sőt akár képzett humán szakos diplomások miért mennek el a természettudományok minimális ismerete mellett. Miért gondolják, hogy nekik nincs rá szükségük? Hiszen pont ez a vak magatartásuk teszi őket sebezhetővé a gomba módra szaporodó sarlatánok kezei között, ahová butaságuk miatt kerülnek.

Játszunk együtt! Kíváncsi vagy-e milyen mértékben vagy csőbe húzható? Megállapítható, ha megpróbálsz válaszolni az alábbi kérdésekre:

  • Használható-e a kávéfőzőbe lerakódott vízkő feloldásra a konyhában található szódabikarbóna és citromsav keveréke? (Háziasszonyok ezt a tanácsod adják egymásnak az Interneten)
  • 230 Voltos áramkörbe párhuzamosan kötve 2 db 1000 Wattos radiátor mellett mekkora áram folyik a vezetékben? Kibírja-e ezt a 6 Amperes kismegszakítód?
  • A leforrázod a kézfejedet, mi a legokosabb teendőd?
  1. a megégett felületet bekened libazsírral, ha nincs akkor vajjal,
  2. a megégett felületet bekened jóddal és bekötöd,
  3. a megégett felületet hideg víz alá tartod, vagy jeget teszel rá.

Ne írd meg nekem a válaszokat, csak gondolkodj el rajta.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_____________________________________________

58 gondolat erről: „(1597) Mi alapján választunk vezetőket?

  1. 1: Tiborbá két dologért fog megdorgálni: a hosszú linkért és az asztrológiáért 🙂

  2. 2:
    Adjon valaki asztrológián kívüli, érthető magyarázatot a felvetett jelenségre!
    Már alig várom .

  3. 1:
    El tudom képzelni, hogy a 3 feltett kérdésre miként válaszoltál. Nyilván az bátorított fel, hogy ekkora hülyeséget belinkelj.

  4. „Nem értem, hogy a mai átlagember, sőt akár képzett humán szakos diplomások miért mennek el a természettudományok minimális ismerete mellett.”

    Ez a baj, hogy nem érted.

    Ez az intelligencia egyik átka, hogy a kevésbé intelligenseket hülyének nézi, és képtelen az ő szemükkel látni a világot.
    Pedig az átlag az átlag.
    A világot az ő számukra kellene érthetővé tenni.
    De hát úgy érzik, és azt hiszem, jogosan, hogy az okosak csak lenézik, kihasználják őket, és nyilván elvesztették a bizalmukat az összes intellektuális megmondóban.
    Igy azokat követik, akik legalább az ő nyelvükön hazudnak nekik…
    Már becsapták őket a közgazdászok, orvosok, politikusok…
    Miért pont a természettudósokban bíznának ?
    Ők is számtalanszor bizonyították, hogy jó pénzért akárkit kiszolgálnak.

  5. 4 :
    Ez a baj, hogy nincs válasz a 2.-ban feltett kérdésre , csak éles támadás…

  6. 6. Mert nincs magyarázat rá. Véletlen! A cikk meg nettó hülyeség.

  7. 5:
    Elbeszélünk egymás mellett. — Nem az intelligenciát hiányolom, mert az vagy van, vagy nincs, meg lehet lenni nélküle (lásd: 6. & 7. hsz-t 😀 ) Amit hiányolok az ismeretek hiánya, aminek elnyeréséhez nem kell különleges intelligencia. (lásd: Ohm törvénye). Pont arról van szó, hogy az átlagembert mindenütt átverik. Hogy ne tudják őket átverni, ahhoz kell a tárgyi ismeret.

    6:
    Milyen kérdés van feltéve 2.-ben?

    7:
    Azon töprengek, hogy vajon képességeid határain belül van-e véleményed (netto hülyeség) indoklása?

  8. Viccesek az ehhez hasonló álnaív posztok. Egy természettudós végzettségű vezető ugyanúgy ki lesz hajítva a szemétdombra, mint bárki más – ha elfelejtené a játékszabályokat.
    Elképzelhetetlen, hogy a kérdésekre a nagy többség ne tudná a helyes választ.

  9. 8. Nem érzem szükségesnek az indoklást. Az idézett cikk szerinti, csillagjegyek alapján történő tipologizálás szerintem nettó hülyeség és pont.

  10. 8. Tibor bá ‘

    „(lásd: Ohm törvénye)”

    Látod, még a példád is engem igazol.
    Két, az átlag ember számára ismeretlen fogalomból hiába „egyszerű” kiszámolni egy harmadikat. Ha se a feszültség se az áramerősség koncepciója nem jelent sokat valakinek, az ezekből adódó folyományok se fognak.
    Hiába töltesz valakibe akármennyi ismeretet, ha azokat nem képes konstruktívan használni kombinálni.

    A mai világ megértéséhez komoly ismeretek és az azokhoz tartozó kombinációs készség szükséges. A használati tárgyaink túlnyomó többsége már olyan szintű technológiát tartalmaz, amit egyre kevesebben képesek akár felsorolni is.
    Végülis, logikus. Tudósok ezrei töltöttek millió órákat azzal hogy a természet nem nyilvánvaló oldalait kutassák, leírják…
    A tömegek ezalatt kenyeret sütöttek, földet túrtak, házat építettek, vagy egymás torkát vagdosták.
    Tehát elszakadtak a valóságnak csak komoly erőfeszítéssel megismerhető szintjeitől.
    Vagy inkább a tudósok „teremtettek” egy olyan valóságot, ahol csak egy szerencsésebb IQ szegmens érzi magát otthon?
    A legjobb példa a százalékszámítás:
    Ha a kamatszámítás rutin szintű készség lenne az átlagember számára, akkor a bankrendszer egész más képet mutatna.

    Szóval szerintem arra nincs lehetőség, hogy az átlagember olyan szintre képezze magát, ahol már nem tudják átverni.
    Ez pontosan a definícióból adódik.
    Az átlagember átlagos, és vannak nála erősebbek, szebbek és okosabbak. Az okosabbak pedig sok esetben ezt kihasználják

    A felelősség tehát az eliten van, hogy az átlagember számára olyan példát, modellt, ezsközöket és erkölcsöt állítson, ami követhető és érthető.

    És akkor a tömeg el fogja HINNI tudás nélkül is hogy vezetői az ő érdekükben IS döntenek.

    De ameddig a plusz intelligencia pusztán kitöltetlen csekk a szerényebb képességűek fejésére, addig a bizalom bizony el fog maradni.

  11. „a természettudományosan művelt középréteg”-et mi akadályozza abban, hogy politikusi pályára menjen?
    Vagy ha Orbán atomfizikából doktorált volna, akkor nem akarná Paks II-t?

    Egy politikusnak elsősorban ahhoz kell értenie, hogyan tudja megválasztatni saját magát… /Eddig mindig meg is választottak valakit, vagyis ezzel nincs is baj./
    Ugyebár a kényes dolog ott indul, hogy van-e annyi inteligenciája az illetőnek, hogy az azonnal körésereglő seggnyalók ellenére átlássa, hogy attól, hogy őt választották meg, még nem feltétlenül ő a legokosabb, nem ért kivétel nélkül mindenhez és egészen biztosan az elődje nem hagyta rá a bölcsek kövét. Sajnos ezen a téren csehül állunk /bár úgy állnánk, mint a csehek… 🙂 /, Antall egy arogáns fasz volt, Horn dettó, Gyurcsány pláne és hát a Viktor …, szóval izé. Bocs, ha kihagytam valakit. 🙂
    Nem kell(ene) mindenhez érteniük, csak legyenek a környezetükben jó szakértők… DE:

    Tibor bá’, a hiba pont a szakértőkkel van. A „kormánypárti”szakértők kivétel nélkül próbálnak úgy ‘szakérteni’, amiről úgy gondolják, hogy a politikusok azt várják el tőlük. Van az a pénz, amitől elfelejtik, amit addig tudtak. /Nem egy példát láttunk – amint kirúgták őket, egyből eszükbe jutott a saját szakterületük, addig meg böfögték a hivatalos mantrát./

    Hát mit csináljon az a szegény politikus, elhiszi, amit a szakértői mondanak – pláne, ha az egybevág azzal, amit ő is gondol(?). 😉

  12. Citromsav nagyon jó konyhai tisztító szer, magunknak pl mi készítjük a mosogató gépbe a tablettát(egyik fő összetevő). Nagykörúti Azúr vegyszerboltban kg-os kiszerelésben kapható pár száz forintért…

    Látom Tibor bá’, nem csak neked jutott eszedbe a politikai vezetők természettudományos analfabétizmusa. Ugyan ebbe a klubba belefér még a közgazdász szakma is…

  13. Na jó, akkor én most ehhez nem szólok hozzá többet.
    Aki akarja, az csak ragozza tovább a poszt témáját.
    Annyi eredménye biztosan lesz, hogy elfáradnak és beleunnak a vitába.

  14. 11:
    Felejtsük el a napjainkban halmozandó diplomát, felejtsük el a napjainkban minimumnak kikiáltott érettségit. Csupán a 8 általános anyagáról tegyünk említést. Ott is megtaláljuk az Ohm törvényét, az áramerő, ellenállás és a feszültség fogalmát. Ott is benne van a tanmenetben, hogy a bázis és sav megfelelő arányú összeöntése 7 pH értéket ad, amivel nagyon nehéz bármit is lemarni. Hőtanból kihámozható, hogy a jég hűt, a zsiradék hőszigetel. Mindössze ezt kértem számon. Ez maximalizmus lenne? Ugyan már!

    12:
    Persze az atomtudós Orbán is lopna, de akkor legalább tudná, hogy melyik lopás kevésbé káros az országban, és melyik elviselhetetlen. Találna más 12.000 milliárdos beruházást, mondjuk az országos árvíz védekezési és öntözési rendszert. Ott is lophatna minimum 600 milliárdot, de az ország számára hasznos lenne.

    13:
    A citromsav valóban „megeszi” a vízkövet, a szódabikarbóna pedig a citromsavat. 😀

  15. 10:
    Majd ír neked Tibor bá egy posztot arról, hogy nincs véletlen . (Lehet, hogy már korábban írt is.)
    A tájékozatlan, tudatlan emberek azon események egy részét, aminek nem tudják az okát, véletlennek nevezik.
    Na és tényleg befejeztem ezt a posztot.

  16. A doktori cím megszerzéséről már volt szó korábbi posztban.
    Ha váltóáramról van szó, valószínűleg sokan eltévednek és nem tiszta az ellenállás-impedancia analógia sem ezeknek fizikai jellemzőivel együtt (jó esetben csak az impotencia lenne az értelmezés).
    Ha pedig csórikám megfogja a váltóáramú villamosvezetéket úgy 50000 volt felett magán tapasztalja meg a szublimációt (egy fizikus ismerősöm mondta, hogy fordul elő ilyen akár évente is).
    Más kárán tanul az okos.
    Azért a legtöbb modellt (váltóáram, Maxwell egyenletek) sikerült eléggé túlbonyolítani.

  17. A vezetőknek mindig vannak tanácsadóik.Akiknek meg van a maga szakterülete.(Persze ettől nem biztos hogy jól döntenek.)

  18. A németek Angélája fizikus, de nem nagyon látszik, hogy komolyabb hatásfokú lenne a sok agyhúgyköves közgazdász és jogász között.
    Ez a sav és szódabikarbóna keverék dugulás ellen jó, a pezsgés, gázfejlődés fellazítja a csövekben lerakódott trutymót, ha a kémhatás önmagában nem lenne elég. Erős lúgot tartalmazó lefolyótisztítókba is kevernek fémdarabkákat(alumínium, cink, ón), hogy pezsegjen is, ne csak álljon a csőben.
    Sajnos az agyhúgykövet nem oldja se a lúg, se a sav. 😀
    Amúgy van elég stupid mérnök, fizikus is, elég csak megnézni egy atomenergiával foglalkozó fórumot, ahol arrogánsan a földbe döngölik az ellenvéleményen levőket.

  19. Az átlagembernek csak az átlag szintje ad betekintést, bármiről is legyen szó, hiszen „átlagos” (mondjuk 95% vs. 5%).
    Aki efölé lát, gyorsan beleun, hogy állandóan magyarázza a „nyomorultnak” (már bocs a kifejezésért, de úgy gondolom az átlag feletti szemszögéből ez így csapódik le), ami számára kézenfekvő. Ha megpróbálja, az átlag kiközösíti, mert nem érti, mert nem képes, s aztán nem is akarja megérteni (sem tudományosan, sem a „másságát”, sem azt, amiért valójában irigyli is). De ettől függetlenül, amíg jól megy a verkli, hinni azt hisz, ami csak jól esik, s ez boldoggá teszi. Ha valami probléma adódik, akkor meg épp azt az átlag felettit hibáztatja és cseszteti, akit korábban kiközösített, mert nem értette meg a gondolatait. Nincs intuíciója, nincs tudása, nincsenek képességei, csak a hite meg a túlfűtött érzelmei, amivel egymás közt nagyon jól elvannak, amíg meg nem halnak…

    Az átlag felettiek és az átlagosok ilyen módon adódó ellentéteinek feloldására csak két mód adódik, vagy békében külön utat járnak (lásd pl. a Nobel díjas emigránsok, vagy a csendben megbújó bölcs emberek), vagy kihasználják az átlag alatti birkák ostobaságát és együgyűségét (utóbbira példa a politikai tanácsadók sora). Aztán jöhet az egymásra mutogatás, s tényleg: Ki a felelős azért, hogy az „átlagosok” nem használják ki az átlag felettiek képességeit, és tanácsait, ill. ki a felelős azért, ha az átlag felettiek megsértődnek, ill. csak magukra koncentrálnak. Persze ez már tyúk vagy tojás probléma is, de az biztos, hogy a számtalanszor feloldhatatlan ellentét, s a majomtársadalomból örökölt ösztönös lét öröksége sokáig rá fogja még nyomni a bélyegét az emberi társadalomra, ami így képtelen egy bizonyos szint fölé nőni -ki tudja hogyan nevezzem szempontból-.

    Amúgy a feltett kérdések abszolút jogosak, s a válaszokból szépen kiviláglik, hogy többen arra sem hajlandóak, hogy legalább megpróbálják megérteni ezeket a kérdéseket. Pl. hiába jó a gáz alapú dugulás-elhárításra (mondjuk nyák ellen) a felvetett keverék, marni semmit nem fog, tehát ha vízkő vagy hajszálak okozzák a dugulást, csak kárt fog csinálni a rendszerben a próbálkozó személy eme „szuperkeverékkel”.
    A kismegszakítós példa a kedvencem!! „Apjuk, miért csapja mindig le a biztit, ha megy a vasaló és porszívózni is akarok? Nem tudom a kurva anyját, most cseréltük ki, de letépem a fejét a hülye szerelőnek, addig is felpeckelem, hogy ne kelljen lerohangálnunk…” 😀 😀

    Szóval sztem. kár erőlködni ezen Tiborbá, a nagy többség úgyis az érzéseire hallgat, számukra ez a legfontosabb! Van, hogy nem is tudják, a majmot csalják elő belőlük még a politikusokat öltöztető „sztájlisztok” is, akár a gesztikuláció, vagy a szónok jó előre tudatosan megtervezett mozgáskultúrája. Viszont a dolog kiválóan működik, s ennyi barikát óriási üzlet vezetni, ahogy az volt, és az is lesz, a még ki tudja meddig zajló jövőben is.

    Ha valaki bármit magára vett, az az Ő baja!
    Üdv. mindenkinek!

  20. 21:
    Ezért a 95 % imádni fog. 😀

    PS: Szak kőrökben 98% kontra 2%. Ez felel meg a 130 IQ-nak (korábban 150, egy másik teszt szerint)

  21. 15. Tibor bá’

    „Mindössze ezt kértem számon. Ez maximalizmus lenne? Ugyan már!”

    Tibor bá, mindenki „megtanulta” az Ohm törvényt, a Piagorasz tételt, a kovalens kötést, meg csomó mást is de aki nem használta egyáltalán, annak kikopik, de ha fel is tudja írni emlékezetből, akkor se tudja alkalmazni vagy saját szavaival elmagyarázni.
    Tengernyi dolog van a 8 osztályos tananyagban a nyelvtantól a történelmen keresztül a fizikáig, matamatikáig, ami homályba merült, mert a kamionok vezetőfülkéiben, Tesco pénztárában vagy az térkő lerakásánál, de még a legtöbb irodai munkánál is enyhén szólva nélkülözhetők, és elnyomja az a hatalmas mennyiségű új információ, hogy hol érdemes tankolni, hány hűségpontot kell összegyűjteni levehető ajtós turmixgépért, hogyan lehet új appokat feltölteni a mobil telefonra, vagy ki kit kefél a Való Világban, ne is beszéljünk a napi politika agyzsibbaszó történéseiről.

    Próbáld ki: kérdezz meg 10 embert az Ohm törvényéről… 5 talán le tudja írni, de szerintem nem lesz 2 aki el is tudja mondani, hogy mi is az.

    Nem nézem le az átlagembert, sőt, de manapság az általános iskolás dolgok nem relevánsak. A körülöttünk levő dolgok már akadémia szintű tudást igényelnek.
    Amíg segített, hogy általános iskolai szinten már rádiót, csengőt, távírót tudtunk építeni, de legalábbis megérteni, addig volt „értelme”… de ma már SEMMI sem vesz bennünket körül, ami az általános iskolai, vagy akár érettségi szinten megérthető.
    És ha egy információt nem használunk, az egyre méllyebbre kerül, aztán elfelejtődik.

    A mai ember valószínűleg több információt hordoz, mint az 50 évvel ezelőtti, de kérdés, hogy ez az információ mennyire fontos, mennyire segít megérteni a világot maga körül, vagy inkább hogy a világnak melyik részét érti meg vele…

    Szóval szerintem magasra teszed a mércét.

  22. 23:
    „…vagy ki kit kefél a Való Világban, ” — Na, erről van szó!
    Különben pedig csak a tökéletesen imbecillis nem hallott még az energia váltságról, a közelgő energia hiányról, a rezsi csökkentésről, az emelkedő energia árakról, a fosszilis energiák kiváltásáról, stb. Nem kellene tisztában lenni a a watt, kW, kWh, kalória, Joul, egy fázis, három fázis, stb. fogalmakkal? Úgy értem, ha már egyszer megtanulták, de elfelejtették, akkor igen gyorsan fel lehetne frissíteni. Miért nem teszik? Mert kefélnek a VV-ben? És ebbe a megtanulta, de elfelejtette ciklusba hogyan jön be a horoszkóp blabla? Szóval el kell fogadnom, hogy a lécet a béka horoszkópos segge alá kell letenni? NEM FOGOM!

  23. 23:
    Na épp ez az a hozzáállás és szülői/állampolgári/többségi magatartás, ami a jövő generációinak színvonalát és tudását is a béka segge alá süllyeszti. Ez viszont már felelősség kérdése is, mert abszolút tudatos!
    OK., van igazság is abban, amit mondasz… De, mondd meg nekem, ha mindent a robotok végeznek helyettünk, és senki sem ismeri már a robotok működését, mi szükség lesz ránk?

  24. 24. Tibor bá’

    „Szóval el kell fogadnom, hogy a lécet a béka horoszkópos segge alá kell letenni? NEM FOGOM!”

    Akkor maradsz az elefántcsont tornyodban a tudományoddal.
    Ha valóban fontos, hogy „meg kell menteni a világot” akkor le kell menni a Való Világ szintjére, és onnan, azon a nyelven kell kivezetni a népet, amit megért.
    Nem véletlenül tért vissza a nép a horoszkóphoz… Egyszerűen világosabbnak, érthetőbbnek és főleg reménytkeltőbbnek tartja, mint azt amit alternatívaként kínálnak neki.

    Az emberek nem „hülyék” csak nem olyan okosak, mint ami ahhoz kell hogy megértsék a gazdasági, politikai és fizikai összefüggéséeket amik mára átvették a viág irányítását.

    Vagy úgy döntesz, mint Isten a Vízözön előtt, hogy a világ javíthahatlan, és hadd vesszen, pár túlélővel könnyebb újrakezdeni, vagy úgy mint a jó pásztor, aki megkeresi az elcsatangolt bárányt és visszavezeti a veszélyes erdőből a helyére.

    Rajtad áll…

  25. 24. Tibor bá’

    „Nem kellene tisztában lenni a a watt, kW, kWh, kalória, Joul, egy fázis, három fázis, stb. fogalmakkal?”

    Szerintem is kellene.
    De valahogy nagyobb haszon van a való viág szüneteiben a reklámokon, mint egy fizikai ismeretterjesztő műsoron. Ez pedig egy olyan kisértés, aminek az elit nem tud ellenállni.
    De hát honna tudná a nép, hogy mi a fontos?
    Onnan hogy mit hall többször.
    Itt ott van egy kis nyafi a klímáról, de ez eltörpül az álproblémák mögött.
    És SENKI nem tanítja meg őket, hogy hogyan tegyenek különbséget a problémák és álproblémák között.

    Csoda, ha a horoszkóp érthetőbbnek tűnik, mint a modern világban való eligazodás?
    A horoszkóp tízezer éve van beleégetve az emberiség agyába, és akár hülyeség akár nem, komolyabb támasznak tűnik, mint a folyton egyre magasabb mércével mért tudomány.
    A horoszkóp nem változik.
    De a koleszterin tegnap még rossz volt, ma már nem annyira.
    A mezőgazdaság vegyszerezése nemrég még a Kánaánt igérte, de mára már kiderült, hogy inkább a poklot…
    Csoda, hogy az intellektuálisan leszakadozók azt a részét válasszák a világnak, amit megértenek, vagy úgy gondolják, hogy számukra érthető ?

  26. 25. Horváth Csongor

    „…és senki sem ismeri már a robotok működését, mi szükség lesz ránk?”

    Röviden: SEMMI.
    A hosszú válsz, hogy az emberiség jó része balek volt. Az „elit” komoly részével együtt.
    Segített felhalmozni a fogysztói társadalomban rengeteg munkával egy hatalmas vagyont, (mesterségesen keltett szükséletek ipari kielégítése során keletkezett pénzbeli és anyagi javak) amit most eladósítással most elszednek a néptől, aztán már valóban semmi szükség rájuk.
    A robotokon és a pár millió rabszolgán kívül már nincs szüksége a forrásokat pazarló embermilliárdokra azoknak, akik ezt a világot rendezték be nekünk.

  27. 26 és előzők:
    Az embereknek remény kell. A horoszkópnak pusztán ennyi a titka.
    Ez sztem. nem a butaságról szól, hanem a reményvesztettségről.
    Napjainkban nem csak tudományos szempontból, morálisan is válság van.
    A kiutat ráadásul ellenszélben, több vonalon egyszerre, és hamar kellene megtalálnunk.
    Ez reménytelennek tűnik, nem csoda ha a többség feladja… Tehát minden reményfolt segít, így a horoszkóp nem is annyira elítélendő, mint mondjuk egy buta reklám.

  28. 29. Horváth Csongor

    „Tehát minden reményfolt segít, így a horoszkóp nem is annyira elítélendő, mint mondjuk egy buta reklám.”

    Helyben vagyunk.
    Érdekes kérdés lenne boncolgatni, hogy amikor annyi tudományos ismeret áll rendelkezésre akkor az emberek miért fordulnak még mindig a valláshoz, horoszkóphoz, ezotériához, árvalányhajas ősmagyarkutatáshoz.
    Úgy tűnik, hogy az emberiségnek kollektíve nem sokat jelent a kvantumelmélet, de a háromfázisú váltóáram sem… Nem tud vele mit kezdeni, mert intelligenciaszintjén felül van és a hétköznapi életben semmi haszna belőle.
    De elolvassa a horoszkópot, mert benne van, hogy a jövő héten megtalálja párját, vagy előléptetik a munkahelyén…
    Lehet hogy „hülyeség”, de legalább reményt merít belőle, mert a kincstári tudománytól és eredményeitől csak depressziót kap mert hülyének érzi magát, hogy nem érti.

    Aki segíteni akar az emberiségnek, erre a remény-vágyra építhet.

  29. 30.
    „Nem tud vele mit kezdeni, mert intelligenciaszintjén felül van és a hétköznapi életben semmi haszna belőle.”
    Hát erről az a véleményem, hogy az egész modern élet ezeken alapul és az ezek biztosította szolgáltaásokon, nem pedig az ezotérián. A gond szerintem elsősorban nem a képességekkel van (van persze azzal is) hanem az emberi lustasággal és a kényelem mindenek fölötti szeretetével. A mai ember mottója szerintem ez lehetne: Minden mindegy, csak gondolkodni ne kelljen.

  30. 29:
    Hogy egy klasszikus marketing alapvetést idézzek:
    „A gyárban kozmetikumokat gyártunk, a boltban reményt adunk el.” Charles Revlon
    🙂
    Nem butább a reklám, mint a horoszkóp…

  31. 31 : solouse
    Kedvenc kommentelőm, ez neked szól . 😀
    Amikor a II. világháború után a Népbíróság azt kérdezte, S. J. nyilas keretlegénytől, hogy miért lőtte a Dunába N.A. és Á.S. zsidó származású polgárokat, akkor S. J. azt felelte, hogy VÉLETLEN volt.
    Hogy, hogy VÉLETLEN? – kérdezte a bíró.
    – Hát úgy, hogy VÉLETLENÜL éppen a kilőtt golyó elé álltak.
    Szóval ennyit a véletlenről… 🙂

  32. 34.
    Kedvenc tovarisom! 🙂
    Ergo S. J. a Nyilas horoszkópja miatt lőtte őket a Dunába? Vagy, hogy jön ide ez a tanmese? Mi köze az ezotériához?
    Taníts!
    Egyébként az általad linkelt cikkben szereplőnél nagyságrendekkel kisebb valószínűségű események is szép számban bekövetkeznek (Lottó, Totó, villámcsapás, stb.)

  33. 31. Solouse

    „Minden mindegy, csak gondolkodni ne kelljen.”

    Persze ez nem volt mindig így.
    De ma már „gondolkodással” nagyon nehéz követni a gyorsuló élet pályáját.
    50-100 évvel ezelőtt gondolkodással az emberek követni tudták napi életüket.
    Ma már (kérve vagy kéretlenül) gondolkodnak helyettük… legjobb példa a számítógép, de már az új BMW-be bele van építve egy intelligencia, hogy ha elmegy egy McDonalds mellett, és van egy gyerek is az autóban, akkor megkérdezi, hogy nincs-e itt az uzsonna ideje… A mobiltelefon figyelmeztet anyánk (és másik sokezer barátunk) születésnapjára…
    A konzervekkel leszoktatták az embereket a „normális” főzésről…
    Ne felejtsük el, az emberek nem vonultak az utcára, hogy olyan hűtőszekrény kell nekik, amelyik szól, ha fogytán van benne a sör.
    Volt viszont egy markáns gazdasági érdek, amelyik jól járt abból, hogy elkényelmesítette a köznépet, befolyást szerzett a tudatára az újsággal, TV-vel és internettel.
    A köznép pedig nem vette észre, hogy szépen elhülyül.

  34. 36.
    Ebben van igazság! De kellett hozzá a köznép kényelmessége és lustasága is.

  35. 35 :
    Csak arra akartam rámutatni, hogy valójában nincs véletlen.
    Ha pedig az elmúlt 100 évből több mint 70-et egy bizonyos (azonos) csillagjegyű politikusok uralkodtak, miközben a maradék éveken 11 másik csillagjegyűek osztoznak, nos az már rendszer.

  36. 37. solouse

    Nyilván…
    De a köznép nem tudott számolni a következményekkel olyan szinten, mint akik a fenekük alá tolták a kényelmet.
    Az emberek naívan örültek, hogy a fárasztó munkanap után leülnek a TV elé „kikapcsolódni” és nem sejtették hogy át fogják programozni az agyukat a reklámokkal. De nem kérték a tudósokat, hogy fedezzék fel nekik a TV-t.
    Sőt… A legtöbb újítást általában gyanakvással, visszafogottan fogadták, és úgy kellett lenyomni a torkukon a „kényelmi” eszközök jó részét is.

    Persze ez nem új…
    Talán a Protokoll első mondatai között van, hogy a negatív emberi tulajdonságok kihasználásából nagyobb a haszon, mint a pozitívból.
    És ebből a szempontból lényegtelen, hogy hamisítvány, mert éppen elegen olvasták, olvashatták, akiket illet.

  37. 30:
    Újfent idegesítően (és halál magabiztosan) írsz hülyeségeket. Még, hogy a népek nem kérték a TV-t. 1956-ban a kirakatba kirakott TV készüléken csak egy állókép volt a torzulás kivédésére, mégis százan tolongtak az utcán, hogy lássák a készüléket. Néhány évvel később, amikor már volt adás, a szomszédok falkákban lepték el annak a szobáját, akinek volt készüléke.
    Összekevered a tárgyi tudást az intelligenciával. Valóban az embereknek nem azonos az intelligenciája, de még a legkevésbé intelligens is megtanítható például a százalék számításra. Itt egészen másról van szó. Nem lehet az intelligencia (megmásíthatatlan) hiányra kenni a dolgokat. Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, sőt minden egyes cigaretta csomagra rá van írva. 20-30 évvel rövidíti meg az életet, és mégis az ország 40 százaléka dohányzik. A nagytőke beszéli rá őket? Frászt, a barátai.
    Az emberi nemtörődömség, a kényelem diktálja az ismeretek megszerzésének az elhanyagolását. Hogy lehet az, hogy Horváth Csongor nem tartozik egyetlen Frankkal se, hogy lehet, hogy én se tartozok egyetlen egy Frankkal se? Micsoda hülyeség kell ahhoz, hogy 20 millió forintnyi CHF-et felvegyen valaki 20 évre? Ez nem intelligencia hiány, hanem nagyfokú tájékozatlanság. És miért nem tájékozódott ilyen fantasztikus nagy összegnél? Éppen tegnap kaptam E-mailen ajánlatot egy banktól, hogy vegyek fel 800.000 forint kölcsönt 22 % THM-re. Ha pedig beteszem a pénzem a bankba, akkor kapok 2 százalékot. Hülyének néznek? Annak, mert az emberek zömét az se érdekli mi az a THM. Ez intelligencia kérdése? Ez a népbutításból van? Nem, ez a tömegek nemtörődömsége.
    Ja és, ki a fene akarja megmenteni a teljes lakósságot? Én nem. Miért akarnám megmenteni azt, aki holnap este a nedves úton 120-al vesz be egy kanyart és kisodródik, amibe belehal, mert fogalma sincs a kinetikus energiáról, nem tudja, hogy a képletben a sebesség négyzete fordul elő. A hülyék elhalása nem más, mint az evolúciós kiválasztás, egy természetes folyamat.

  38. 38:
    Valójában nincs véletlen, mindennek pontos oka van, legfeljebb az okot ne ismerjük. De ezt te rosszul alkalmazod. Mi az oka annak, hogy valaki június 20-án született, a véletlen? Dehogy, az ok az, hogy „valaki” édesanyját pont 9 hónappal előtte sikerült megdugni, és pechére éppen akkor érett a petéje. A születési dátum semmilyen módon nem kapcsolódik a személy sikereihez az életben. A kettő között nincs ok-okozati összefüggés, még akkor se, ha valaki hatalmas fantáziával talál összefüggést. Tudod, viszonylag sokan értenek a statisztikához, de ezek közül csak kevesen rendelkeznek azzal a képességgel, ami kell a statisztikai VALÓS összefüggések megtalálásához. Ha HlN5 influenzában a tanulók 30 százaléka, míg a dolgozó felnőttek mindössze 10 százaléka betegszik meg. Az ok nem feltétlen az, hogy a gyerekek immunitása alacsonyabb, se az, hogy a gyerekek fogékonyabbak erre az influenza törzsre, lehet, hogy a gyerekek könnyebben maradnak távol az iskolától, mint a felnőttek a munkától, mert ez utóbbi jövedelem kiesést jelent. Szóval nem légy olyan biztos a dolgodban, mert csak azt árulod el magadról, hogy bőven lenne mit megtanulnod.

  39. 40 :
    „Hogy lehet az, hogy Horváth Csongor nem tartozik egyetlen Frankkal se, hogy lehet, hogy én se tartozok egyetlen egy Frankkal se? Micsoda hülyeség kell ahhoz, hogy 20 millió forintnyi CHF-et felvegyen valaki 20 évre? ”

    Márpedig sajnos a nép által megválasztott magyar politikusok nem 20 milliónyi frankot vettek fel, hanem olyan sokat, hogy addig elszámolni sem tudok. És a lényeg, hogy azzal fizettetik meg, aki nem vett fel kölcsönt, és közvetlenül nem is kapott a politikus által felvett kölcsönből. (Az államadósságról beszélek.)

    41 :
    Igazából én azt kértem, hogy valaki adjon magyarázatot az általam ismertetett tényre, hogy ikrek jegyű férfiak uralták a magyar politikában az elmúlt 100 évet.
    De mindössze azt magyarázatot kaptam, hogy ez véletlenül van így. 🙂

  40. 40. Tibor bá’

    „Még, hogy a népek nem kérték a TV-t. ”

    Nem arról beszélek, amikor már VOLT, és nyilván mindenki szeretett volna egyet.
    Peer pressure… már akkor is működött.
    Hanem arról, hogy amikor még nem volt, nem követeltek „távolbalátó” készülékeket.

    „de még a legkevésbé intelligens is megtanítható például a százalék számításra.”

    Igaz.
    A feladott példákat a begyakorlott módszerrel ötösre meg tudja csinálni ha muszáj.
    De adott szintű intelligencia hiányában nem fogja tudni alkalmazni a reális életben.
    És ezt alátámasztja a gyakorlat.

    „Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, sőt minden egyes cigaretta csomagra rá van írva.”

    De azt is hogy rá lehet szokni… van benne valami narkotikum, nikotinnak hívják, igaz utóbb kicserélték hatékonyabb szerekre… neve is van, szenvedélybetegség.
    Továbba, filmek, reklámok, peer pressure, ami nem a józan ész szintjén hat, hanem sokkal alattomosabban.
    Ugye… az almára nem szoknak rá az emberek… pedig az is finom.
    És ameddig nem volt TV meg reklám, csak a nagyapám pipázott délutánonként egyet…

    „Ez a népbutításból van? Nem, ez a tömegek nemtörődömsége.”

    Hányszor hallottad, hogy „vegyél fel kölcsönt, élvezd most az életet” és hányszor azt hogy legyél óvatos? Hányszor oktattak ki, hogy a hitel az teljesen normális módja a nyugati stílusú életnek, mindenki hitelből él, satöbbi ?
    Hányszor láttál plakátokat, hogy a jegenyefák nem nőlnek az égig?
    A tömegeket megszédtették, hogy dübörög a pannon puma, a növekvő gazdaság majd kifizeti a hiteleket, és talán már jövőre meg is vehetjük Bécsben a cukrászdát…
    A kommunizmusból éppen kivakaródzott tömegek naívan masíroztak be a legátlátszóbb csapdákba, mert nem tudták elképzelni, hogy ennyire át fogják őket verni a modern világ bajnokai.

    „A hülyék elhalása nem más, mint az evolúciós kiválasztás, egy természetes folyamat.”

    El kell hogy keserítselek.
    Az intelligencia rohamosabb ütemben hal ki mint a hülyeség.
    Ha megnézed a világban a fehér ember egyre inkább háttérbe szorul, és ugye az IQ-t az rájuk szabták, de a fhérek között is a kevésbé intelligensek a szaporábbak.

  41. 43:
    Ez, rád is vonatkozik:
    Tudod, viszonylag sokan értenek a statisztikához, de ezek közül csak kevesen rendelkeznek azzal a képességgel, ami kell a statisztikai VALÓS összefüggések megtalálásához. Ha HlN5 influenzában a tanulók 30 százaléka, míg a dolgozó felnőttek mindössze 10 százaléka betegszik meg. Az ok nem feltétlen az, hogy a gyerekek immunitása alacsonyabb, se az, hogy a gyerekek fogékonyabbak erre az influenza törzsre, lehet, hogy a gyerekek könnyebben maradnak távol az iskolától, mint a felnőttek a munkától, mert ez utóbbi jövedelem kiesést jelent. Szóval nem légy olyan biztos a dolgodban, mert csak azt árulod el magadról, hogy bőven lenne mit megtanulnod.

  42. 44: Azért van igazság abban is, amit Attila írt (43).
    Azt nemigen lehet vitatni, hogy naiv óvodásokként kaptuk a nyakunkba a nyugati kapitalistákat a rendszerváltáskor.
    Az is jellemző, hogy egy értelmiségi párnak cirka 30 éves kora után lesz átlag kb. 1,1 gyereke, míg az aluliskolázottak addigra összehoznak ötöt. /Bár ez nem feltétlenül jelenti a társadalom átlagos intelligenciájának csökkenését, mert az szerencsére bármilyen néprétegben újratermelődhet./
    Abban is van igazság, hogy amit nem ismersz, igényed sincs rá – legalábbis a „tömeg” szintjén. /Valakinek persze van rá igénye, különben soha nem fejlesztenék ki, találnák föl azt az adott dolgot./ Pl. a mobiltelefonok megjelenésekor némi lenézéssel /vagy irigységgel?/ ‘bunkofonoztunk’ – aztán mikor kiderült, hogy hasznos cucc /és olcsóbb lett/, akkor már mindenkinek kellett /kivéve a gyevi bírót… 😉 /.

  43. 36, 39, 43: Vajon azt milyen szenzorral méri az állítólagos BMW-d, hogy van-e gyerek a kocsiban? Hol hallottál erről az állítólagos funkcióról, és melyik új BMW típusban van benne?
    A távolba látás iránti vágy pedig olyan ősi, hogy a középkori varázsgömbökön keresztül az ókori egyiptomi távolbalátó varázstükörig vissza lehet követni…

  44. 46. Avatar

    „Vajon azt milyen szenzorral méri az állítólagos BMW-d”

    Minden ülésben van szenzor, ami az utas súlyát is méri, és ha elég kicsi a súly, akkor úgy veszi, hogy gyerek.
    Nemrég egy autós portálon olvastam…
    Megpróbálom megkeresni.

    „A távolba látás iránti vágy pedig olyan ősi…”

    Így van.
    De azt hiszem, hogy a távolban a valóság látását óhajtották a népek és nem a Való Világét…

  45. 45.
    Egy csipetnyi igazságot mindenben lehet találni, de ez senkinek se írható a javára. — Nem veszed észre, hogy felnőtt emberekről beszélsz, akik kikérték maguknak, hogy beleszólj a dolgaikba. Az ország 40 éven át ácsingózott a kapitalizmus után. A 70 dolláros nyugati utak után mindenki áradozott. Most egyszeribe naiv óvodások lettünk? Hallgattatok a nyugatról hazajött hazánkfiaira? NEM. Én éjjel-nappal hirdettem, hogy nem fejnékig tejfel, stb. Ilyen Attila (PV) szerű okos tojások nyilvánosan támadtak, kommunista provokátornak kiáltottak ki. Most meg be lettek csapva, rá lettek szedve? Aki nem tud százalékot számolni, aki nincs tisztában a valuták mozgásával, az ne vegyen fel CHF kölcsönt. Hogy a bankok csábították? Ebbe nincs semmi új. „Minden csiszár a maga lovát dicséri” Vajon ez a mondás hány száz éves? Akinek nem tűnik fel, hogy meztelen nővel reklámozzák a porított lószart, az naiv óvodás? Frászt, az műveletlen, esténként soproni partikban idejét töltő, igénytelen barom. Ezeket védi Attila (PV).

  46. 48. Tibor bá’

    „Frászt, az műveletlen, esténként soproni partikban idejét töltő, igénytelen barom. ”

    Ez van. Ez a tömeg, és ha ilyen róluk a vélaményed, akkor is.
    A világ a 125 IQ felettieknek van beállítva, a többiek, csak bámulnak.
    És nem tudják eldönteni, hogy a sok megmondóember közül kinek higgyenek, mert a vérkommunistától hiperliberálisig az egész skála átverte már őket.

    Lehet őket barmozni, de végül mégis az ő munkájuk gyümölcsét osszák szét maguk között a több tehetséggel megáldott rétegek…

  47. 49:
    Nagyon negatívan közelíted ezt az intelligencia kérdést. Abban igazad van, hogy a társadalom a maga bonyolultságában nem az átlagember intelligenciájával közelíthető gépezet. És ennek megvannak a negatív hozadékai az átlag felé, de a pozitív dolgok mögött is az átlag feletti intelligencia „termése” van.
    A társadalom amióta világ a világ mindig is felhasználta a legkiválóbb képességű egyedeket, legyenek ezek a képességek politikai, katonai, közgazdasági, műszaki, vagy éppen művészeti jellegűek.
    Természetes, hogy a társadalmi gépezet működése, gépezetének összetettsége a legintelligensebb emberek alkotása, amivel az átlagember sokszor nem tud mit kezdeni azon kívül, hogy a szabályokhoz alkalmazkodik.
    És a társadalom által megteremtett létbiztonság, életszínvonal, egészségügyi feltételek mind átlag feletti intelligenciájú emberek tevékenységének eredménye, ehhez nem elég a tömegek munkája, ha nincs mögötte egy szervező erő, amely az egészet értelmes gépezetté alakítja.
    Ez a pozitív oldal. Persze a hatalom birtokosai ezért többszörösen is leveszik a maguk sápját, ez meg a negatív. De azért nem lehet a dolgot úgy leegyszerűsíteni, hogy az intelligencia rátukmálta magát a társadalomra, ami nélkül az boldogan élhetne, mint Marci Hevesen.

  48. 49:
    Álljon meg a menet! Ha tudod, hogy ilyen a tömeg, akkor miért véded őket „naiv óvodások” jelzővel? Hogy nem tudják eldönteni, kinek higgyenek? Hát pont erről papolok. Tanuljanak, hogy tudjanak helyesen dönteni. A borsodi sör nem a tudás alapja. Az csak bátorságot ad a butaság elviseléséhez.

  49. Testalacsonyság 🙂 Legyen pókerarcú, egy mondaton belül két ellentétes állításra képes legyen. Jó legyen a szövegládája. Erkölcsi gátak ne hátráltassák. Például, pedofilként gyermekek védelme hivatal vezetője poszra pályázik.
    Látszólag simulékony, dörgölődzős legyen. Jó manipulátor legyen. Mással is le tudja tagadtatni a napot az égről. Könyörgöm, miért őket választják?
    Friss példa, „napsütéses éjszaka lesz”

    Kit válasszunk inkább vezetőnek?
    Budapest belvárosában történt. A bérházak társasházakká alakulása óta eltelt tizenöt év.

    Két, 50 lakásos társasház éldegél immár 100 éve egymás mellett. A rendszerváltáskor egyformán lepusztult állapotról indultak. Mindkét épületet kívül, belül ismertem.
    Az egyikben már felújították a tetőt, a liftet, a körfolyosókat, a lépcsőházat, volt félretett pénzük, stb.
    A másikban semmi nem történt. 56-s állapot uralkodott. Pedig havi ezer forinttal magasabb is volt a közös költségük.
    Az egyiket miért tudták korszerűsíteni, miközben a másik pusztult tovább?

    Csak a társasház vezetője volt más. Csak ebben különböztek.
    Az egyikben egy nyugdíjas nénikét választottak közös képvilselőnek. Nem dolgozott előtte műszaki vagy adminisztratív vonalon, csak becsületes volt.
    A másikban az IKV-tól megörökölt műszaki szakembert választották közös képviselőnek.
    Ha a józan paraszti ész, tisztességgel párosul, csodákra képes. Csak kevesen mernek „nénikét” választani.
    Azt mondják inkább, jöjjön ez a dörzsölt műszakis, őt senki nem tudja megvezetni. Ha ráadásul alacsony is! 🙂

  50. 51: „“naiv óvodások”” Tibor bá’ ezt én írtam, nem Attila…. méghozzá a rendszerváltáshoz kapcsolódva – és továbbra is fenntartom. Friss diplomásként értem meg a rendszerváltást és hiába tanultuk a „Kapitalizmus politikai gazdaságtanát” az egyetemen, sokkal okosabbak nem lettünk tőle. Akinek meg nem volt diplomája, még ennyit sem hallott a kapitalizmus valódi arcáról. Persze a komcsik kígyót – békát kiabáltak az ‘imperialistákra’ , de hát mindenki tudta, hogy hazudnak reggel, délben, este /már GyF előtt is/, miért ne hazud/hat/tak volna ebben is? Kb. annyit tudott a többség a kapitalizmusról, amit az osztrák határ menti bevásárló központokban, meg a bécsi Mariahilfer strasszén látott belőle.
    Persze, aki az idő múlásával sem tanult semmit /pl. devizahitelesek/, azok magukra vessenek…

  51. 53:
    Nézd, engem felbőszít, ha beszámítható, felnőtt, nagykorú emberek hülyeségéért bárki mást tesznek felelőssé. — Aztán meg nem lehet kecske is – káposzta is.
    Jah: „annyit tudott a többség a kapitalizmusról, amit az osztrák határ menti bevásárló központokban, meg a bécsi Mariahilfer strasszén látott belőle.” aztán ezeken a helyeken nagyon gyorsan kiírták: „Magyar ne lopj!” Mert még annyit se tudtak az ártatlan óvodások, hogy a lopás csak az államtól nem bűn a szocializmus építése közben.

  52. 54: „nagykorú emberek hülyeségéért bárki mást tesznek felelőssé” Pedig jó lesz, ha hozzáedződsz, mert Mo-n ez nemzeti sport. Mindig a másik a hibás… Látod, még a kormányfő is folyamatos harcra kényszerül emiatt – nagyjából az egész világ ellen. 🙂

  53. 46-47-re
    fogj két rézlemezt, tedd távtartók közé úgy, h cirka 30 kg terhelésnél érjen össze, varrd bele az ülés kárpritba, csatlakoztass hozzá vezetéket, a vezetéket kösd bele a légzsák vezérlőegységbe, s nevezd el „utasülés foglaltságérzékelőnek”.

  54. 55:
    Én úgy tudom, hogy „hivatalosan” megszűnt, hogy az állam gondolkodik az emberek helyett. Engem erről a bíróságon oktattak ki.

  55. Tiborbá!
    Mintha mesterséges problémát gyártanál a citromsav-szódabi témával.Én ezt a kombót csak dugulás elleni szerként találom találom , vizkő ellen véletlenül sem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük